X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    W szpitalu nee wiem czy Ci pozwolą nee karmić piersią.. Ale to najwyżej przemeczysz się w szpitalu..
    Myciem dziecka zajmują się położne.. Póki Cię nee postawią na nogi.. To będę przynosić dziecko do przytulenia ii do przystawiania do piersi co jakiś czas..
    Mi młodego dali nad ranem bo się darł ii położna jak go przyniosła to powiedziała, że ona jego już nee chce 🤷
    Ja byłam 5nocy ale ten szpital każdego tak długo trzyma.. Bo chodzi o kasę..
    Koleżanka w innym wyszła po 3nocach..

Ogólnie jak boli to prosić o przeciwbole 3razy na dobę można dostać.. Ja później to e sumie najbardziej na noc chciałam..

Ii trzeba się nastawić, że każda położna będzie inaczej radziła co do dziecka..
    Mi jakieś głupie komentarze puszczała bo poszłam się zapytać czy to normalne, że on tak ulewa przy każdym karmieniu.. Aa ona spojrzała jakbym była wariatka. No ale qrde skąd miałam wiedzieć jak ja nee miałam do czynienia z noworodkiem..
    Aa jak poprosiłam o butelkę bo miałam dość tego ciągłego karmienia ii ulewania Aa wręcz rzygania mlekiem.. To mi powiedziała, ze to ja jestem matka ii ja muszę je wykarmic.. Ale koniec końców dała butle ii syn poszedł spać..
    Jeśli chodzi o pobyt w szpitalu.. Tylko dystans uratuje.
    Dzięki za info. Myślę podjechać wcześniej do szpitala i podpytać jak u nich to wygląda. Co do pozwalania to nie jestem z tego co wiem ubezwłasnowolniona. Moje dziecko - moja decyzja jak chce je karmić. Guzik im do tego. Wezmę ze sobą sprzęt i mleko i nikogo nie będę się o nic prosiła. Mam nadzieję, że trafie na fajne położne. Jak byłam w tym szpitalu na laparoskopii jajowodów to w sumie nie miałam zastrzeżeń ani do pielęgniarek ani do lekarzy, tyle tylko, że to inny oddział. Zresztą nie dam się źle traktować ;). Jak wychodziłam ze szpitala na własne żądanie po krwawieniu, to też lekarz nie chciał mnie wypuścić i straszył - wiadomo (kasa za dłuższy pobyt). Ja mu powiedziałam, że ja dziś wychodzę i już. Jak tego nie załatwimy papierowo to i tak wyjdę i będą oni mieli problem, bo ja tam nie jestem więźniem.

Camilla13, summer.86 lubią tę wiadomość

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

3 IUI (12.2016, 04.2017, 05.2017) :(

punkcja 06.2018, transfer ET 06.2018 :(

transfer FET 05.2019 ❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Dzięki za info. Myślę podjechać wcześniej do szpitala i podpytać jak u nich to wygląda. Co do pozwalania to nie jestem z tego co wiem ubezwłasnowolniona. Moje dziecko - moja decyzja jak chce je karmić. Guzik im do tego. Wezmę ze sobą sprzęt i mleko i nikogo nie będę się o nic prosiła. Mam nadzieję, że trafie na fajne położne. Jak byłam w tym szpitalu na laparoskopii jajowodów to w sumie nie miałam zastrzeżeń ani do pielęgniarek ani do lekarzy, tyle tylko, że to inny oddział. Zresztą nie dam się źle traktować ;). Jak wychodziłam ze szpitala na własne żądanie po krwawieniu, to też lekarz nie chciał mnie wypuścić i straszył - wiadomo (kasa za dłuższy pobyt). Ja mu powiedziałam, że ja dziś wychodzę i już. Jak tego nie załatwimy papierowo to i tak wyjdę i będą oni mieli problem, bo ja tam nie jestem więźniem.
    Super postawa. Nic nie musisz brać, a i nawet nie możesz z tego co się orientuję, bo noworodek musi mieć bezwzględnie sterylizowane butelki i smoczki, a tam nie będziesz miała takiej możliwości, ewentualnie możesz się wyposażyć w dostępne pojedyncze porcje z jednorazowym smoczkiem. Są dostępne w aptekach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2019, 17:57

JustiJusti lubi tę wiadomość

• JustiJusti Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Camilla
    czyli pierwszy synek byl przez cc?
    tak, to prawda cc na zimno jets bardzo nie dobra dla dziecka

Justi
    to ze masz teraz bardzow razliwe sutki nie znaczy ze nie bedziesz mogl akarmi (sa kapturki na sutki) oraz to ze pod wplywem homornow sutki tez moga inaczej reagowac :)

W spzpitalu gdzie rodzilam dostalam corke na 2h skora do skory, podczas tego kontaktu jadna z obu cyckow od razu - az polozna jak woricla do slai (bo wyszla i bylismy tylko smai z mezem) sie zdziwila - kto Pani przelozyl dziecko na 2 piers?! ehehe
    potem przewezli mnie na sale popordowoa i tam byla 2 doby pelne
    nie widzialam aby byly butelki z mlekiem - byly laktatory! to tak, ale mm nie widzizialam
    co do opieki - ja wszystko robiłam, kąpiel robiły pielęgniarki, ale ja odmowialm i dopeirow domu kąpialiśmy corkę
    Może i są jakieś nakładki ale ja wysłuchałam już plusów i minusów od koleżanek i rodziny i podjęłam decyzje. Nawet że niby są zdrowsze mnie nie przekonują, bo sama jestem ich zaprzeczeniem. Mnie mama karmiła piersią i w ciągu pierwszego roku miałam pneumokokowe zapalenie opon mózgowych, posocznice piorunującą, sepsę i co tylko można było mieć. Ledwo mnie odratowali a zaraz po kilku miesiącach dostałam tężyczki. Moja mama była wtedy w ciąży z moim bratem. Przez tą całą akcje ze mną urodził się przez CC jako wcześniak i od początku jadł z butelki. No i oczywiście nie chorował :) A było to prawie 40 lat temu. Od tego czasu sporo się w jakości mleka zmieniło. Szwagierka jak jej powiedziałam, że zamierzam karmić butelką od początku, to stwierdziła, że może chociaż na początku warto spróbować piersią - pani dobra rada, ha, ha, ha.Niektóre kobiety płaczą i karmią, bo chcą być takimi matkami polkami. Sorry. Nie dam się wpędzić w depresję i poczucie winy. Jak ktoś tak chce, to jasne. Niektóre kobiety uwielbiają karmić, inne lubią być męczennicami. Ja nie należę do żadnej z tych grup :).

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam podchodzę do tego.. Decyzja kobiety ii tyle.
    Ma być szczęśliwa mama ii najedzone dziecko. Ii w sumie koniec tematu.

JustiJusti, Camilla13, Darrika lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Może i są jakieś nakładki ale ja wysłuchałam już plusów i minusów od koleżanek i rodziny i podjęłam decyzje. Nawet że niby są zdrowsze mnie nie przekonują, bo sama jestem ich zaprzeczeniem. Mnie mama karmiła piersią i w ciągu pierwszego roku miałam pneumokokowe zapalenie opon mózgowych, posocznice piorunującą, sepsę i co tylko można było mieć. Ledwo mnie odratowali a zaraz po kilku miesiącach dostałam tężyczki. Moja mama była wtedy w ciąży z moim bratem. Przez tą całą akcje ze mną urodził się przez CC jako wcześniak i od początku jadł z butelki. No i oczywiście nie chorował :) A było to prawie 40 lat temu. Od tego czasu sporo się w jakości mleka zmieniło. Szwagierka jak jej powiedziałam, że zamierzam karmić butelką od początku, to stwierdziła, że może chociaż na początku warto spróbować piersią - pani dobra rada, ha, ha, ha.Niektóre kobiety płaczą i karmią, bo chcą być takimi matkami polkami. Sorry. Nie dam się wpędzić w depresję i poczucie winy. Jak ktoś tak chce, to jasne. Niektóre kobiety uwielbiają karmić, inne lubią być męczennicami. Ja nie należę do żadnej z tych grup :).
    Właśnie, już o tym pisałam, u mnie skończyło się depresją. Okropny stan. Nikomu nie życzę. Na szczęście mąż szybko reagował.

• JustiJusti Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Super postawa. Nic nie musisz brać, a i nawet nie możesz z tego co się orientuję, bo noworodek musi mieć bezwzględnie sterylizowane butelki i smoczki, a tam nie będziesz miała takiej możliwości, ewentualnie możesz się wyposażyć w dostępne pojedyncze porcje z jednorazowym smoczkiem. Są dostępne w aptekach.
    Dzięki za podpowiedź. Na pewno się zaopatrzę. Nie chcę być niczyim zakładnikiem i o coś się prosić. Jak dadzą to super. Jak będą robić trudności to sama nakarmię i dam im jasny przekaz, że złożę oficjalną skargę.

Camilla13 lubi tę wiadomość

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• JustiJusti Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 a jakiej firmy mleka ty planujesz używać : Neste NAN, Humana czy Bebiko?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2019, 18:40

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• marlenaO Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Dariah ja tak samo mam 6 dni różnicy ale datę porodu zostawił mi z OM sama nie wiem czemu :)

Do 5 dni różnicy nie koryguje sie daty porodu, tzw."granica błedy" tak mi powiedzial lekarz, bo ja mam różnicę 3 dni. Twoj lekarz pewnie uznał ze 6 to takie większe 5😀 i tez nie koryguje. Na polowkowych moze wyjdzie wieksza lub mniejsza roznica.

Dariah, zuzi_c lubią tę wiadomość

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah tak , pogadaj i tak z lekarzem swoim .
    Justi Justi moglam ale wiesz , 2 tyg temu wrocilam dopiero ze zwolnienia 2 miesiecznego. Wole nie robic akcji zadnych , niewykorzystywac faktu , ze a bo jestem w ciazy to mam prawo . Owszem ale przeszlo mi.niedlugo.po wyjsciu z wc wiec dalam rade .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Dariah tak , pogadaj i tak z lekarzem swoim .
    Justi Justi moglam ale wiesz , 2 tyg temu wrocilam dopiero ze zwolnienia 2 miesiecznego. Wole nie robic akcji zadnych , niewykorzystywac faktu , ze a bo jestem w ciazy to mam prawo . Owszem ale przeszlo mi.niedlugo.po wyjsciu z wc wiec dalam rade .
    Jeśli masz siłę - jasne. Ja wyszłam z założenia, że zdrowie moje i maluszka najważniejsze. Jak ktoś ma lekką i bezstresową pracę, to czemu nie. Jednak widzę, że ty się nanosisz a i specjalnych względów też nie masz w pracy. Podziwiam

annkaa lubi tę wiadomość

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Jeśli masz siłę - jasne. Ja wyszłam z założenia, że zdrowie moje i maluszka najważniejsze. Jak ktoś ma lekką i bezstresową pracę, to czemu nie. Jednak widzę, że ty się nanosisz a i specjalnych względów też nie masz w pracy. Podziwiam
    Oczywiscie , ze najwazniejsze ale nie zagraza naszemu zyciu nic ;) bez przesady . No jakis zbytnich nie mam . Dziwganie ? Hm ... zdazy sie . Zalezy od ludzi bo aa faceci tylko z siura a nie jako ze faceci bo jeden nawet pomoc kartonu nie chce wziac wiec niech sie buja . Sciagam karton , daje na wozek i lece sama ale jezeli powtorzy sie to jeszcze raz to dostanie ponowna reprymende ode mnie tym razem przy szefostwie . Ja sie nie bede pieprzyc z jakims ciolkiem niewychowanym ;) takze raczej dzwiganie mam.na mysli wyjmowanie ubran z kartonow , kurtki . One sa naprawde dosc ciezkie ale to nalezy do moich obowiazkow nawet w ciazy bo to praca przy stole przy ubraniach . Ale nie jest to praca latwa , nie jest to praca lekka momentami meczaca na maksa a momentami do znudzenia ale stresujaca niestety dosc czesto.

A co do tego co napisalam o tym , ze faku ciazy nie chce wykorzystywac to tak ... co nie moge , nie chce zrobic bo ciaza to nie robie ale wiesz jednak mam wyrozumiale szefostwo , dodatkowo moja przyjaciolka od jutra w office bedzie pracowac tam ( stary pracownik fabryki , powrot na nowo ) . Glupio mi jakos a naprasde poczulam sie na maksa lepiej jak zeszlo ze mnie wszystko takze moglam wrocic dzialac . Jezeli cos by sie dzialo.to wiadomo . Nie patrzylabym na ludzi czy glupio czy nie ;)

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z was robi sobie żelowe paznokcie? Ja wcześniej robiłam. Teraz przesłałam w czasie ciąży, bo bardzo mam kruche paznokcie i chciałam je zregenerować. Zastanawiam się jednak czy można je robić w ciąży.

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• Darrika Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie umiem powiedzieć czemu jedno, zawsze chciałam mieć 2, jeszcze z miesiąc 2 temu to nawet planowałam jedno po drugim.l, a tu mi się tak poprzestawiało jakoś.

Na razie nic nie mówię, że na pewno, czas pokaże jak będzie :)

Co do paznokci, ja sobie robie żele/hybrydy sama, ale mi się z paznokciami nic nie dzieje. Mam trochę czytałam w necie i generalnie nie ma jakiś wielkich przeciwskazań, byle za długo nie wdychac tych lakierów czy innych acetonów

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna smialo je robic ;)
    Ja robie sama zele i hybrydy i jest ok . Wiadomo , ze nie siedzi sie z nosem w zelu wiec luzik

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co temat cc/ SN i karmienia to jedna wielka rzeka.. Czasem człowiek się nastawi na coś a wyjdzie inaczej..

Ja się bardzo bałam porodu ale jeszcze bardziej cc. Nie wiedziałam czy wyczuje kiedy się to zaczęło. Późnym popołudniem dostałam skurczy co 20/25 min oczywiście moj mąż już gotowy z torba stał i czekał. Krzyczalam na niego ze to pewnie fauszywy alarm że to dopiero 37+6 Tc. Wkoncu zgodizlam się pojechać zobaczyć co tam die dzieje, skurcze się nie pisały na ktg nic a nic ale zostawili mnie na patologii. Trafiłam tam po 22 a o 3.35 urodziłam córkę🤷‍♀️

KP chciałam bardzo, ale w szpitalu nie szło nam za dobrze moje wklesle sutki to utrudnialy w szpitalu doradcę bardzo pomagały ale mnie stres zjadal. W domu się zawzielam i udało się nam 6msc cyckowac ;)

Najbardziej czego się boję to cc. Ta wizja jakoś mnie przeraża ;(

. Raga . lubi tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Camilla13 a jakiej firmy mleka ty planujesz używać : Neste NAN, Humana czy Bebiko?
    Synek dostawał Bebilon pro nutra od samego początku, sprawdziło się idealnie. Druga dzidzia dostanie to samo, zobaczymy czy też będzie pasowało bo z tym to różnie bywa.

• Dariah Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZKreconOna
    Dla mnie to jest oczywiste ze wiesz co robisz, robisz co najlepsze do Ciebie i maleństwa
    Nie każdy ma możliwość brania L4 na ciąże, każdy kraj ma swoje prawa a to ze kierujesz sw Waszhm dobrem to dla mnie oczywiste
    Takich pseudo facetów to w tyłek kopnij !

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiaaa
    Heheh to ładnie ! Dobrze ze jednak pojechaliście dk tego szpitala ! ;)
    Maz zdążył dojechać na poród ?
    Ja tez się boje cc ! Jakos przeraża mnie ta wizja, operacja, ograniczenia w ruchu, ból itd
    Córka o 00:05 się obudziła, zanim dotarłam na sale poporodowa to była 4
    Jako tako usnęłam i była 6 - obchód, i normalnie po turecku siedziałam, prysznic dluuuugi wzięłam, wybalsamowaalam się pięknie po nim hehe i byłam jak nowka ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Gusiaaa
    Heheh to ładnie ! Dobrze ze jednak pojechaliście dk tego szpitala ! ;)
    Maz zdążył dojechać na poród ?
    Ja tez się boje cc ! Jakos przeraża mnie ta wizja, operacja, ograniczenia w ruchu, ból itd
    Córka o 00:05 się obudziła, zanim dotarłam na sale poporodowa to była 4
    Jako tako usnęłam i była 6 - obchód, i normalnie po turecku siedziałam, prysznic dluuuugi wzięłam, wybalsamowaalam się pięknie po nim hehe i byłam jak nowka ;)
    Maz miał jechać na noccke do pracy, ale zabrał wolne na szczęście. Cały czas pytałam położnej czy już po niego dzwonić, a ona ze nie, że jest czas. Jak mnie zbadala i mówi o kurde to jest 5 cm zaraz pójdą wody i mąż może nie zdążyć. Niech Pani dzwoni!!!! Był chyba 1.5h że mną przy porodzie 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2019, 21:10

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 4 września 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia
    Hehe No to o tak dobrze ze zdążył i był w kulminacyjnym momencie ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ