X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2023, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Staś musi nauczyć się spać w warunkach ekstremalnych. Brat który jest poszukiwaczem bodźców i uwielbia hałasy, pies który nie jest mądry i stary kocur 🥴

Babulka ja że starszym ponad pół roku walczyłam z lekarzami NFZ i udowadniałam im że młody ulewa ponad normę oraz że ma alergię na bmk. Dopiero prywatny alergolog mi uwierzył... ulewanie i okropna zmiana skórna na ramieniu zniknęła.

Najlepszym hitem była alergolog na NFZ która zabroniła nam u niej w gabinecie używać terminu alergia bo dla niej dzieci nie mają alergi. 😂😂😂

Babulka lubi tę wiadomość

• Babulka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota to co ona tam robiła jako alergolog 🤣

Ja dziś od kolejnej osoby na nfz uslyszalam ze mam ograniczac laktoze bo mala nie trawi. 🤦🤦🤦 Poraża mnie ta "wiedza" 🙄

kurczak lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2023, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co do szczepień, to my na pneumokoki bierzemy 13, bo takie są z automatu.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 04:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, ja takie rady to od matek słyszałam, ale nie lekarek. Chociaż jedna ciocia ma męża lekarza i jak zobaczyła że pije kawę ze zwykłym mlekiem to doradziła mi żebym kupiła takie bez laktozy. Ale już darowalam sobie tłumaczenie że mleko kobiece ma laktozę i że jak jest alergia to na białko mleka krowiego a nie laktozę 😅 chociaż mam sąsiadkę której córka ma nietolerancję laktozy, ale ma przepisane leki, żeby strawić, a nie dieta matki ...

Kinga, taką też mój synek przyjął. I na szczęście poza płaczem w przychodni i kolką nie ma ani gorączki ani nic. Mam nadzieję że jutro też nie będzie miał.

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • kurczak Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka kurde, gdyby nie Twoja zawziętość to byś długo nic nie wiedziała! Masakra! A mała by cierpiała…

Jestem skłonna przebadać tez kupę małej, bo my znów strasznie mało przybieramy. Oddalamy się od 3 centyla… Ściągam w nocy mleko, bo wtedy szybko mam względna ilość pokarmu. Dokarmiam ją między karmieniami z piersi, pilnuje, żeby jak najmniej ulała. Czasem ulewa cały czas, czasem prawie nic... I dalej jesteśmy w punkcie wyjścia.. Mam ochotę po prostu dokarmić ją mm…

😑😑😑

202302176752.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak wydaje mi sie ze na tym etapie powinniscie miec juz jakas podstawowa diagnostyke typu przynajmniej mocz i kal plus jakieś usg.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczak, zawsze warto przebadać by mieć pewność, ze z Mala wszystko ok. A karmicie się jeszcze przez kapturki?
    Bierzesz tez coś na podkręcenie laktacji?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2023, 10:35

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Maija Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, dawno nie zaglądałam, bo to jakiś obłęd jest z dwójką, mam wrażenie, że nie ogarniam... Mąż złapał covida, więc postanowiłam się odizolować razem z dziećmi. Udało się, nie złapaliśmy, ale ponad tydzień z dwójką 24h na dobę doprowadziło mnie do szaleństwa...🙄 Muszę starszaka już puścić do przedszkola, bo już ma sporo nieobecności. A w jego grupie szaleje grypa, covid, a dziś info o wszawicy. Zwariuję, serio. Oficjalnie się przyznałam mężowi, że mam po prostu problem, okropnie się boję tych wszystkich chorób, ale już do takiego stopnia, że kwalifikuję się do wizyty u psychiatry i psychoterapeuty...

U nas śluz w kupie, jutro zawieziemy do labu na przebadanie. Mała kp+dokarmiam mm. Zobaczymy, co tam wyjdzie..

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija dobrze ze sje nie zaraziliscie ❤️

Ja tez juz mam mysli, ze nie moge corki tyle trzymac w domu, wprawdzie staram sie jej zapewnic jakies atrakcje ale tez kilka razy w tyg musi ze mna jezdzic z mala po leksrzsch bo tyle mamy wizyt... A co to za rozrywka dla niej 🙄 od stycznia nie chodzi biedna do przedszkola :( myślę, że koniec kwietnia/początek maja już pójdzie bo nie mogę jej do roczku izolować :( Ale boję się okrutnie :(

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja już chodzi do przedszkola, narazie rylko na 3 godziny, ale ona ostatnio jest tak absorbująca, żebym chyba oszalała. Tez się boje, ale tak jak mówicie, nie da się dziecka izolować w nieskończoność. Mąż chodzi do pracy, moja mana jest z nami w domu i tez jest przeziębiona, nie wiem skąd… bo póki co nikt nic nie ma. Mój mąż jak był na tacierzyńskim miał zapalenie ucha i ból gardła… także od wszystkiego nie da się ochronić, nawet jeśli się jest w domu, aczkolwiek wiadomo przedszkole to wylęgarnia chorób…

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija nie wiem jak Ty wytrzymałaś tydzień z dwójką bez pomocy, rozumiem Twoje "szalenstwo"..ja bije pokłony mojej Mamie ktora codziennie mi pomaga, bez Niej bym sie chyba w kosmos wystrzeliła!
    Myslalam ze juz puscilyscie starszaków do przedszkola? Moja poszła od 1 marca, a i tak był to trudny powrót, dopiero w tych dniach jako tako chodzi, bo na początku to nie chciała domu opuszczać skoro Braciszek ze mną zostaje..

age.png
    age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija jak ogranialas wieczór gdy byłaś sama z dziecmi?? Tzn kąpanie, usypianie..?? U mnie jest wtedy Mama lub Mąż gdy wraca z delegacji i jeden dorosły bierze jedno Dziecko a drugi drugie (czyli ja zawsze to mniejsze bo kp). Mały zasypia kolo 20, Starsza kolo 22..nie umiałabym tego pogodzić sama.

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu ja dzis mialam dwie klasc sama i poleglam totalnie ale fakt ze mala ma jakas kolke. Wlasnie śpi mi na rekach z termoforkiem na brzuchu i deszcz leci ze Spotify 🥴 Cały dzień na cycu, ze starsza malo co porobilam bo cyc i cyc i wrzaski, drzemke taka zeby odłożyć to miala jedna. Starsza miala obiecana kapiel w wannie z zabawa (ja siedze obok i bawimy sie figurkami). A tu mala ani mysli przestac ryczec 🥴 Musialam męża zawołać, chociaz mial wyrywanego zeba i pol dziasla rozwalone i ledwo zyje, bo nie dalam rady tego ogarnac, jedna mokra, druga wrzeszczy az sie zapowietrza, nie moge w koło starszej zostawiac w polowie jakiegoś zajęcia 🤦 podziwiam jak ktoś to ogarnia i też przyjmę chętnie jakieś porady 😳

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• stokrota Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2023, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyznam Wam, że ja też nie ogarniam dwójki a jak jest czwartek to dla mnie jest masakra. Jechanie z dwójką na rehabilitację, tam wszystko robię aby Stasio się nie darł bo dzieci mają terapię w gabinetach i napewno by im to nie pomogło a potem powrót, obiad itp. jestem wykończona dzisiaj psychicznie i fizycznie.

Starszy dzisiaj wykręcił mi awanturę, że Staś ma nowy kombinezon i chciał żebym mu go zdjęła jak byliśmy pod przedszkolem 😕 Udało mi się wybrnąć z tej absurdalnej awantury ale stres miałam, że nie uda się.

• Maija Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Maija jak ogranialas wieczór gdy byłaś sama z dziecmi?? Tzn kąpanie, usypianie..?? U mnie jest wtedy Mama lub Mąż gdy wraca z delegacji i jeden dorosły bierze jedno Dziecko a drugi drugie (czyli ja zawsze to mniejsze bo kp). Mały zasypia kolo 20, Starsza kolo 22..nie umiałabym tego pogodzić sama.
    Kąpałam starszaka wtedy, gdy mała miała drzemkę...nawet i o 17...a wieczorem tylko mycie rączek, buzi i ząbki. Mała podłączona do cycka była non stop. Ja nie wiem co to było, czy jakiś skok rozwojowy, czy wyczuwała mój stres, ale ten tydzień to był koszmar. Naprawdę, nigdy nie czułam się tak zła matką, jak w tamtej chwili. Byłam kiedyś przeciwniczką bajek, ale te ratowały wielokrotnie sytuację... 😥 Prysznica nie brałam kilka dni, już nie mówiąc o podstawowych potrzebach...🙄 Dramat. Naprawdę podziwiam samotne matki. Wielki szacun.

A jeszcze żeby było fajniej, mojemu starszakowi zaczęły wjeżdżać aferki o byle gówienko. Typu, nie zjem śniadania, bo szyneczka za bardzo wystaje za chlebek. Czujecie to? Ja, na krawędzi życia, wyczerpana, ledwo stojąca, a mój kochany dzieciaczek odwala takie akcje. No szok. 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2023, 23:03

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2023, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz nie moge sie doczekac az wsadze w chustonosidlo bo oszalec można. Oby tylko chciala w tym siedziec...

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2023, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam o Waszych trudnościach z dwójką dzieci, to się zaczynam nastawiać, że jednak mój syn będzie jedynakiem. 😅 Tym bardziej, że z nim jednym już nie wyrabiam. Od kilku dni prześladuje mnie taka myśl, że on nie jest przy mnie szczęśliwy. Jak tylko się obudzi, to płacze. Przewijam - ryk. Nakarmionego ponoszę i odłożę - ryk. Wczoraj w ciągu całego dnia było raptem 15 min gdy leżał na macie i się do mnie uśmiechał jak go zagadywałam. Resztę dnia albo spał na mnie, albo ciągnął cyca, albo ryczał. I to zaraz jest tak okropny ryk, że dziwię się, że jeszcze sąsiedzi policji na nas nie nasłali. 🙉 Obiad robiłam przez pół dnia, wykorzystując te 5 min między odłożeniem go z cyca do łóżeczka a pobudką.
    Także naprawdę szacun, że jeszcze ogarniacie starsze rodzeństwo i nie zwariowałyście. Ja sobie tego nie wyobrażam. 🫣

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Maija Autorytet

Wysłany: 24 marca 2023, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Ja juz nie moge sie doczekac az wsadze w chustonosidlo bo oszalec można. Oby tylko chciala w tym siedziec...
    Babulka, jakie masz? Rozglądam się za chustą, ale kupię używaną, bo nie wiem, czy się sprawdzi w ogóle. Synka nosiłam w nosidle, ale dopiero od 4 miesiąca..

Córeczka 18.01.2023 <3
    Syn 2019 <3

• Babulka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2023, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa ja po porodzie pierwszej też postanowiłam, że koniec z dziećmi, bo drugiego porodu nie przeżyje a potem to wszystko zapomniałam. Pierwszy rok córki nawet szans nie było na myśl o rodzenstwie już nie mówiąc o jakichkolwiek próbach stworzenia go. No i potem też się to zapomina 🙈 Niby pamiętałam, że byłam na skraju wyczerpania ale szczegółów nie 🙈

Ale było mi ciężej z jednym dzieckiem niż teraz z dwoma. Pierwsza cały czas albo wrzeszczała albo wymiotowała, drzemki to było godzine usypiania i 20 min snu, gdzie trzeba było cicho oddychać, żeby się nie obudziła już nie mówiąc o zrobieniu sobie chociaż herbaty, co było wykluczone. 🥴

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2023, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maija wrote:
    Babulka, jakie masz? Rozglądam się za chustą, ale kupię używaną, bo nie wiem, czy się sprawdzi w ogóle. Synka nosiłam w nosidle, ale dopiero od 4 miesiąca..
    Ja mam caboo, ono jest jak chusta ale ja czekam aż zacznie trzymać głowę.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 299 300 301 302 303 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ