X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2022, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    My dziś wizytowaliśmy, Okruszek przybrał ok 400g w te 2 tyg. i tym samym nieznacznie przekroczył 2kg. Teraz wpada w 16 percentyl, więc mniej więcej się trzyma tego swojego miejsca na siatce. Wszystko ok, kolejna wizyta za 2 tyg. 🙂

no to Akataa masz bardzo podobnie jak u mnie, a u mnie ani przez chwile nie było info ze ma za małą wagę

Akataa lubi tę wiadomość

age.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2022, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znów się martwię ,że moja za dużo waży jak na ten tc, jak będzie za mocno przybierać na wadze to jak ja potem ją urodzę 🙈 w sensie ja się cieszę ,że rośnie i zdrowo się rozwija, ale ogólnie temat porodu zaczął mnie ostatnio stresować 🫣

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2022, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniek normalnie urodzisz :) Moja jeszcze większa ale trzeba się nastawiać pozytywnie 😊

kurczak, Moniek330 lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś już po badaniach krwi i moczu. O ile to drugie ładnie, bakterie zwalczone, o tyle wg. wyników krwi anemia wjeżdża… Zapytam znów lekarkę, ale przy wartości 10,1 mogłaby już coś chyba próbować zaradzić? 🧐

Babulka! Cały czas sobie powtarzam właśnie, żeby myśleć pozytywnie. Nie nastawiać się 🥰

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak ja mam 12 z hakiem ale ferrytyna nisko i już dawno jestem na leku na receptę. Dla maluszka odpowiedni poziom żelaza jest bardzo ważny.

Mnie wzięło wicie gniazda i zaczęłam szafki w kuchni w srodku myć 🙈 Jeszcze trochę mi zostało na popołudnie 😅

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak wg mnie powinnas cos brac, nie wiem czemu lekarka zwleka? ja co prawda biorę syrop bez recepty ale pozwala mi utrzymac hemoglobine na poziomie 12,5 . Ferrytyna tez troszke skoczyla,( z 6,8 na 10.9) nadal nisko no ale to nie sa tabeltki tylko syrop wiec pewnie bedzie sie stopniowo zwiekszac a mam zamiar pic to jeszcze troche

Uwazam ze cos powinnas miec zwlaszcza zeby pozniej dojsc do siebie po porodzie itd

age.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mieszczę się w dolnej granicy widełek i biorę, już nie lek, ale suplement „szelazo” i witaminy ciążowe tez łykam te z żelazem. Ten suplement sama możesz sobie kupić mi o dziwo naprawdę pomaga, pierwsza ciąże praktycznie cała brałam tardyferon, a tej tylko przez miesiąc i potem już to.

Ja wczoraj zrobiłam z córka pierogi, oczywiście nie umiem w mniejszych porcjach i wyszła mi ponad setka i jakieś 40 uszek. Nawet nie było źle, ale spało mi się wyjątkowo dobrze 😂

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea a tak na przyszłość zapytam, jak robisz te pierogi to jak je przechowujesz do świąt? Mrozisz? Surowe czy podgotowane? Ja raz robiłam swoje ale umordowałam się bo to właśnie było kilka dni przed świętami i mrozilam takie sparzone, mimo ze wstępnie zamrazalam takie rozlozone na talerzach to i tak sie pokleily i potem jak gotowalam to rozwalaly 🙈 No coś ewidentnie poszło mi nie tak 😅

Swoją drogą w styczniu się wezmę za gotowanie i mrozenie zarcia na poczatek po porodzie, żeby mieć obiady gotowe. Któraś z Was też planuje?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka ja gotuje normalnie, do wody wlewam tez olej. Potem je studzę porozkładane i do zamrażalnika. Właśnie już cześć zamrozilam z mysla już o porodzie. Mam zamiar przede wszystkim mieć zakupy ogarnięte, w sensie jakieś mięsa poporcjowane i zamrożone, może jakiś sos zrobię, łazanki. Jakieś takie szybkie sprawy z mysla głównie o córce, bo wpada po szkole z wielkim głodem, w szkole obiady jej nie smakują 😵😵😵

Babulka lubi tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Maija Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie u diabetologa. Dziś wieczorem wjeżdża insulinka, bo od 2 tygodni cukry rano nie do opanowania - 98-105. Łudziłam się, że w tej ciąży mnie to ominie. Niestety, było to mało prawdopodobne. Mam trochę żalu do mojego gina, że wiedząc, że miałam cukrzycę w pierwszej ciąży, nie zlecał mi badania glukozy, tak co jakiś czas. Dobrze, że trzymałam rękę na pulsie. Bo przecież chodzi o dobro dziecka.
    Jutro mam wizytę, więc zobaczymy, czy królewna się obróciła. Oby tak... Bardzo się zaczynam tym wszystkim stresować.

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija tak to jest z lekarzami że finalnie i tak my musimy wszystkiego pilnować :/ Super, że sama o to zadbałaś 👏

Ja się też stresowałam i też jestem ciekawa jak jest ułożona ale staram się jednak przekierować myślenie, bo tak czy inaczej przyjść na świat musi i nie chcę, żeby moje oczekiwania co do sposobu porodu (a niestety mam oczekiwania) zepsuły mi ten moment. Bez względu czy będzie cc czy sn chcę, żeby to dla mnie była piękna chwila tak jak poród pierwszej córki ❤ Wierzę, że jak przyjdzie dla niej czas, to się obróci i wstawi w kanał 😊

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kurczak Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariane wrote:
    Kurczak wg mnie powinnas cos brac, nie wiem czemu lekarka zwleka? ja co prawda biorę syrop bez recepty ale pozwala mi utrzymac hemoglobine na poziomie 12,5 . Ferrytyna tez troszke skoczyla,( z 6,8 na 10.9) nadal nisko no ale to nie sa tabeltki tylko syrop wiec pewnie bedzie sie stopniowo zwiekszac a mam zamiar pic to jeszcze troche

Uwazam ze cos powinnas miec zwlaszcza zeby pozniej dojsc do siebie po porodzie itd

No właśnie. A jak miałam na granicy i pytałam to mówiła, że jeszcze czekamy. Jak tylko coś jest w moczu, albo niepokoi ją śluz to daje leki itp. A na Żelazo nie zwraca uwagi i ferrytyny w ogóle nie miałam chyba badanej 🤯

I tu już nie ma dieta, czy coś, już ciężko będzie nadrobić pewnie… Zapisuje jutro jako pytanie i oczekiwanie nr 1, że coś mi jednak przepisze.

O, widzisz Maija, zadbałaś o siebie i maluszka. Powodzenia jutro na wizycie, ja też mam :)

Babulka co do mrożenia, to ja się boje, że porobię, a potem nie będę miała na to apetytu 😆 Także chyba odpuszczę. Mąż najwyżej będzie gotował. Ma ze 2-3 popisowe dania. Mama mi zupki dowiezie, bo ja takich dobrych i tak nie umiem.

202302176752.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Calanthea a tak na przyszłość zapytam, jak robisz te pierogi to jak je przechowujesz do świąt? Mrozisz? Surowe czy podgotowane? Ja raz robiłam swoje ale umordowałam się bo to właśnie było kilka dni przed świętami i mrozilam takie sparzone, mimo ze wstępnie zamrazalam takie rozlozone na talerzach to i tak sie pokleily i potem jak gotowalam to rozwalaly 🙈 No coś ewidentnie poszło mi nie tak 😅

Swoją drogą w styczniu się wezmę za gotowanie i mrozenie zarcia na poczatek po porodzie, żeby mieć obiady gotowe. Któraś z Was też planuje?

Wtrącę się co do pierogów - ja nadmiar zawsze mrożę na surowo, ale żeby się nie posklejały, to najpierw rozkładam je np. na tackach, tak żeby się nie stykały (podsypuję mąką na tackę i potem na pierogi) i na tych tackach układam w zamrażalniku, żeby trochę stwardniały. Jak już są dość twarde, to zsypuje do woreczków. Jak chcę je podać, to wrzucam na osolony wrzątek (czasem z olejem) i od wypłynięcia gotuję ok 6-8 min. 😋
    Właśnie dziś miałam lepić, ale wyprawa do endokrynologa (pieszo i autobusem, bo mąż w delegacji) i malowanie łóżeczka tak mnie wykończyły, że od godziny leżę i oglądam The Crown. 😅

Miałam plany porobić obiady na połóg, ale patrząc na to jak mi ogólnie idą te przygotowania do narodzin, to nie wiem czy to się uda. Tym bardziej, że czuję się coraz bardziej zmęczona. Może chociaż uda mi się przy takim codziennym gotowaniu przyrobić trochę więcej i to pomrozić. Świąteczne pierogi na pewno pójdą do mrożenia, bo też zawsze lecę w setki, a na wigilię jesteśmy sami. Na i też któregoś dnia zrobię wielki gar rosołu i potem w słoiki. Na razie więcej pomysłów nie mam, ale przez pierwszy miesiąc mąż będzie ze mną, także będzie ogarniał obiady jak coś.

Babulka lubi tę wiadomość

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka ja za Tobą nie nadążam!! Skąd Ty masz tyle energii?? Dopiero co pisałaś o wszystkich przygotowaniach wyprawkowch, których ja nawet w połowie nie mam za sobą, a teraz masz chęć i siły na mycie szafek w środku??!?!? Gotowanie na czas połogu??!?!? I jeszcze święta!?!? Nie, nie, dziękuję bardzo, robię teraz absolutne minimum. O żywienie po porodzie będę się martwiła po porodzie - po coś w koncu ten Mąż ma siedzieć w domu przez miesiąc! 😉

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak ja brałam żelazo gdzieś od połowy ciąży, zarówno poprzednio jak i teraz. Poprzednio samo szelazo (bez recepty) wystarczało a teraz ferisan pregna (bez recepty, ale slobo działał) i sorbifer (na tecepte). Teraz już hemoglobina wróciła na około 12, a tez miałam już 10.

age.png
    age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Kurczak ja brałam żelazo gdzieś od połowy ciąży, zarówno poprzednio jak i teraz. Poprzednio samo szelazo (bez recepty) wystarczało a teraz ferisan pregna (bez recepty, ale slobo działał) i sorbifer (na tecepte). Teraz już hemoglobina wróciła na około 12, a tez miałam już 10.

No właśnie. Ja przed ciąża dobre wyniki (sprawdzałam ze względu na dietę wege), ale systematycznie powoli spadała w trakcie. Liczę, że jednak coś mi przepisze jutro…

Ale młoda mi w brzuchu robi od 3 dni armagedon 🫢 I od kilku dni zawsze jak jadę autem to mi wbija syry, albo ręce nie wiem pod żebra. Nigdy w innej sytuacji, tylko jak siedzę w aucie, a i tak jako pasażer to mam pozycje bardziej leżąca 😝 Za miesiąc mamy jechać na Chrzciny, co prawda nie mega daleko, bo godzina drogi, ale ja się śmieje, że chyba się w bagażniku położę na droge 😳

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi ja na święta nic nie robię 😅 właśnie z córką zrobiłyśmy drugą turę pierniczkow, ale to w ramach zabawy z nią 😊 Nawet nie bałagani, więc fajnie było :)

A zakupy wyprawkowe mam ogarnięte ale to wszystko 🙈 Pranie i segregacja ciuszków rozmiarami jeszcze przede mną i w ogóle mnie do tego nie ciągnie 🥴 Tak samo ogarnięcie wózka fotelika, kącika w sypialni dla małej itd. Ogólnie nic nie mam zrobione.

Co do obiadów to niestety, nauczona poprzednim razem i totalnie wymagającym niemowlakiem nie mogę dopuścić do tej sytuacji drugi raz. Wtedy potrafilam pierwszy posiłek jeść o 14 i był to jogurt albo banan. Nie mam sklepu pod domem, żeby chociaż wyskoczyć na ten obiad coś kupić, trzeba jechać samochodem. Wtedy od porodu w jakieś 2-3mce schudłam 18kg i byłam po prostu na skraju wyczerpania fizycznego, już nie mówiąc o psychicznym, więc teraz chce mieć żarcie zabezpieczone. :( Wtedy też miałam trochę zamrożone ale prawie wszystko z białkiem mleka krowiego i nie mogłam tego jeść 🥴 A mąż wolę, żeby się jedną albo drugą zajął, bo stety niestety nasza starsza to nie jest dziecko, które się same sobą zajmie. 🥺

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, ja gotować chyba nie będę, bo przez pierwsze 2-3 tygodnie będzie moja mama 😉, albo mój mąż. A potem mam nadzieje, ze już będe na chodzie i ze niemowlak jakoś nie będzie bardzo wymagający 🤪.
    A teraz między świetami będę może prasować i pakować torbę. , No i muszę dokumentacje przygotować do macierzyńskiego.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2022, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak, ta hemoglobina za mała stanowczo, mi przy trochę większej wartości lekarz kazał przyjmować żelazo. Teraz robiłam na świeżo badania to mam wynik 12, ale przyjmuję 6 tabletek dziennie Ascoferu.. tylko koniecznie poczytaj z czym nie łączyć żeby się wchłaniało, nie wolno popijać herbatą, łykać razem z magnezem itd, no ogólnie ciężko z tym żelazem 🙈

Ja będę miała mamę od gotowania jak sama nie ogarnę, mąż pewnie będzie 2 tyg po porodzie ze mną, dłużej się nie da bo ma odpowiedzialne stanowisko no i oprócz tego mamy firmę.. może potem już ogarnę sama, najgorsze te kilka pierwszych dni żeby się wdrożyć do nowej roli 🙈

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Ariane Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie pytanko o pakowanie torby, te wszystkie podklady poporodowe i higieniczne zajmują sporo miejsca, czy pakujecie cale opakowania czy np kilka sztuk?

age.png
‹‹ 221 222 223 224 225 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ