X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczka trzymam kciuki :)

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedroneczko kciukasy zacisniete za wizyte. Obiecaj w podróży robić przerwy.

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi150 nie chcę Cię martwić ale w łóżku nie spędzisz 2 tygodni :) Będziesz chodzić w koszuli nocnej i w szlafroku po domu jak zombi :) Z resztą ja też :D

Nie wiem czy wiecie, ale mąż to zamiast wykorzystywać od razu po porodzie ojcowski może wziąć opiekę nad żoną (zwolnienie lekarskie na max 14dni płatne niestety 80%). Zawsze ten urlop na potem można zostawić bo go teraz do 2lat może wykorzystać, a z nami ktoś dużej posiedzi :)

Moje dziecko przyczłapało dzisiaj do nas do łóżka w nocy, czuje się jakbym nie spała... ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 08:49

201602171662.png201311165165.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monjovika ja to w ogóle będę musiała sama sobie poradzić bo mój Mąż pracuje w zmianach tydzień na tydzień i nie ma żadnego urlopu ani nie może wziąć zwolnienia ani ojcowskiego. Tzn. teoretycznie ma taką opcję ale wtedy dostanie taką pensję jak ma na umowie więc bardzo kiepsko. Nie bierzemy tego nawet pod uwagę. Będzie wesoło :)

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :* Czekam na poczekalni zaraz powinnam wejść :) przerwy bede na pewno robic :)

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymamy kciuki biedroneczko!!

My bierzemy ta opiekę nad zona, a potem zobaczymy ale jak cos to tacierzynski i miesiąc będziemy wszyscy razem, przeżyjemy na tym jego 80% choc to Malo ale on teraz trzaska dużo prowizji wiec będziemy mieli odlozone :)

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • L Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Biedroneczka29 powodzenia na wizycie :-)

Ja dzisiaj zamierzam zrobić choć jedno pranie ciuszków . Kurcze nie wiedziałam, że jest ich tyle :-/ Mąż wczoraj się uparł, że jak ja tego nie zrobię to on się za to zabierze hehehe co zrobić jak mi się tak nie chce :-P W ogóle to wczoraj miałam melancholijny wieczór , hormony robią swoje. Mężowi się wypłakałam , ze przecież ja to taka biedna jestem , tak mi ciężko i w ogóle nikt się mną nie opiekuje ...no mówię wam głupawki dostałam jak nic :-D No co ponarzekać też trzeba prawda?!

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • gorgeous Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mąż weźmie pewnie zwolnienie na mnie na 2 tygodnie, a urlopu pewnie nie, bo nie pracuje jeszcze roku, więc nie może sobie pozwolić na zbyt wiele. Ale dobre i 2 tygodnie razem - zawsze coś.

monjovika - u mnie synek był ciągle drobny, a teraz wyszło, że może osiągnąć spore gabaryty (choć nie wiem, ile w tym prawdy, bo całkiem wysoka waga wyszła ze względu na spory rozmiar główki, a tak w ogóle to szczuplutki w miarę ;-)). A słodyczami się tak nie objadam - oby nie poszedł z wagą urodzeniową w tatusia - wtedy nie wyobrażam sobie rodzić naturalnie.

dxom9vvj2dzo2yyb.png
  • Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecię nie chce dać posłuchać serduszka i musialm wyjsc i za 20 minut mnie znowu zawoła :) a tak wszystko ok i malutka wazy 1600 :) :)

Lexi150, szara myszka, Bruśka, Moniaa, vayn, tysiaa93, d84, Mila920 lubią tę wiadomość

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maz tez nie me sobie pozwolić na zbyt długi urlop, ponieważ jest tylko dwóch pracownikow.
    Co do wagi dziecka to mi na III prenatalnych wg jakiś wykresów wyszło ze powinien ważyć ok3700 i ma byc bardzo długi, ale to po mnie bo ja jestem bardzo wysoka, wiec lekarka powiedziała mi żebym nie kupowała ubranek na rozmiar 56.

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ta opiekę nad zona kto może wystawić? Na pewno w szpitalu gin przy wypisie a czy rodzinny tez może?

f2wlj48apsehglf6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech fajnie pomarzyć o urlopie ojcowskim. Mój ma własną działalność więc ani L4 ani urlopu nie weźmie :(

• Lexi150 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka chyba najlepiej rodzinny bo to w końcu mąż ma dostać zwolnienie a nie my :)

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż szwagierki to dostał od gina na siebie przy wypisie po jej cesarce, podobno po cesarkach "łatwiej" dają, co jest bez sensu bo po porodzie SN tez przeciez sie można różnie czuć, choćby psychicznie wiec mam nadzieje ze jakby w szpitalu byly problemy to rodzinny tez będzie mógł, ale wydaje mi się ze tak :)

f2wlj48apsehglf6.png
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa tyg dostaje się ale po cesarkach a tak po zwykłym porodzie lekarze nie dają chyba że znajomy lekarz ale to też musi być podpuete powuklaniami i dłuższym pobytem w szpitalu i jak mówiła polozna wizyta murowana z zusu.

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • monjovika Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rodzinny nie powinien problemu robić.

Biedroneczka widzisz podobnie wagowo jest moje i Twoje :) Twoje większe bo starsze o tydzień patrząc na mój termin późniejszy z usg teraz mam 30 i 3:) A i tak przy tej tolerancji +/- i tak nigdy nie znasz dokładnej wagi.

Bruśka, jak z zusu wizyta murowana? Przecież oni zanim się zorientują,że jest ktoś na L4 to mąż już L4 może skończyć. Pracownik do pracodawcy ma obowiązek dostarczyć L4 do 7 dni wystarczy poczekać do końca. Jeżeli płatnikiem jest pracodawca (firma powyżej 20 osób) to w ogóle nie idzie zwolnienie do zus ale zostaje u pracodawcy (i tylko na deklaracji do zus jest to wyszczególnione). Jeśli firma jest mniejsza niż 20 osób to zanim dojdzie l4 do zus to już te 2 tygodnie miną. Z racji pracy jestem w temacie zorientowana :) 2 tygodniowe zwolnienie ciężko sprawdzić. Dłuższe owszem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 10:47

201602171662.png201311165165.png
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga podobna mój mały w 30+2 1666g jest Oki. O boże słońce wyszło a wieje tak ze że strachu to kot że mna pod kołdra leży. Więc chyba się ogarniam i do rosmana lecę.

monjovika lubi tę wiadomość

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie tez mi się zdaje ze 2tyg zwolnienia nie skontrolują, zwłaszcza jak duza firma, musiałby chyba złośliwie pracodawca wystapic o kontrole. Ja sie bardzo boje baby bluesa, nikt ze mna inny nie będzie mógł być, chciałabym miec męża ten pierwsi miesiąc, mam nadzieje ze lekarz to zrozumie, a kontroli żadnej nie bedzie

f2wlj48apsehglf6.png
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monjovika wrote:
    Rodzinny nie powinien problemu robić.

Biedroneczka widzisz podobnie wagowo jest moje i Twoje :) Twoje większe bo starsze o tydzień patrząc na mój termin późniejszy z usg teraz mam 30 i 3:) A i tak przy tej tolerancji +/- i tak nigdy nie znasz dokładnej wagi.

Bruśka, jak z zusu wizyta murowana? Przecież oni zanim się zorientują,że jest ktoś na L4 to mąż już L4 może skończyć. Pracownik do pracodawcy ma obowiązek dostarczyć L4 do 7 dni wystarczy poczekać do końca. Jeżeli płatnikiem jest pracodawca (firma powyżej 20 osób) to w ogóle nie idzie zwolnienie do zus ale zostaje u pracodawcy (i tylko na deklaracji do zus jest to wyszczególnione). Jeśli firma jest mniejsza niż 20 osób to zanim dojdzie l4 do zus to już te 2 tygodnie miną. Z racji pracy jestem w temacie zorientowana :) 2 tygodniowe zwolnienie ciężko sprawdzić. Dłuższe owszem.

Nie wiem jak w praktyce polizna tak mówiła. Ze te wizyty. Bo to w zasadzie szpital zwolnienia wypisuje. A żeby dostać po fizjologicznym gdzie dwie doby się jest w szpitalu że trzeba mieć dobrego lekarza rodzinnego. My wezniemy dwa tyg ojcowskiego. Bo ja chce abyśmy się zamknęli na dwa tyg sami i się nauczyli co i jak tylko nie wiem jak to powiem mojej mamie bo ona chciała od razu przyjeżdżać. Przez dwa tyg nie chce żadnych gości. Tym bardziej że ode mnie rodzina daleko i co najwyżej mama przyjedzie a za to obawiam się że męża rodzina zwali mi się do szpitala i do domu a że nie za bardzo mam na to ochotę więc za wczasu muszę ich ustawić że nie życzę sobie wizyt. Ani tym bardziej publikowania zdjęc na fb itp lub wysyłania mmsow z moim dzieckiem.

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli chodzi o L4 tak zwane opiekuńcze to można wziąć 14 dni w roku. No i najlepiej iść do rodzinnego. z prośbą o wystawianie od poniedziałku do piątku. tak aby nie wypisywał ciągiem 14 dni. Bo Jeśli wypisze ciągłe to w te 14 dni zaliczą się weekendy. troszkę więcej zachodu ale i większe korzyści.

‹‹ 1199 1200 1201 1202 1203 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ