LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ech nie wiem co wstąpiło w moją małą ale wrzeszczy dniami i nocami. Nic nie jesteśmy w stanie zrobić, nie wygląda na jakiś ból bo jak ją zabawiam, to nie ryczy i się śmieje. A że nie mogę jej nosić i zabawiać 24/7 to wrzeszczy. W nocy podbudki co 1-1,5 godziny. W dzień drzemki po 20-25 min 🙄
I już tak ponad tydzień co najmniej wariuje.
🥴2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Tak Pomarańcza, dla mnie to tez szybko. Jeszcze nie wie chłopak, ze się nachodzi 😜.
U mnie tak jak u Babulki, pełno zabawek wszędzie. Patrzę tylko, żeby nie było nic, czym bym się mógł zadławić.
Babulka, to może jakiś skok albo coś, jak tak płacze. Albo poprostu nie chce być sama 😉. U nas tez dosyć dużo darcia. Najgorsze dla mnie jest to, ze w tym wózku nie chce za bardzo jezdzic i pół drogi jedzie a pół go niosę, a wazy jyz troszkę.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
U nas dziewczyny podobnie z tym płaczem i stękaniem. Drzemki to 15-20 minut w dzień, nic nie zdążę zrobić 🥴 już nawet dałam sobie spokój z prasowaniem - chociaż tez żelazko mi wariuje to ułatwiło temat. Na spacery wychodzę o 18, bo jak paniczowi słońce w buzie swieci to nie, nie podoba się. Zmieniliśmy tez już wózek na spacerówkę, bo w gondoli jeździł tylko na brzuchu i miejsca było mało. Plus taki, ze noce przesypia, wczoraj spał od 20 do 10 z pobudka o 7 na mleko, pod koniec którego już spał dalej.Córcia 05.11.2012 naturals ❤️
I transfer - 😭💔
II transfer - ✅ -Brak serduszka 🖤
14.06. 2022 ⏸ NATURALS 🙏🏻🥹
Synek 09.02.2023 💙 -
Jejku to jeszcze prasowałaś 😅 Ja nie mam czasu prania z suszarki poskładać, młodej nie da się zostawić na 5 min bo wrzeszczy, już i tak kazdy posiłek szykuje w asyście krzyków, tyle co czasem starsza ją zabawi, to się chwilę zajmie. Dziś znowu nie udało się jej odłożyć do łóżeczka to po którejś z rzędu pobudce patrzę a ona wpełzła mi pod kołdrę i cała buzia nakryta 😩 śpię z nią sama, cale łóżko puste i ogrodzone, tylko mam poduszkę pod głową i nakryta jestem jak nalesnik wąsko kołdrą to i tak się jej udało wpakować 😩
Jednak to jest totalnie prawda ze dziecko powinno spac samo ale co mam zrovic jak się budzi na kazda próbę odłożenia 🥴 o 6:30 wstaje i koniec mojego spania, nje ma jak w dzień odespać a pobudek w nocy po 5 🥴2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka mi też Staś popsuł się że spaniem. Po którejś pobudce zostaje już u mnie w łóżku i śpi że mną. Są noce, że ja też śpie bez kołdry aby maluch mi się nie zawinął. Dzisiaj to bałam się że się udusi o moje ciało bo tak mocno się wtulał.
Wczoraj mieliśmy pierwszy obrót na brzuszek ale trochę w ukryciu i już nie chce powtórzyć 🤣
Trzeba czekać dalej 🙂
Co dziwne Staś już całkiem nieźle i stabilnie sam siedzi. Oczywiście to są słowa fizjo bo ja go jeszcze nie sadzam.
Czy wasze maluchy też tyle "gadają"? -
Czereśnia, o matko jakie noce super 😌. Ja chyba się tak wyspie za dwa lata 😜. Babulka, Stokrotka, u nas tez były noce, ze dziecko spi ze mną a raczej na mnie, na rogalu do karmienia, przykryty jakimś kocykiem. Pod kołdrę raczej nie wpełza.
No a dziś Młoda choruje i gorączkuje. Znów ma chore migdały. Szkoda mi jej strasznie.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Czereśnia, całe noce przespane?! Zazdro!!! A karmisz kp czy mm?
U mnie też jakiś kryzys ze spaniem, przedostatnia noc koszmar, wczoraj trochę lepiej. Zobaczymy jak dzisiaj 😅
Stokrotka, u naszego było tak że raz się udało, drugi raz się udało a potem kilka dni (dwa trzy) chyba sam z siebie nic, dopiero później zaczął i teraz na plecach nie chce w ogóle leżeć, od razu obraca się na brzuch 😅jakby z automatu😂 -
My na mm, Tadzik noce przesypiał bardzo szybko. Ze starsza miałam podobnie, chyba do Częstochowy pójdę dziękować za te moje dzieciaki.
Babulka nooo prasowałam, ale daj spokój, te upały i żelazko … a wieczorami już mi się nie chciało 🤷🏻♀️
Brawo dla Stasia ! Nieśmiały chłopak 🫣😁Córcia 05.11.2012 naturals ❤️
I transfer - 😭💔
II transfer - ✅ -Brak serduszka 🖤
14.06. 2022 ⏸ NATURALS 🙏🏻🥹
Synek 09.02.2023 💙 -
Hej Dziewczyny, czytam Was na bieżąco, ale nie mam czasu pisać, chyba tylko kolo 22, ale wtedy już mi się oczy zamykają same, bo u nas też spanie koszmarne..Mały budzi się może 5-6 razy na noc i to wcale nie do jedzenie, nie do cycusia. Przekręca się w łóżeczku na brzuch i czasami załapie sen, ale częściej jednak zaczyna się grzebać aż się wybudzi. W ogóle samo zasypianie to też maraton, bo zanim zaśnie na dłużej np 2 godz to jakieś 3-4 razy muszę Go jeszcze brać na rece i bujać, odkładać i znowu po kilkunastu minutach od nowa. Zwalam wszystko na zęby bo pcha te rece do buzi w takiej desperacji jakby szukał ulgi. Mam żel na ząbkowanie, ale on nic nie daje..gorzej tez zjada z piersi, wydaje mi się że mamy już apegeum tych dolegliwości wiec może wreszcie coś wyjdzie..tylko że to ciągle dopiero początek, jak Mały wszystkie zęby tak odchoruje to mam 2 lata wyjęte z życia!
Zaczelam wprowadzać warzywa że słoiczków, narazie wszystko smakuje (marchew, dynia, brokul, ziemniek, burak), zjada chętnie, otwiera buzię i przyciąga rękę z łyżeczką. Po 7 miesiącu zacznę kawałki. Myślę też że może to rozszerzanie diety ma wpływ na sen, kupka już się zmieniła a to przecież pol słoiczka na dzień dopiero. Poza tym te wygibasy na macie, wypinanie dupki do góry i jakieś pierwsze centymetry odległości- chyba dużo tego na raz i w śnie, nocami to odreagowuje.
Za to bardzo ładnie rozwija się relacja Starszej z Małym, Oni się uwielbiają i na swój sposób nawiązują kontakt, bardzo mnie to wzrusza!! Córka ładnie Ga zabawia po te kilka minut, wybiera Mu ubranka, przynosi pieluchy i słoiczki gdy Go karmimy, gdy Ona tańczy i śpiewa Mały najgłośniej się śmieje, a rano biegnie do Niego gdy tylko się pobudza.
Ale pisałyście o jękach i wrzaskach, że nie chcą same zostawać-u nas to samo. Pranie wieszam już z akompaniamentem a przypinam spinacze z Małym na rękach, smażę placuszki z Małym na rękach, podlewam kwiatki z Małym na rękach, ogólnie wszystko co się da zrobić jedną ręką robię z Małym na rękach. Dom zapuszczony, ja zapuszczona bo nie mam kiedy bardziej o siebie zadbać niż włosy i kąpiel.
Zdrowia i sił dla Was Mamusie!! -
O, widzę, że to znowu jakiś grupowy bunt, bo mój też ostatnio brdziej wrzaskliwy. Wczoraj w nocy tak się darł, jak chciałam go przewinąć, że pewnie cały pion w bloku na nogi postawił. 😜 Zaczął też reagować płaczem na dziadków, których nie widział z 2 tyg. No i w dzień uznaje tylko drzemki kontaktowe - dziś tak 2,5h go trzymałam bo spał. Ale przynajmniej książkę skończyłam i zaczęłam kolejną. 😅
-
Czytam Was ale jakoś nie mam nic do dodania 😅
Byłam dziś na kontroli po tym odpaleniu się monitora oddechu i przyjmowała nas bardzo fajna pediatra, chyba przepiszę dzieciaki do niej. Dała nawet skierowanie na echo na wszelki wypadek.
Mała nie garnie się do siadania a trochę liczyłam, że chociaż z podparciem siądzie, żeby można było w krzesełku karmić a tu dupa🙃
No i powoli się szykuję do tego całego gotowania, bo z naszych rzeczy niestety mała za dużo nie poje. Dużo jemy pieczonego w piekarniku choćby. Nie chce mi się strasznie, jestem wyrodną matką i nie cierpię gotować ani w ogóle szykować jedzenia 🙈
Z pozytywów u starszej badania psychologiczne wyszły dobrze, także na razie odpuszczam ten temat.
No i ciągle pada 😒 Miałam mnóstwo planów na wakacje a tu raptem 2x z dziewczynami na plaży byłam bo wiecznie deszcz. 🤷♀️2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ja tez nie cierpię gotować i szykować jedzenia dlatego dopóki Mały nie zacznie jeść tego co my to będzie na sloiczkach. Nie wyobrażam sobie jak jeszcze miałabym znaleźć czas na gotowanie osobno dla Niego. Jakieś placki, naleśniki, owsianki jak już będzie mógł owszem zrobię bo to i Starsza wciągnie, ale obiady to na pewno nie.....
Oj mam nadzieję że za 2 tyg juz będzie nad morzem lepsza pogoda bo wtedy nadciągamy...na tydz do Dębków! -
Hej Dziewczyny, ja tez nie lubię gotować za bardzo, ale lubię jeść 😉. Zazdroszczę ludziom jak maja pasje do gotowania.
U nas Babulka tez beznadziejna pogoda. Mize 3 tygodnie były w miarę ciepłe i słoneczne w czerwcu, teraz ciagle deszcz. Dlatego niedługo jedziemy tam gdzie słońce.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
A u nas relacja rodzeństwa tez jest bardzo pozytywna. Mąka nie jest zazdrosna raczej, fajnie się z nim bawi. A Młody na jej widok zawsze się cieszy. Dziś troszkę jest mało delikatna, ale zazwyczaj dosyć fajnie to wyglada.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
No i koniec spokojnego leżenia na macie, mały zaczął pełzać. Zmotywowała go uciekająca piłka. 🤣 Tak śmiesznie się podciąga rękami i ślizga po panelach, pół pokoju już tak przebył w ten sposób. Muszę zacząć uważać na to, co leży na podłodze. 😜
Co do gotowania, to ja lubię, ponoć nieźle mi wychodzi, ale problem jest taki, że mi się za bardzo nie chce. Jaka jestem szczęśliwa, jak nagotuję na 2 dni i drugiego dnia wystarczy odgrzać... 😅 Poza tym nie mamy zmywarki, a kuchnia mała, więc szybko się robi bajzel. 🫣
W tej książce "wszystko o rozszerzaniu diety" jest 50 przepisów dobrych od początku, część się wydaje prosta i dość się pokrywa z tym, co już jemy, więc nie będzie wielkiej rewolucji. Martwi mnie tylko to siedzenie, wczoraj raz na próbę posadziłam go z oparciem i nie wygląda to stabilnie, a za 9 dni kończy 6 miesięcy. No ale widzę, że te nowe umiejętności potrafią pojawić się z dnia na dzień, więc mam nadzieję, że i tu się rozwinie tak do końca miesiąca. -
Akataa nooo to teraz nowy level trudności 😅
Z tym siedzeniem to jak np gibie sie w samej miednicy a góra jest stabilna to do antilopa są takie dmuchane wkladki stabilizujące u nas się super sprawdzały. Ale też jej dawalam jak miala z 7 mcy bardziej z tego co pamiętam przez mgłę. Fizjo mi wtedy pozwolił, bo zgłaszałam, że już mam dość na tych kolanach 😁 e właśnie wtedy to sama dupka była taka ruchoma a malutka teraz to jeszcze na calej dlugosci kregoslupa potrafi się ginbac, ale ona jest bardzo długa i wąska 😅2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Właśnie dostalośmy pozwolenie od fizjo na siedzenie w krzesełku. Staś już nieźle sam siedzi i wystarczy lekko go podeprzeć.
Ostatnio trochę nadrobił i zaczął obracać się na brzuch i brać stopę do buzi.
Babulka z lidlomixa lubimy łososia z brokułami i ziemniakami, omlet z serem i szynką, kurczak w sosie paprykowo- śmietankowym. Chyba te przepisy najczęściej robię modyfikując je wg tego co mam w lodówce.