X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś świadomość kobiet nie była na tak wysokim poziomie jak aktualnie.
    Właściwie prócz tego, że były w ciąży, bo nie było miesiączki i rósł brzuch to nie wiele więcej wiedziały.

A teraz...usg 3d, 4d, badania prenatalne, testy pappa, połówkowe, nifty i wiele innych możliwości sprawdzenia zdrowia i rozwoju dziecka.

To prawda po 20-22 tygodniu już ruchy każda kobieta powinna poczuć :)

Darrika lubi tę wiadomość

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry .
    Ja czulam jakis czas smigajaca lekko rybke , a od 3 dni nie czuje nic ale to zalamuje sie bo wiem , ze te poczatkowe malo wyczuwalne ruchy takie wlasnie sa :) na usg dziecko zdrowe wiec nie ma co sie martwic .

Raga dokladnie tak jest ksiazkowo ale na dobra sprawe niektore kobiety czuja duzo pozniej porzadne kopniaki bo te najmniejsze ruchy jasen ze poczuja juz nawet przy nadwadze i lozysku na przedniej scianie . Moja kolezanka byla w drugiej ciazy i pierwsze jakie kolwiek ruchy poczula w 27 tyg , wyobrazacie sobie jak sie stresowala ? Ale cora zdrowa jak byk ! Nie miala nadwagi wrecz przeciwnie ale lozysko duze i z przodu a mala usadzona w strone kregoslupa i juz przez to nie czula .

Ja polowkowe mam 18 wrzesnia .
    Dokladnie x tak jak ktoras z Was napisala ... leci czas ... dopiero co test sie zrobilo jakby na to patrzec :)

. Raga . lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja takie porządne kopniaki też Zakręcona poszułam dużo później ;) .... wczesniej to takie pukanie i smyranie od wewnątrz :)

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • Shas91 Ekspertka

Wysłany: 1 września 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to strasznie nie mogłam się doczekać ruchów. Z synkiem gdzieś po 18 tyg chyba czułam takie śmieszne bąbelki, potem smyranie a jak zaczął kopać mnie w żebra i kręgosłup to odliczałam niecierpliwie dni do porodu, tak nieraz dawał popalić :)

. Raga ., Camilla13 lubią tę wiadomość

f2w3vfxmy8valaii.png

Adaś 💙 22.04.18, 38tc, 52cm, 3140g, 14 miesięcy kp 🤗
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tych ruchów to nikt się nee może doczekać.. Aa później jest klepanie brzucha.. Co by się male przesunęło.. Przestało uciskac coś. Itd :p

. Raga ., ZakręconaOna, Shas91, annkaa lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem drobnej budowy i średniego wzrostu, dla mnie ruchy synka przez ostatnie tygodnie ciąży były tak bolesne, że co chwilę płakałam, nie dało się wytrzymać. Jak mąż widział jak co chwilę brzuch wygina się w inną stronę to sam mi współczuł.

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie ma co rownac ruchow przykladowo z 22 tyg ciazy a z 38 :) te ostatnie to sa wrecz bolace , nie przyjemne uciski i kopy . Te pod zebra itp . Masakra .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez poczułam jakos koło 18 tc
    Na koniec faktycznie było to już mniej przyjemne al enie było tragedii
    Córka miała dużo miejsca do końca i do końca się obracała z prawej na lewa stronę
    Wiec raz kopała z jednej ra ze drugiej ;)

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Aguuu Ekspertka

Wysłany: 1 września 2019, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poradźcie proszę. Po dłuższym niż godzina ruchu w ciągu dnia (nie że tylko tyle się ruszam, chodzi o konkretny spacer, nie jakieś kręcenie się w koło i robienie drobnych rzeczy) wieczorem plecy tak mi napieprzają, że ledwo wstaje z kanapy. No masakra jakaś. Macie jakieś rady albo nie wiem ćwiczenia konkretne na bolący kręgosłup? Teraz to jest taki ból, a co dopiero potem...

29.01.2020 Zosieńka ❤️ 54cm 3184g
    29.01.2019 [*] Aniołek- 8 tc.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuu wrote:
    Dziewczyny poradźcie proszę. Po dłuższym niż godzina ruchu w ciągu dnia (nie że tylko tyle się ruszam, chodzi o konkretny spacer, nie jakieś kręcenie się w koło i robienie drobnych rzeczy) wieczorem plecy tak mi napieprzają, że ledwo wstaje z kanapy. No masakra jakaś. Macie jakieś rady albo nie wiem ćwiczenia konkretne na bolący kręgosłup? Teraz to jest taki ból, a co dopiero potem...
    Ciepły układ żelowy na 15 minut przyłożyć. Ja tak przeżyłam poprzednią ciążę a mam dyskopatie odcinka ledzwiowego. Kręgosłup zawsze musi być dobrze podparty, plecy prosto, możliwie najmniej pozycji siedzącej, żadnego siedzenia noga na nogę. Poproś męża o masaż przed snem, codziennie.

Aguuu lubi tę wiadomość

• Bożenka Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuu wrote:
    Moja przyjaciółka że względu na swoją dużą nadwagę już na początku ciąży miała problemy z kręgosłupem i lekarz rodzinny wysłał ją do fizjoterapeuty, a on założył jej tajpy. Super sprawa. Poczuła ogromną ulgę 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2019, 18:58

Aguuu lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Moja przyjaciółka że względu na swoją dużą nadwagę już na początku ciąży miała problemy z kręgosłupem i lekarz rodzinny wysłał ją do fizjoterapeuty, a on założył jej tajpy. Super sprawa. Poczuła ogromną ulgę 😉
    Tak to prawda to super sprawa, tyle że trzeba to załatwiać na własny koszt i zmieniać taśmy raz na tydzień, u mnie koszt to od 90 do 120 zł, można zbankrutować.

Aguuu lubi tę wiadomość

• Bożenka Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś

W sumie to nie znam ceny, ale i tak myślę, że w takim przypadku warto jest iść do fizjoterapeuty może coś innego doradzi, zrobi masaż. A jeżeli ból miałby mi towarzyszyć do końca ciąży to wolałabym chociaż dwa razy w miesiącu zainwestować w te taśmy niż zażywać tabletki przeciwbólowe.

ZakręconaOna, Aguuu lubią tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    W sumie to nie znam ceny, ale i tak myślę, że w takim przypadku warto jest iść do fizjoterapeuty może coś innego doradzi, zrobi masaż. A jeżeli ból miałby mi towarzyszyć do końca ciąży to wolałabym chociaż dwa razy w miesiącu zainwestować w te taśmy niż zażywać tabletki przeciwbólowe.
    Wizyta u fizjo razem z mężem czy partnerem wskazana, specjalista nauczy prostego masażu. My właśnie tak zrobiliśmy, ulga niesamowita. Z taśmami jest tak, że jak już się zacznie to trzeba kontynuować. Na późniejszym etapie polecono mi pas, też pomaga, podtrzymuje brzuch i odciaza kręgosłup.

Bożenka, Aguuu lubią tę wiadomość

• gusiaa Autorytet

Wysłany: 1 września 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam gotowe wszystkie na wrzesień ;)
    Córka się nie może doczekać drugiej grupy w przedszkolu ;) a mama leci dalej do pracy.. Dziś wykorzystaliśmy ostatni dzień słońca, byliśmy na basenie. To co wyprawia moja córka przechodzi sama siebie. Nurkuje pod wodą, nawet dosyć długo wytrzymuje, pływa Żabka,skacze na bombe do wody. może zapisze ja na jakieś zajęcia bo ma dryg
    dziewczyna;)

Camilla13, Dafka, Dariah lubią tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dzoewczyny
    My gotowi na wrzesień ;) dziś córka pierwszy dzień w przedszkolu..ale....przedszkole tak gdzie zlobek (ten sam budynek), ona nawet zostaje w tej samej sali, tylko panie się zmienia i trochę dzieci (cześć została, cześć odeszła, doszły nowe)
    Wiec rewolucji dla niej nie będzie ;)

Gusia
    Tak tak jak u nas ;)
    Córka miała 4 miesiące jak zaczęliśmy chodzi cna basen
    Kocha wodę !!!
    Nawet ratownicy na basenie się z niej „śmieją”
    Skacze z murka do środka koła, nurkuje, itd
    Narazie za mała na lekcje pływania jako takie wiec myśle ze za rok pójdzie ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Juz wrzesień i cieszę się, że u nas trochę niższa temperatura i jest czym oddychać :)

Ja mam straszne problemy ze spaniem, od tygodnia budzę się chyba z kilkanaście razy w ciągu nocy i się przekręcam z boku na bok. Jak u Was ze spaniem na boku? Czytałam, że powinno się na lewym ewentualnie na prawym i raczej nie na plecach ani na brzuchu... A ja zasypiałam całe życie na brzuchu/na plecach i teraz nie mogę się chyba odnaleźć w tej rzeczywistości :D

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Cześć dziewczyny!

Juz wrzesień i cieszę się, że u nas trochę niższa temperatura i jest czym oddychać :)

Ja mam straszne problemy ze spaniem, od tygodnia budzę się chyba z kilkanaście razy w ciągu nocy i się przekręcam z boku na bok. Jak u Was ze spaniem na boku? Czytałam, że powinno się na lewym ewentualnie na prawym i raczej nie na plecach ani na brzuchu... A ja zasypiałam całe życie na brzuchu/na plecach i teraz nie mogę się chyba odnaleźć w tej rzeczywistości :D
    Ja dalej śpię na brzuchu. Lekarz mi powiedział, że póki mi nie przeszkadza mogę tak spać bo maluch sobie znajdzie dobra pozycje sam jak coś będzie go uciskac. Najgorzej mi zasnąć bo później w nocy śpię już na boku

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Ja dalej śpię na brzuchu. Lekarz mi powiedział, że póki mi nie przeszkadza mogę tak spać bo maluch sobie znajdzie dobra pozycje sam jak coś będzie go uciskac. Najgorzej mi zasnąć bo później w nocy śpię już na boku

No to pierdzielę dzisiaj śpię na brzuchu... serio czyta się te głupoty w internecie to niektóry dziewczyny już chyba przesadzają. A ja naprawdę męczę się całą noc :D

gusiaa lubi tę wiadomość

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zawsze spała na brzuchu ;(
    A teraz śpię tak na pół brzuchu heheh - w sensie tak na boku ale mocno na brUch przekręcona (a pod noga poduszka)
    ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
‹‹ 206 207 208 209 210 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ