LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Stokrotka rozumiem z tym BLW, też się zastanawiam na ile mi starczy do tego cierpliwości. 😅 Póki co mam z tym luz, no ale nie ukrywam, obkładanie się pieluchami i sprzątanie podłogi, a nie rzadko mycie siebie i synka po każdym posiłku trochę frustruje i na pewno nie będzie pasowało każdej rodzinie. Próbowałam jeszcze metody na 2 łyżeczki, ale nie do końca wyszło, bo syn był zdania, że obie musi trzymać w rączkach i jeść sam. Następnym razem wezmę 3 łyżki. 🤣
Super, że Staś siedzi, ja czekam z niecierpliwością na ten moment. 😄
Teoś jedzenia nie kradnie, ale jest żywo zainteresowany jak jemy, dlatego staramy się siadać do posiłku razem i jeść we 3. -
My też zaczęliśmy rd niestety na kolanach, wszystko jest w tym żarciu 🥺 stokrota zazdroszczę, że w ogóle masz możliwość nakarmienia dziecka "czysto". Ja mam już drugie z modelu, który łyżeczkę wyrywa, sama sobie wpycha, kubeczek też musi trzymać i jak bym nie kombinowała to jestem cała w tym jedzeniu 🙄 Za to właśnie o wiele bardziej wolałabym blw, bo przynajmniej ja bym nie była upaprana. 🥴
Pomarańcza zależy ile masz poziomów, bo ja mam dwa, wtedy ten materac jest w polowie wysokosci łóżeczka, to jeszcze nie obniżałam. Ale jak są te trzypoziomowe, że ten górny jest tak wysoko to już trzeba jak dziecko się obraca. W sumie nie rozmyślam nad tym, bo młoda leży w nim głównie jak posciel zmieniam na dużym łóżku 🤡
O żadnym odkladaniu nie ma mowy. Ma dwie drzemki dziennie, jedna taka porzadniejsza 1-2h rano a druga turbodrzemka. Okna aktywności nawet po 7 godzin potrafi mieć. Masakra 🙈 Tzn nie przeszkadzałoby mi to ale ona chce cały czas albo na rękach albo bawić się z nią, także jeśli do tego nie śpi to jest po prostu rodeo 🙈
Jutro jadę po nosidło, bo chustonosidlo ktore mam za długo się zakłada a muszę ją w czymś po domu nosić, żeby chociaż kanapki sobie zrobić bez płaczu 🙃2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
To u nas drzemki porażka, jak już pisałam, ale przynajmniej jak syn jest aktywny, to długo się potrafi sam sobą zająć, więc ja ogarniam siebie czy chatę jak mały się bawi. Dopiero jak jest zmęczony, to się buntuje jak się go zostawi bez uwagi, także współczuję Babulka jeśli masz tak przez większość aktywnego czasu małej.
Dzisiaj nawet poszliśmy we 3 na trening z nadzieją, że mały pośpi, a my się powspinamy. Wprawdzie nie pospał, ale w wózku spokojnie leżał i się bawił swoimi zabawkami, dopiero po godzinie musieliśmy się wymieniać w zabawianiu. Fajnie było i bardzo doceniam takie momenty. Jutro za to będę kląć, bo już czuję te zakwasy. 🤣
Wracając jeszcze do rd - dziś już zwątpiłam w sens tego samodzielnego jedzenia, jak większość posiłku po rozgniecieniu w rękach lądowała na podłodze... Przygotowywania i sprzątania więcej niż jedzenia. 🫣
A i ja też nie obniżyłam jeszcze łóżeczka, bo ten najwyższy poziom u mnie nie jest tak bardzo wysoko, a syn i tak leży w nim tylko kilka minut w ciągu dnia. Dostawka nie ma takiej regulacji, więc jak zacznie siadać, to będę musiała chyba przenieść do sypialni łóżeczko z pokoju synka, a dostawkę schować. -
Akataa niestety blw wiąże się z bałaganem, ro chyba nawet pożądany efekt. Wydaje mi się, że znacznie gorzej jak dziecko nie chce tego syfu robić. A moze metoda mieszana? Jak masz czas, ochote i humornto blw a jak nie to karmienie łyżeczką? bo kawałki to chyba tak czy siak trzeba dawać do rączki nie? Czy jest jakaś inna metoda, bo ja już nie pamiętam a małej nie daję kawałków, bo za wiotka jeszcze jest. Dam dopiero jak będzie trzymała siad.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
No właśnie wczoraj po załamce tym syfem pomyślałam, że może rzeczywiście karmić raz tak, raz tak. Dziś nowy dzień, nowe siły, więc śniadanie znów podałam w kawałkach. Szczerze mówiąc dopiero dziś wpadłam na to by mu dawać bezpośrednio do rączki (jakoś wcześniej miałam przeświadczenie, że w blw to sam ma sobie brać z talerzyka, no ale jak go trzymam na kolanach, mu na nóżkach ten talerzyk, a on co chwila w niego kopie, to syf się robi 2x szybciej). Nie wiem czy to coś zmieniło, bo czasem się tak podekscytuje tym jedzeniem, że wymachuje rękami na wszystkie strony, a zawartość piąstek leci w przestrzeń. 😅 No ale dziś stwierdziłam, że trudno, niech syfi, czuję, że to dla niego dobre, więc te 5 min. sprzątania jestem w stanie przełknąć. Jak będę miała słabszy dzień, to wleci łyżeczka, nie jestem rygorystyczną wyznawczynią blw jako jedynej słusznej metody. Zależy mi, żeby się nauczył jeść sam przed żłobkiem, dlatego zdecydowałam się na blw, ale nic na siłę. 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2023, 10:55
-
Ja uważam, że ważniejszy jest spokój przy jedzeniu niż blw Także jak są siły to śmiało a jak lecisz na oparach i czujesz, że ten rzut w ścianę czymś brudzacym rozwali Ci humor na pół dnia to bez sensu
A on już siedzi stabilnie posadzony, że lecisz z kawałkami? Bo moja staje do czworaków ale posadzona leci na bok2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:A on już siedzi stabilnie posadzony, że lecisz z kawałkami? Bo moja staje do czworaków ale posadzona leci na bok
Jeszcze dodam, że te kawalki u nas to takie mięciutkie póki co. Jak syn się za długo nimi bawi w rączkach, to i tak się robi z tego papka, którą sobie zjada z paluszków. 🙃 -
Hej Dziewczyny, czytam Was cały czas, ale u nas intensywny czas teraz.
U nas 6 miesięcy minęło dziś, ale Małemu od jakichś 2 tygodni podaje coś. Póki co je dwie łyżki i jest najedzony 🤪, wiec nie chce mi się wymyślać, a wiem, ze dobrze urozmaicać. No ale teraz mamy wakacje, później pewnie będzie lepiej.
No i u nas ja chce karmić łyżeczka, dopóki Mały nie będzie siedzieć stabilnie. No i tez Młody wyrywa łyżkę i wszyscy są brudni.
Akata nie przejmuj się, czy Młody się nauczy jeść. Ten początek może być mozolny a potem wraz dziecko kuma i zaczyna samo jeść. Do tego potrzeba czasu. Napewno do czasu żłobka już wiele będzie umiał.
Ja wogole nie mam cierpliwości do tego syfu i sprzątania. Ale blw lubię, bo dziecko siedzi i je (na późniejszym etapie) i samemu można zjeść w spokoju 😜.
Akataa lubi tę wiadomość
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
A które w końcu macie krzesełko?
Ja wczoraj dałam malinę, bo to w miarę bezpieczny pokarm, ale nie podeszła 😆
Niestety mała mi ciągle wymiotuje, już ręce mi opadają. Co ciekawe nie widać, żeby jej to w czymkolwiek przeszkadzało.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dziewczyny! Obniżyłam łóżeczko, bo młody jednak pominął pełzanie i zaczął czworakowac 🙈 i trochę się boje żeby nie wypadł. Słabo, bo mam tylko dwa poziomy i tak mnie już bolą plecy, ramiona,masakra 😢 jest jakiś sposób na podnoszenie bez bólu? Bo jestem niska, nie mam tak długich rąk żeby przykucnąć, muszę się pochylić a i tak ledwo sięgam, ja mam turystyczne z normalnym materacem (i ogólnie super, bo widzę te guzy które by nabił przy szczebelkach). Jak ja dam radę, a to dopiero kilka dni z obniżonym materacem 😔
A RD idzie ok, na początku kilka razy wymiotował, teraz je sam i ja jem swoje a on swoje, nie gibie się w krzesełku więc nie czekałam na konsultacje u fizjo tylko zaczęłam go sadzać. Karmienie na kolanach było dla mnie koszmarem. I daje raz kawałki raz ciapki, i tak większość gniecie w rękach i wkłada do buzi, chociaż łyżeczki dostaje i tak jak u Was, dwie czy trzy, każda jego 😅 już nie walczę z karmieniem, niech je jak uważa, a najlepiej utaplac ręce i ssać palce 😅 jedynie co to chciałabym więcej gotować tego co my jemy tylko bez soli i cukru, żeby uczył się naszych smaków. A najłatwiej dać jogurt z dodatkami 🙈 jak mam mniej zasobów to właśnie tak daje. Chociaż mycia po tym jest od ciula.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2023, 11:14
-
My jesteśmy w szpitalu bo malutka miala kilka razy drgawki przez sen. Trzymajcie kciuki zeby nas zdiagnozowali bo to jest tragedia wywalczyc jakies badania dla tak malego dziecka. Czekamy na zwolnienie miejsca w klinice neurologii bo dopiero wtedy bedzoemy mogly jechac, oby sie zwolnilo 🥺
Pomarańcza niestety tez mnie plecy bolą, chyba podstawa to nachylac się na wyprostowanym kregoslupie i uginac kolana. Jak musisz się przewieszac przez barierkę bo jest za wysoka to moze jakos przerobić łóżeczko? Nie wiem czy się da i czy to by coś pomogło.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka, 3mam kciuki za Was i wysyłam dobre myśli.
Pomarańcza, ja tez nie znam sposobu, żeby kręgosłup nie bolał. Ja mam wrażenie, ze przy zmianie pogody boli mnie miejsce po znieczuleniu.
Mnie już tak bolał kręgosłup, barki i szyja, ze zaczęłam ćwiczyć jogę. Moim zdaniem pomaga.Babulka lubi tę wiadomość
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Babulka trzymam kciuki i czekam na wieści. 🥺 Mam nadzieję, że zdiagnozują malutką i okaże się, że to nic poważnego. 🤞
Pomarańcza ja nie mam jeszcze obniżonego łóżeczka, a też mnie plecy bolą. Jest trochę lepiej odkąd wróciłam do wspinaczki (bo trochę je wzmacniam + po treningu rozciągam), ale dziś np. bolą i tak. Joga to dobry pomysł. Co do jedzenia, to mój dziś wpadł na pomysł by zgarnąć brokuła bezpośrednio ustami z talerza. 🤣 A tak to też głównie rozpaćkuje wszystko w rękach i ładuje całe pięści do buzi. 🫣 Łyżeczką nawet się nie da nakarmić, bo wyrywa. Ale picie z kubeczka coraz lepiej, chyba powoli zaczyna czaić jak siorbać. Mega mnie cieszy obserwowanie tego procesu. ☺️ -
Dziewczyny pomóżcie - po podaniu małemu jajka wystąpiło zaczerwienienie na buzi (jeszcze w trakcie posiłku), zniknęło po kilkudziesięciu minutach. Innych niepokojących objawów nie zanotowałam. Czy to może oznaczać alergię na jajka? Dodam, że sama jem jaja często, ale mimo kp nie zaobserwowałam by miało to jakiś wpływ na synka. Oczywiście skonsultujemy się z lekarzem, ale pytam, bo może macie już doświadczenie w tym temacie.
Czy próbować podać samo żółtko? Kurde, jaja to jednak odżywcza bomba, słabo, jak będziemy musieli z nich zrezygnować. 😒 -
Akata, ja nie mam doświadczeń z alergia, ale ja zaczęłabym rzeczywiście od samego żółtka. Białko jest dosyć silnym alergenem. No i skonsultuj z lekarzem.
Wiecie Dziewczyny, u nas drugie dziecko, a ja czasami czuje się zielona.
Wczoraj Mały dostał gorączki. Lekarz oczywiscie nic nie mógł stwierdzić. Zasugerował, ze to zeby. No a ja sobie wkręciłam, ze to pewnie coś go bierze, bo przy corce to nawet nie wiedziałam, ze jej idą zeby.
No i dziś widzę, ze prawie już jest i gorączki póki co nie ma😉. Ale wczoraj płacz, niespokojna noc, wymioty i biegunka. Także dzieci są różne 😉.Akataa lubi tę wiadomość
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Akataa to może być alergia a jeśli zaczerwienilo go na buzi ja bym nie podawała nic z jajka do czasu konsultacji z lekarzem. Jak jest podejrzenie alergii to czasami sie próbę podania przeprowadza pod okiem lekarza lub w ogóle w szpitalu. Bo następna reakcja, jeśli to alergia, może być o wiele silniejsza.
Może być tak że przez mleko tolerował a bezpośrednio nie będzie tolerował.Akataa lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Dzień dobry Dziewczyny 🙂
Przepraszam , że tak z Nienacka wpadam na Wasz wątek ale pomyślałam, że może pomożecie "zielonej".
Mam termin na początek lutego, jeszcze sporo czasu ale chciałbym powoli zacząć kupować pojedyncze rzeczy dla dzidziusia zeby rozłożyć koszty.
I mam spora zagwozdke z kombinezonem , moglbyscie podpowiedzieć za jakim się rozglądać? Chciałbym żeby był odpowiedni do fotelika i cieply.
Dziękuję🩵🩵