LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do budzenia też wydaje mi się że niemowlaka, jeśli ma apetyt i dobrze przybiera na wadze, budzić już nie trzeba. Swoją drogą moja księżniczka i tak się sama budzi, ostatnio w nocy co 4h ale to dlatego że wieczory są przeplakane na kolkach
Te cenne rady, nie noś bo przyzwyczaisz rozwala mnie to, przecież właśnie tego kruszyna potrzebuje, kontaktu, może w ogóle nie tul nie karm nic nie rób bo co zrobisz to przyzwyczaisz zauważyłam że takie mądre rady na ogół od pań 60plus stara zła szkoła. U nas dziś też słonecznie, 10 stopni zrobiłyśmy sobie miły spacerek -
Kurde, to mój Józio przekroczył i to dużo wagę urodzeniową jak skończył dwa tygodnie 😅 ale jutro idziemy do pediatry to jeszcze u niej zasięgnę porady. Nie powiem, nawet 4 godziny by robiły różnice 😅
Dzisiaj młody jest nieodkladalny. Pierwszy dzień jesteśmy od rana sami, nie wiem, być może czuje brak taty? No ale nic, tulimy się i tyle. Najgorzej, że mąż pracuje po 13,14 godzin, co prawda dwa dni pracy dwa wolnego, ale nie będzie go kąpał codziennie jak do tej pory 😢
Jeśli chodzi o kołki to my też mamy tą witaminę D, ale po masażu brzuszka młodemu pfu pfu przeszło. Staram się codziennie coś wymasować, ale mimo braku zmian witaminy czy czegokolwiek samo minęło 🙂 obym nie wykrakała 😅 -
Z tego co slyszalam to te witaminy co sa rozpuszczone w oleju najbardziej obciążają brzuszek. Podobno najlepsze sa te oczyszczone juz, rozpuszczone tylko w triglicerydach typu vigantol. No i podawqc trzeba bezpośrednio przed karmieniem.
Pomarańcza moja po tygodniu przekroczyla mase urodzeniową, maly zarlok😆 Z ta nieobecnoscia taty to faktycznie ciezko, nawet ze wzgledu na ta samotność po prostu. U mnie jal mąż pracuje to go nie ma min 10 godzin bo tyle schodzi z dojazdami.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Mi położne i przy starszej i teraz powiedziały, że jak przybiera i żółtaczka schodzi to nie trzeba wybudzać. Więc jak ze wszystkim ile ludzi tyle teorii. Myślę, że warto zdać się też na swoją intuicję, co podpowiada. My mamy wiemy co jest najlepsze dla naszych maluszków.
Ja budziłam w szpitalu, a teraz w domu kontroluję wagę, przybiera, więc nie mam budzika 🙈 w nocy budzi się bardzo różnie średnio co 3-4h, raz zdarzyło się, że spała 6h 😮 wtedy to aż się przestraszyłam jak zobaczyłam ile minęło od ostatniego karmienia15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
16.02.2023 ❤️ 40+2 ❤️ 3740g ❤️ 56cm ❤️ Z ❤️
-
MartitaS wrote:Kurczak miałam jeszcze jeden w zadandrzu, ale nie musiałam go użyć - a kiedy mam nosić, jak będzie ważyć 30kg? 😁
Dobrze pamiętam, że jesteś z Warszawy? W którym szpitalu rodziłaś?
Stokrota podaję tą Humanę starszej, nawet nie wiedziałam, że takim maluszkom można ją podawać. Dobrze wiedzieć 🙂
My dzisiaj spędziłyśmy ok 2h w parku, ale cudownie było pospacerować w takim słoneczku, ja poproszę codziennie tak 😃
Martita ja jestem z Warszawy i rodziłam w Instytucie Matki i Dziecka. Ja coś czuję, że mąż usluszał od swojej mamy, że przyzwyczaiłam małego do noszenia bo widziałam jak ostatnio na mnie patrzyła jak na wariatkę, że noszę 🤣🤣🤣. Mam to w nosie co kto o mnie myśli i jakie ma swoje teorie.
-
Babulka, chyba muszę popracować nad dyscyplina 😜. Ale fakt, ze u nas jest wioska i rzadko mamy z nią okazje chodzic w bardzo ruchliwe miejsca.
Choć i tak jest lepiej niż kiedyś. Teraz się boje, bo biegać za nią nie jestem w stanie.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Dziewczyny, a takie pytanie. W dwóch miejscach coś mi zaczęło sączyć z rany po CC. Jak mnie mój lekarz jutro nie przyjmie to jechac do szpitala? Kurde, normalnie bym się nie martwiła, ale wolałabym mieć to obejrzane.. mam przeboje z położną, ona tak tylko na stojąco zerknęła na ranę i stwierdziła że jest pięknie. Teraz konsultowałam z nową położną i mówiła że to może być odczyn po samorozpuszczalnych szwach, trochę mnie uspokoiła. Dziewczyny po CC macie jakieś doświadczenia?
-
Pomarańcza wrote:Dziewczyny, a takie pytanie. W dwóch miejscach coś mi zaczęło sączyć z rany po CC. Jak mnie mój lekarz jutro nie przyjmie to jechac do szpitala? Kurde, normalnie bym się nie martwiła, ale wolałabym mieć to obejrzane.. mam przeboje z położną, ona tak tylko na stojąco zerknęła na ranę i stwierdziła że jest pięknie. Teraz konsultowałam z nową położną i mówiła że to może być odczyn po samorozpuszczalnych szwach, trochę mnie uspokoiła. Dziewczyny po CC macie jakieś doświadczenia?Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Martita ja nie Warszawa
Pomarańcza ja miałam tylko dzień po jakieś wysięki płynu. Teraz czysto i sucho. Chyba bym skonsultowała z ginem 🤨
Co do wybudzania: budziłam jak była żółtaczka i niska waga. Już mamy pokaźnego klopsa w domu, więc nie wybudzamy. Właśnie karmimy na zawołanie 🥹
Dziś Mała na godzinę została z moja mama. Strasznie tęskniłam 🥹 -
Moja tez co 2 godziny ale nawet sie wysypiam jesli tylko zje i zaśnie. Gorzej jak odprawia jakies sceny jeszcze 😅
Mąż mi wykonstruowal na lozku takie cos, ze polozyl jej materacyk z lozeczka na nasz i ona na nim spi i na tym ja karmie a sama spie obok na materacu z lozka. Nawet wsadzil pod to monitor oddechu i o dziwo dziala! Wiadomo, nie tak powinien byc uzytkowany ale czuje sie bezpieczniej bo naprawdę boje sie z nia spac, ze nakryje ja koldra albo cos takiego. I może zaakceptuje swoj materac w koncu i da sie kiedys do lozka odlozyc swojego 😂
Dziś tak piekna pogoda ze rozwazam gdzie pojdziemy na spacer, moze znowu do lasu 😍🌲Sansivieria, kurczak lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Natchnelyscie mnie wczoraj tą witaminą D i sprawdziłam że nasza rzeczywiście rozpuszczona jest w oleju..Wiec w szukaniu ratunku na kolkę zmienię ją też na tą z humany.
Gdyby moje Dziecko tak robiło ze budzi się co 2 godz na jedzenie i od razu zasypia to też bym uznała ze idzie tych godzin snu nazbierać.. Ale u nas już ustaliła się póki co nocna przerwa w spaniu, takie 2-2,5 godz..trochę są wtedy kolki, a trochę po prostu dobie leży na rączkach i patrzy wkoło. Przypomniałam sobie patent z Corka: usypianie na piłce.. skakam jakieś pół godz bo tyle wytrzymują mi plecy i Malemy się to bardzo podoba, jest spokojniutki, cichy, oczy zamyka...Ale jak przestaję skakać to zwykle Mu się to nie podoba..
Wczoraj była położna. Mały waży 4315g, czyli w 5 dni przybrał 300g.
Trochę ma trądzik niemowlęcy na twarzy i na to poleciła nam alantan sensitive, właśnie zamówiłam.
Też kusi mnie spacer, choć trzeba tu zrobić kalkulację plusów i minusów...na pewno świeże powietrze dobrze nam zrobi, ale ja w tym czasie ani się nie zdrzemne, ani mi nogi nie odpoczną, ani nic w domu nie ogarnę podczas snu Synka..a o 14 wraca Starsza z przedszkola i wtedy to juz będę na pełnych obrotach...Wiec chyba teraz dam sobie odpocząć a na spacer pójdziemy po obiedzie we trójkę, może damy radę!!
Dobrego dnia Dziewczyny!!kurczak lubi tę wiadomość
-
Byliśmy dzisiaj u pediatry, bardzo fajna lekarka, ale mówiła żeby jeszcze młodego wybudzać. Ale już sama się nie spinam żeby było rowno 3 godziny, dzisiaj przeciągałam +/- 30 min i mam wrażenie że lepiej spał 😅 a ja nie musiałam mega wybudzać.
Byłam przy okazji u położnych z mojej przychodni żeby zerknęły na ranę po cesarce, stwierdziły to co moja przez telefon (po zdjęciach które jej wysłałam), że to po szwach samorozpuszczalnych i to dobrze, że się sączy (jest mała dziurka) i że mam więcej wietrzyć, przemywać octaniseptem i szybko się zagoi. Ulżyło mi, bo szczerze zaczęłam się martwić żeby nie działo się z tym i żebym nie musiała jechać do szpitala. Poza tym żadnego spuchnięcia tam nie ma, także uspokoiłam się.
Dzisiaj mam urodziny i dostałam od synka mini bukiecik 🥹 jakie to słodkie, mąż ostatnie nerwy ktore mi nadwyrężył nadrobił tym miłym gestem 😁🥰kurczak lubi tę wiadomość
-
Sansi no właśnie najgorzej jak sie budzi a potem nie zasypia. A najgorzej jak jeszcze placze i nie wiadomo o co chodzi 🙆 Ja dzisiaj weszłam do tego lasu i się okazało ze po wczorajszej eskapadzie jednak trochę mnie plecy bolą i zawracam na plac zabaw z ławeczką 😂
Starsza pierwszy raz "pchała" wózek - ta duma na buzi 😍
Pomarańcza dobrze że ktoś to zobaczył, możesz być chociaż spokojna ☺️
Wszystkiego najlepszego! 🌺💐kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Wszystkiego najlepszego Pomarańcza!
Ja dzisiaj byłam pierwszy raz sama z dwojką na spacerze. Bałam się jak nie wiem co bo starszak potrafi zrobić aferę o byle co i lezeć na chodniku lub bić.
Spacer okazał się fantastyczny i Franek dumnie pomagał pchać wózek.
My ustaliliśmy sobie rytm, że o 23 daje małemu butelkę z mm ( jedyna w ciągu dnia) potem budzi się na cyca o 2 i o 5. Na całe szczęście rzadko rozkręca płacz w ciągu nocy, więc idzie spać dalej lub sobie po cichutku leży. Pewnie jak już to napisałsm to będzie mi płakał pół nocy no ale zobaczymy.
-
Pomaranczka wszystkiego naj !
Po tym octanispecie pamiętaj sobie wytrzeć do sucha.
Sansi u nas tez trądzik się pojawił, głównie na brodzie. Daj znać czy ten alatan coś pomógł Mi położna kazała jedynie przemywać woda przegotowana.
Nie widziałam czy pisaliście o USG bioderek, na wypisie mam zaznaczone 6-8 tydzień, a ja dzisiaj się umówiłam na 4,5 tygodnia i teraz tak myśle czy to jednak nie za wcześnie. Jak myślicie zmieniać termin ?Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Pomarańcza, wszystkiego najlepszego! Dużo zdrówka i spełnienia marzeń!
U nas trądzik tez się pojawia na brodce, ale pediatra w szpitalu mówił, ze to będzie wychodzić. Nie kazał nic z tym robic.
U nas dziś mały epizod bólu brzuszka. Boze, tak bym chciała, żeby go to ominęło, wiadomo każda z nas by chciała. Narazie nie mam nic na to, tylko poduszeczka z pestek winogron i olejek jakiś. A u nas pogoda taka mroźna. Niby słońce, a wiatr zimny. A ogólnie to zbliża się powrót zimy 😢, chyba jyz bym wolała wiosnę.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka