X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith wrote:
    Dziewczyny, które macie dzieci, które jeszcze śpią z Wami w sypialni, jak macie zamiar przeorganizować kwestię spania na czas pojawienia się nowego malucha? Czy będziecie starszaka wyprowadzać z sypialni? Czy zmienicie mu łóżeczko na inne, czy zostanie w tym co dotychczas? Zaczynam w tym temacie mąką rozkminkę, w myśl zasady, żeby w danym czasie nie wprowadzać więcej niż jednej zmiany. Więc chciałabym zacząć już teraz. Na razie synek śpi z nami w sypialni, ale jak wybudza się ląduje u nad w łóżku, zastanawiam się, co z tym zrobić....
    Tak. Planuję choć starszą przenieść do siebie, bo ona już przesypia noce. A nawet spróbuje też młodszą (ona budzi się od jednego razu do max 3, ale tylko na picie) Tylko najpierw chciałam skończyć adaptację w przedszkolu,a dopiero później je przenieść. No i problem w tym, że non stop są chore (a mi centrum dowodzenia jest łatwiej mieć w dużym łóżku. Ogólnie przed szpitalem starsza już spała samodzielnie, ale później się bała samodzielnego spania, jak wróciłam to nie chciała mnie zostawić, a i ja nie miałam też tyle siły by biegać między pokojami,nie wspominając o tym, jak trudne było dla mnie przemieszczanie się po zmroku (bo w dzień to choć cienie widziałam, a w nocy to już kompletnie nic, więc bardzo niechętnie opuszczałam łóżko ;)

Też unikam wielu zmian na raz i mam nadzieję, że się wyrobimy z czasem. Ostatnio, przez przez kilka pierwszych nocy spałam z nimi, później spałam u siebie do pierwszej pobudki i ok 3 w nocy przechodziłam do ich pokoju (córka na początku spała w poprzek, wiec z młodszą kładłam się w nogach i najpierw usypiałam młodszą. Czasem starsza zasypiała pierwsza, a czasem czekała aż przyjdę. Jak przestała się budzić w nocy, to spała do ok 5. Gdy wstała, to zostawała w łóżku i wolała bym po nią przyszła. Ogólnie uważam że poszło sprawnie. Po ok miesiącu spała sama do rana. Z opowieści koleżanek, słyszałam że tydzień trwa takie radykalne i konsekwentne usypianie w swoim pokoju (nawet gdy dziecko protestuje). Na takie łagodne zmiany trzeba zwykle więcej czasu, żeby nie było presji i nerwów.

Edith lubi tę wiadomość

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matulu Pieguska !
    Co Ty tu robisz o 3 w nocy ? ;) hehhe
    Spać ! ;)

U nas nie było jako tako przenoszenia bo jak córka była mała (do 2 lat) mieliśmy malutkie mieszkanie - kawalerka z wydzielona ścianka działowa sypialnia (dla coeki) a my w części „dziennej”
    Tak wiec ona od zawsze tam spała, niby z nami - bo brak drzwi itd, ale osobno
    Jak się przeprowadziliśmy do domu i ma swój pokój od początku spała w nim
    Dostała nowe super łóżeczko
    Ale u nas był rytuał ze zasypia z mamusia - pozostałość po cycowaniu ;)
    Po tegorocznych wakacjach - w sierpniu, zmienialiśmy rytuał j zasypia z tatusiem - mi już było nie wygodnie a ze z rosnącym brzuchem byłoby tylko gorzej, a potem dziszia - nie chciałam żeby kojarzyła te zmianę z dzidzia. Wiec zrobilismy to dużo szybciej.
    Oczywiście pierwszy dzień bunt totalny ;)
    Drugi dzień lepiej
    Trzeciego dnia bez problemu

Edith lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Linka90 Koleżanka

Wysłany: 11 października 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie tez chciałabym już synka dać do siebie by nie zbiegło się to z pojawieniem brata, bo mógłby źle to odebrać. Przy czym on czasem koło 3 przychodzi do nas z łóżeczka, czasem śpi sam do rana. Pokój ma jakby „za zakrętem” i zastanawiam się jak w razie czego pójdzie mu wędrowanie do naszej sypialni...
    Pytanie do mam, które mają już dzieciaki - w czym polecacie układać do snu dziecko? Od razu zaznaczę nasze problemy: stopy bez skarpet czy stópek bo nie lubi, a w nocy się bardzo rozkopuje. Śpiworek już niestety nam odpada, ponieważ musi być mobilny (ma półtorej roku).

Edith lubi tę wiadomość

• Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka
    Nasza tez się rozkopywala
    Śpiworek porzuciła gdzieś w wieku 8 miesięcy?
    Przhjrywalam ja - ale zawsze die rozkopywala...
    Plus był taki ze w tamtym małym mieszkaniu było meeeeega ciepło ;)
    Zima i tak zakładałam pod ciepła piżamę jeszcze bodziaka na długi rękaw
    Teraz jest starsza już i sama chce skarpetki na noc..nie jestem tego fajna bo dróg powinny oddychać ale oparta jak osiołek ;)
    Wiec aktualnie spi w piżamkę na dl rękaw + podkoszulek na krótki rękaw + skarpetki

Linka90 lubi tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny!

Wczoraj miałam wolne, ogarniałam sobie fizjoterapeutę, stomatologa itp.

Mieliśmy również połówkowe, wszystko jest super, piękne normy i przepływy :)
    Synuś nadal starszy o tydzień wg. USG ma długie uda i duże stopy <3 Ważymy 375g

Dobrego dnia!

. Raga ., Dariah, Bożenka, gusiaa, Dafka, JustiJusti, emdar, Linka90, Edith, zulka, ss25, annkaa lubią tę wiadomość

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie mój śpi bez skarpetek.. Grubsza piżama ii jest ok nawet jak się odkryje..

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starsza śpi w pajacu i skarpetkach. W zimie w polarowym pajacu lub piżamie (wieczorem mam 20-21 st w nocy spada do ok 17), młodsza się czasem śpi przykryta czasem nie (bardzo dużo sika w nocy, wiec przynajmniej raz jest do przebrania. Wtedy już zakładam bluzkę i spodnie bo tak jest łatwiej (a nie body) i przykrywam

A znacie śpiworki w stylu slumbersack
    https://www.slumbersac.pl? Osobiście nie miałam, ale miały sporo pozytywnych komentarzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 09:58

Linka90 lubi tę wiadomość

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Aguuu Ekspertka

Wysłany: 11 października 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama po przejściach właśnie też zastanawiam się nad takim spiworkiem. Moja koleżanka która ma 3tygodniową małą ma ten otulacz taki jeszcze bardziej przylegający i mówi że zależy od dnia- czasem uda się młodą w to zapakować a czasem jest płacz. Więc z może być podobnie.

Byłam wczoraj pierwszy raz na szkole rodzenia, takie sprawy bardziej organizacyjne plus torba do porodu i ćwiczenia oddechowe. Całkiem spoko ale tak trochę sztywno. Za tydzień kolejne spotkanie.

Wykupiłam sobie na ten miesiąc smarta na allegro i paczuszki już do mnie jadą. Nie mogę się doczekać otwierania tej całej wyprawki ☺️ zostaną nam do kupienia w sumie prawie same duże rzeczy i zrobienie pokoiku. Tylko remont pokoiku wiąże się z całą dezorganizacją życia, bo trzeba opróżnić pokój, zrobić szafę w przedpokoju, wymienić w 3 pomieszczeniach podłogę itd 🤣 więc mój Mąż już ma dość a jeszcze nie zaczęliśmy 😂😂😂

Dariah, JustiJusti lubią tę wiadomość

29.01.2020 Zosieńka ❤️ 54cm 3184g
    29.01.2019 [*] Aniołek- 8 tc.
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Ja przy synu uzywalam bialego jelenia i teraz tez raczej bede . Okaze sie jeszcze jak z dostepnoscia bo to roznie bywa .

Co do poloznej to Ja w uk takze zupelnie inny temat aktualnie :D

Justi Ja to ide do okulisty 😂😂😂 jestem przyslepawa ale zeby az tak ??? Hahahaha
    Napisalas ze dzis w planach grochoweczka u cieebie a Ja przeczytalam ze masz w pachwinach gradowke 😂😂😂😂😂😂😱
    No to nieźle. Ha ha ha

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

3 IUI (12.2016, 04.2017, 05.2017) :(

punkcja 06.2018, transfer ET 06.2018 :(

transfer FET 05.2019 ❤️❤️❤️
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz synek od początku prawie nie lubił być w nic okrecony, jak skończył pół roku przykrycie go nawet pielucha mijalo się z celem, od razu się budził. Teraz jak już jest chłodniej to ma długie spodnie od piżamy i body z długim rękawem, stopy gole każde skarpety zdejmie. Temperatura w pokoju ustawiona na 21.
    Co do przenosin do własnego pokoju, my to zrobiliśmy jak skończył 4 miesiące, był za mały żeby jakoś to utrudniać. Od około 1,5 miesiąca protestuje po nocnym karmieniu i 2-3 razy w tygodniu laduje z tatą w salonie na kanapie. Intensywnie zabkuje więc to pewnie dlatego. Teraz śpi przy zamkniętych drzwiach z niania elektroniczną. Planowaliśmy szybko drugą ciążę więc spanie w jednym pokoju było wykluczone.

Edith, JustiJusti lubią tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oficjalnie skończyłam wyprawkę dla drugiego synka 😊
    Teraz szukam dekoracji świątecznych na podwórko hehe. Rok temu nic nie mieliśmy, podwórko nie było skończone, a i ważniejsze było kupienie kwiatów i deklaracji do wnętrza domu. Tak, wiem zaczynać sezon świąteczny w październiku to przegięcie, ale liczę że znajdę rzeczy w lepszych cenach.

zuzi_c lubi tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla
    to fakt, jak jest takie male dziecko to latwiej to akceptuje - nie jeste swiadome :)

w poprzednim mieszkaniu, jak pisałam, Mała byla niby z nami ale za ścianką działową - ale np wiem ze ja to budziło
    - tv mimo ze baaardzo cicho, ale emituje światło migające
    - my jak rozmawialiśmy, mimo ze szeptem
    - nawet w nocy gdy się za bardzo wiericlam
    itd

Od kiedy jest w swoim pokoju znacznie lepiej spi ;)
    Jedyne co ja budzi to jak deszcz pada - ma Velux poza oknem normalnym :/

Ale usypianie u nas obowiazkowo z tatusiem, nawet na razie nie myślę o tym aby ja uczyc samej zasypiac...vchyba ze cud sie zdarzy :D

JustiJusti lubi tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla
    juz wszytsko masz?!
    wwoo super!
    domyslam sie ze masz duzo po Starszaku, nie?

A jak bedziesz robic z wokiem? masz podwojny czy dostawka dla Starszaka?

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Camilla
    to fakt, jak jest takie male dziecko to latwiej to akceptuje - nie jeste swiadome :)

w poprzednim mieszkaniu, jak pisałam, Mała byla niby z nami ale za ścianką działową - ale np wiem ze ja to budziło
    - tv mimo ze baaardzo cicho, ale emituje światło migające
    - my jak rozmawialiśmy, mimo ze szeptem
    - nawet w nocy gdy się za bardzo wiericlam
    itd

Od kiedy jest w swoim pokoju znacznie lepiej spi ;)
    Jedyne co ja budzi to jak deszcz pada - ma Velux poza oknem normalnym :/

Ale usypianie u nas obowiazkowo z tatusiem, nawet na razie nie myślę o tym aby ja uczyc samej zasypiac...vchyba ze cud sie zdarzy :D
    Kurde u nas ta sama sytuacja z oknem, daliśmy synkowi sypialnie z normalnym oknem i veluxem A teraz żałujemy , mogliśmy dac z oknem balkonowym bo i tak jest osiatkowany ze względu na koty, nawet gdyby sam wyszedł to nic by mu się nie stało.
    U nas zasypia albo w mojej obecności albo tatusia, je butle w swoim łóżku, kończy, przytula się do dłoni któregoś z nas i zasypia, póki co pewnie tak zostanie.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Camilla
    juz wszytsko masz?!
    wwoo super!
    domyslam sie ze masz duzo po Starszaku, nie?

A jak bedziesz robic z wokiem? masz podwojny czy dostawka dla Starszaka?
    Większość właśnie po starszym synku będzie, mama moja dokupila nowych bodziakow kilka, spodenek. Ja zamówiłam kilka nowych pieluch muslinowych i flanelowych, kocyk, prześcieradło i poduszkę klin. Łóżeczko dostawne jednak zwróciliśmy i bierzemy zwykle łóżeczko.
    Co do wózka, Piotrek absolutnie i z całą stanowczością wózek traktuje jak wroga nr 1. Sama z nimi się nie ruszę po za podwórko. Zawsze z mężem albo niania. Mamy dodatkową spacerowke, taka która mieści się fajnie do bagażnika i zajmuje mało miejsca. Jeśli namysli się z niej korzystać to będzie A jak nie to wszędzie na piechotę 😋 A bobas w gondoli, mamy jeszcze Adamexa 2w1.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 14:33

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla
    no wlasnie u nas trez Velux u corki,i u synka tez bedzie,
    My mamy sypialnie bez Veluxa...
    Ah no to super, czyli sprawa wozka zalatwiona :)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka90 wrote:
    Pytanie do mam, które mają już dzieciaki - w czym polecacie układać do snu dziecko? Od razu zaznaczę nasze problemy: stopy bez skarpet czy stópek bo nie lubi, a w nocy się bardzo rozkopuje. Śpiworek już niestety nam odpada, ponieważ musi być mobilny (ma półtorej roku).
    Synek już od kilku miesięcy nie toleruje śpiworka. Śpi w rampersie, na to zakładam bawełnianą bluzę plus skarpetki. Jest mi zimno jak na niego patrzę. Bo ja zmarzluch jestem i śpię pod kołdrą wełnianą mimo, że w pokoju jest 22 stopnie. Ale nic mu się nie dzieje, nie przeziębia się, wierzę że tak jest ok. Na zimę mam zamiar wypróbować piżamkę merino.

aZzmp1.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Camilla
    no wlasnie u nas trez Velux u corki,i u synka tez bedzie,
    My mamy sypialnie bez Veluxa...
    Ah no to super, czyli sprawa wozka zalatwiona :)
    U nas dwie pozostałe sypialnie nie mają veluxa. No cóż jakoś chłopcy będą musieli się przyzwyczaić. Nie mamy zamiaru robić remontu w nowym domu ze względu na okno 😋

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam w czym śpią Wasze dzieciaczki to mam wrażenie, że nasz to chodzi prawie goły 😋 i w dodatku zawsze rozkryty.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla
    Moja ciepłolubna do spania
    W ciągu dnia nie jest za ciepło ubrana ale spać lubi w cieple - i do tego poprzednie mieszkanie ja tak nauczyło - bez otwierania grzejników było 23-24....

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ