Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Zosia wop wcale się nie dziwię twojemu mezowi, że minę miał nie tęgą jak zobaczył te reklamówy
Już pewno widział światełko w tunelu a tu taka niespodzianka hehe
Oj też nie mam co na swojego narzekać , zawsze pomoże tfu tfu tfu co by mi się chłop nie zgorszył
Zgaga cholerstwo okropne!!! Podobno jak dzidzia się obniża to mija ...oby . -
Bede Wam dostarczać informacje o kp na bieżąco jak cos ciekawego bedzie
Wlasnie jakas dziewczyna dodała wątek o baby blues... Powiem Wam, ze ostatnio przyjaciółka to przeżywała ( w ciazy czuła sie swietnie, ogólnie to bardzo mocny charakter i szczerze mówiąc zdziwiła mnie jej depresja) dziewczyny piszą, ze ok 2 tyg u nich trwało. Kurczaki jeszcze tego nam brakujeoby to nas ominęło
-
Kurcze fakt nie daj Boże deprechy choć pewnie jakaś namiastkę zalapiemy jak będziemy nie wyspane rozczochrane a maleństwo będzie płakać bo akurat ma taką ochotę.
Muszę zaliczyć fryzjera przed porodem. Cała ciążę nie obcinalam włosy a miałam już mega krótkie i teraz wyglądam jak czarownica. Nie pomalowane siwych mi przybyło strasznie dużo każdy innej długości obraz nędzy i rozpaczy. Ale malowanie to chyba zostawię na potem bo trzy godziny u fryzjera chwilo odpadają
Nasz kochany Olus -
Zosia bo to może nie jest depresja, ale ciężko się odnaleźć w nowej sytuacji. Hormony szaleją jak głupie i w jednej chwili się cieszysz w drugiej płaczesz. To przejdzie
Co do karmienia faktycznie, maluch je często a malutko i nic tylko wytrwaćNajbardziej męczące jest to ciągłe wyciąganie cyca. Jednak to później cieszy jak taki maluszek sie przytula i je, i te małe rączki kładzie na piersi. Nie da się z niczym porównać tej bliskości a dziecko tak szybko rośnie...
Mnie też dziś się coś brzuch spina. Nałykałam sie magnezu i czekam aż przejdzie. Mały strasznie sie wierci i rosciąga. Może to dlatego... W ogóle czasem mam wrażenie,ze mi się skóra rozerwie tak się pręży i wypina.Zosia_wop lubi tę wiadomość
-
Do karmienia napisze co było na warsztatach i w zasadzie miałam to samo na żywieniu dzieci i niemowląt.
- Tak jak Zosia pisze objętość żołądka po porodzie jest jak paznokieć dzieje się za sprawą tego że dziecko ma zapas jeszcze z brzuszka i żołądek tak nie funkcjonuje jak powinien
- Pamiętajcie że dziecko rodzi się z mnóstwem kubków smakowych które są nie tylko jak u dorosłych na języku ale u maluszków są na policzkach wargach wszędzie dlatego zmieniający się smak pokarmu szybko wyczuwaja i nie prawda jest że po porodzie to ścisła dieta i wszystkiego odmawiacie sobie jadlas pomarańcze nie zaszkodzi jak zjesz jedna
-Karmien na początku powinno być najmniej6-8 a najlepiej im więcej tym lepiej
- Karmimy co 3 godziny ale nie od końca karmienia jak odstawimy dziecko tylko od momentu gdy rozpoczynamy karmienie
- przepajanie dziecka ogólnie mówi się że tylko przy mm ja będę przepajac i przy KP i wtedy zasada jest taka na początku 5 ml na kg mady dziecka potem zwiększamy do 10 ml
- Na początku odciagac możemy ledwo 15-50 ml mleka ale w kolejnych dobach już wzrost do 150 ml
- Dziecko powinno przybierać na wadze 23-38 gram
A że dziś mam dobry humor to wrzucę Wam zdjęcia nie wiem jak patrzę na inne dziewczyny to wydaje mi się że mała jestem jak widzę się w lustrze to widzę słonia a strój taki ze wszystkie tuniki popral i w zasadzie już na nie patrzeć nie mogę i postanowiłam ubrać się na cebulkę nawet weszłam w bluzke s
L, monjovika, Moniaa, marissith, Tusiaa, tysiaa93, madzia.rka, vayn, Lexi150, Biedroneczka29, tulipanna lubią tę wiadomość
-
Brusiaaaa piękny ten dywanik
<3
ja wczoraj pierwszy raz poczułam co to zgaga chyba, nigdy w zyciu nie miałam ,ale tak mi było w nocy dziwnie w gardle, jakby palilo cos, nie za mocno ale niefajne to było
co do zzo to najpierw baaaardzo chciałam, ordynator mojego szpitala wuchwalal ze jest, ale jak zapytałam o to mojego gina który jest w szpitalu raz w tygodniu to powiedział ze to bzdura bo owszem jak ktoś chce to dzwonią po anestezjologa który jest na CALYM szpitalu i jak ma czas to przyjdzie i da, a jak nie ma czasu albo ma jakas operacje to lipa ;/
ale jakos się mentalnie pogodziłam ze jest możliwość ze będę rodzic bez znieczulenia, raz tej igly tez się boje a dwa ponoc to faktycznie wydluza porod, a i zdarza się ze częściej oksytocynę potem podaja, nie wiem ile w tym prawdy ale oksy baaaardzo nie chce bo ponoc skurcze dużo bardziej bola
także wszystko się okaze na miejscu - maz chce zebym miała znieczulenie i chce jechać 100km do szpitala gdzie je daja bez problemu ale mnie jakos ta parspektywa takiego długiego dojazdu przeraza, no chyba ze pojedziemy w srodku nocy
wiec ja zdecyduje gdzie chce rodzic jak zaczne rodzic -
L wrote:Dziewczyny wy jak kupowałyście biustonosze to bralyście rozmiar większą miseczkę a pod biustem tyle co zawsze ???
Ja pod biustem mam 13 cm więcej niż przed ciążą, w biodrach to samo. Nie wiem czy wróci to do normy. Byłam w 3 sklepach oglądać biustonosze i żadna z pań nie była w stanie mi doradzić jaki mam kupić -
ja się pomierzylam, zamowilam 3 staniki niby wieksze i dwa z nich sa na teraz w sam raz ;/;/ tzn wkladka się tam teraz spokojnie zmieści ale gorzej jak piersi nabrzmieja.
ale tez pod biustem mamy teraz takie podniesione wiec licze ze po porodzie się to zmniejszy i nie będzie cislo (bo mnie ciśnie kilka staników ;/) i wtedy się będzie lepiej nosic
taki do szpitala z którego jestem zadowolona to mam taki:
http://rafjolka.pl/product-pol-16197-Mitex-Mama-Basic-Lilly.html
mam xl i jest dobra ale jest duuuuzo miejsca, wlasnie jakby o rozmiar wieksza no i obwod bardzo dobry dobrany, do tego wygodny, na noc będzie super
mam tez taki:
http://rafjolka.pl/product-pol-2660-MAJA-BIUSTONOSZ-UNIKAT.html i wlasnie tu jest troszkę miejsca jeszcze w miseczce a na obwodzie pod cyckami ciśnie po całym dniu ;/ ale ja tam mam dużo podniesione, licze ze po porodzie będzie lepiej
i trzeci mam taki:
http://rafjolka.pl/product-pol-2833-Biustonosz-Mitex-Blue-Jelly-Bra.html
tylko mi przysłali zolto rozowy bo niebieskiego już nie było, jest dość brzydki, ale trudno - jest tez na styk na teraz
fajnie mi się teraz w nich chodzi bo zwykle mnie już cisly ale do karmienia to na pewno ten jeden się nada szary, a reszta zobaczymy
jakiś ladniejszy usztywniany to już sobie kupie po porodzie, bo te wszystkie sa miękkieWiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 12:55
-
madzia.rka wrote:Dziewczyny a kupowalyscie Olej kokosowy. Koleżanka polecala na pupke zamiast bepanthen i jeszcze olej w spreju że słodkich migdałów po każdej zmianie pieluszki
Edit: po każdej zmianie pieluchy nie ma potrzeby tam smarować czymkolwiek. Jeśli nic się nie dzieje to po co...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 13:06
-
Lexi150 wrote:Nie sądzę żeby to miało związek z cukrzycą. Mnie właśnie już 3 dzień tak brzuch pobolewa ale myślę że po prostu nasze ciała pomału się przygotowują do tego wielkiego dnia. Jeśli jednak się martwisz to skonsultuj ze swoim lekarzem albo podjedź sprawdzić na IP czy wszystko gra.
Dzięki za infoMiałaś rację, skontaktowałam się z lekarzem i rzeczywiście tak może się dziać. Jednak kazał brać nospę i magnez i obserwować. W razie czego będę dziś wieczorem do niego jechać.
-
mnie boli brzuch na okres jak wstanę od kilku dni, ale to chyba przez to, że zbierają mi się gazy. Przechodzi po wizycie w wc. Jeśli chodzi o znieczulenie to np. w moim szpitalu podają znieczulenie, ale trzeba iść minimum 2 tygodnie przed porodem na wizytę do anestezjologa, jeśli ktoś nie przyjdzie to nie podają, więc radzę sprawdzić to w swoim szpitalu
-
staniki do karmienia mają zazwyczaj bardziej regulowane obwody - wszystkie, które widziałam z obwodem 75 i 80 miały po 6 rzędów hafek, zawsze można też kupić ciaśniejszy i do tego przedłużkę ok 10zł - lepsza taka opcja niż potem będzie za szeroki i będzie źle trzymał. Jeśli zastanawiacie się nad miseczką to polecam wziąć taki, który w górnej części ma elastyczna koronkę, ponieważ dostosowuje się ona do piersi, a przy KP to mogą się rozmiarowo zmieniać.
Co do KP to na mojej SR też zwracali uwagę że na starcie dziecko je 10ml, potem się zwiększa o 10ml dziennie aż dojdzie się do 100ml, ale i tak jak zawsze wszystko wyjdzie w praniu.
Idę na 15 do lekarza, a o 19 umówiłam się z położną do indywidualnej opieki przy porodzie.
Zastanawiam się kiedy prać zabawki, mam po rodzinie. Czy teraz czy jak bejbik będzie w domu boi tak na początku ich nie potrzebuje.szara myszka lubi tę wiadomość
17/2/2016 B
11/3/2018 I -
Ja z tej rafjolki zamówiłam takie dwa zwykłe biustonosze jeden biały drugi czarny i szlafrok jak paczka przyjdzie to myślę, że już wszystko mieć będę.
Laktatora na razie nie mam i wstrzymam się z zakupem. Najwyżej się dokupi ręczny jak zajdzie taka potrzeba.