X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z was robi sobie żelowe paznokcie? Ja wcześniej robiłam. Teraz przesłałam w czasie ciąży, bo bardzo mam kruche paznokcie i chciałam je zregenerować. Zastanawiam się jednak czy można je robić w ciąży.
    Wiesz co moja kosmetyczka, ktorajest też moja koleżanką nie robi żeli kobietom w ciąży, odmawia. Zwykła hybryda ok, ale też po pierwszym trymestrze. Dla bezpieczeństwa.

JustiJusti lubi tę wiadomość

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    ZKreconOna
    Dla mnie to jest oczywiste ze wiesz co robisz, robisz co najlepsze do Ciebie i maleństwa
    Nie każdy ma możliwość brania L4 na ciąże, każdy kraj ma swoje prawa a to ze kierujesz sw Waszhm dobrem to dla mnie oczywiste
    Takich pseudo facetów to w tyłek kopnij !
    O to wlasnie chodzi kochana . Chce pracowac ile bede tylko mogla ;) i tak nie moge isc wczesniej niz 29 tc na macierzynski a zarazem tak wczesnie to kompletna strata dla Mnie czasu spedzonego z dzieckiem . Co ? Pozniej dam 6 miesieczniaka do opiekunki ? O nie nie . Nigdy w zyciu !
    A nie oszukujmy sie , liczy sie tez kasa a na zwolnieniu daja psi grosz i nie daja sobie go od tak a napewno nie jak w Pl na cala ciaze itp hehehe. Stac Nas na to bym nie pracowala ale Ja tak nie umiem i nie lubie . Pozatym jak to sie mowi od przybytku glowa nie boli :) wiec jezeli wszystko bedzie ok a Ja bede na silach to pewno chce pracowac do 36-38 tyg jak.tylko firma pozwoli i moje oraz malenstwa zdrowie :)

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • zulka Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z was robi sobie żelowe paznokcie? Ja wcześniej robiłam. Teraz przesłałam w czasie ciąży, bo bardzo mam kruche paznokcie i chciałam je zregenerować. Zastanawiam się jednak czy można je robić w ciąży.
    Oczywiście że można . Ja cały czas robię tylko zamieniłam primer na bezkwasowy. Jestem kosmetyczką i przerobiłam dziesiątki ciążowych paznokci. Oczy2iscie ważna jest higiena i jakość produktów.

ZakręconaOna, JustiJusti lubią tę wiadomość

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Ja sie ciesze , ze jutro juz czwartek . Zaraz weekendzik ;)
    Odpoczne troszke od pracy i tak mysle co porobic w weekend moglibysmy o ile pogoda by dopisala bo jak narazie w dzien niby ok choc dzis popadalo troche , za to dzis wieczor mega zimny az kaloryfery wlaczylam a nie jestem typem zmarzlucha .

A Wy jakie plany na weekend ?

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZKreconaOna
    Wiem właśnie ze na Wysoacbvczh we Francji nie ma czegoś takiego jak w Pl L4..
    Ze ledwo zrobisz test i idziesz na L4 płatne 100%
    Nie wchodzę to wcale w dyskusje czy to jest dobre czy nie - żeby nie było
    Chodzi o to ze rozumiem całkowicie ze nie każdy kraj ma tak jak my
    A sorry...za darmo nic nie ma, dziecko kosztuje, wszystko kosztuje - wiec jak możesz pracowac, masz sile to pewnie
    Zwłaszcza ze na Wyspach chyba jest tak (jelsi się nie mule) ze jak wcześniej pójdziesz na L4 ciążowe to masz krótkszh macierzyński nie?
    We Fr uwaga,..’macierzyński 3 miesiące !! Na głowę upadli. Ale takie prawo maja i tyle...

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah , generalnie po 34 tyg jak pojdziesz na jakie kolwiek zwolnienie to Oni Cie wysylaja automatycznie na macierzynski . Ja jeszcze w 100% pelnych praw nie znam ale.akurat mowie to co wiem .
    Ogolnie jak pojdziesz na l4 to jedyne co moga cie wyslac wczesniej to jest wtedy krotszy badz zaplacic mniej . Tu nie ma ustalonej kwoty konkretnej , wszystko zalezy od pracodawcy ale w 99 przypadkach to jest max 144 albo 148 f tygodniowo tylko . Takze no . Ale lepsze to niz nic bo tak jak piszesz , wszystko.dla.dziecka kosztuje . Nic za darmo nam.nikt nie daje. Generalnie z jednej strony wedluf mnie powinno byc jak jest ale l4 platne kazdej ciezarnej 100 % jak.i macierzynski . Oczywiscie tym co nirmalnie pracowaly no chyba ze zagrozenie ciazy to.wiadomo rowniez .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie ostatnio gdzies slyszalam o macierzynskim 3 miesiecznym ale nie pamietalam gdzie...no to juz jest paranoja . W uk jest za krotko wedlug mnie a co dopiero kuzwa tam.;o szok

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Francja, Belgia, Holandia, Norwegia tam też są tylko 3 miesiące, ale sytuacja wygląda inaczej ze zlobkiem, dopłata do niego, czasem pracy mamy takiego malucha itp.
    Ja praktycznie skończyłam rodzicielski, ostatnie 2 tyg wziął mąż i przeszłam na l4. Ale w moim zawodzie nikogo to nie dziwi, bo za biurkiem miejsc nie ma, a z brzuchem nie będę latać z bronią na pasie za jakimiś kryminalami.

• Dariah Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakreconaOna
    Na weeknd mamy już plany
    W pt mamy wyjście firmowe z pracy - wiec moja mama przyjeżdża odebrać córkę z przedszkole i zostaje na noc
    W sb idziemy na „dzień z Psim Patrolem” bo obiecaliśmy córce
    W nd będą jej urodziny....i tu się sprawa komplikuje,,,bo mona bratowa miała termin porodu na 30.08 a nadal nie urodziła j nie wiemy gdzi będziemy robić urodziny
    1/ jak urodzi do tej pory to u nas bo ona i tak nienorzyjedzie z dzidzia ale za to mój brat (chrzestny) będzie mógł i ich syn (kuzyn ukochany mojej corki)
    2/ jak nie urodzi to pewnie będzie w mieście rodzinnym moim, gdzie mieszka mój brat - bo jak coś to ma tam szpital wybrany i pojedzie

Hehe tak wiec niedziela to wielka niewiadoma ;)

Noooo te 3 miesiące to jakaś tragedia !
    I tu nie chodzi o to ze wszystko jest zorganizowane (są żłobki, opiekunki itd) ale dziecko w tym wieku potrzebuje jednego : matki!
    Dla mnie to chore jest !

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roczne dziecko jest szkoda oddać do żłobka a co dopiero 3 miesięczne. Przecież ta Kruszynka tylko co pozna mame i tate i juz ja oddawać obcym ludziom? Od razu zapowiedziałam w pracy że idę na rok i bez dyskusji.

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • martakam Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w weekend idę na wesele :D właśnie wczoraj kupiłam sukienkę wyjściową ciążową, bo do połowy października mam 4 spore imprezy w tyn ślub, na którym jestem ciężarną świadkową ciężarnej Panny Młodej 😂

ppieguskaa, zuzi_c, Linka90, Dariah, . Raga ., JustiJusti, KasiaM, Shas91, zulka, Camilla13, Dafka, ZakręconaOna, annkaa lubią tę wiadomość

👩🏼 36 🧔🏻‍♂️ 36
    👦🏼 01.2020 (6 cs)
    👦🏼 08.2021 (2 cs)

Walka z IO, nadwagą 💪🏻

Bez oficjalnego starania, ale z wielką nadzieją na cud ❤️
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Wiecie co temat cc/ SN i karmienia to jedna wielka rzeka.. Czasem człowiek się nastawi na coś a wyjdzie inaczej..

Ja się bardzo bałam porodu ale jeszcze bardziej cc. Nie wiedziałam czy wyczuje kiedy się to zaczęło. Późnym popołudniem dostałam skurczy co 20/25 min oczywiście moj mąż już gotowy z torba stał i czekał. Krzyczalam na niego ze to pewnie fauszywy alarm że to dopiero 37+6 Tc. Wkoncu zgodizlam się pojechać zobaczyć co tam die dzieje, skurcze się nie pisały na ktg nic a nic ale zostawili mnie na patologii. Trafiłam tam po 22 a o 3.35 urodziłam córkę🤷‍♀️

KP chciałam bardzo, ale w szpitalu nie szło nam za dobrze moje wklesle sutki to utrudnialy w szpitalu doradcę bardzo pomagały ale mnie stres zjadal. W domu się zawzielam i udało się nam 6msc cyckowac ;)

Najbardziej czego się boję to cc. Ta wizja jakoś mnie przeraża ;(

Wiadomo, że czasami zdarzają się niespodzianki. Przy CC planowym lekarz zwykle proponuje zabieg na 2 tygodnie przed datą SN. Tą pierwszą ciążę miałaś naturalna czy po IVF?

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

3 IUI (12.2016, 04.2017, 05.2017) :(

punkcja 06.2018, transfer ET 06.2018 :(

transfer FET 05.2019 ❤️❤️❤️
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też w sobotę idę na wesele. Tylko z sukienką mam problem, bo kupiłam ją dwa tygodnie temu, a wczoraj wieczorem ja mierzyłam i jest trochę za ciasna... 🙈
    Też mogłam sobie zamówić ciążową. I teraz znowu muszę kupić nową 😕

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam Was, popołudniami ciężko mi Was czasem podczytywać :)

No tak CC i SN, karmienie piersią i karmienie MM odwieczne spory matek... Chyba już tak zostanie na zawsze :)

Bożenka, a da się jeszcze zwrócić sukienkę? :)

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo to weselnie - inprezowo w ten weekend ;)

Bozenka
    A tej co kupiłaś nie da się gdzie popuścić ? Kurczę szkoda :/

Marlena
    No ja tez sobie nie wyobrażam tego !
    Zwłaszcza że to bien pozostaje bez wpływu na rozwój emocjonalny dziecka.
    U nas w pracy nawet nie pytamy czy rok czy 6 ms - dla nas to tak oczywiste ze na rok ;) oczywsice jak ktoś chce na 6 ms to Ok, ale nie mieliśmy jeszcze takiego przypadku ;)

JustiJusti lubi tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzi na szczęście jest 30 dni na zwrot, więc kaskę odzyskam 😀 tylko ja nie lubię za bardzo chodzić na zakupy, a tym bardziej teraz jak w brzuchu mam rozmiar L, a w piersiach dalej S.
    Juz całkowicie muszę się przestawić na odzież ciążowa.

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah nie da się, mam tylko nadzieję, że w tym moim miasteczku znajdę jakas nową sukienkę 🙂

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Zuzi na szczęście jest 30 dni na zwrot, więc kaskę odzyskam 😀 tylko ja nie lubię za bardzo chodzić na zakupy, a tym bardziej teraz jak w brzuchu mam rozmiar L, a w piersiach dalej S.
    Juz całkowicie muszę się przestawić na odzież ciążowa.

Rozumiem... :( i współczuję bo też nie znoszę zakupów. U mnie już piersi nadrabiają więc nie mieszczę się w staniki sprzed ciąży :D tylko sportowe teraz

. Raga . lubi tę wiadomość

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Rozumiem... :( i współczuję bo też nie znoszę zakupów. U mnie już piersi nadrabiają więc nie mieszczę się w staniki sprzed ciąży :D tylko sportowe teraz

Podobnie u mnie ;) więcej w piersi poszło niż w brzuch ;)

zuzi_c lubi tę wiadomość

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 5 września 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wam dziewczyny zazdroszczę, bo ja tak bardzo czekałam aż mi piersi urosną, a tu tylko z 70B na 75B 😂

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ