WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith wrote:
    Dziewczyny, które macie dzieci, które jeszcze śpią z Wami w sypialni, jak macie zamiar przeorganizować kwestię spania na czas pojawienia się nowego malucha? Czy będziecie starszaka wyprowadzać z sypialni? Czy zmienicie mu łóżeczko na inne, czy zostanie w tym co dotychczas? Zaczynam w tym temacie mąką rozkminkę, w myśl zasady, żeby w danym czasie nie wprowadzać więcej niż jednej zmiany. Więc chciałabym zacząć już teraz. Na razie synek śpi z nami w sypialni, ale jak wybudza się ląduje u nad w łóżku, zastanawiam się, co z tym zrobić....
    Tak. Planuję choć starszą przenieść do siebie, bo ona już przesypia noce. A nawet spróbuje też młodszą (ona budzi się od jednego razu do max 3, ale tylko na picie) Tylko najpierw chciałam skończyć adaptację w przedszkolu,a dopiero później je przenieść. No i problem w tym, że non stop są chore (a mi centrum dowodzenia jest łatwiej mieć w dużym łóżku. Ogólnie przed szpitalem starsza już spała samodzielnie, ale później się bała samodzielnego spania, jak wróciłam to nie chciała mnie zostawić, a i ja nie miałam też tyle siły by biegać między pokojami,nie wspominając o tym, jak trudne było dla mnie przemieszczanie się po zmroku (bo w dzień to choć cienie widziałam, a w nocy to już kompletnie nic, więc bardzo niechętnie opuszczałam łóżko ;)

Też unikam wielu zmian na raz i mam nadzieję, że się wyrobimy z czasem. Ostatnio, przez przez kilka pierwszych nocy spałam z nimi, później spałam u siebie do pierwszej pobudki i ok 3 w nocy przechodziłam do ich pokoju (córka na początku spała w poprzek, wiec z młodszą kładłam się w nogach i najpierw usypiałam młodszą. Czasem starsza zasypiała pierwsza, a czasem czekała aż przyjdę. Jak przestała się budzić w nocy, to spała do ok 5. Gdy wstała, to zostawała w łóżku i wolała bym po nią przyszła. Ogólnie uważam że poszło sprawnie. Po ok miesiącu spała sama do rana. Z opowieści koleżanek, słyszałam że tydzień trwa takie radykalne i konsekwentne usypianie w swoim pokoju (nawet gdy dziecko protestuje). Na takie łagodne zmiany trzeba zwykle więcej czasu, żeby nie było presji i nerwów.

Edith lubi tę wiadomość

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matulu Pieguska !
    Co Ty tu robisz o 3 w nocy ? ;) hehhe
    Spać ! ;)

U nas nie było jako tako przenoszenia bo jak córka była mała (do 2 lat) mieliśmy malutkie mieszkanie - kawalerka z wydzielona ścianka działowa sypialnia (dla coeki) a my w części „dziennej”
    Tak wiec ona od zawsze tam spała, niby z nami - bo brak drzwi itd, ale osobno
    Jak się przeprowadziliśmy do domu i ma swój pokój od początku spała w nim
    Dostała nowe super łóżeczko
    Ale u nas był rytuał ze zasypia z mamusia - pozostałość po cycowaniu ;)
    Po tegorocznych wakacjach - w sierpniu, zmienialiśmy rytuał j zasypia z tatusiem - mi już było nie wygodnie a ze z rosnącym brzuchem byłoby tylko gorzej, a potem dziszia - nie chciałam żeby kojarzyła te zmianę z dzidzia. Wiec zrobilismy to dużo szybciej.
    Oczywiście pierwszy dzień bunt totalny ;)
    Drugi dzień lepiej
    Trzeciego dnia bez problemu

Edith lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Linka90 Koleżanka

Wysłany: 11 października 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie tez chciałabym już synka dać do siebie by nie zbiegło się to z pojawieniem brata, bo mógłby źle to odebrać. Przy czym on czasem koło 3 przychodzi do nas z łóżeczka, czasem śpi sam do rana. Pokój ma jakby „za zakrętem” i zastanawiam się jak w razie czego pójdzie mu wędrowanie do naszej sypialni...
    Pytanie do mam, które mają już dzieciaki - w czym polecacie układać do snu dziecko? Od razu zaznaczę nasze problemy: stopy bez skarpet czy stópek bo nie lubi, a w nocy się bardzo rozkopuje. Śpiworek już niestety nam odpada, ponieważ musi być mobilny (ma półtorej roku).

Edith lubi tę wiadomość

• Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka
    Nasza tez się rozkopywala
    Śpiworek porzuciła gdzieś w wieku 8 miesięcy?
    Przhjrywalam ja - ale zawsze die rozkopywala...
    Plus był taki ze w tamtym małym mieszkaniu było meeeeega ciepło ;)
    Zima i tak zakładałam pod ciepła piżamę jeszcze bodziaka na długi rękaw
    Teraz jest starsza już i sama chce skarpetki na noc..nie jestem tego fajna bo dróg powinny oddychać ale oparta jak osiołek ;)
    Wiec aktualnie spi w piżamkę na dl rękaw + podkoszulek na krótki rękaw + skarpetki

Linka90 lubi tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny!

Wczoraj miałam wolne, ogarniałam sobie fizjoterapeutę, stomatologa itp.

Mieliśmy również połówkowe, wszystko jest super, piękne normy i przepływy :)
    Synuś nadal starszy o tydzień wg. USG ma długie uda i duże stopy <3 Ważymy 375g

Dobrego dnia!

. Raga ., Dariah, Bożenka, gusiaa, Dafka, JustiJusti, emdar, Linka90, Edith, zulka, ss25, annkaa lubią tę wiadomość

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie mój śpi bez skarpetek.. Grubsza piżama ii jest ok nawet jak się odkryje..

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starsza śpi w pajacu i skarpetkach. W zimie w polarowym pajacu lub piżamie (wieczorem mam 20-21 st w nocy spada do ok 17), młodsza się czasem śpi przykryta czasem nie (bardzo dużo sika w nocy, wiec przynajmniej raz jest do przebrania. Wtedy już zakładam bluzkę i spodnie bo tak jest łatwiej (a nie body) i przykrywam

A znacie śpiworki w stylu slumbersack
    https://www.slumbersac.pl? Osobiście nie miałam, ale miały sporo pozytywnych komentarzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 09:58

Linka90 lubi tę wiadomość

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Aguuu Ekspertka

Wysłany: 11 października 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach właśnie też zastanawiam się nad takim spiworkiem. Moja koleżanka która ma 3tygodniową małą ma ten otulacz taki jeszcze bardziej przylegający i mówi że zależy od dnia- czasem uda się młodą w to zapakować a czasem jest płacz. Więc z może być podobnie.

Byłam wczoraj pierwszy raz na szkole rodzenia, takie sprawy bardziej organizacyjne plus torba do porodu i ćwiczenia oddechowe. Całkiem spoko ale tak trochę sztywno. Za tydzień kolejne spotkanie.

Wykupiłam sobie na ten miesiąc smarta na allegro i paczuszki już do mnie jadą. Nie mogę się doczekać otwierania tej całej wyprawki ☺️ zostaną nam do kupienia w sumie prawie same duże rzeczy i zrobienie pokoiku. Tylko remont pokoiku wiąże się z całą dezorganizacją życia, bo trzeba opróżnić pokój, zrobić szafę w przedpokoju, wymienić w 3 pomieszczeniach podłogę itd 🤣 więc mój Mąż już ma dość a jeszcze nie zaczęliśmy 😂😂😂

Dariah, JustiJusti lubią tę wiadomość

29.01.2020 Zosieńka ❤️ 54cm 3184g
    29.01.2019 [*] Aniołek- 8 tc.
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Ja przy synu uzywalam bialego jelenia i teraz tez raczej bede . Okaze sie jeszcze jak z dostepnoscia bo to roznie bywa .

Co do poloznej to Ja w uk takze zupelnie inny temat aktualnie :D

Justi Ja to ide do okulisty 😂😂😂 jestem przyslepawa ale zeby az tak ??? Hahahaha
    Napisalas ze dzis w planach grochoweczka u cieebie a Ja przeczytalam ze masz w pachwinach gradowke 😂😂😂😂😂😂😱
    No to nieźle. Ha ha ha

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

3 IUI (12.2016, 04.2017, 05.2017) :(

punkcja 06.2018, transfer ET 06.2018 :(

transfer FET 05.2019 ❤️❤️❤️
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz synek od początku prawie nie lubił być w nic okrecony, jak skończył pół roku przykrycie go nawet pielucha mijalo się z celem, od razu się budził. Teraz jak już jest chłodniej to ma długie spodnie od piżamy i body z długim rękawem, stopy gole każde skarpety zdejmie. Temperatura w pokoju ustawiona na 21.
    Co do przenosin do własnego pokoju, my to zrobiliśmy jak skończył 4 miesiące, był za mały żeby jakoś to utrudniać. Od około 1,5 miesiąca protestuje po nocnym karmieniu i 2-3 razy w tygodniu laduje z tatą w salonie na kanapie. Intensywnie zabkuje więc to pewnie dlatego. Teraz śpi przy zamkniętych drzwiach z niania elektroniczną. Planowaliśmy szybko drugą ciążę więc spanie w jednym pokoju było wykluczone.

Edith, JustiJusti lubią tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oficjalnie skończyłam wyprawkę dla drugiego synka 😊
    Teraz szukam dekoracji świątecznych na podwórko hehe. Rok temu nic nie mieliśmy, podwórko nie było skończone, a i ważniejsze było kupienie kwiatów i deklaracji do wnętrza domu. Tak, wiem zaczynać sezon świąteczny w październiku to przegięcie, ale liczę że znajdę rzeczy w lepszych cenach.

zuzi_c lubi tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla
    to fakt, jak jest takie male dziecko to latwiej to akceptuje - nie jeste swiadome :)

w poprzednim mieszkaniu, jak pisałam, Mała byla niby z nami ale za ścianką działową - ale np wiem ze ja to budziło
    - tv mimo ze baaardzo cicho, ale emituje światło migające
    - my jak rozmawialiśmy, mimo ze szeptem
    - nawet w nocy gdy się za bardzo wiericlam
    itd

Od kiedy jest w swoim pokoju znacznie lepiej spi ;)
    Jedyne co ja budzi to jak deszcz pada - ma Velux poza oknem normalnym :/

Ale usypianie u nas obowiazkowo z tatusiem, nawet na razie nie myślę o tym aby ja uczyc samej zasypiac...vchyba ze cud sie zdarzy :D

JustiJusti lubi tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla
    juz wszytsko masz?!
    wwoo super!
    domyslam sie ze masz duzo po Starszaku, nie?

A jak bedziesz robic z wokiem? masz podwojny czy dostawka dla Starszaka?

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Camilla
    to fakt, jak jest takie male dziecko to latwiej to akceptuje - nie jeste swiadome :)

w poprzednim mieszkaniu, jak pisałam, Mała byla niby z nami ale za ścianką działową - ale np wiem ze ja to budziło
    - tv mimo ze baaardzo cicho, ale emituje światło migające
    - my jak rozmawialiśmy, mimo ze szeptem
    - nawet w nocy gdy się za bardzo wiericlam
    itd

Od kiedy jest w swoim pokoju znacznie lepiej spi ;)
    Jedyne co ja budzi to jak deszcz pada - ma Velux poza oknem normalnym :/

Ale usypianie u nas obowiazkowo z tatusiem, nawet na razie nie myślę o tym aby ja uczyc samej zasypiac...vchyba ze cud sie zdarzy :D
    Kurde u nas ta sama sytuacja z oknem, daliśmy synkowi sypialnie z normalnym oknem i veluxem A teraz żałujemy , mogliśmy dac z oknem balkonowym bo i tak jest osiatkowany ze względu na koty, nawet gdyby sam wyszedł to nic by mu się nie stało.
    U nas zasypia albo w mojej obecności albo tatusia, je butle w swoim łóżku, kończy, przytula się do dłoni któregoś z nas i zasypia, póki co pewnie tak zostanie.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Camilla
    juz wszytsko masz?!
    wwoo super!
    domyslam sie ze masz duzo po Starszaku, nie?

A jak bedziesz robic z wokiem? masz podwojny czy dostawka dla Starszaka?
    Większość właśnie po starszym synku będzie, mama moja dokupila nowych bodziakow kilka, spodenek. Ja zamówiłam kilka nowych pieluch muslinowych i flanelowych, kocyk, prześcieradło i poduszkę klin. Łóżeczko dostawne jednak zwróciliśmy i bierzemy zwykle łóżeczko.
    Co do wózka, Piotrek absolutnie i z całą stanowczością wózek traktuje jak wroga nr 1. Sama z nimi się nie ruszę po za podwórko. Zawsze z mężem albo niania. Mamy dodatkową spacerowke, taka która mieści się fajnie do bagażnika i zajmuje mało miejsca. Jeśli namysli się z niej korzystać to będzie A jak nie to wszędzie na piechotę 😋 A bobas w gondoli, mamy jeszcze Adamexa 2w1.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 14:33

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla
    no wlasnie u nas trez Velux u corki,i u synka tez bedzie,
    My mamy sypialnie bez Veluxa...
    Ah no to super, czyli sprawa wozka zalatwiona :)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka90 wrote:
    Pytanie do mam, które mają już dzieciaki - w czym polecacie układać do snu dziecko? Od razu zaznaczę nasze problemy: stopy bez skarpet czy stópek bo nie lubi, a w nocy się bardzo rozkopuje. Śpiworek już niestety nam odpada, ponieważ musi być mobilny (ma półtorej roku).
    Synek już od kilku miesięcy nie toleruje śpiworka. Śpi w rampersie, na to zakładam bawełnianą bluzę plus skarpetki. Jest mi zimno jak na niego patrzę. Bo ja zmarzluch jestem i śpię pod kołdrą wełnianą mimo, że w pokoju jest 22 stopnie. Ale nic mu się nie dzieje, nie przeziębia się, wierzę że tak jest ok. Na zimę mam zamiar wypróbować piżamkę merino.

aZzmp1.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Camilla
    no wlasnie u nas trez Velux u corki,i u synka tez bedzie,
    My mamy sypialnie bez Veluxa...
    Ah no to super, czyli sprawa wozka zalatwiona :)
    U nas dwie pozostałe sypialnie nie mają veluxa. No cóż jakoś chłopcy będą musieli się przyzwyczaić. Nie mamy zamiaru robić remontu w nowym domu ze względu na okno 😋

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam w czym śpią Wasze dzieciaczki to mam wrażenie, że nasz to chodzi prawie goły 😋 i w dodatku zawsze rozkryty.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla
    Moja ciepłolubna do spania
    W ciągu dnia nie jest za ciepło ubrana ale spać lubi w cieple - i do tego poprzednie mieszkanie ja tak nauczyło - bez otwierania grzejników było 23-24....

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ