X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z gin o ZUS i powiedziała, że ma pacjentkę do której kontrola potrafi pukać o 6.30 a później jeszcze wieczorem i to kilka razy. Sprawdzają o której wychodzi z domu i o której wraca. Normalnie dla mnie to nękanie. Odpisywała też ZUS-owi na celowość L4 u pacjentki, która ma mocno skróconą szyjkę. Szok. Gdzie nie czytam, to piszą, że ZUS nie nęka ciężarnych - a tu proszę.

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

3 IUI (12.2016, 04.2017, 05.2017) :(

punkcja 06.2018, transfer ET 06.2018 :(

transfer FET 05.2019 ❤️❤️❤️
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    Mi włosy też wypadają ii dodatkowo przetluszczaja gorzej niż przed ciąża.. 🤦
    Przemilczę, że mam tygodnie że cera jak nastolatka..
    Ja z tą cerę podobnie. A miało być tak pięknie ;)

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• gusiaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Mnie na szczęście na razie nie biorą infekcje. Wyszły mi liczne bakterie w moczu ale moja gin stwierdziła, że jak są leukocyty to nie wymaga to leczenia.
    Co u was z włosami i paznokciami? Naczytałam się, że powinnam je mieć teraz grube i lśniące a paznokcie długie i błyszczące ;). Mnie włosy strasznie wypadają a paznokcie są kruche i łamliwe :(.
    U mnie tak samo włosy cienkie, wypadają, a paznokcie rosną ale się łamią.. Z cera niemam problemów..

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie mam słabe włosy j paznokcie
    W poprzedniej ciąży włosy właśnie były ładniejsze, lśniące, mniej wypadały
    A w tej teagedia...lecą garściami
    Ehhhh
    A najgorzej u mnie było po odstawieniu cyca...tragedia !!! Masakra!!!

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Ja ogólnie mam słabe włosy j paznokcie
    W poprzedniej ciąży włosy właśnie były ładniejsze, lśniące, mniej wypadały
    A w tej teagedia...lecą garściami
    Ehhhh
    A najgorzej u mnie było po odstawieniu cyca...tragedia !!! Masakra!!!
    Czytałam gdzieś, że właśnie w ciąży włosy staja się grubsze i lśniące. Więcej rośnie nowych i rosną one szybko. Jednak zaraz po porodzie wszystkie te które wyrosły w ciąży wypadają, co przyprawia matki o zawrót głowy.

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Rozmawiałam z gin o ZUS i powiedziała, że ma pacjentkę do której kontrola potrafi pukać o 6.30 a później jeszcze wieczorem i to kilka razy. Sprawdzają o której wychodzi z domu i o której wraca. Normalnie dla mnie to nękanie. Odpisywała też ZUS-owi na celowość L4 u pacjentki, która ma mocno skróconą szyjkę. Szok. Gdzie nie czytam, to piszą, że ZUS nie nęka ciężarnych - a tu proszę.
    To mi wygląda, że pracodawca zlecił kontrolę..
    Moja znajoma miała kilka kontrol ale oni zrobili myk z umową.. Bo zatrudniła się u ojca za niezłą kasę miesięcznie..

4018d16ae9.png
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    To mi wygląda, że pracodawca zlecił kontrolę..
    Moja znajoma miała kilka kontrol ale oni zrobili myk z umową.. Bo zatrudniła się u ojca za niezłą kasę miesięcznie..
    To faktycznie mogło być podejrzane. Jeszcze niedawno dziewczyny zakładały w czasie ciąży firmy i płaciły sobie zawyżone ZUS, żeby później na macierzyńskim dostawać duże pieniądze. Wtedy też było sporo kontroli i w wielu takich sytuacjach zakwestionowano zasadność wypłaty.

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    To faktycznie mogło być podejrzane. Jeszcze niedawno dziewczyny zakładały w czasie ciąży firmy i płaciły sobie zawyżone ZUS, żeby później na macierzyńskim dostawać duże pieniądze. Wtedy też było sporo kontroli i w wielu takich sytuacjach zakwestionowano zasadność wypłaty.
    Wiadomo.. Ale z drugiej strony.. Jakbym miała możliwość też bym kombinowała :p
    Wiem, że przepisy przepisami.. Ale szlag mnie trafił jak dostałam podwyżkę ale nee przepracowalam 3miechow ii l4 mam placone ze średniej starej stawki..

4018d16ae9.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Czytałam gdzieś, że właśnie w ciąży włosy staja się grubsze i lśniące. Więcej rośnie nowych i rosną one szybko. Jednak zaraz po porodzie wszystkie te które wyrosły w ciąży wypadają, co przyprawia matki o zawrót głowy.
    No i w poprzedniej ciąży tam było
    Ale nie wypadło potem pk porodzie tylko po 19 miesiącach jak zakończyłam cytowaniem
    I wtedy była teagedia ! ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    No i w poprzedniej ciąży tam było
    Ale nie wypadło potem pk porodzie tylko po 19 miesiącach jak zakończyłam cytowaniem
    I wtedy była teagedia ! ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    Wiadomo.. Ale z drugiej strony.. Jakbym miała możliwość też bym kombinowała :p
    Wiem, że przepisy przepisami.. Ale szlag mnie trafił jak dostałam podwyżkę ale nee przepracowalam 3miechow ii l4 mam placone ze średniej starej stawki..
    Rozumiem cię doskonale. Co jednak zrobić. Ta karencja jest pewnie po to wymyślona właśnie, żeby niektórzy nie kombinowali ale przy okazji dostają ci co nie kombinują.

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• zuzi_c Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z włosami to samo... lecą strasznie. No ale ten trądzik to już kosmos. Chwilę było lepiej jak zaczęłam smarować skinorenem i potem znów. Tylko u mnie fatalnie to wygląda bo mam aż rumieńce na polikach więc bez make upu ani rusz. Gdzie ja raczej jestem osobą, że w weekendy rzadko się malowałam :) No ale trzeba przeżyć :D mam jeszcze cicha nadzieję, że cera się poprawi

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Rozumiem cię doskonale. Co jednak zrobić. Ta karencja jest pewnie po to wymyślona właśnie, żeby niektórzy nie kombinowali ale przy okazji dostają ci co nie kombinują.
    No tak. Bo lepiej się zatrudnić na nowo ii rzucić l4 :p

4018d16ae9.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja włosy zawsze miałam gęste i mocne, teraz się też spoko trzymają, noc nie wypada. Paznokcie rosną jak szalone i się nie łamią, a wcześniej szybko się łamały.

Ja to się bardziej boję o zęby.mam genetycznie bardzo słabe i podatne na próchnicę. W przyszłym tygodniu mam dwie wizyty, bo dwa żeby na pewno wymagają leczenia i zobaczymy czy nie inne też.

Co do zusu, to faktycznie tyle kontroli to wygląda na ruchy pracodawcy. Ja jestem od kwietnia na l4, ale w domu u mnie nikt nie był. Tyle co na komisji u orzecznika ostatnio byłam, ale to już wiecie. Ja mam teraz szczera nadzieję, że dadzą mi święty spokój ... bo nie zamierzam po raz kolejny tak się stresować i jeździć do nich na jakieś badania.

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    To trochę nie tak, nie wypadają te co wyrosły tylko te które pod wpływem hormonów zostały A powinny były wypaść bo skończył się ich czas. I nie wypadają zaraz po porodzie tylko po kilku miesiącach. Nie jest ich mniej niż przed ciąża,tylko wracają do poprzedniej formy.
    Uważaj na swoje łożysko, z tego co piszesz podejrzewam, że masz dwa A może nawet trzy płaty jak w moim przypadku. A to znaczy, że pepowina też jest podzielona A uszkodzenie jednej z jej części jest niebezpieczne. Nie wykonuj żadnych akrobacji na drabinie czy krześle, rower też bym schowała.

JustiJusti lubi tę wiadomość

• . Raga . Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

U mnie cera się pogorszyła i był wysyp w 1 tryestrze....teraz nie narzekam - jest dobrze - tak samo z paznokciami.

...ale co się działo 5 miesięcy po porodzie to był dla mnie koszmar....włosy leciały mi okropnie...przy kąpieli, przy czesaniu, przy ściąganiu gumki z włosów :/ ....miałam takie zakola, że głowa mała....no i długoooo czekałam, aż mi się ustabilizuje...ale z rok spokojnie musiałam poczekać, żeby wyglądac jak kiedyś...a baby hair wyrastające w każdą stronę też przybijały, bo ani tego spiąć, ani nic.

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • zulka Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was moje drogie.
    Od wczoraj jesteśmy w domku. To było 5 okropnych dni w szpitalu. Miałam tam wakacje w tropikach. Leżałam w duchocie i patrzyłam w sufit z przerwami na siku. To była jedyna rozrywka. Jak się dowiedziałam, że zostaje jeszcze na weekend to mój kochany mąż kupił mi tableta i Internet żeby mi jakoś czas zleciał. Tak leżałem w niewiedzy do poniedziałku i w końcu mi zrobili usg. Z dzidzią wszystko dobrze . Lekarz nic niepokojącego nie widział. Nie wiadomo co było przyczyną krwawienia. Teraz każdy dzień to stres . Żyje od wizyty do wizyty bo tak naprawdę na tym etapie wszystko może się zdarzyć. Teraz zostaje mi tylko oszczędny tryb życia bo boję się że sytuacja może się powtórzyć. Dowiedziałam się przy okazji jak w tym szpitalu wygląda cesarska tzn przygotowania do niej .

KasiaM lubi tę wiadomość

• . Raga . Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zulka wrote:
    Witam Was moje drogie.
    Od wczoraj jesteśmy w domku. To było 5 okropnych dni w szpitalu. Miałam tam wakacje w tropikach. Leżałam w duchocie i patrzyłam w sufit z przerwami na siku. To była jedyna rozrywka. Jak się dowiedziałam, że zostaje jeszcze na weekend to mój kochany mąż kupił mi tableta i Internet żeby mi jakoś czas zleciał. Tak leżałem w niewiedzy do poniedziałku i w końcu mi zrobili usg. Z dzidzią wszystko dobrze . Lekarz nic niepokojącego nie widział. Nie wiadomo co było przyczyną krwawienia. Teraz każdy dzień to stres . Żyje od wizyty do wizyty bo tak naprawdę na tym etapie wszystko może się zdarzyć. Teraz zostaje mi tylko oszczędny tryb życia bo boję się że sytuacja może się powtórzyć. Dowiedziałam się przy okazji jak w tym szpitalu wygląda cesarska tzn przygotowania do niej .

O jeny :( masz racje temperatury w szpitalu nie są przyjemne - najważniejsze, że jesteście już w domku !!! :)

Dużo odpoczywaj i będzie dobrze - 3mam kciuki.
    Ważne, że lekarz nic nie widział niepokojącego. :)

zulka lubi tę wiadomość

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • martakam Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zulka wrote:
    Witam Was moje drogie.
    Będzie dobrze! Grunt, że już w domku :)

Dziewczyny, czy macie już może jakiś wyciek z piersi? Dzisiaj właśnie zauważyłam, że z lewej piersi przy lekkim nacisku leci przezroczysta ciecz. Z prawej też, ale mniej i przy większym nacisku.

👩🏼 36 🧔🏻‍♂️ 36
    👦🏼 01.2020 (6 cs)
    👦🏼 08.2021 (2 cs)

Walka z IO, nadwagą 💪🏻

Bez oficjalnego starania, ale z wielką nadzieją na cud ❤️
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martakam wrote:
    Będzie dobrze! Grunt, że już w domku :)

Dziewczyny, czy macie już może jakiś wyciek z piersi? Dzisiaj właśnie zauważyłam, że z lewej piersi przy lekkim nacisku leci przezroczysta ciecz. Z prawej też, ale mniej i przy większym nacisku.

Ja mam. W poprzedniej ciąży też miałam tylko coś trochę później.. Ale wkładki laktacyjne już kupiłam.. Bo w poprzedniej koło 30 na noc musiałam używać już..

4018d16ae9.png
‹‹ 208 209 210 211 212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ