X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Czereśnia Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Calanthea to teraz bede mówić do Ciebie Czereśnia 😁 Gratulacje ząbków!

Ja poszłam się spotkać z kolezankami wieczorem, położyłam małą spać i liczylam że się nie obudzi, ale niestety się obudziła a mąż zamiast dać jej mleko zapalił światło i zaczął ją zabawiać 🤦‍♀️ Już drugą noc się męczę bo ona o tej północy się budzi i zasnąć nie może. A ten jej wtedy zabawki znosi, no tragedia. 🙈

Doczekaliśmy się dziś w końcu terminu do owi i to i tak z listy rezerwowej i lekarka mówi, że bardzo ładnie wyprowadzone dziecko... Że dobrze, że prywatnie chodziłam na rehabilitację, to teraz już tylko kosmetyke zrobimy. Ale terminy do fizjo i neurologopedy i tak dopiero na wrzesień 🙄

No i moja mała ma jeszcze trochę odruchu moro, szczególnie jak ją odkładam do łóżeczka w takim polsnie. Wasze dzieciaczki też jeszcze tak rozrzucają ręce? Lekarka mówi, że do obserwacji ale na spokojnie, bo to raczej nie jest pełen odruch i że układ nerwowy może być jeszcze trochę niedojrzały.

Kończymy dziś 5 miesięcy 🥺
    Ja już jakiś czas nie widziałam moro u młodego, ale jeszcze kilka tygodni temu zdarzało mu się, wiec myśle, ze spokojnie się wygasi.
    My fizjo zaczynamy w sierpniu, co prawda to co mnie niepokoiło to już wypracowaliśmy i nie wiem jaki sens, ale już tyle czekamy, ze az żal nie skorzystać. U nas w ośrodku jest tak, ze jak dziecko ma fizjo to z automatu również neurologopedę, wiec Tadek będzie stymulowany wszechstronnie.

Córcia 05.11.2012 naturals ❤️
    I transfer - 😭💔
    II transfer - ✅ -Brak serduszka 🖤
    14.06. 2022 ⏸ NATURALS 🙏🏻🥹
    Synek 09.02.2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2023, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak u nas tak samo. Kiedyś jeszcze był psycholog dziecięcy. Także przynajmniej prywatną wizytę kolejną u neurologopedy mogę odwołać 😉

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 20 lipca 2023, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też już dwa ząbki 🙂
    No i pierwsze ugryzienie zębami w sutka za mną. Dziewczyny jak to bolało 🤣🤦‍♀️

U nas dzisiaj Staśko zarzucił rękami jak go odkładałam śpiącego do łóżeczka a też mi się już wydawało, że nie ma już odruchu moro.

• Babulka Autorytet

Wysłany: 21 lipca 2023, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kondolencje dla Twoich piersi 🙈🙈🙈 Ale gratulacje ząbków 😊
    My wczoraj byłyśmy na usg kręgosłupa i na ten moment okazuje się, że jest zdrowy 😍
    W tym tygodniu miałam z dziewczynami 5 wizyt lekarskich, z czego tylko jedna typowa u pediatry z kaszelkiem. Dziś chyba muszę to odchorować bo głowa mi pęka 😢

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • stokrota Ekspertka

Wysłany: 21 lipca 2023, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Babulka przebijasz mnie z wizytami lekarskimi. Ja myślałam, że mam dużo że starszakiem ale chyba nie tyle co Ty.

Dzisiaj drugie ugryzienie i krew się polała. Nie bardzo wiem co zrobić żeby mnie nie gryzł. Ehh

Fajnie, że kregosłup zdrowy. Uff

• Babulka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2023, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No chciałabym nie wieść prymu w tym zakresie ale moja starsza właśnie jest w szpitalu bo zachlysnela sie bardzo mocno na basenie...

Ja starszej po kazdym ugryzieniu zabieralam piers, mówiłam stanowczo ze nie wolno boli aua, staralam się nie krzyknac (przy dziabnieciu z nienacka o to nietrudno) ale nie hamowalam syczenia z bólu. Jeśli ugryzła drugi raz za chwile to kończyłam to karmienie. Oczywiście następne proponowalam szybciej, skoro sie nie najadla. Może drastyczne ale wiedzialam ze jak sobie upodoba gryzienie to będę musiała skończyć kp bo tak się nie da. W końcu zalapala, że nie można tak robić.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• stokrota Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2023, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej Babulka wspołczuję przeżyć. Mam nadzieję, że to nic poważnego.

Spróbuje twojego sposobu. Może się oduczy

• Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Wieki się nie odzywałam, ale starałam się czytać co i jak. Ja nie wiem jakim fartem, że do OWI tak szybko nas zapisali. Babulka, na Necla czy na Harcerskiej?
    Młody rozwija się super, ma troszkę spięta obręcz barkową, ale jedna fizjo stwierdziła że zdrowe dziecko przysłali że tylko kosmetyczne sprawy, a u każdego dziecka coś się znajdzie. Mam nie prowadzac młodego bo on już chce 🫣 ale mogę mu zaszkodzić tym (i weź wytłumacz to babci, skoro on chce być prowadzony xD ja nawet nie wpadłam na to żeby go prowadzac). Obraca się tylko na jeden bok póki co, ale się nie przejmuje, wszystko w swoim czasie. Ale zaczyna tyłek podnosić i boje się że zaraz zacznie pełzać 😂

Macie jakieś patenty na odkładanie dziecka do łóżeczka? Na noc ok, czasami pomecze się z lulaniem godzinę (już liczę z karmieniem) ale da się odłożyć, ale w dzień to coś się popsuło i każda drzemkę śpi na mnie albo nie śpi 🤡 ratunku 😂 nie umiem go usypiać w łóżeczku...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2023, 14:52

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza na harcerskiej ale oni ogolnie dzialaja jako jedno i mozna umawiać i tu i tu wizyty jak zapytasz ;)
    Ale jak prowadzać? 🧐 on już stoi? 😁

Nie umiem odkładać, usypiam cyckiem i odchodzę 🙈

Mała nie umie jeszcze pelzac ale nie jest to jej potrzebne skoro umie pivoty i turlac sie. Jest w stanie sie wszedzie przemieścić a ma ledwo 5 mcy 🙈 ze starsza w tym etapie mialam jeszcze spokoj 🙈

A z tą kosmetyką to jest tak, że czasem lepiej pilnować, niż ma się pogłębić ;)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Lisia89 Znajoma

Wysłany: 23 lipca 2023, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , czy któraś z Was jest z Poznania? Czy znacie namiary na prywatną polozna w szpitalu sw. Rodziny? Czy któraś z Was korzystała z takiej usługi? Jaki to jest koszt?

preg.png
    👩‍🦰33👦34,
    Starania od 2016 naturalne, bez efektu
    2019, wizyta u lekarza, badania ok, minitoring owulacji- ok
    Stymulacja 3 miesiące -clostibegyt, ovitrelle, bez efektu
    IV 2020 -oba jajowody drożne
    V 2020 inseminacja, Polna Poznań, bez efektu
    VI 2020 inseminacja , Polna Poznań, bez efektu
    III 2021 - INVIMED POZNAŃ, badania ok
    VI ciaza biochemiczna naturalna
    VII ciaza naturalna, pozamaciczna
    pękniecie jajowodu, krwotok wewnętrzny, Laparotomia, usunięty prawy jajowod
    IX kolejne badania, minęło pół roku od poprzednich badań
    X - stymulacja in vitro, punkcja 10 XI, 12 pęcherzyków, pobrano 8 komórek, z czego 5 dojrzałych, zaplodniono 5, 2 blastki przeżyły
    transfer odroczony - ryzyko hiperstymulacji
    5 XII transfer mrożony
    13 XII - betaHCG 47
    15 XII beta 110
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2023, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza miałam o to samo pytać odnośnie usypiania. 😅 U nas w dzień ostatnio to tylko albo spanie na mnie, albo daję mu cyca na leżąco w naszym łóżku i jak mocno zaśnie to się ewakuuję w trybie ninja. 🙈 Najgorzej, że w nocy teraz też mamy przeboje, bo młody znudził się spaniem na plecach, a jak się obraca na bok czy na brzuch to się wybudza...

Babulka jak starsza? Wyszła już ze szpitala, wszystko ok?

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2023, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Akataa. Starsza wypisalismy na żądanie, bo badania i rtg wyszlo ok. Nic jej odpukac nie jest. Za to w nocy 3x odpalil sie monitor oddechu malutkiej... Raz uznalam ze falszywy alarm bo lezala skulona w kaciku ale raz lezala bardzo blisko środka i w tym zaspaniu nie widzialam zeby brzuszek sie ruszal... Dotknelam ja to sie wzdrygnela, wtedy brzuszek sie juz ruszal wyraznie i spala dalej.
    A dodam, że u nas też odkladanie graniczy z cudem i większość czasu śpi ze mną, wczoraj akurat mi sie udalo ją odłożyć do łóżeczka gdzie ma monitor 🙁
    Chyba wyląduje w psychiatryku 😣

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2023, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, jasne że nie stoi 🙈 ale babcia już go brała (moja babcia, Józka prababcia) za ręce i "o patrz patrz jak chce chodzić" 🫠🫠🫠

I tak, jasne, też wolę żeby te kosmetykę mi tutaj naprostowali i sama w domu z młodym ćwiczę 😅

Akataa, babcia mi właśnie mówiła, że ona mając gospodarkę to musiała tak robić, karmiła na leżąco i zostawiała dziecko tam gdzie karmiła xD bo inaczej nie szło. Ale mimo łóżka 200x220 cykam się go zostawiać samego, bo nie mam barierek. Dzisiaj mi się udało odłożyć, może na 20min 🤣 mam nadzieję że to tylko taki czas.

Babulka, ja dlatego nie kupiłam monitora oddechu. Bym już wylądowała w szpitalu że stresu. A niemowlaki chyba mają trochę inny oddech od dorosłych, no nie? Dawno nie zauważyłam takiego "przytkania" u młodego, ale jak byl mniejszy to i owszem. I żyje 🫣 myślę że śmierć łóżeczkowa to serio, skrajne zaniedbania że strony bezpieczeństwa, a i tak jak ma się coś dziać to podobno trudno cofnąć jak już zacznie się coś złego...

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2023, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza polecam barierki. Mam jedna z lionelo po kims i jest super a teraz jedzie do mniw druga jakas inna na drugi bok.
    Kurde ja nie umiem sobie wyobrazić tego prowadzenia 😅
    Wiesz co my kupiliśmy przy starszej monitor z zalecenia pediatry, bo ona zatrzymywala sie z oddechem, robila kilka a nawet wiecej sekund przerwy i robila taki nagly wdech. I lekarze nie umieli stwierdzic co to, czy to niedojrzalosc ukladu nerwowego czy co i kazali ja klasc na monitorze. I raz ją ratowalam... Pare razy sie odpalil, bo ona sie stoczyla gdzies daleko w rog łóżeczka i mnie szlag trafial ze mnie to stresuje ale wolalam to niz tego jednego jedynego dnia się wyspać do rana 💔

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2023, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza, ja tez nie umiem sobie wyobrazić tego prowadzenia. Niestety tez nie mam patentu na odkładanie. Ja usypiam na cycku albo zasypia na rękach i zazwyczaj udaje się odłożyć. W nocy gorzej. Kiedyś czytałam, ze dziecko musi zapaść w głęboki sen (małe dzieci najpierw zapadają w ten płytki, z czasem to się zmienia i zasypiają jak dorośli, czyli w sen głęboki najpierw), a to się dzieje po ok. 20 minut od zaśnięcia. Nie wiem czy to prawda. U starszej tak próbowałam, bo ona była trudniejsza w obsłudze. I chyba było łatwiej jak się dłużej doczekało.
    Babulka, jakoś umknął mi Twój post o zachłyśnięciu. Wspolczuje przeżyć ze starsza i młodsza 😔.
    A u nas Młodemu tez się do wszystkiego spieszy. Obraca się w obie strony i zaczyna pełzać. Jeszcze Wolno pełza, ale kwestia czasu i będzie zasuwał.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2023, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza ja go zostawiam na łóżku ale tylko pod okiem kamery (no i moim na tą kamerę ofc) i bliżej krawędzi od strony dostawki - tam nie ma możliwości spaść, a z drugiej roluję kołdrę, ale jeszcze się nie zdarzyło żeby tam zawędrował. Barierka to dobry pomysł, jak to tak dalej będzie wyglądać, to może też kupimy.

Babulka cieszę się, że z córką dobrze. Ja Cię dziewczyno podziwiam, że przy tych wszystkich doświadczeniach Ty jeszcze nie zwariowałaś - tak z przymrużeniem oka oczywiście. A tak serio wyobrażam sobie jakie to musi być obciążające psychicznie (fizycznie też, bo jednak jeżdżenie po specjalistach, ćwiczenia w domu itd.). Nie zapominaj w tym wszystkim o sobie. Mam nadzieję, że masz wsparcie w mężu i/lub innych bliskich osobach, bo z tego co opisujesz to stanowczo za dużo jak na jednego dorosłego człowieka.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2023, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza, barierki to dobry pomysł. Nawet jak dziecko teraz jeszcze wydaje się nie być w stanie czegoś pokonAc, to nie wiemy kiedy da radę. Ja na łóżku się boje zostawiać i zawsze się bałam, wole na podłodze, stamtąd nie spadnie. No albo jakiś dobrze zabezpieczyć brzegi. Mnie kiedyś córka jak już była większa (jakieś 1,5 roku), to przez sen jakoś jakby na główkę chciała skoczyć. Na szczęście ja to widziałam i ja złapałam. No i zaraz zamówiłam barierkę. Super patent!

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2023, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dziś za zaczęła uskuteczniać pełzanie, zupełnie nieprawidłowo, bo nie ma siły się ciągnąć rękami a ja jej nie zamierzam pomagać 😬 więc podkula ręce, podnosi pupę i cisnie nogami i tak sunie do przodu 🥴 A ile się przy tym nakrzyczy o matko.
    Pierwszy raz się nauczyła turlać na wyjeździe i od razu całe łóżko przeleciała, na szczęście na moich oczach, także serio nie polecam już zostawiać dzieci na łóżkach 🙈

W ogóle jestem przerażona, bo mała się zbiera do pelzania a po całym mieszkaniu rozwalone zabawki starszej, to jest nie do opanowania 😣 Jestem przerażona, od dłuższego czasu próbuję nad tym zapanować ale też nie jestem w stanie jej tych zabawek wydawać i zabierać jak skończy się bawić, bo za dużo jest zamieszania z obsługą młodszej 😬 Nie wiem jak to rozegrać.

Akataa zaczyna mi powoli powieka latać od tych ciągłych nerwów. 🙈 Chciałam wziąć dziś dziewczyny na plażę, daleko nie mamy ale się autentycznie bałam 🙄 Stwierdziłam, że posiedzę koło domu 😶
    Mój mąż już też powoli wymięka, dziś starsza podczas czytania do snu nagle zaczęła mocno kaszleć a my przerażeni co tym razem 🤦‍♀️

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, dałam Wam zagwostke z prowadzeniem. Babcia brała młodego pod pachy i po kanapie on próbował dreptać. No tak nie można generalnie, powiedziałam to delikatnie babci, dobrze że była wizyta u fizjo to pod to zwalilam, że tak gadał fizjo (a swoją drogą tak gadał, bo stwierdził że młody już bardzo chce ale niech wszystko dzieje się w swoim tempie). I ja może raz zostawiłam młodego na łóżku jak spał, teraz już bym go nie zostawiła 😅 staram się do łóżeczka go przyzwyczaić, jednej nocy lepiej drugiej gorzej. Pomyślę o tych barierkach ale wolałabym żeby po prostu korzystał ze swojego łóżka 🤣 zwłaszcza na drzemki.

Babulka, ja też współczuję wszystkich przeżyć. Masz ich wyjątkowo dużo. Ja mam za to kota i będę musiała pilnować jego myszek, obgryzionych, oblizanych, żeby młody nie chciał ich do buzi pakować 🙈

Kinga, szybko to pełzanie 🫣 mój unosi tylko tyłek do góry i kręci piwoty, ale mam nadzieję że jeszcze wstrzyma się z wędrówkami 😅

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2023, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to ja też tak robię ale góra minuta raz na tydzien tylko nie pod paszki ale pod dupkę. I nie stawiam jej na nogach tylko tak "idzie" w powietrzu i starsza prawie sika ze śmiechu i tak obie się rechotaja ze nie moge sobie tego odmówić 😆

Pomarańcza lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 320 321 322 323 324 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ