LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Calanthea a pierwszą miałaś cc?
Wątpię, żeby duze miasto nie miało kasy. A zresztą musieliby mu odmówić na piśmie a tak to takie splawienie i dyrektorka nie musi zatrudniać dodatkowej osoby 🤷♀️2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Calanthea a pierwszą miałaś cc?
Wątpię, żeby duze miasto nie miało kasy. A zresztą musieliby mu odmówić na piśmie a tak to takie splawienie i dyrektorka nie musi zatrudniać dodatkowej osoby 🤷♀️
Tak, pierwsza była cesarka ze względu na położenie miednicowe.
Duże to w szczególności nie maja, zreszta to tez nie jest tak hop z tym wspomagającym, szczególnie w przedszkolu. Wg ustawy należy się w przypadku spektrum i niepełnosprawności sprzężonej. W innych przypadkach poradnia właściwie może zalecić wspomaganie, ale urząd nie łamie ustawy jeśli go nie będzie. Wszystko zależy od tego co tam wpiszą. Ja już słyszałam od znajomych, ze poradnia nie wystawia orzeczeń w których jest obowiązek zatrudnienia specjalisty, bo miasto ( gmina) kasy nie ma. Książkę można by o tym napisać.Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Calanthea ale ja znam mamy które u nas w mieście mają normalnie wwrke na spektrum wypisaną. Nie jestem specjalistą a widzę co temu chłopcu "dolega", naprawdę objawy są ewidentne Znam też sporo rodziców, którzy dają do pkola terapeutycznego w takim przypadku, tylko wiadomo, nie każdego na to stać, szczególnie obecnie.
Dla mnie przedszkole publiczne, gdzie potrafi być jednoczasowo 20 dzieci i 2 panie to nie są odpowiednie warunki dla takiego młodego człowieka. Choćby to, że oni się teraz szykują do jakiegoś przedstawienia i dzieci mówią długie wierszyki, piosenki śpiewają i inne cuda, uczą się angielskiego a ten chłopiec jest z tego wszystkiego wykluczony... No bo nie jest w stanie uczestniczyć.
To ja mam nadzieję, że mi cukrzyca nie wyjdzie bo chciałabym jednak sn 🥺 Po pierwszym ekspresowo doszłam do siebie, mam nadzieję, że teraz tez tak by było.
Chociaż czasami przy cukrzycy się też próbuje wywołać prawda? 🤔2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Tak, na spektrum jak najbardziej się dostanie i wtedy z ustawy jest to wsparcie, ale to zależy co poradnia wpisze dokładnie. Bo może nawet nie zaznaczyć wspomagania, bo dziecko będzie fajnie funkcjonowało, ale ze względu na diagnozę i tak powinien być specjalista zatrudniony i przydzielone mu obowiązki w grupie na przykład.
U nas terapeutyczne zazwyczaj są darmowe dla dzieci z orzeczeniami, dostają kasę z subwencji. I maja w tym full zajęć od rewalidacji po SI. To już okrutne zgarniać duże pieniądze z subwencji i jeszcze brać od rodziców, którzy i tak pewnie maja na co wydawać.
Tak, lekarz mówił, ze jeśli warunki będą sprzyjające to możemy indukować, ale wtedy chciałby mnie w szpitalu szybciej. Ogólnie ciąża z cukrzyca powinna być rozwiązana max do terminu porodu.Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
To nawet nie wiedziałam, że są darmowe. Wydaje mi się, że ostatnio jakaś mama mi mówiła, że normalnie płacą. A tak jak mówisz, potem jeszcze zajęcia dodatkowe, terapie, w ogóle nie wiem kiedy Ci ludzie to ogarniają, tak małe dziecko o 17 to już się że tak powiem do niczego nie nadaje 🥺 Chyba że ma jeszcze drzemki.
Moje dziecko jest prawdopodobnie neurotypowe (bo kto go tam wie) a i tak przedszkole w tak dużej grupie i z tyloma atrakcjami to dla niej wyzwanie. A co dopiero dla dziecka z problemami.
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ech, mnie denerwuje moja „latka” cukrzycy, bo na początku przez kilka tygodni troszkę mi skakał ten cukier, a teraz od lekko dwóch miesięcy jak nie dłużej mogę jesc wszystko, a cukry niziutkie… dziecko ładnie rośnie, nie za duży, cukry super, wręcz za niskie, ciśnienie niskie, a ja mam wielce cukrzyce 🙄 i coś czuje, ze będę miała przez to problemy przy porodzie
-
Dziewczyny mam wyniki krzywej, chyba wszystko OK.
Na czczo: 76, po godzinie 106, po dwóch 114.
Lekarza mam dopiero na początku grudnia, ale skonsultuje z kuzynka ginekolog, choć wujek Google mówi, że OK.
Calanthea a czemu szpital, który chciałaś odpada? Nie mają tam odpowiedniego sprzętu? Czy o co chodzi? Wiem, ze u mnie w mieście też czasem wtedy nalegają na jeden, ale czy tylko ten jeden 🧐Babulka, Ariane, Gemma19 lubią tę wiadomość
-
Gemma nawet mi nie mów. U mnie to samo, cukry są naprawdę ładne, dziecko Ok- nic nie wskazuje na to, żeby był większy niż „standard”. A ja mam wielce cukrzyce. Gdyby nie te cholerne poranne cukry to wszystko byłoby Ok. Po każdym posiłku było Ok i bez insuliny, a na czczo zawsze było ciut wyżej. Wkurza mnie to 🤦🏻♀️
Kurczak, bo jak się jest na insulinie to trzeba rodzic w szpitalu o III stopniu referencyjności, jak to mój gin wczoraj powiedział trzeba mieć na uwadze, ze jedna na sto kobiet z cukrzyca urodzi dziecko, które będzie wymagało jakiejś dodatkowej pomocy i wtedy dziecko mi przewiozą do „lepszego” szpitala, a ja zostanę tak gdzie urodziłam, zreszta dziś doczytałam, ze ten szpital w którym chciałam rodzic nawet nie przyjmuje kobiet na insulinie. 😭
Wyniki masz super !
Babulka No dokładnie, dlatego dobrze jak chociaż cześć terapii przejmie przedszkole, ma to jakiś sens. Ja jak pracowałam w terapeutycznym przedszkolu, to dzieciaki były tylko 4 h, ale ten pobyt miały darmowy w tym logopeda, fizjo, SI i cała reszta, ale tam dzieciaki były z bardzo dużymi trudnościami, wiec dluzszy pobyt nie miał sensu i tak pod koniec zasypiały.Babulka lubi tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Kurczak ja chciałam sobie batonika zjeść po badaniu, bo może to ostatni na długi czas ale po tej ciepłej glukozie mi się odechciało 😂
Na zdrowie!kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
kurczak wrote:Hahah znam to. Do domu wróciłam to bułka z serem i ogórkiem kiszonym weszła jak złoto 😝
Dobrze, że cukry dobre. 🙂
Ja dziś byłam spuścić 4 fiolki krwi, a potem u fizjo urogin. Trochę mnie posprawdzała, póki co brak rozstępu m. prostego brzucha i spojenia łonowego, z miednicą wszystko ok. Porozluźniała mnie trochę ze względu na bóle lędźwi i otejpowała plecy. Jak nie będzie boleć, to się wybiorę po 34tc. na wizytę przygotowującą do porodu (rozluźnianie napięć, instruktaż masażu krocza itp.). Polecam niezdecydowanym. 😊 -
Dziewczyny, czy Wy jecie słodkości ? Mnie ostatnio tak ciągnie, że szok a potem mam wyrzuty sumienia.. dodatkowo myślałam zacząć się więcej ruszać, na polu coraz zimniej na spacery, ćwiczenia odpadają bo nienawidzę 🙈 ale dziś pochodziłam trochę po schodach, dostałam zadyszki 😂Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Babulka wrote:Dziewczyny a Wy dostawalyscie 75 czy 50 mg glukozy?
Ja miałam 75 g w 250 ml wody rozpuszczone. Sama sobie robiłam w domu, tak kazali 😜
Moniek tak, ja jem. Nie codziennie, ale niestety jem… Nie pomaga to, że mąż też jest fanem słodkiego, zwłaszcza drożdżówek 🫠
Tez miewam zadyszki. Ale jutro mam zamiar iść na spacer, staram się codziennie choć kilka km. Tylko nieraz muszę zwolnić, miewam straszne kolki. Ale zwolnię krok i się stabilizuje.Moniek330 lubi tę wiadomość
-
Słuchajcie, tak sobie poczytuje trochę forum listopadowe od wczoraj i aż sama zapomniałam jak to było jak byłam kwietniowka 2021 tyle się dzieje na tym forum, codziennie jakiś dzieciaczek się rodzi ♥️ Mega fajnie się to czyta chociaż ja po porodzie napisałam pare słów i tyle, nie było już tyle czasu na to 😅 ciekawe która tutaj będzie pierwsza 😎 o kurde, może ja, przecież mam na 1/02 termin 😬😬😬 nadal mi się ciężko przestawić, z synkiem miałam na 21 kwietnia termin, wiec byłam jedna z ostatnich
kurczak lubi tę wiadomość
-
Gemma, ja mam na walentynki, ale czy dotrwam.. 🤷 różnie bywa więc i z tym się liczę, że może się rozwiązać wcześniej. No ale jakby nie było fajny taki wątek, gdzie każda urodzi w danym miesiącu, fajnie będzie się wymieniać doświadczeniami o ile będziemy miały na to czas 😂
kurczak lubi tę wiadomość
Starania od 01.2020
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉7.10.21 punkcja, 0❄️
💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔21.02 Transfer 4AA
💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud! 06.2022 💕
10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
2.07 jest serduszko 💗
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️
-
Babulka wrote:Akataa a jak sprawdzała to spojenie?
Babulka lubi tę wiadomość