LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Akataa neutrofile masz podeyzszone? Jesli tak to raczej normalka u niemowlaka. Szczepionka najlepiej zeby stala w lodowce w prztchodni, powinni Ci ją podpisać i tam przechowywać. One mają zabezpieczenia przed zmianą temp, zasilanie w razie braku prądu itd.
Akataa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Obniżone MCV, PDW i granulocyty obojętnochłonne, a podwyższone MCH, MCHC, PCT i limfocyty. Zobaczymy co powie pediatra, bo te wartości niby za małe/za duże, ale w większości zaraz przed/za widełkami.
-
Akataa mysle ze to nic takiego wle zobaczymy co powie lekarz
U nas w bioderkach cos tam sie jeszcze nie wyksztalcilo wiec kontrola po 3mcach, ehhh ja juz mam dość tych kontroli 🙈2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
No chyba rzeczywiście nic poważnego, zalecił tylko Actiferol, ale sam powiedział że bardziej profilaktycznie. Przeżyliśmy szczepienie, ale serce mi pękało jak mały płakał. Dobrze, że chociaż te na rotawirusy mu smakowało. Teraz musiałam mu odkleić te pkasterki, żeby zrobić okłady z altacetu i płakał mocno, a jeszcze dali te plastry z takim mocnym klejem, że nie mogłam ich oderwać. 🫣 Teraz tylko się modlić, żeby nie było jakichś nieporządanych objawów. Mnie wizja potencjalnej gorączki przeraża, a co dopiero jakieś poważniejsze nopy.
Szczepicie na meningokoki? Jeśli tak to kiedy?
Babulka nie dziwię się, że masz dość. Takie standardowe wizyty wykańczają, a co dopiero jak masz tyle ponad program. No i stres pewnie przy każdej. Trzymam kciuki, żeby i w tym przypadku finał był pozytywny. 😉 -
Akataw ja szczepie na meningo jak tylko sie uporam z tymi podstawowymi, ale ja mam starsze dziecko w przedszkolu wiec wieksze ryzyko. Starsza szczepilam jakos pozniej, ale nie pamietam czy to bylo kolo pol roku czy jeszcze pozniej. Nimenrixem po roczku dopiero.
Nie martw się nopami, to sa skrajnie rzadkie sytuacje. Na goraczke zawsze warto byc gotowym ale tez sporo dzieci wcale nie goraczkuje po szczepieniach, moja nigdy nie miala goraczki chyba a na pewno nie jakiejs wysokiej. Oby poszło gładko
Bioderkami to już się nie stresuję, zwariowałabym 🙈 Jeszcze mąż ma znowu jakies zapalenie zoladka czy czegos i jakies zmiany zapalne tam, tez nerwy ale ignoruje to dopoki nie dostane czarno na bialym ze to cos bardzo powaznego. Bo inaczej bym na nic innego ni miala czasu tylko na zamartwianie sie 🙄Akataa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Też właśnie chcę szczepić na meningokoki, ale że jestem zielona w temacie, to za sugestią lekarza umówiłam szczepienie na za 4 tyg. razem z 2. dawką rota i teraz się zastanawiam czy to nie za wcześnie jednak.
-
Akata, mama pediatra pisze, ze szczepienie na meningokoki im szybciej tym lepiej.
W Niemczech jest dopiero zalecenie po roku, wiec my szczepimy po roku…
A Babulka, bioderka są niecałkowicie rozwinięte na tym etapie, to chyba normalne 🤷♀️, z tego co pamietam. U nas wczoraj mówiła, ze wszystko ok, ale tez mamy kontrole w maju 😉Akataa lubi tę wiadomość
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Kinga wydaje mi sie ze w Niemczech na ACWY szczepia? U nas przede wszystkim na typ B, reszta w drugiej kolejności. Chociaz pielegniarka mi mowila ze i C sie coraz częściej pojawia2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
A co do bioderek to powiedział ze moze tak byc na tym etapie dlatego kontrola w czerwcu. Nie wnikam i skoro tak powiedzial to tak ma byc 😅
I jeszcze jak zobaczyl starsza to mowi ze z nia tez trzeba na jakas kontrole stopek a my nie bylismy. Nie wiem xzy mi dni w miesiacach starczy na te wszystkie kontrole, jak kudzie maja 3 dzieci i jeszcze pracują? Nie ogarniam tego.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dziewczyny jak mierzycie temperaturę swoim maluszkom? Ja kupiłam specjalnie termometr piórkowy z miękką kińcówką, żeby mierzyć rektalnie, a teraz czytam u Pana Tabletki (akurat dziś mi przyszły jego książki, w tym "Gorączka"), że rektalnie to od 6 msc., a wcześniej najlepiej pod paszką. Pytam bo mamy jednak lekką gorączkę, pod pachą 37,9, na czole termometrem bezdotykowym tak samo (choć temu akurat nie ufam, bo on różne rzeczy pokazuje). Pomiar z pupy wydaje mi się być najdokładniejszy, przez to zdziwiłam się, że jest zalecenie powyżej tych 6 msc.
-
Calanthea wrote:My meningo po pół roku, jak już zaszczepiony będzie na te obowiązkowe, tak nam doradziła pediatra.
Akataa ja zawsze sprawdzam z głowy i nawet nie pomyślałam, ze wynik może być niemiarodajny …
Pewnie dużo zależy od termometru. Ja mam jakiś nieznany, mąż w Czechach kupił kiedyś i potrafi różne wyniki pokazać w odstępie minuty. O ile dla mnie spoko, bo umiem ocenić jak się czuję, a te różnice to nie są jakoś bardzo duże, to jednak przy dziecku wolałabym mieć pewny wynik. -
Pewny wynik tp tylko rektalnie rteciowym Niestety te na czolo to pokazują co chcą, ja nie mierze rektalnie bo mała jest zbyt ruchliwa i musialby ja ktos na sile trzymac te 10 minut a to jakieś tortury2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Zadzwonilam dzis do pediatry ze nam oczko nadal ropieje mimo kropli z antybiotykami no to konieczny okulista. Terminy do okulisty - brak na najbliższe 1,5 roku. 🙄 Prywatnie za miesiąc najwcześniej. Mąż w końcu wynegocjował dopisanie gdzies do listy po godzinach. 350zl. W poniedziałek usg refluksu 200zl i potem wizyta 300. Nie wiem po co my ubezpieczenie płacimy?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka, ciężko coś na to powiedzieć. Nie wiadomo czy to się szybko zmieni ze służba zdrowia…
A u nas dziś dzień do dupy… Mlidy chyba ma swój pierwszy skok rozwojowy. Cały dzień na rękach u mnie albo u mojej mamy. Spał może z półtorej godziny. I płacze tez cały dzień. A na deser córka wróciła z przedszkola w wisielczym humorze a zaprosiliśmy jej koleżanki z przedszkola. To polowe spotkania miała napady złości bo nie chciała się dzielić zabawkami….
Nam ochotę wystrzelić się w kosmos…25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Tez mnie wkurza, ze za wszystko trzeba płacić, przecież takie usg bioderek skoro zalecane jest wszystkim to powinno buc refundowane. Szczepionka 270 zł, fizjo 200 zł, bioderka 230 zł, a w przyszłym tygodniu neurolog 360 zł. Jeszcze byłam u gina na kontroli 200 zł. Masakra jakaś 🤦🏻♀️
Akataa jak po szczepieniu u Was ? My jutro i już mam stresa.Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙