X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dbajmy o siebie nie tylko w czasie ciąży. Dbajmy o zdrowie naszych mężów, dzieci. Nie ignorujmy żadnych sygnałów. Moja siostra cioteczna, 32 letnia wspaniała młoda kobieta, cudowna mama 11 letniego chłopca, dobra żona, zawsze zyczliwa i pomocna, odeszła wczoraj rano po 2 miesiącach walki z nowotworem. Za duzo uwagi przywiązujemy do mało istotnych kwestii, ciągle pedzimy, ciągle pragniemy czegoś nowego, a to nic nie znaczy. Badajmy się regularnie, nie szukajmy wymówek że w tym miesiącu nie, za pół roku nie bo praca, bo dom, urlop itp Nasze serca pękły

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla wyrazy współczucia. Przykro mi

No niestety nowotwór to potwór, a bliscy nie chcą słuchać o lekarzach. Ciągle się staram gonić wszystkich do okoła do lekarzy, czasami wychodzi, a czasami nie. Na niektóre rzeczy czasami nie mamy wpływu😔

JustiJusti lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla wyrazy wspolczucia .
    Zgadzam sie z Toba , trzeba dbac o siebie . Ja sobie i mojemu D NIE mam nic w tym temacie do zarzucenia , on sam robi sobie co miesiac max dwa badania krwi kontrolne i to nie tylko morfologia a bardziej obszerne . Ja tak samo sie badam ile moge , bedac w Pl od a do z zawsze :)
    Sama jestem po stracie osoby bliskiej w rodzinie ktora walczyla z nowotworem i taaaak , to jest okropny potwor :(

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz mój mąż się wystraszył. Jeśli mozesz to napisz co oprocz morfologii robicie? Teraz zapisze nas do poradni genetycznej, wykonanymy testy na te nowotwory, które wystąpiły w bliskiej rodzinie.
    Nie mogę się nadal uspokoić, miałam dziś tam pojechać tylko na chwilę, a spędziłam kilka godzin. Szukaliśmy ratunku wszędzie, zabrakło czasu..

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • annkaa Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2019, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie na niektóre wózki, czy zestawy ponoć i miesiąc się czeka...
    A my dziś właśnie nabyliśmy spacerówkę Britaxa B Morion 4 Plus w w miarę przyzwoitej cenie i dość dobrym stanie, więc może trochę Młodej posłuży. A gondolę kupimy nową, tylko jeszcze zastanawiamy się nad jej kolorem. 
    Ale…ale… właśnie zaczynam się zastanawiać, gdzie ukryć wanienkę. Bo mimo, że nie jest mała, to ciężko będzie w niej ukryć 100cm wanienkę… :D
    Mąż myślał właśnie o tym wiaderku shnuggle, ale cena jest dość kosmiczna i się wycofał.
    No i z wiaderka szybko by maluch wyrósł. A mamy dwa prysznice w domu, i trochę lipa.

Krzywą robimy 24-28 tydzień.
    Choć ja miałam bardzo prędko, bo ledwo zaczęłam 24 tydzień…

Ja jakoś jeszcze wyobrażeniami jestem na końcówce II trymestru. I będzie mi się ten okres kojarzyć ze zgagą nocną i zaparciami  Oby nie do końca ciąży…!!
    Ustaliłam termin na III prenatalne. Trochę nie do końca chętnie, bo wszystko było w miarę OK, a tym sposobem z kieszeni trzeba wyjąć 250 PLN.

f2wldf9h0x3z4xg8.png
  • aprill Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla przykro mi... Ja myślałam że nowotwór mnie i mojej rodziny nigdy nie będzie dotyczył, dopóki nie zachorowała moja Mama. Choroba późno wykryta, zmarła po pół roku. Od tamtej pory realnie boję się zachorowania, ale też nikt nie zleca rutynowo rtg płuc, tomografii/rezonansu głowy czy gastroskopii...
    Najbardziej wkurza mnie że mój mąż się nie bada, nijak nie mogę się doprosić żeby zrobił choć podstawowe badania :/

JustiJusti lubi tę wiadomość

km5svcqgdjp9orqj.png
    20.05.2019 - FET blastka 5.1.2 - beta: 9dpt 62,5; 11dpt 152; 13dpt 396; 16dpt 1237; 22dpt 8563
    został 1 ❄️4.2.2
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak nowotwory to okropna sprawa. Moja bratowa walczy właśnie z rakiem gnoj ma ponad 10 cm średnicy zlokalizowany jest między macica A jajowodem.. chodziła tyle czasu do ginekologa mówiła że boli ja brzuch kręgosłup A ona że jest zdrowa i żeby nie wymyslala. Zmieniła lekarza który odrazu na usg zobaczył go . Niestety muszą zmiejszyc go wlewami bo nie mogą jejtwraz otworzyć ;/ ;( to jest tak kochana osoba że nie wyobrażam siebie ,aby coś jej się stało..

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aprill bardzo Ci współczuję straty mamy 😥
    Co do postawy męża, może zagrać na męskim ego, odnieść się do odpowiedzialności za żonę, dzieci.
    Gusiaa już teraz, za wczasu uruchomcie machinę szukania leczenia za granicą, w Polsce to dno. Nie ma ogromnej ilości nowoczesnych leków, metod chirurgicznych, lekarze kpia z medycyny alternatywnej, zamiast łączyć ją z tą którą znają. Trzymam kciuki za Twoją bratowa.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo dziewczyny, jak tam dzisiaj samopoczucie?

Wybrałam się dzisiaj na tą krzywą, siedzę tu i ziewam. Tak bym chciała być w łóżeczku 🤗 Dobrze, że mają tutaj dużo czasopism ,,Twój Maluszek" to przynajmniej jest co robić ☺️

JustiJusti, Dariah lubią tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej .
    Ja od rana sie zle czuje , w sumie od nocy . Glowa mi peka tak , ze az mi nie dobrze ...
    Wzielam tabletke , kawe ledwo wypilam i jakos.probuje funkcjonowac . Szczegolnie ze musze jechac do Lodzi jeszcze pare spraw zalatwic . A takto jutro wyjazd wiec dzis pranie , ogarnianie koncowe . Pozniej ide badania odebrac jeszcze tej krzywej

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Ja zaczęłam brać euthyrox w styczniu lub lutym, po wizycie u tego samego ginekologa co prowadzi moją ciążę, bo staraliśmy się o dziecko, a TSH miałam na poziomie chyba 5.8. No i lekarz stwierdził, że poradzimy sobie bez endokrynologa. Przepisał mi dawkę 50 i TSH ładnie spadło do 1,8. Jak zaszłam w ciążę to kazał zbadać tylko 3 razy i od 2 miesięcy cisza 🤷
    Mnie moja gin obecnie przepisuje TSH i FT4 co m-c (co tyle się widzimy). Ciekawa jestem czy później będę te badania robiła co 2 tyg.

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

3 IUI (12.2016, 04.2017, 05.2017) :(

punkcja 06.2018, transfer ET 06.2018 :(

transfer FET 05.2019 ❤️❤️❤️
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Dziewczyny dbajmy o siebie nie tylko w czasie ciąży. Dbajmy o zdrowie naszych mężów, dzieci. Nie ignorujmy żadnych sygnałów. Moja siostra cioteczna, 32 letnia wspaniała młoda kobieta, cudowna mama 11 letniego chłopca, dobra żona, zawsze zyczliwa i pomocna, odeszła wczoraj rano po 2 miesiącach walki z nowotworem. Za duzo uwagi przywiązujemy do mało istotnych kwestii, ciągle pedzimy, ciągle pragniemy czegoś nowego, a to nic nie znaczy. Badajmy się regularnie, nie szukajmy wymówek że w tym miesiącu nie, za pół roku nie bo praca, bo dom, urlop itp Nasze serca pękły
    Camilla współczuję. W otoczeniu często słyszę, że ktoś nagle dowiaduje się o chorobie i w krótkim czasie go niestety zabiera. Fajnie by było aby ludzie, zwłaszcza mężczyźni byli bardziej odpowiedzialni ale większość ciężko końmi zaciągnąć na badania. Ja z moim niestety non stop się kłócę, żeby wziął się za siebie. Ech.....

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• JustiJusti Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio nie mogę się rano dobudzić. Zdarza się, że wstanę na siku i idę chwilę poleżeć, bo dalej czuję się zmęczona i znów zasypiam. Czasami śpię po 10-11 godzin. Przerażające...

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• Bożenka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zazwyczaj idę spać o 24-1 i wstaję około 10, a czasami nawet 11 🤦. Z jedną przerwą o 6 rano, bo z psem trzeba wyjść. W nocy się nie budzę i śpi mi się super. Dzisiaj jak wstałam o 7 rano to jakoś tak dziwnie jest 😅

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla, bardzo Wam współczuję. I to prawda,profilaktyka to podstawa. Niestety lekarze często niechętnie dają skierowania nawet na podstawowe badania, o szczegółowych nie wspomnę. Ale ludzie też są często naprawdę mało odpowiedzialni;mój mąż się bada regularnie, ale np. mój brat (ojciec 5 dzieci) ma to w nosie i bratowa nie może się go doprosić żeby zrobił jakiekolwiek badania(ma sporą nadwagę). I mam jeszcze przykład mojej teściowej, która z pełną świadomością "wychodowała" sobie guza w piersi wielkości 5 czy 7 cm(widziała ze cos ma, ale bała się pójść do lekarza). Na szczęście wszystko dobrze się skończylo, ale dosłownie o błysk się wywinęła.Taka postawa jak dla mnie to już w ogóle jest niepojęta.

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Aprill bardzo Ci współczuję straty mamy 😥
    Co do postawy męża, może zagrać na męskim ego, odnieść się do odpowiedzialności za żonę, dzieci.
    Gusiaa już teraz, za wczasu uruchomcie machinę szukania leczenia za granicą, w Polsce to dno. Nie ma ogromnej ilości nowoczesnych leków, metod chirurgicznych, lekarze kpia z medycyny alternatywnej, zamiast łączyć ją z tą którą znają. Trzymam kciuki za Twoją bratowa.
    Kochana mogą leczyć ja w Szwecji ale koszt jednego wlewu i czegoś tam jeszcze to granica 30 tyś. Wstepnie po wynikach lekarze ocenili że powinna ich mieć min 8 . Niestety narazie ich nie stać.

tb73krhmu0f7yc26.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po Krzywej jakoś dałam radę. Ale weszłam na chwilę do pepco po badaniach A tam oblaly mnie poty ręce się trzesly porostu szok szybko musiałam wyjść..

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Kochana mogą leczyć ja w Szwecji ale koszt jednego wlewu i czegoś tam jeszcze to granica 30 tyś. Wstepnie po wynikach lekarze ocenili że powinna ich mieć min 8 . Niestety narazie ich nie stać.
    O jejku! Żyjemy w dobie Internetu! Się pomaga, zrzutka, pomagamy! Piszcie do nich, wystarczy przesłać dokumentację i kwalifikacje do leczenia z granicą! Zebranie pieniędzy na leczenie to Pikuś, zwłaszcza, że w tym przypadku kwota za całość leczenia nie jest ogromna. Ruszcie do roboty skoro macie jeszcze czas, inaczej się pożegnacie w ogromnym bólu i smutku. My byśmy oddali teraz wszystko za kilka tygodni, tyle było potrzeba żeby znalazła się za granicą u lekarzy 21 wieku A nie zapyzialej Polsce.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra , odebrałam wyniki . Moczu są fatalne ... zaraz zdjęcie wstawię a krzywa niby wzorowa a zarazem dziwna .
    Na czczo 83
    Po 1 h 107
    Po 2 h 65 !
    Strasznie nisko to ostatnie .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    O jejku! Żyjemy w dobie Internetu! Się pomaga, zrzutka, pomagamy! Piszcie do nich, wystarczy przesłać dokumentację i kwalifikacje do leczenia z granicą! Zebranie pieniędzy na leczenie to Pikuś, zwłaszcza, że w tym przypadku kwota za całość leczenia nie jest ogromna. Ruszcie do roboty skoro macie jeszcze czas, inaczej się pożegnacie w ogromnym bólu i smutku. My byśmy oddali teraz wszystko za kilka tygodni, tyle było potrzeba żeby znalazła się za granicą u lekarzy 21 wieku A nie zapyzialej Polsce.
    Wiem wiem , mają już to na uwadze nawet chyba dokumentację maja wyslac ale teraz czekają na rezonans aktualny aby dołączyć do wszystkich wyników . No chyba że zacznie się zmniejszać to nie wiem zadecydują.

Alice83 lubi tę wiadomość

tb73krhmu0f7yc26.png
‹‹ 330 331 332 333 334 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ