X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea przypomnialas mi, ze musze ja do chirurga zapisac 😬 dzięki! W pon mam wizytę to może dostanę skierowanie na usg a jak nie to pójdę prywatnie bo co zrobić. U niej byla widoczna w tym miejscu asymetria, na patronażu pediatra inna niż nasza to zauważyła i kazała obserwować i w razie co usg. A moja to kompletnie ignoruje wczoraj praktycznie ja zmusilam to wystawienia skierowania do specjalisty. Fizjo tez tego nie zauwazyl ale jak mu pokazałam to mowo ze koniecznie do kontroli usg. Chyba muszę zmienić znowu pediatre bo na spadek ponad 2 kanaly w siatce centyl owej też stwierdzila ze to taka uroda może 😔
    Ze starsza to w związku z tymi problemami z zachowaniem się diagnozujemy w prywatnym ppp. Bo w lokalnym państwowym to szkoda słów, na razie nasz wniosek tam się rozkłada chyba. Domyślasz się zapewne o co chodzi, nie chce tu pisać bo nie wiadomo kto i po co to czyta...

Z chorobami to właśnie widzę, że często te niemowlaki się nie zarazaja albo maja tylko kaszel czy katar. I oby jak najdłużej tak było, mam nadzieję, że szybko się wykurujecie 😢

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie to nie rozumiem dlaczego jest taki wielki problem z wystawianiem skierowań na diagnostykę dzieci. U nas, gdyby nie znajoma fizjo, która powiedziała, co powiedzieć, gdyby nie chcieli dać skierowania to guzik z pętelką byśmy dostali, a po 3 miesiącu już sama mówiła, ze może jednak bobathy, by się przydały. To jakbym dopiero wtedy dostała skierowanie to nie wiem, może na roczek byśmy się dostali na fizjo w ramach funduszu.
    No niestety z poradniami tez jest lipa, ja tu u siebie mam kilka prywatnych, które faktycznie globalnie bardzo diagnozują dzieci, chociaż w naszej rejonowej jak widza konkretna opinie to tez już nie ma problemu, ale nie ma co ukrywać, ze idą tam dość szablonowo 🥴
    Dziewczyny przygotowujecie się już jakoś do rozszerzania diety ? Ja od wczoraj szukam krzesełka. Chciałam antilopa, ale IKEA nie ma dostępnych, a jak wrzucę na Allegro i jak dołożę sobie pokrowiec na poduszkę i silikon na tackę i podnóżek to już mi wychodzi prawie 500 zł i myśle czy warto, czy jednak czego innego nie poszukać.
    Drugie pytanie mam odnośnie zabawek. Macie jakieś swoje sprawdzone ? Tadek jest pod tym względem wymagający. Mamy książeczki z serii UWAGA, gąsienice lamaze, karuzele tiny czas dla brzuszka, gryzaki mombelo. Zamówiłam teraz autka sensoryczne i autko clementoni z sorterem, ale szukam czegoś, co go zachęci do trochę większej pracy manualnej i nie mogę znaleźć nic sensownego.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea no my na nfz na reha czekamy nadal 😂 A moja mala miala skrzywiona glowke dosc mocno, juz teraz tego nie widac. Takze powodzenia jakbym nadal czekała.
    Ja jestem wierna antilopowi i może zobacz czy da się kupic uzywany i dokupic sama tacke nowa w ikea? Bo z tego co wiem obecnie brakuje samych nozek i dlatego oni ich nie sprzedaja a to krzeselko mozna dokupic na czesci. Ja mialam uzywanego w ogóle po rodzinie razem z tacka i nawet jej nie zmieniałam. Teraz zobacze w jakim jest stanie i najwyzej dokupie nowa.

Z zabawek u nas motylek ten sensoryczny jest hitem, mamy taka sowke z pepco ktora skrzydelkami robi "akuku" i mala zaczyna tym majstrowac powoli. Teraz kupilam tez rollery do raczkowania zeby sobie powoli siegala raczkami do tego. Gryzaki wszystkie z mombelli sie sprawdzaja plus logopedyczny "grabber" To jest absolutny hit u nas. Te baby spinnery z owadami sa spoko tez. I ostatnio kupilam taka krecaca sie kule baby einstein. Takich typowo do motoryki małej jeszcze nie mamy. Poza tymi ktore mam gdzieś pochowane po starszej ale mala jest jeszcze za mala na to. Mam też sporo sensorycznych po starszej ale też na spokojnie z tym wchodzę.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2023, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie patrzyłam na olx i lipa, ale racja w sumie z tym, żeby dokupić części. Napisałam ogłoszenie ja lokalnej grupie, może ktoś ma, a nie wystawia 🙄 te drewniane duże do mnie nie przemawiają jakoś… Babulka u nas hitem tez są balony z helem. Kupiłam na chrzciny zamiast kwiatów na stół i jak młody zaczął marudzić włożyłam mu jedna taka „wiązankę” do wózka- jakby dziecka nie było 😁 Muszę ten gryzak zobaczyć, nie słyszałam.

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 10 lipca 2023, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa mamy pierwszego zęba!
    Powiem Wam, że po przejściach że starszakiem zaczynam sobie wkręcać, że z młodym też jest coś nie tak. Mąż mnie ochrzania, żebym nie myślała o tym ale ja i tak sobie wkręcam. Martwią mnie te obroty. Nadal nie chce się obracać na brzuch. Nie wiem czy to możliwe, że nie lubi tej pozycji i dlatego nie dąrzy do tego? Jedyne co się nauczył to uciekać z brzucha na plecy o ile rączkę dobrze ułoży.

W czwartek mamy fizjo więc pewnie będzie ale, że jeszcze tego nie robi

Moniek330 lubi tę wiadomość

• Moniek330 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już kupiłam talerz, kubek i lyzeczki do RD. Zamówiłam talerzyk oxo, powiem Wam że cena powalająca 🙈 krzesełko mamy z Lionelo ale nie mam pojęcia jak się będzie sprawdzać. Zamówiłam tez fajne eBooki z rozszerzaniediety, mamy jadłospis na pierwsze 30dni i jest ekstra, bo jednak w temacie RD wolę jak ktoś poprowadzi mnie za rękę krok po kroku 🙈 strasznie mnie to stresuje, chociaż podejrzewam że z małą nie będzie problemu jeśli o jedzenie chodzi.. wy już rozszerzacie ? Ja mam w planach poczekać do 6 miesiąca..

Stokrota, ja bym się tak tym nie martwiła,czasem to kwestia jednego dnia jak maluch ogarnie nowe umiejętności. U nas znów było tak, że mała zaczęła się obracać na brzuszek co ćwiczyła kilka dni a potem jakby o tym totalnie zapomniała.. leżała jak kłoda na macie.. daj mu czas🙂 i gratulacje, my na zęby wciąż czekamy 😄❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2023, 15:50

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2023, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, napewno po Waszych przejściach, ciężko nie analizować. Na obroty ma jeszcze czas. Te okna rozwojowe maja swoje przedziały. Napewno fizjoterapeuta Cię uspokoi. U nas znowu wszystko szybko idzie. Moja pierworodna była koniuszkiem.
    A co do rd ja będę czekać do 6 miesiaca, aczkolwiek się zastanawiam, czy w te upały nie podawac już wody, bo męczące jest to karmienie co chwile.,niby wiem, ze niectrzeba i mleko najlepsze, No ale…
    Ja mam jakieś krzesełko po córce na początek. Szalowe nie jest, ale wystarczy na początek. Ogólnie jest dosyć fajne, jeżeli chodzi o siedzenie i wygodę, tylko beznadziejne do mycia, bo ma taka miękka matę. Później będzie trip trap. Monia zobaczysz, ze strach ma wielkie oczy przy RD. Ja mam jakieś książki z przepisami, ale wiem co człowiek czasami wymyślał o robił a dziecko pobawilo się zrobiło syf i tyle z jedzenia. Teraz nie będzie takiej spiny. Oczywiście będę się starać w miarę rozsądnie i zdrowo ale wymyślnych dań raczej nie będzie 😜

Moniek330 lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2023, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota to normalne, że sobie wkrecasz ale pamiętaj, ze nawet jakieś nieprawidlowosci w rozwoju zwykle nie wynikaja z chorob, tylko tak po prostu bywa. Obecnie możemy je wspierac fizjoterapia a za naszych czasow nie bylo nawet takiej opcji. Ja np nie raczkowalam wcale i wszyscy mieli to w d 😂

Co do rd to fajnie jest sie przygotować, tylko żeby jeszcze dzieci tez chcialy przeczytać te wszystkie jadlospisy i to jeść 🤣 Pamiętam jak starszej mialam robic proby alergiczne i podawać coraz wieksze ilosci żółtka, tylko ze ona po pierwszym razie stwierdzila ze jej to nie smakuje i caly misterny plan... 🤣

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej, ja też dziś w temacie RD - poszłam na łatwiznę i zamówiłam "wyprawkę" ze sklepu alaantkowe blw, bo mnie dopiero olśniło, że to przecież już za ok miesiąc. 😅 Jest tam książka, więc mam nadzieję, że się z niej dowiem co i jak. Mam tylko zagwozdkę jak to jest z tym siadaniem? Niektórzy mówią, że rozszerzać jak skończy 6 msc, inni, że owszem po 6 msc, ale do tego jak siedzi stabilnie (rozumiem, że tu nie chodzi raczej o to, że dziecko samo siada, bo to chyba dużo później przychodzi, ale, że posadzone utrzymuje pozycję). Wiecie, ja syna jeszcze nie sadzam nawet tak na sobie i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, żeby w miesiąc to opanował. 🤔

Poza tym melduję, że rośnie nam mały podróżnik. 😍 Tydzień nad morzem był super, teraz spędziliśmy weekend pod namiotem w Górach Stołowych i było lepiej niż w moich najśmielszych marzeniach. W domu pobudki co 2-3 h, a pod namiotem łaskawie się obudził z moją pomocą RAZ na karmienie. Znajomi w szoku, że takie bezproblemowe dziecko. Ah, gdyby w domu też tak było. Może się pod namiot z nim wyniosę... 🤣 Podróże autem też już lepiej znosi. Oczywiście najlepiej jak śpi, ale nawet jak jest aktywny, to już nam nie płacze jak tylko się samochód zatrzyma np. na światłach. 😄 Chętnie się zajmuje zabawkami, albo szmatką chociaż. Jak marudzi i widać, że zmęczony, to puszczam kołysanki z apki Pomelody i się zaraz uspokaja. Szczerze - życie z nim w podróży/na wyjeździe jest dużo prostsze niż w domu. 😅

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2023, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrota wrote:
    Aaaa mamy pierwszego zęba!
    Powiem Wam, że po przejściach że starszakiem zaczynam sobie wkręcać, że z młodym też jest coś nie tak. Mąż mnie ochrzania, żebym nie myślała o tym ale ja i tak sobie wkręcam. Martwią mnie te obroty. Nadal nie chce się obracać na brzuch. Nie wiem czy to możliwe, że nie lubi tej pozycji i dlatego nie dąrzy do tego? Jedyne co się nauczył to uciekać z brzucha na plecy o ile rączkę dobrze ułoży.

W czwartek mamy fizjo więc pewnie będzie ale, że jeszcze tego nie robi
    Stokrota u nas dziś pierwszy obrót, już trochę z młodym ćwiczyłam i obracałam go na boczki, ale co Ci mogę powiedzieć i uważam, ze nam pomogło - duże zabawki takie, które dziecko chwyta nogami i rękami, albo zwykła gumowa piłka. Jak już zaczął pracować tymi nogami to się udało. Z którego lutego Wy jesteście ?

Babulka lubi tę wiadomość

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 11 lipca 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staś jest z 24 stycznia czyli za chwilę będzie miał 6 miesięcy. Fizjo niby nam mówiła, że przez to, że jest duży może mieć problemy z aktywnościami.

U nas chłopak też jest podróznikiem. Zobaczymy jeszcze jak będzie nad morzem w sierpniu ale narazie nie możemy na niego narzekać.

Jeżeli chodzi o siedzenie podczas rozszerzenia diety to dziecko musi siedzieć stabilnie w foteliku. Można poduszeczkę dać pod plecy dla większej stabilności.
    My już rozszerzamy i powiem Wam, że to mały żarłok jest! Nawet zaczyna kraść mi jedzenie z talerza.

Akataa lubi tę wiadomość

• Babulka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa musi siedziec stabilnie i trzymac kregoslup zeby wsadzic do krzeselka do karmienia. Mojej do tego daleko. Prawdopodobnie tak jak ze starsza bede musiala poczatkowo karmic ja na kolanach w pozycji bokiem do mnie. Niestety wtedy bylam cala upieprzona tym jedzeniem bo dzieci mam raczej energiczne, więc przezywaja takie atrakcje jak jedzenie 😆
    Z tego co pamiętam to starsza miala ok 7 mcy jak ja wsadzilam do krzeselka i siedziala z wkladka usztywniajaca miednice bo jeszcze slabo trzymala ten dolny odcinek kregoslupa. M.in. dlatego lubie antilopa bo ma ta dmuchana wkladke, ktora idealnie sie dopasowuje i wystarczy spłukać.

Calanthea właśnie te aktywności Z piłką to super pomysl, u nas tez duzo daly.

My tez obecnie na wyjezdzie ale ja mam wlasnie chwile przerwy od zajmowanka sie dziecmi 24/7 bo mi mozg paruje. Malutka jest zupełnie bezproblemowa 🥰 Tzn zeby nie bylo, wiadomo ze czasem marudzi czy poplacze ale wg mnie to totalnie na luzie sie zachowuje. Jedyny problem ze slabo jej ida drzemki w wozku niestety więc jest troche zmeczona jak jestesny duzo na dworze

Akataa lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, ze macie takie wyjazdowe dzieci. U nas o ile podróż samochodem jest bezproblemowa, to jest ciagle noszenie na rękach. Po ostatnim wyjściu na wesele i 2x do zoo mam serio dosyć wyjazdów, bo bylam bardziej umęczona niż w domu. No ale pod koniec sierpnia tez gdzieś ruszamy, żeby zmienić otoczenie. Wogole u nas jest taki kryzys spania, ze wczorajszej nocy Mały się budził co pół godziny do godziny 1szej w nocy (poszedł spać ok. 19). Jeśli kiedyś napisze Wam, ze jeszcze chce mieć jedno dziecko, to odwiedźcie mnie proszę od tego pomysłu 🤪. Boze ja już zapomniałam, ze te nocy moga być takie do dupy. Sprawdzę, czy mu czasem ząb nie wyszedł 😉.
    U nas do siedzenia tez daleko. Ale Młody i tak jest motorycznie szybciej w tych oknach. Teraz już robi wysoki podpór. Czasami już unie się obrócić z brzucha na plecy, ale rzadko. No j mocno interesuje się jedzeniem. Tego u Młodej tak szybko nie pamietam. Wczoraj chciał biedak już wyrwać mi loda 🤪. No i jak coś pije z nim na rekAch to on tez zawsze sięga. Jakiś szybko rośnie ten mój chłopczyk ☺️.
    A tak z innej beczki, to ile zostajecie w domu ze swoimi pociechami, tzn. Kiedy planujecie powrót do pracy? I gdzie będą Wasze maluchy?

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi też się wydaje, że so tevo siedzenia to jeszcze daleko, z drugiej strony fizjo dziś powiedziała, że mały dość szybko opanowuje nowe umiejętności, jedyny problem, że prawa strona nie nadąża (np. obraca się tylko przez lewy bok już od miesiąca, prawemu troszkę brakuje, ale udaje się z asystą; teraz zaczął sięgać po stopę i nawet czasem do buzi wkładać i oczywiście tylko lewą). Też już powoli wchodzi w wysoki podpór. Ogólnie fizjo na razie kazała ćwiczyć słabszy bok i na razie nie musimy przychodzić do niej na terapię, ale poleciła skonsultować się z terapeutą od zaburzeń SI, bo coś tam ją niepokoi (i że niby brak drzemek w dzień też może z tego wynikać).

Kinga ja prawdopodobnie wracam jak mały skończy roczek i pewnie niestety będzie musiał iść do żłobka. Strasznie mnie ten temat już martwi, nie chcę zostawiać takiego maluszka na cały dzień z obcymi, ale finansowo nie mogę sobie pozwolić na urlop wychowawczy. Ciężki temat. 😔

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga u mnie też ciezki temat. Ze starszą byłam w domu aż do przedszkola. Z tą też bym chciała ale nie mogę sobie pozwolić na taką przerwę w życiorysie i nasza sytuacja finansowa też się pogorszyła, więc średnio mi pasuje takie życie z wiecznym oszczędzaniem. Ale nie wyobrażam sobie jej puścić do placówki dopóki nie zacznie mówić... Mam nadzieję, że zacznie szybko, już ćwiczymy 🙈

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, z ciekawości - jak wyglądją te ćwiczenia mowy w tym wieku? Szczerze, mi do głowy nie przyszło, że już możnaby w tym kierunku coś robić...

age.png
  • OvuFriend

Wysłany: 12 lipca 2023, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!🙂

Przychodzimy do Was z ważną informacją. Już od dzisiaj możecie korzystać z trybu ciążowego w aplikacji OvuFriend. Wystarczy zaznaczyć pozytywny test ciążowy, a aplikacja automatycznie przechodzi w tryb śledzenia ciąży. 🤰

💥Ważne: w związku z ulepszeniami forum BellyBestFriend zostało przeniesione do OvuFriend. Wątki ciążowe znajdują się bezpośrednio pod wątkami staraniowymi. 💥

Jest to pierwsza wersja trybu ciążowego, którą stale będziemy ulepszać, ale już teraz czekają na Was:
    💜Fascynujące statystyki, informacje i ważne wydarzenia o Twojej ciąży
    💜Odliczanie dni do porodu
    💜Ciekawe informacje o tym co dzieje się z Twoim ciałem w ciąży, jak rośnie maleństwo i ilustracja jak teraz wygląda
    💜Porada na każdy dzień ciąży
    💜Możliwość monitorowania aż 80+ objawów, nastrojów, aktywności etc.

Wszystko tworzymy z myślą o Was, więc jeśli macie dla nas sugestie, co jeszcze może się znaleźć w aplikacji, to piszcie na: [email protected]
    Każda opinia jest dla nas bardzo ważna!

Miłego korzystania! 🙂

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akata, znam ten ból. Ja moja pierwsza córkę tez musiałam oddać do placówki jak miała roczek. Tez mnie serce pękało i bardzo to przeżywałam, właśnie to ze jeszcze nie mówi. I o ile pierwszy rok był spoko, to drugi rok, czyli obecny nie za fajny dla niej. W drugim roku zmieniły się jej wszystkie panie i znacie już ta historie z zaprzestaniem mówienia. Mam silne podejrzenia, ze to niestety przez jedna małpę. Na szczęście teraz zmienia grupę, wiec ma nowa kartę. Ale jak się nie poprawi to musimy zmienić placówkę. No i Młody pójdzie najpóźniej w sierpniu przyszłego roku. No ale ja muszę wrócić do pracy najpóźniej w maju. Mam nadzieje, ze przez 3 miesiące zajmie się nim moja mama a potem placówka. No i już w grudniu muszę zadecydować jaka placówka.
    Babulka ja tez die obawiałam właśnie tego, ze nie mówi, ale ona teraz dopiero tak naprawdę umie jakieś zdanie powiedzieć, ze coś było fajne albo czegoś się przestraszyła (w sierpniu kończy 3 lata). Wcześniej to ciężko coś było się czegoś dowiedzieć. Ja widziałam, ze ona strasznie odreagowuje. Ale to mogło być wszystko tak naprawdę. No ale powiedzmy, ze niektóre dzieci około 2 lat już dosyć ładnie mówią.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2023, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w przedszkolu jest tak, że wersja zdarzeń mojego dziecka się nie pokrywa z wersją pań. Tudzież coś się dzieje a one twierdzą, że nic. Moja akurat wszystko wyspiewa ze szczegółami więc to jest trochę ulga jednak. A co będzie z lutową to tego nikt nie wie. W każdym razie robię jej ćwiczenia logopedyczne i mega o to dbam bo dla mnie to mega ulga, jak dziecki zaczyba mówić i mozna sie porozumiec z nim. Takze oby teraz tez tak bylo 🤐

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2023, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Babulka, tylko Twoja już trochę większa jest. Nie wiem ile miała lat jak poszła do przedszkola. Ale roczniak czy dwulatek raczej nie będzie umiał tak wszystkiego opowiedzieć. Ale to racja, to jest mega ulga jak już dziecko mówi i chce opowiadać. Moja córka to narazie rak średnio chce, ale jyz jest lepiej niż pare miesięcy temu.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
‹‹ 318 319 320 321 322 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ