X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę dużą walizkę, więc pakuję całe opakowania, tylko do torby porodowej po kilka sztuk na podoredziu. Dużo dziewczyn pisze na necie, że przecież pare podpasek starczy bo to nie są takie krwotoki ale kurde to jest rana... Te podpaski powinno się często zmieniać wg mnie 🙈 a podklady higieniczne na lozko tez jak zabrudzilam to bralam nowy a nie lezalam w tym upapranym 🙈 No i dziecka nie kladlam na szpitalnych przewijakach, tylko na podkladach.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spox, chyba bede musiala w wieksza walizkę przyinwestować w takim razie ;)

age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze względu na to, że pierwsze Dziecko zostaje w domu, tym razem pakuje wszystko od razu, bo nie wiem czy Mąż będzie mógł tak kursować żeby mi te rzeczy dowozić, jak było poprzednio. Jak będą warunki to pewnie przyjedzie z Córka nas odwiedzić, ale nastawiam sie na samoradzenie sobie w szpitalu. Nie chciałabym.zeby Mąż jeździł do mnie a Córka pozostawała w domu bez mamy i bez Taty. Wiec albo przyjedzie raz z Nią,albo dopiero mnie odebrać, mam nadzieję szybko.
    Dlatego pakuje od razu całe paczki i wszystko co potrzebne.

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie tak samo. Ale nawet przy pierwszym, wzięłam wszystkiego tyle co szpital zalecał i mąż nic nie robił tylko latał i mi ciągle coś dowoził. Kompletnie bez sensu to było. A teraz też wolę żeby zajął się starszym dzieckiem albo chociaż odpoczął przed przyjściem noworodka do domu niż latał z podpaskami i spioszkami 😅

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Lekarka przyznała, że to już czas na lek na to żelazo. Przepisany. Także spoko. Skonsultowałam jeszcze z inna ginekolog i mówiła, że ona tez przepisuje poniżej 11. Także mam nadzieje damy radę.

Młoda waży 1900 g (32tc), wszystko dobrze, cały czas główką już gotowa do wyjścia. Wierciła się strasznie 😂 Za 3 tygodnie kolejna wizyta. Coraz bliżej 🫢

Babulka, widzisz, masz powody do większych przygotowań tych obiadów. My pierwsze dziecko, to mąż będzie w miarę dyspozycyjny. Mieszkamy w centrum, więc i z dowozem będzie git. W razie w jest mama na posterunku i nawet teściowa, która robi przepyszne wege potrawy dla nas zawsze. To muszę jej oddać 🫢 My często mrozimy jak nam zostaje, bo nie uznajemy wyrzucania jedzenia. Ale ja potem np. nie mam na to apetytu… Jak moja mama usłyszy, że zaczyna się akcja to bankowo rosołu nagotuje itp 😂 I chyba nie będę jej zabierać tej przyjemności.

Babulka, Ariane lubią tę wiadomość

202302176752.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również jestem po wizycie u ginekologa. Był trochę zmieszany, zmartwiony, że wyszła ta cukrzyca, a on to przeoczył. Malutka siedzi wciąż w ułożeniu miednicowym. Lekarz przedstawił trzy możliwe dla mnie opcje, w wypadku, gdyby się nie obróciła.
    1. Poród w takim ułożeniu (obarczony dużym ryzykiem, zarówno dla dziecka, jak i dla mnie). 2. Próba obrotu zewnętrznego w 37 t.c (również obarczona ryzykiem - owinięcie się dziecka pępowiną, zanik tętna, oddzielanie się łożyska - w tym wypadku kończy się i tak CC). 3. Poród przez cesarskie cięcie, ale w Gdańsku na pewno nie, bo u nas takich rzeczy nie robią (uważają, że takie położenie nie jest wskazaniem). 🙄
    Łudzę się, że może jeszcze przez te dwa tygodnie się obróci. Będę wykonywać ćwiczenia itd. Ogólnie Malutka chyba zapowiada się troszkę większa od braciszka, aktualnie 2.5 kg. Ale też ciężko było ją pomierzyć w takim ułożeniu (34 tydzień).

kurczak, Babulka lubią tę wiadomość

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja właśnie siedzę i czuję, że jest poprzecznie 😞
    Maija a gdzie Ci zaleca wtedy rodzić? Mój mi ostatnio dał do zrozumienia, że to nie jest wskazanie do cc, więc jeszcze mi doszedł stres, że będę miała problem ze skierowaniem 😞

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Maija Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Ja właśnie siedzę i czuję, że jest poprzecznie 😞
    Maija a gdzie Ci zaleca wtedy rodzić? Mój mi ostatnio dał do zrozumienia, że to nie jest wskazanie do cc, więc jeszcze mi doszedł stres, że będę miała problem ze skierowaniem 😞
    Jeszcze Twoja malutka ma troszkę czasu, może fiknie ☺️
    Ogólnie u mnie, przy cukrzycy na insulinie na pewno musi być 3 st. referencyjności. Więc biorę pod uwagę Elbląg. Tam chyba jest trochę lepiej, nie robią aż takiego problemu z CC, jak w Gda.

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, u mnie też siedzi dupką na dole, jutro się dowiem dokładnie ale czkawkę czuję na wysokości pępka.. także też mam nadzieję, że do terminu zdąży się ułożyć główką w dół..

Też spakowałam całe paczki podkładów, podpasek, pampersów koło 40szt, nie wiem czy nie za mało ? Dokupuję teraz tylko spożywcze zakupy do szpitala, jakieś przekąski, nutridrinki itp 🙂

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Maija Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mocniek, Twoja też jeszcze ma czas ❤️ o dziwo u mnie, przy czkawce ruchy czuję bardzo nisko, wręcz w szyjce - tak mnie chyba pośladkami uderza 🤣
    Też popakowane mam całe paki, średnia walizka+torba podręczna dla mnie. Pampersy u mnie szły blyskawicznie- syn jak zaczął wydalać smółkę, to nie było końca. Co przebrałam, to była kupka. Więc szło ich sporo...☺️

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    Mocniek, Twoja też jeszcze ma czas ❤️ o dziwo u mnie, przy czkawce ruchy czuję bardzo nisko, wręcz w szyjce - tak mnie chyba pośladkami uderza 🤣
    Też popakowane mam całe paki, średnia walizka+torba podręczna dla mnie. Pampersy u mnie szły blyskawicznie- syn jak zaczął wydalać smółkę, to nie było końca. Co przebrałam, to była kupka. Więc szło ich sporo...☺️

A to dopakuję jeszcze trochę skoro tak 🙈
    Mi dziś młoda tak skopała szyjkę, że tragedia, o 11 mówiłam do męża, że dziwne jeszcze chyba śpi, bo ani razu się nie poruszyła, nie minęło 15 min jak zaczęła swoje wygibasy to nie było końca 😂

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    Jeszcze Twoja malutka ma troszkę czasu, może fiknie ☺️
    Ogólnie u mnie, przy cukrzycy na insulinie na pewno musi być 3 st. referencyjności. Więc biorę pod uwagę Elbląg. Tam chyba jest trochę lepiej, nie robią aż takiego problemu z CC, jak w Gda.
    Ja jeszcze się zastanawiam nad Gdynią ale tam jest chyba 2 stopień, tak mi się wydaje, to wtedy Cię nie urządza. Ale też nie wiem jak oni tam podchodzą do takiego ułożenia.
    Może jeszcze się obróci, na usg 3 trym na początku była poprzecznie a pod koniec główkowo, więc tak się kręci.
    Na razie stwierdziłam, że nie robię żadnych ćwiczeń, masaży, bo jakoś mam poczucie, że jesli tak uparcie siedzi to ma jakiś powód do tego.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek a Nutridrinki muszą stać w lodówce? Bo nie pamiętam a też mam już w koszyku w aptece i niedługo zamówię :)
    Ja pieluch wezmę chyba tak z 10-12 na dzień, licząc pobyt 4 dniowy. Jak się przedłuży to wtedy już mąż będzie musiał mi dowieźć.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu, ja nawet o torbie jeszcze nie myślałam…
    A po co właściwie te nutridrinki ?

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby nie głodować 😅

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija, mówisz że czkawka odbierasz na dole, a jednak głowa jest w górze?? Dla mnie ta czkawka jest tak charakterystyczna, że bylam pewna, że jak ją czuję nisko przy pochwie to głowa jest właśnie tam, a jednak wcale tak nie musi być?? Ja tylko po tym domyślam się ułożenia..
    Myślę że jeszcze u każdej z nas jest możliwy odpowiedni obrót, Dziecko samo się szykuje do wyjścia i dąży do naturalnego pojawienia się na świecie.

Babulka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej, Wy już daleko z tymi torbami. Muszę się zmobilizować 🥹 O tych nutridrinkach nie myślałam, poczytam..z

Mój mąż postanowił na święta się rozchorować. Testuje termometr kupiony dla Młodej, gorączkuje 🫠🫠🫠 Mam nadzieje, że mnie nie zarazi 🥹

202302176752.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a możecie mi wrzucić zdjęcie takiej przykładowej walizki jaka chcecie zabrać ? Ja planowałam taka mniejsza torbę sportowa, ewentualnie mała walizkę, ale teraz to już zwątpiłam. I pytanie czy ubranka na pobyt dziecka w szpitalu tez ? U mnie szpital niby daje swoje, ale znając życie to jakieś „szmateksy” owinięte betem, pytanie jak szpital zapatruje się na swoje.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea nie mam jak Ci zrobić zdjęcia bo walizka jeszcze na szafie ale biorę po prostu dużą na kołkach. Właśnie przez to ze pieluchu, podklady, podpaski sporo miejsxa zajmują, to się nie zmieszczę do torby a chyba wezmę jeszcze laktator, to spro zajmie wszystko. Ja biorę ubranka też na pobyt, u mnie szpitale nic nie zapewniają z takich rzeczy. Jeszcze aparat fotograficzny biorę a to też jest krowa ;)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ariane Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2022, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie szpital poprosil aby wziac kilka zestawow ubranek typu np pajacyki, albo polspiochy i body, a jak do tego dojdą te paczki podkładów i podpasek plus kosmetyki plus ja biorę jeszcze pudło do pobrania krwi pępowinowej, to wychodzi na to ze musze wziąć mniejsza walizkę i dużą tego typu:

Walizka.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2022, 09:53

age.png
‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ