LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Wyobraźcie sobie dziewczyny co ja przeżywam z tym, że mój 6 latek nie mówi. Duży chłopak, rozumie już dużo więcej niż maluszki a nie może mi powiedzieć 😭 . Coś okropnego... We wrześniu idzie do nowej placówki gdzie nikogo nie zna 😱
Co do Stasia to mamy kilka razy przyjśc do fizjo i zobaczymy czy ten mój leniuch ruszy czy nie. Słaba obręcz barkowa, lekka asymetria i troszkę jeszcze brzuszek do wyćwiczenia. -
Hej, a miałam właśnie wywołać temat ząbków! Super stokrotka, czy ustąpiły te dolegliwości które się dłużą przy wychodzeniu zębów?? U nas podejrzewam juz blisko do zęba ale jeszcze go nie widać, a dokucza nam to bardzo, słabe noce, marudzenie, ulewanie, słabe jedzenie...
Akataa zazdroszczę takiego podróżnika.. nasz Mały nie lubi jeździć samochodem i bardzo cierpię ten brak mobilności, a z 4latka juz fajnie ruszyliśmy..
Nasza starsza poszła do przedszkola tez nie mając nawet 2,5 roku, dokładnie to było 2 lata i 4 miesiące. -
Stokrota przytulam mocno, mogę sobie tylko wyobrazić jakie to dla Was trudne 🥺 A zalecono Wam komunikację alternatywną? Koleżanka ma 3latkę nie mówiącą i na takie zajęcia z nią jeździ, ponoć im to pomaga.
Dziewczyny jeździłam dzisiaj konno i chyba pierwszy raz od dawien dawna poczułam się znowu jak JA. ❤
Starszaczka też jezdzila i jak wrócimy to szukam jej jazd na miejscu 😍2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Hej jakoś Staś mocno nie dokazuje przez wychodzące zęby. Owszem pcha wszystko do buzi ale z zachowaniem nie ma tragedii. Może trochę mniejsze porcje mleka tylko zjada. Gdyby nie gryzł mojego palca to bym nie wiedziała, że coś się dzieje 🙂
Franek ma wprowadzoną komunikację alternatywną ale narazie tylko trochę się tym posługuje. W przedszkolu nie kładziono nacisku na to, bo to "za długo trwało" wg. pań i wolały żeby nie komunikował się z nimi 🤦♀️. Teraz mam nadzieję, że w zerówce szkolnej integracyjnej trochę bardziej się zainteresują tematem. -
Stokrotka, wierze, ze to musi być bardzo trudne. Miejmy nadzieje, ze komunikacja alternatywna trochę Was odciąży o ułatwi porozumiewanie się.
Babulka, dobrze, ze odetchnęłas i poczułaś się sobą.
A ja tez mam przemyślenia na temat rodzicielstwa ba. Rzeczywistość. Kiedyś sobie myślałam, ze dwujęzyczność to jest taka super sprawai nadal tak uważam, ale nie myślałam, ze to może być tez trudne dla dziecka. Bo widać, ze mojej dziewczynie tez to sprawia trudność.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Czasami mnie przeraża co dzieje się w przedszkolach o czym nie wiemy. Czasem jak słyszę jakieś teksty które Córka powtarza (czy yo Pan czy dzieci) to aż niedowierzam ze to z przedszkola wynosi...Wiec tez jestem w szoku ze Panie z przedszkola nie chciały się komunikować z Twoim Dzievkiem stokrotka! Przykre...
Ja do pracy planuję wrócić juz po wakacjach, bo to do szkoły...muszę teraz albo wcale...na szczescie dali mi na poczatek tylko 10 godzin tygodniowo wiec mocno licze na to ze sie uda bez wiekszego zaniedbania Synka, ma z Nim Mama zostawac. Mały będzie miał orawie 7 miesięcy i mam nadzieję że już trochę wdrożymy Go w rozszerzanie diety... -
Stokrotka ja sobie nawet nie potrafię tego wyobrazić. Wierzę, że jest Wam trudno. Trzymam mocno kciuki, żeby w zerówce synek został lepiej zaopiekowany.
Babulka super! Jeździłam konno w dzieciństwie, miło wspominam. 😊
Dziewczyny, czy Wasze maluchy też tak szybko się irytują? Mój synek ogólnie jest pogodny, ale jak mu coś nie pasuje to się wścieka tak, że mam wrażenie, że chciałby rozszarpać zabawkę, którą się bawi, wydaje przy tym tak głośne wrzaski, że pewnie pół osiedla słyszy. Ja wiem, że to frustrujący etap, bo młody chciałby więcej niż mu pozwala ciało, ale czasem mnie ta jego irytacja przeraża. 🫣 Już się martwię, że będzie takim nerwusem i będę się bała z nim do ludzi wychodzić. 😅 -
Akata, to chyba normalne. Wiadomo, ze dzieci maja różne temperamenty, ale moja dwójka się tak denerwowała bardzo na tym etapie. Szczególnie jęczeli przy tym jak chcieli włożyć zabawkę do buzi a się nie da, bądź nie umieli jej posmakować tak jakby chcieli.
Moja to ma taki temperament, ze jak ostatnio poszłyśmy na lody, to się kłóciła ze mną ze chce mojego loda spróbować, ja jej dałam, ale mowie, ze chce jej spróbować. Ona w ryk i to taki głośny, ze wszyscy na nas patrzyli 😜. Nk wiec tak, wyjścia różnie wyglądają. Ja to się tym wogole nie przejmuje, bo dla mnie dzieci nie musza się umieć kontrolować w wieku 3 lat czy nawet później. No ale wiadomo, mam różne dni i różne zasoby na ich histerie. Ja się jyz zdążyłam przyzwyczaić.Akataa lubi tę wiadomość
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Sansi jakbym miala opcje wrócić do pracy na 10h to bym tez zupełnie inaczej to widziała. Ja miałam opcje na 40h plus dojazdy plus mega nerwy i często nadgodziny. Dlatego nie chcialam wracac poki corka byla malutka.
Akataa moja starsza taka byla i cóż powiem... No jest taka dalej 🤣2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka to mnie pocieszyłaś eh. 🙈
Zazdroszczę, że macie możliwość wrócić do pracy w niepełnym wymiarze godzin. U mnie raczej tylko 40h wchodzi w grę. W dodatku nie mam już w domu miejsca na pracę zdalną, więc będę chyba musiała dojeżdżać do biura. Najgorzej, że moja rodzina mocno krytykuje żłobki i czuję się jak najgorsza matka na świecie chcąc tam małego oddać pod opiekę. No ale pomóc nie ma kto... ☹️ -
Akata, przykro mi, ze musisz tego słychać. Przecież nie robisz tego, bo chcesz. Wiem, ze jest taka książka: niania, żłobek, czy ja sama, która daje różne perspektywy. Może rozwieje Twoje wątpliwości.
Powiem Ci, ze wiele dzieci idzie po roku do żłobka. Żłobki są różne, pewnie s żadnym nie będzie idealnie. Ale warto moze już poszukać coś co zrobi na Tobie dobre wrażenie. I tez nie jest tak, ze każdy żłobek to zło. W ogóle nie powinnaś się czuć jak najgorsza matka. Dajecie swojemu dziecku tyle ile możecie. A ludzie to mogliby się czasem ugryźć w język.
Ja bym chyba szukała takiego,w którym jest mało dzieci w grupie.
Doskonale Cię rozumiem, bo tez to przechodziłam z pierwszym dzieckiem. I naprawdę bardzo to przeżywałam. Z perspektywy czasu, wiem, ze ten pierwszy rok lepiej zniosła niż drugi. No i mnie to tez zrobiło dobrze na głowę. Bo my tutaj mamy wprawdzie jakichś znajomych, ale rodziny żadnej. No a w czasach korony to można było zwariować.
Babulka, wysłałam Ci zaproszenie. Chciałabym Ciebie coś zapytać.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Kinga przyjęłam
Właśnie gdyby to była część etatu to bardzo chętnie bym poszła chociaż na trochę do pracy.
Akataa u mnie w rodzinie też są takie osoby, nawet jakieś aluzje "czy ci jej nie żal" w odniesieniu do przedszkola. Raz od osoby, która dosłownie pare razy na oczy moje dziecko widziała i powiedziałam, że w takim razie chętnie skorzystam z jej pomocy na te 8h dziennie, żeby się nią zajęła i zapadła długa cisza.
Teść też najeżdża na żłobki to mu powiedziałam, że może to swojemu synowi mówić, to może weźmie wychowawczy. Bo z jakiej okazji akurat do mnie ten wykład?
Ogólnie uważam, że naprawdę wtrącanie się w czyjeś decyzje, szczególnie jak ktoś nie ma wyboru to jest jakaś paranoja.
Poszukaj w okolicach dobrych żłobków z dobrymi opiniami, popytaj wśród sąsiadów itd. Pojedź obejrzeć, porozmawiać z paniami, zadać parę pytań i zobaczysz które miejsca Ci odpowiadają. Ja mam jeden żłobek upatrzony, z którego wszyscy są zadowoleni, są małe grupy i podobno panie opiekują się bliskosciowo. Tylko bardzo ciężko się tam dostać, więc warto od razu złożyć papiery jak wiesz, że w danym miesiącu będziesz musiala wrócić (dolicz adaptację, bo wtedy też pracować nie będziesz mogła).
Moja córka chodzi do panstwowego przedszkola, więc to jest trochę inna śpiewka niestety i liczymy się z tym, że jak problemy z zeszlego roku się nie rozwiążą, to będziemy musieli ją przenieść do prywatnego. Ale też czekamy czy się nie okaże, że musi mieć terapeutyczne.
Natomiast na żłobek państwowy bym się nie zdecydowała, jeśli bym nie była zmuszona finansowo do tego.
Dzieci większości moich koleżanek chodziły do żłobków i zawsze są jakieś problemy, ale w przedszkolu też... Chyba się tego nie uniknie. A dzieci fajnie się rozwijają i wszystko z nimi ok, także nie demonizowałabym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2023, 13:21
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dzięki dziewczyny, zawsze potraficie podnieść na duchu. Zrobiłam już rozeznanie w okolicy i chyba najfajniejszy jest żlobek zaraz koło mojego biura, więc to spore ułatwienie. Co do tekstów w rodzinie to ostatnio i od teściowej i od mojej mamy słuchałam o tym wypadku z zadławieniem (tak jakbym żyła w izolacji i nie miała dostępu do wiadomości). Nie wiem co to miało na celu, chyba zastraszenie, bo obie dobrze wiedzą, że synek najpewniej pójdzie do żłobka... Następnym razem chyba pójdę za Twoim Babulka przykładem i powiem, że zapraszam do opieki, mogę nawet zapłacić. Dzięki kinga za polecenie książki, już mi gdzieś mignął ten tytuł, ale o niej zapomniałam.
-
Nie wiem czy Cię to pocieszy ale moja córka wszystkie dotychczasowe krzywdy zrobiła sobie na moich oczach 😆 A ja naprawdę jestem z tych "przewrazliwionych". Straszenie nieszczesciami w zlobkach to też dla mnie jest przemocowe zachowanie skoro nie oferują opieki nad wnukiem. Osobiście większe zaufanie mam do dobrego żłobka, niż do niani z ogłoszenia.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dziewczyny, to ja Calanthea, ovu coś pozmieniało i najpierw nie mogłam na swoim nicku wejść na BB, a teraz w druga stronę. Tak czy siak, mam nadzieje, ze już tak zostanie.
Akataa moja córka poszła do żłobka jako 8 miesięczne niemowlę i powiem Ci, ze wspominam to bardzo dobrze. I to był żłobek państwowy, ale cóż tu mówić - trafiliśmy na cudne Panie, sąsiadki córka w tym samym żłobku w innej grupie się nie odnalazła.
Oczywiście przeżywałam jak to mama, ale do niej zawsze pogodnie o żłobku mówiłam i zostawiłam ja tam z uśmiechem. Po trzech dniach było super. Tadzio do żłobka tez pójdzie, pewnie później, bo teraz możemy sobie pozwolić bym ciut dłużej posiedziała w domu i planuje wrócić wrzesień 2024 ( szkoła) jestem o to w miarę spokojna. Musisz być pozytywnie nastawiona i jakoś to będzie. Zleci szybko i zaraz zacznie się przedszkole.Akataa lubi tę wiadomość
Córcia 05.11.2012 naturals ❤️
I transfer - 😭💔
II transfer - ✅ -Brak serduszka 🖤
14.06. 2022 ⏸ NATURALS 🙏🏻🥹
Synek 09.02.2023 💙 -
Calanthea to teraz bede mówić do Ciebie Czereśnia 😁 Gratulacje ząbków!
Ja poszłam się spotkać z kolezankami wieczorem, położyłam małą spać i liczylam że się nie obudzi, ale niestety się obudziła a mąż zamiast dać jej mleko zapalił światło i zaczął ją zabawiać 🤦♀️ Już drugą noc się męczę bo ona o tej północy się budzi i zasnąć nie może. A ten jej wtedy zabawki znosi, no tragedia. 🙈
Doczekaliśmy się dziś w końcu terminu do owi i to i tak z listy rezerwowej i lekarka mówi, że bardzo ładnie wyprowadzone dziecko... Że dobrze, że prywatnie chodziłam na rehabilitację, to teraz już tylko kosmetyke zrobimy. Ale terminy do fizjo i neurologopedy i tak dopiero na wrzesień 🙄
No i moja mała ma jeszcze trochę odruchu moro, szczególnie jak ją odkładam do łóżeczka w takim polsnie. Wasze dzieciaczki też jeszcze tak rozrzucają ręce? Lekarka mówi, że do obserwacji ale na spokojnie, bo to raczej nie jest pełen odruch i że układ nerwowy może być jeszcze trochę niedojrzały.
Kończymy dziś 5 miesięcy 🥺2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska