X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • annkaa Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz o dziwo lepiej się załatwiam, nie wiem, czy kwestia odżywiania, czy ruchu, czy tego, że Mała się przekręciła i inaczej ułożona. Jeszcze mnie trochę dręczą hemoroidy. Ale praktycznie dzień w dzień toaleta, a nie co 2-3 dni, jak początkiem 3 trym. ...
    Ja chyba jednak na lewatywę się skuszę.
    Golenie krocza i te wenflony... To mi się ewidentnie nie podoba. Z tym pierwszym to może mąż pomoże. Ale co do wenflonu to bez pardonu zapytam, czy to aby na pewno bezwzględnie konieczne... brrrr

Co do szczepień wszelkich to ja już dziękuję, i nie jestem chętna.
    Lekarz ani jeden też nic nie wspominał o tym.

Pieguska, ostrożnie z tymi jazdami. Ciężka pora na nas przychodzi. Mnie już męczy siedzenie za kółkiem i w ogóle czasem samo siedzenie gdziekolwiek...
    Dobrze, że jesteście całe i zdrowe!

My rozważamy właśnie pobranie ale chyba samej krwi. Mąż stwierdził, że nie ma co im kabzy znów aż tak nabijać, bo w 18 lat to kwota 8.500 + 2.890 + 930 PLN, czyli prawie 12.500 PLN za full zestaw po promocji.
    Sama krew to ok 8.000 PLN +/- na te 18 lat bankowania, koszty all in.

I dla odmiany, wieczorem, w nocy miałam mega zgagę.
    Ale jak już usnęłam, to tylko raz się na chwilę nad ranem obudziłam, i dospałam w tej samej pozycji do rana.
    Tylko dłonie trochę puchną ostatnio.

f2wldf9h0x3z4xg8.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Dariah super brzusio.❤️ Ja mam właśnie trochę podobny. Na żywo też wydaje się większy niż na zdjęciach.

Dariah lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj na próbę wypełnieniałam plan porodu na stronie rodzicpoludzku.pl i tam jest fajny kreator planu porodu. Właśnie z tą lewatywą się zastanawiam, ale raczej chcę mieć ją zrobioną. Zaznaczyłam sobie też, że krocze ogolę sama, a wenflon mogą zakładać. Miałam zakładany mnóstwo razy i on mi w ogóle nie przeszkadza.

. Raga ., Darrika lubią tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam przy pierwszym robiona i bardzo sobie chwale jak kolwiek to brzmi . Tu niestety nie robia wiec albo samej albo wcale ... no sama nie zrobie bo to czarna magia dla Mnie ;(

Krwi pepowinowej nie pobieralismy i nie bedziemy pobierac , nie szczepilam sie w pierwszej ciazy ani teraz nie bede . Oni tu w uK na wszystko szczepiliby ciezarna , na przeziebienie , na ksztusiec na wszystko . Serio ... ile Ja razy w tygodniu dostaje wiadomosci z przychodni czy przychodze sie szczepic mimo iz odrazu zaznaczylam ze nie i koniec !

Anka mysle , ze i to i to ma wplyw. Jak dziecko uciska to nam ciezko jest sie wyproznic a i wiadomo zla dieta zle wplywa . Takze polepszenie ulozenia dziecka i dietka jakas lekko strawna pomoze :)

annkaa lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • annkaa Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i nie przeszkadza, ale ja mam alergię na szpitale. Mdleję już po przekroczeniu ich progu... Jak wytrzymuję dłużej, jak 10-15 minut, to znaczy, ze trzyma mnie adrenalina :D

f2wldf9h0x3z4xg8.png
  • Fruzia85 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę mieć cięcie wiec o wenflonie nawet nie dyskutuje. W porodzie naturalnym tez jest bardzo ważny bo raz podaje się leki droga dozylną a dwa na wypadek komplikacji bardzo ważny jest dostęp,bo pobranie krwi to jedno a założenie wenflonu na zapadnietych żyłach to trudna sprawa. Lewatywa ja chcę przed cięciem bo załatwić się z pokrojonym brzuchem nie jest fajnie. Depilacja to działanie na przeciw zakażenia. Oczywiście każdy ma prawo do decydowania o sobie.
    Ufffff pieguska dobrze ze wszystko ok,poobserwowali i Święta spokojne.

ex2bdf9hbfpg3rt5.png

3i49k6nlyja0did5.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    Stuknac stuknelam bo mam siniaka na brzuchu..
    No najważniejsze, że się skończyło na strachu..

O matko Pieguska :( :( :( przed Swiętami jeszcze takie przykrości :(
    Najważniejsze, że oboje jesteście cali i nic poważnego się nie stało...ale co się strachu i nerwów najadłaś to tylko Ty wiesz :(

Szybkiego powrotu do domku życzę !

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenaO wrote:
    A my mamy 114 obwodu w brzuszku, ale w końcu rośnie tam kluseczek. Niech rośnie Niunia a matka od marca na bieżnie 😂😂

Dzisiaj wstałam i spakowałam torby do szpitala. Ponieważ szyjka wydolna i nic się z nią nie dzieje to postanowiliśmy pojechać na święta do rodziny. Niedaleko bo tylko 150km wiec w razie skurczy szybko wrócimy.

WcZoraj udało mi się zakupić stanik do karmienia, narazie jeden bo a moimi cyckami nie jest tak łatwo dobrać odpowiedni i zapłaciłam za niego prawie 200 :-( Kupię sobie jeszcze ze 2 ale to już w ostatnich tygodniach albo po porodzie, żeby rozmiar mnie nie zaskoczył.

Brakuje nam jeszcze wózka, tulika, termometru bezdotykowego i chyba kupię kilka saszetek pokarmu na wszelki wypadek. I jesteśmy gotowi na największa rewolucje w życiu :-)

Dziewczyny mam jeszcze pytanko, a propo samego porodu. Czy planujecie sobie zrobić w domu lewatywę albo będziecie prosiły o nią na sali porodowej. Nigdy nie miałam potrzeby jej robienia i nie mam pojęcia jak to wyglada. Nie chciałabym tez wyskoczyć na porodówce z niemiła niespodzianka a podobno to się zdąża. Zawsze jak mialam pierwszy dzień okresu, który baaaardzo bolał to odrazu mnie czyściło na maksa, może będzie tak i teraz ze zanim przyjadą skurcze parte to się oczyszcze sama.

Ten jeden na teraz Ci wystarczy, bo po porodzie rozmiar piersi zmieni się z dnia na dzień ,więc dobrze, że więcej nie kupiłaś. :)

Ja miałam robioną lewatywę w szpitalu - nic strasznego, tylko najwazniejsze, żeby mieć blisko do toalety, bo można nie zdążyć.

Mimo lewatywy i tak podczas porodu, konkretnie 2 fazy podczas partych - coś na pewno ze mnie wyleciało - ale kompletnie się tym nie krępuj to całkowicie normalne i naturalne dla położnej i lekarzy.

l22nqps6d3q4as05.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko zależy wydaje mi się od szpitala i od położnych.. Ja lewatywy nie miałam bo na patologi tak mnie przeczyscilo chyba z nerwów że potem położna mi się spytała czy chce .

Wenflon też założyła mi na porodowce.
    Polecam właśnie wejść na tą stronę rodzić po ludzku i przeczytać jakie mamy prawa ..

Camilla33 lubi tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foto_Anna wrote:
    Dziewczyny,

na forum zaglądałam niesystematycznie i nie pamiętam, czy taka rozmowa już była -

czy szczepicie się w ciąży na krztusiec?

(w szkole rodzenia na wykładzie zalecano, mój lekarz raczej sceptycznie do tego podszedł)

i czy zdecydowałyście się na pobranie krwi pępowinowej?

(po wypełnieniu papierów w szkole rodzenia wydzwaniają do mnie w tej sprawie i czekają na decyzję, póki co na razie jestem niezdecydowana, bo ograniczają mnie fundusze...)

Ja się nie szczepiłam w żadnej z ciąż.

I nie pobierałam krwi pępowinowej, ani w pierwszej ciąży, w tej też po porodzie nie zamierzam :)

l22nqps6d3q4as05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Ja wczoraj na próbę wypełnieniałam plan porodu na stronie rodzicpoludzku.pl i tam jest fajny kreator planu porodu. Właśnie z tą lewatywą się zastanawiam, ale raczej chcę mieć ją zrobioną. Zaznaczyłam sobie też, że krocze ogolę sama, a wenflon mogą zakładać. Miałam zakładany mnóstwo razy i on mi w ogóle nie przeszkadza.
    Z tym goleniem krocza to słyszałam różne werje. Trzymam się tej, że do SN wystarczy lekko przyciąć choćby po to, by w razie nacinania łatwiej było zszyć. Ale golić maszynką przed porodem nie mam zamiaru😉

Bożenka lubi tę wiadomość

• . Raga . Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA z goleniem nie mam żadnego "ale" bo ogolona jestem cały czas ;) :D :)
    Z wenflonem też nie problem dla mnie...tym bardziej że podczas skurczy skacząc na piłce już w pokoju narodzin dostałam kroplówkę z czymś przeciwbólowym, ale kompletnie nie pamiętam co to było - ALE NIE POMOGŁO NIC :D ;)
    To było chyba tylko dla efektu placebo ;)

l22nqps6d3q4as05.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fruzia85 wrote:
    Ja będę mieć cięcie wiec o wenflonie nawet nie dyskutuje. W porodzie naturalnym tez jest bardzo ważny bo raz podaje się leki droga dozylną a dwa na wypadek komplikacji bardzo ważny jest dostęp,bo pobranie krwi to jedno a założenie wenflonu na zapadnietych żyłach to trudna sprawa. Lewatywa ja chcę przed cięciem bo załatwić się z pokrojonym brzuchem nie jest fajnie. Depilacja to działanie na przeciw zakażenia. Oczywiście każdy ma prawo do decydowania o sobie.
    Ufffff pieguska dobrze ze wszystko ok,poobserwowali i Święta spokojne.
    Tak masz rację, wenflonu jest ważny ale nie musi być zakładany na wejściu, zwłaszcza jeśli kobieta bardzo źle na to reaguje, a personel ma obowiązek kontrolowania sytuacji, jeśli widzi że pacjentka słabnie, poród postępuje bardzo szybko, albo przeciwnie nie dojdzie do rozwiązania sn to wtedy zakłada wenflon.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do golenia to dla mnie też nie problem bo raz że miałam robiony laser 😋 Dwa to co odrasta i tak dwa rwzyvw tygodniu lecę maszynka.

. Raga ., ZakręconaOna lubią tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Foto_Anna wrote:
    Dziewczyny,

na forum zaglądałam niesystematycznie i nie pamiętam, czy taka rozmowa już była -

czy szczepicie się w ciąży na krztusiec?

(w szkole rodzenia na wykładzie zalecano, mój lekarz raczej sceptycznie do tego podszedł)

i czy zdecydowałyście się na pobranie krwi pępowinowej?

(po wypełnieniu papierów w szkole rodzenia wydzwaniają do mnie w tej sprawie i czekają na decyzję, póki co na razie jestem niezdecydowana, bo ograniczają mnie fundusze...)
    \
    Ja się nie szczepiłam, nikt mi nawet o tym nie wspomniał ani w szkole rodzenia ani w gabinecie lekarskim. Ale jakby nawet otarła się o ten temat, to bym się nie zaszczepiła w ciąży- zawsze to podaje się coś do organizmu, bałabym się skutków ubocznych i wpływu na dzieciątko. Nawet tabletki na ból głowy nie wzięłam w ciąży.

Nad krwią pępowinową zastanawialiśmy się bardzo długo i zrezygnowaliśmy. Wiadomo koszta są ogromne, gdyby było taniej to byśmy wzięli na "wszelki wypadek" a w tym wypadku zaczęliśmy analizować krok po kroku za i przeciw. Zaczęliśmy czytać artykuły niesponsorowane przez banki i nie było juz tak kolorowo. Nasze wnioski są takie że ta krew najbardziej może pomóc w przypadku zachorowania rodzeństwa biologicznego. W 2018 roku było w Polce 60 wydań- nie ma informacji ile z tych 60ciu zakończyło się sukcesem. Nie ma obecnie stuprocentowych badań czy ta krew będzie jeszcze dobra np za 15 lat.
    Być może za 5 czy 10 lat będzie duży skok w tej dziedzinie. Gdyby to było tańsze albo gdybyśmy zarabiali wiecej pewnie byśmy się zabezpieczyli, w obecnej sytuacji zrezygnowaliśmy z pobrania.

. Raga ., annkaa lubią tę wiadomość

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jest tu jakaś Mamusia z Warszawy i mogłaby polecić gabinet z dobrym aparatem USG, chciałabym zrobić dodatkowo pomiary malutkiej a przy okazji fajne zdjęcie dzidzi jak sobie siedzi w brzuszku ;-)

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;)

Ale napislayscie !
    Odniosę się tematami ;)

1/ lewatywa
    Nie miałam robionej bo w dzień przyjęcia byłam tylebrazy w toalecie ze nie była potrzebna
    Z reszta na IP pytali się czy byłam w toalecie się wypróżnić
    Czy coś poleciało w trakcje akcji ? Nie wime / nie przyjmowałam się tym wcale / generalnie miałam wrażenie ze cale parte to zaraz coś tam im zrobie heheh

2/ wenflon
    Dla mnie to nie jest problem czy zakładają od razu - to prawda ze później jest trudniej
    Owszem maja obowiązek pilnować żeby w razie w wyczuć kiedy się wkłuć...ale osobiście przy takim dynamizuje akcji myśle ze to może nyc trudne
    Ja miałam dodatni gbs wiec wenflon na wejściu - osobiście nie był tk dla mnie problem

3/ krew pępowinowa
    Nie braliśmy j jie bierzemy tym razem również

4/ szczepienia
    Ja generalnie podchodzę do szczepień ze co trzeba i tyle
    Wiec w ciąży to jjz na pewno nic nie tknę i sobie nie wszczepie ;)

Foto_Anna, . Raga ., annkaa lubią tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mj26 wrote:
    Ten TENS jest dostępny na Raszei ale trzeba mieć swoje elektrody i na polnej, chciałabym podczas porodu z tego skorzystać. No chyba, ze tak szybko urodzę, ze nie zdążę 😂 wtedy się nie obrazę.
    Z moich obserwacji tens lepiej działa gdy zacznie się wcześniej. Oczywiście zależy od sytuacji. Jeden poród zaczął się od odejścia wód i długo była cisza, a później skurcze powoli się nasilały. Drugi poród skurcze co 10, 5,3 i po chwili pauza na 0,5-1h i tak w kółko przez 3 dni ;). W obu przypadkach nie chciałabym na samej końcówce dopiero jechać, bo on nie działa od razu. To trochę trwa nim wytworzą się endorfiny, nim dopasujemy sobie tryb który nam odpowiada. A i szukajcie tens do porodu, bo mam tez w domu ten zwykły, ale ten porodowy jest mocniejszy niż ten zwykły i ma tryb „buster” - na który przełączało się jednym guzikiem (do ostatnich ustawień mocy z poprzedniego skurczu.

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Foto_Anna Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za odpowiedzi co do krwi i szczepienia.
    Uspokoiło mnie to, że nie będę jedyna, która sobie to odpuszcza ;)

Dziś odbierając kolejny kalendarz (:D :D ) zrobiłam w Rossmannie zakupy kosmetyków w promocji 2+2 dla dzidzi i odebrałam pieluszki za 1 gr z aplikacją, bo dostałam maila, że już mogę.

Planuję też kupić jakiś biustonosz do karmienia, ale mam dylemat z rozmiarem i to nie miseczki, ale pod biustem : przed ciążą 65B a teraz 75B, cyce niewiele mi urosły za to pod biustem od razu mam brzuch i dlatego mnie tam "ciśnie", nie wiem jaki podbiust będę miała po porodzie...

Pieguska, jak dobrze, że szczęśliwie to się skończyło! <3
    Ja aktualnie ograniczam do minimum jazdę autem, mam adapter pasów wypożyczony ale w moim stary aucie nie da się wyłączyć poduszki i to ona najbardziej mnie stresuje.

Uważajmy na siebie maksymalnie gdy brzuchy mamy już takie duże, mój jest praktycznie przy kierownicy, a za krótkie mam nóżki by sobie odjechać fotelem do tyłu i prowadzić :D

Czy też niedługo będziecie prały kocyki, pościele, rożki, kokony itp?

zem3anlikdzagrk5.png

Szczęścia nie można kupić, ale można je sobie urodzić :)
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    Aa ja od wczoraj w szpitalu.. Wpadłam w poślizg autem.. Ii uderzyłam w płot.. Z Małym wszystko ok.. Ja mam darmowy botoks bo uderzyłam głowa o kierownicę..
    Zatrzymali nas oczywiście na obserwacji..
    Skurcze się na początku pisały ale to chyba było z nerwów.. Bo Po kilkunastu minutach wszystko się uspokoiło..
    Dzisiaj rano jakiś pojedynczy skurcz.. Ale w sumie ja to bardziej odczuwala, że przez dziecko bo mu się ewidentnie nee podobało, że mamy ktg o 5.30..

Wiec lepiej mieć. Torbę spakowana.. Bo nee wiadomo co się wydarzy..
    Super że nic się wam nie stało.

Wracając do tematu póki co nie mam rozstępów. Poprzednio tez nie miałam a teraz niczym się nie smaruję, póki skóra mnie nie swędzi...

8p3ovfxms5h3ke1x.png
‹‹ 423 424 425 426 427 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ