X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuli jakie pasty do zebów dla dzieciaczków naszych sa dobre? pisałas kiedy a nie pamietam elmex czy z ziaji ?

Zosia u mnie moze to był przypadek bo zobaczyłam jednego dnia a na drugi dzien juz troche sie przebiło a na kolejny juz wiedziałam na 100% ze juz ząb wyszedł :)

Vayn spokojnie mozesz Poli podawac to mleko nr 2 :P przeciez nic jej nie bedzie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2016, 17:41

Zosia_wop lubi tę wiadomość

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • Roberta Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vayn wrote:
    Zosia dużo dużo zdrówka, a przede wszystkim sił bo sobie nawet nie wyobrażam co przeżywasz...

Mogę już po cichu gratulować ząbka? :)

Dzwonili właśnie z pracy, mam źle wypisane wnioski... I nie mam urlopu tyle co sobie wyliczyłam tylko należy mi się cały urlop za 2017 - wychodzi na to że mam 78 dni urlopu do wzięcia. Padło pytanie czy wracam czy wychowawczy, mówię że wrócvić nie wrócę a że nie wiem czy wychowawczy czy wypowiedzenie.. no aż ją zapowietrzyło w tej słuchawce. Trochę dziwne, że każą mi wybierać cały urlop 2017. Pójdę do pracy nowej i nie będę miała ani 1 dnia bo wszystko już będzie wybrane

Nie prawda. Będziesz miec urlop za każdy miesiąc a poprzedni pracodawca to idiota. Straci kasę jak się nie zna hehe

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roberta czyli mam się nie przejmować i wybierać cały urlop?:P gorzej jak mi to w świadectwie pracy wpiszą że 26 dni już wykorzystałam

• Bruśka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vayn u mnie jest tak ze zaleglego mam za 2015 i 2016 w sumie 37 dni i je sobie najpierw wybiorę a te 26 dni plus dwa na dziecko plus okolicznościowy plus z okazji urodzin i imienin to odbiorę kiedy będę chciała i tak będę w czarnej d bo u mnie już urlopy w grudniu wstępnie się planuje a pójdę dopiero w kwietniu chyba że teraz jakoś bym plany zrobiła. A zmusić Cie nie mogą bo jak powiesz ze po urlopie zaleglym wracasz i nagle dziecko zachoruje to co bezpłatny będziesz brać? Urlop niewykorzystany możesz ale nie muszisz wybrać od razu a bierzacym sama zarzadzasz.

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co w 2 dzień świąt w końcu odpisałam babce które chce te zdjęcia plus zamówiłam 3 kalendarze a ta mi nic nie odpisała do tej pory. Bo zamówiłam 3 różne bo po co teściowa ma mieć ze mną zdjęcie na listopadzie choć po tym jak mnie powitała w drugie święto to powinnam ja straszyć z każdego miesiąca, tak mojej mamie niepitrzebne zdjęcie z zieciem w kwietniu. I w sumie nie eiem czy sie obrazila czy co

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2016, 18:53

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vayn źle Ci mówią. Ja mam zaległy urlop z całego 2014, 2015, 2016 no i 2017 wezmę też kila dni. W każdym razie chce zostawić sobie 10 dni jeszcze do wykorzystania + opieka. Ile dni okolicznościowego się należy? O tym nie wiedziałam :P Ale pracodawca do niczego nie może Cię zmusić.

• Roberta Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vayn wrote:
    Roberta czyli mam się nie przejmować i wybierać cały urlop?:P gorzej jak mi to w świadectwie pracy wpiszą że 26 dni już wykorzystałam

Jeśli planujesz pójść na wychowawczy to obligatoryjnie musisz wybrać cały urlop za 2017.
    Jeśli planujesz się zwolnić to nie ma takiego obowiązku. Ekwiwalent leży w dobrej gestii pracodawcy, może Cię wysłać na urlop lub nie. Jeśli np. stosunek pracy kończy się z ostatnim dniem marca to przysługuje Ci 7 dni urlopu ( 26 dni jeśli tyle masz dzielone przez 12= 2,16 mnożymy razy 3 miesiące co daje 6,5 dnia ale zawsze zaokrągla się ).
    Z tego co piszesz to Twoja kadrowa prawo pracy studiowała korespondencyjnie ;) wiec raczej wpisze Ci 26 dni na świadectwie pracy. Świadectwo pracy na wniosek pracownika musi zostać skorygowane, jeśli zawiera błędy merytoryczne lub inne. Więc wtedy kadrowa wpisze Ci tyle dni, ile Ci faktycznie przysługiwało.
    Może po prostu odeślij ją do przepisów ? Na chłopski rozum jej to wytłumacz, że gdyby miała rację to nikt by nie zmieniał pracy w ciągu roku hehe podaj jej podstawę- art. 155 par. 1 pkt 1 KP
    Podsumowując, nie mogą Cię zmusić do wybrania całego urlopu za 2017. Żadnego wniosku nie wypisuj. Wypisz tylko tyle, ile Ci przysługuje.

Poprawiam się, doczytałam, zgodnie z art. 155 par. 2 KP jeśli wybierzesz 26 dni to u nowego pracodawcy nic nie będziesz mieć. Mój błąd. Ale się poprawiłam ;)

vayn lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli faktycznie u mnie idioci pracują. Bo się ze mną kłóciła przez telefon :p eh a już miałam cichą nadzieję że przysiedzę z małą do maja w domu

• Roberta Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak będzie się ta babka dalej klocic to poproś ja o wskazanie podstawy prawnej, konkretnie ustawa i który artykuł tak stanowi.

• d84 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 dni są okolicznosciowego

Brusia ja ci radze je wziąć jako pierwsze z tego względu że potem moga ci ich nie dac bo jest za duży odstep od urodzenia, chyba że pracodawca Ci na rękę pójdzie. Ale ja to wałkowałam w pracy kiedyś i tak wyrok sądu wskazywały, bo wogóle tych 2 dni pracodawcy dawać nie chcieli.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brusia, dziekuje za odpowiedz w sprawie wozka :)

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie jeszcze nie pisali ale w styczniu są planowane urlopy więc raczej ktoś się odwzwie co i jak.

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez cały dzień podczytuje po trochu i w końcu doszłam do końca ale juz nie wiem co chciałam napisac, jedynie co zapamiętałam to ktoś pytał co my dostałyśmy. Ja sie pochwale, kupiliśmy za kase ktora dostaliśmy pod choinkę plus dołożyliśmy swoją odkurzacz bezprzewodowy, ktory dodatkowo myje podłogę. W końcu Michas nie boi sie odkurzacza, ja w każdej chwili mogę poodkurzac i przy okazji umyć podłogę.

Najlepszego dla Solenizantek!!!

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nam dzis pryszedl basenik z piłeczkami :) sofijce sie podoba.Kuzyn dzis wyrzucał piłki na podłogę i małpa tez wyrzuca.Ale najwazniejsze ze sie podoba i posiedzi w nim troche :)

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabrysia ma taki materialowy basen z pileczkami i na poczatku był szal a teraz przechodzi obok niego obojętnie :P ewentualnie wpakuje tam tyłek i wyrzuci piłeczki :D

Zawsze gdy wydaje mi się, ze mamy pewien rytm dnia moje dziecko pokazuje mi jak bardzo się mylę :P

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Bagabaga Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz basenik dodatkowo pełen jest pluszaków :) mesje Glutek codziennie rano daje im buziaki i chwilke pobawi sie piłeczkami. Starszemu kuzynowi podoba sie bardziej, wiec moze jak podrosną to posiedzą dluzej?

atdc6iyei0o27of5.png
  • Bagabaga Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ty Biedronko? Jesteś szesliwą posiadaczką torebki Lóji Witą? :) czy moze tak jak ja dostałaś cos innego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2016, 22:23

atdc6iyei0o27of5.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mari jak wybierzecie fotelik to daj znać jaki :)

Laski co robicie w sylwestra ? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2016, 22:39

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vayn u mnie w pracy tez jest taka księgowa za która trzeba myślec. Wypłaty pracownikow musiałam za nią liczyć na darmowym programie zeby porównywać czy soe noe pomyliła, paranoja i za każdym razem wyliczała rożną ilośc urlopu, ale teraz sie nie doliczę. Dobrze wiedzieć o okolicznosciowym, jak powiedza że nie to sie kłócić nie bede.

Tusia idziemy do znajomych, a do nas przychodzą dziadki i będą pilnować Małą :)

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2016, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia nie boisz się ze jak będą strzelać petardy to Florcia się obudzi ? :P

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
‹‹ 2367 2368 2369 2370 2371 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ