X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, może spróbujemy tego spowijania. U nas czasami sprawdza się smoczek i oglądanie czarno białych kartek, przedmiotów, itd.
    Może byłoby lepiej gdyby sobie leżał ba macie i oglądał świat ale jak jest córka, to jest niestety niemożliwe, bo ona jest jak mały słonik.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u mnie to samo, mogę położyć na macie ale muszę wtedy przy niej siedzieć. Ale i tak na macie polezy tak w porywach do 4 minut jak ma dobry humor. 😅

Starsza przebywala mega dużo na macie na podłodze jako nienowlak, super zdrowo i w ogóle a ta niestety non stop kolyska bo starsza by tam zaraz wpadła 🙃

Nawet jak rozważałam baby hug to szybko zrezygnowalam bo to za wysokie jest i zaraz by było wywalone

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka ja mam huga i nie jestem z tego zadowolona. Zostawiam go jeszcze na chwile, ale jak tylko młody zacznie spc w swoim pokoju to pogonie to na olx. Dokupilam niby dobry materac, a pomimo tego dziecko nie leży w tym dobrze, zajmuje dużo miejsca, no nie jest to coś warte takich pieniędzy.
    Co do spowijania to ja mam wątpliwości czy to jest dobre dla rozwoju dziecka, jeśli już to na chwile, ale na dłużej to nic dobrego jeśli chodzi o rozwój ruchowy.
    Pomaranczka czasami tak jest, ze trudno odnaleźć przyczynę płaczu, marudzenia. Ja już niejednokrotnie ze łzami bujalam na kolanie, bo nie pomagało nic. U nas zazwyczaj płacz trudny do uciszenia jest wtedy, gdy młody jest zmęczony i ma problem zasnąć, a ten układ nerwowy jeszcze nie ze wszystkim dobrze sobie radzi i czasami trudno dziecku się wyregulować.

Babulka lubi tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, bo serio człowiek w domu sam świruje i najgorsze do głowy przychodzi..

Poza marudzeniem znowu nerwy przy piersi, ale teraz kolki. Choć już wątpiłam i odmrazalam swoje mleko, ale butelki też nie chciał. Pisaliście o tej biogai, któreś pomogło??

Kurcze, nie spodziewałam się że tak będzie trudno znieść płacz swojego dziecka... Dobrze dziewczyny ze jesteście 🥹

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 26 marca 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea na pewno nie jest dobre dla rozwoju ruchowego na dłuższą metę. Jednak po przejściach ze starszą już inaczej do tego podchodzę. W skrócie wolę gorszy rozwój ruchowy niż wycie dziecka cały dzień bo to z kolei źle wpływa na psychikę obu stron i na budowanie stylu przywiązania.

Pomarańcza moja, jak to mówię, robi sobie z cycka mikrofon. Czyli jak ma taki zły dzień to łapie ale nie ssie, rozdziawia buzię, robi ten odruch szukania i krzyczy tak z tym cyckiem w buzi. Wtedy zabieram pierś i albo próbuję odbić albo ululać albo daję smoczka.
    Starsza tak robiła jeszcze bardziej i głośniej, wtedy myślałam, że się nerwowo wykończe bo to trwalo godzinami.

Jeśli chodzi o probiotyk to podobno dla brzuszka najlagodniejszy jest Latopic czy Lactopic, nie wiem dokładnie. Sama na razie nie używałam.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2023, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stasio polubił chustonosidło. Przy pakowaniu w nie jest wrzask ale dostaje smoka i zasypia 🙂 Dla mnie to jest mega wygodne szczególnie jak mam starszaka odebrać z przedszkola czy ugotować obiad 🙂

Babulka, Akataa lubią tę wiadomość

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, my dziś jesteśmy po 1szej wizycie u pediatry. Szczepienia mamy dopiero w maju.
    Z Małym wszystko ok. Lekarka była pod wrażeniem, ze już taki ciekawy świata i trzyma dosyć dobrze główkę i tułów 😊. Szybki ten chłopak jest.
    No a o ulewaniach powiedziała tyle co sama wiem. Dopóki dobrze przybiera to mam się nie przejmować. Będę obserwować jeszcze.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jesteśmy po wizycie w szpitalu i wypisano nas z poradni neonatologicznej, bo zmiany w główce się cofnęły 😍😍😍

Umordowana ale szczęśliwa wróciłam do domu. Jutro bioderka 🤣

Mała trochę mało przybiera ostatnio ale ja na razie się tym nie przejmuję. Może jak się uspokoi ta alergia to zacznie znowu przybierać dużo a może chce trochę zeszczuplec 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2023, 21:09

Akataa, kurczak lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Calanthea Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, ale super ! My mamy wizytę u neurologa w przyszłym tygodniu i tez modlę się by było Ok.
    Dzisiaj zaliczyliśmy fizjo i ostatnia wizytę u położnej.
    Młody przekroczył 5 kg.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, super.
    Calanthea, 3 mam kciuki żeby i u Was było dobrze.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka super wieści! 😊

My jutro mamy szczepienie, pojutrze osteopatę, a w piątek bioderka, także niezły maraton nas czeka. 🙈 A w przyszłym tyg. konsultacja z chustonoszenia (na szczęście u mnie w domu) i ginekolog, bo już 6 tyg. minęło od porodu. 🫣

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea trzymam kciuki i na pewno odetchniesz ☺️

Ja też wlasnie maratony non stop bo czekaja nas teraz bioderka, potem usg przelyku, fizjo, gastro, szczepienie i dla mnie osobno endo, fizjo i gin 🙈 jakbym obloznie chora byla 😅

Swoją drogą położna jak do niej nic nie piszę to jakoś przepadła a tylko 2x była 🙄 w sumie powinnam ją poprosić o przyjscie ale z drugiej strony dziś małą neonatolog badał i ważył, ja nie mam problemów żadnych, to może bez sensu, żeby tu szła 🤷

Akataa daj znać jak ta konsultacja i wrzuć fotkę jak jesteście zamotani! ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2023, 15:50

Akataa lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się da zamotać, to wrzucę. 😅
    Endo, fizjo i jeszcze dermatolog dla mnie by się też przydali, ale nie mam jak, bo nie przyjmują wieczorami, a to jedyna opcja, żebym mogła wyjść bez małego. 😒 Dobrze, że gin jeszcze o tej 18:30 przyjmuje, to jak mąż skończy 15 min wcześniej, to powinnam zdążyć.

U nas dziś znowu dzień marudzenia, ale najbardziej mnie synek zaskoczył, jak zasnął na macie. 🤣 Wprawdzie trwało to jakieś 10 min, ale bez mojej ingerencji, a wcześniej nosiłam, śpiewałam, karmiłam i nic. 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2023, 17:31

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wow! Zasniecie na macie to mega sukces :)

Ja ide do endo z małą, bo tez nie orzyjmuje wieczorami. Do gina mąż bierze wolne a fizjo akurat mam na 19 🙈

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota cieszą takie drobne sukcesy! Super ze staniesz się bardziej mobilna dzięki temu nosidłu.

Babulka jakei dobre wieści, co za oddech dla Was! Trochę stresu mniej..

age.png
    age.png
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, świetne wieści! Pewnie kamień z serca.

Akataa, u mnie wieczór marudzenia, ale skończyło się w momencie puszczenia bąka. Dzień bez kupy to dzień z dupy 😅 śmieje się, ale jak bardzo ma to wpływ na jego i mój dzień😅

I ja też jutro mam wizytę u ginekologa 😁 mąż nie może się doczekać aż dostanę zielone światło na współżycie 😅 w ciąży seks dla niego nie istniał (bo wiedział że w brzuchu jest dziecko xD) a teraz to parę razy dziennie mi mówi jak nie może się doczekać 🤣

Macie jakieś podgrzewacze do mleka? Jak nie to w jaki sposób odmrazacie (jeśli odmrazacie 😁) swoje mleko??

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2023, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka super wieści! Tak jak przeczuwałam!
    Pomarańcza, życie z niemowlakiem toczy się wokół kupy 🤣 czy była, czy nie była a jeśli była to jaka 🤣

My byliśmy dzisiaj u fizjo i młody ma trochę wzmożone napięcie i asymetrię. Mam nadzieję, że ćwiczeniami w domu uda nam się to wypracować.

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrota wrote:

My byliśmy dzisiaj u fizjo i młody ma trochę wzmożone napięcie i asymetrię. Mam nadzieję, że ćwiczeniami w domu uda nam się to wypracować.
    Stokrota a jak to u Was wygląda, czy Ty widzisz to wzmożone napięcie?? Jakie ćwiczenia macie robić??

age.png
    age.png
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2023, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to widzę w obręczy barkowej, że ciągnie barki do góry i nie ma szyji. Odchyla też główkę do tyłu jak jest w pionie u mnie na rękach lub jak leży na brzuszku.

Z barkami to pamiętam, że starszak miał identycznie i te same ćwiczenia musieliśmy wykonywać.

Ćwiczenia mamy głównie rozciagające oraz muszę pamiętać o podnoszeniu młodego w odpowiedni sposób aby nie miał szansy odchylać głowy do tyłu i sobie pogłebiać problemu.

• Akataa Autorytet

Wysłany: 27 marca 2023, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, odebrałam wyniki morfologii małego i chyba nie jest za dobrze. Dużo z tych parametrów ma poza normami. Nie jakoś bardzo mocno, ale jednak... Myślicie, że to nas zdyskwalifikuje do szczepienia jutro? Z tego co czytam to takie wyniki mogą świadczyć o wszystkim (od infekcji, przez grzybicę, po nowotwór) jak i o niczym, więc może będzie konieczna jakaś dalsza diagnostyka. 😔
    Jeśli szczepienie będzie odroczone to jak długo można trzymać szczepionkę w lodówce (kupiłam wczoraj), wiecie może?

Pomarańcza ja nie rozmrażałam jeszcze, jedynie podgrzewałam takie z lodówki w kąpieli wodnej, zgodnie ze wskazówkami stąd: https://www.hafija.pl/2021/01/odciaganie-przechowywanie-rozmrazanie-i-podawanie-mleka-matki.html

age.png
‹‹ 301 302 303 304 305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ