Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
A.W. wrote:Jak mi spada cukier to zaczynają mi się trząść nogi i ręcę i się skupić nie mogę. Ale na szczęście rzadko tak mam.
Właśnie w sumie całe życie swoje dorosłe i nastoletnie, miewam coś takiego czasami, jak długo nie jadłam i np jeszcze cały dzień gdzieś latałam to już murowana trzęsawka. Na początku myślałam, że taki mój urok, ale po tych badaniach krwi w ostatnim czasie zaczęłam zauważać, ze to nie przypadek. Zemdleć na szczęście nigdy nie zemdlałam.
Agnesia nic nie szkodzi, na szczęście medycyna jest teraz mądrzejsza o te 20 lat i mam nadzieję, że taki sytuacje się już nie zdarzają.
Monkey ja coś tam gdzieś kiedyś słyszałam, ale skoro lekarze do tej pory mówili, żeby się nie przejmować to się starałam nie przejmować. Moje internistka na ostatniej wizycie powiedziała tylko, że trzeba będzie ten cukier obserwować, i że na pewno ginekolog mi da skierowanie na cukier ponownie (co się stało) i że jak by coś się działo w wynikach ale też jak jakieś nowe będę miała to żebym też się niej zgłosiła, bo chce też mieć rękę na pulsie. Lekarka też na NFZ przyjmująca. Zapisałam się niej z polecenia znajomej mojej babci i nie żałuję.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 14:24
-
nick nieaktualnyOczywiście że mądrzejsza, dlatego podkreśliłam że było to 20lat temu. Gdybyśmy wiedzieli to samo co wiemy teraz byśmy mu dali ten cukier. Pojechał z poparzeniem nogi do szpitala, właśnie przez cukrzyce bo położył nogi na piecu rozgrzanym i nie czuł gorąca.
A moja dzidzia sie domaga jedzenia a ja czekam na mojego Artura bo idziemy dziś na obiad do babci. A później o 18 do szpitala bo po operacji boli go to jądro i dodatkowo noga ciągnie. Minął już miesiąc a mu się to dzieje przy chodzeniu. Terminy do lekarza są okropnie odległe więc jedziemy na ostry dyżur do szpiatala
A moj psiak ma się wspaniale, biega skacze, przytula się
w poniedziałek ściagamy szwy
oby do poniedziałku a później do piątku
bo mam prenatalne!
-
Pianistka wrote:To ja wam powiem, kolegi dziadek ostatnio zmarł... Starszy człowiek, ok 80 lat... a wiecie jak? Trafił do szpitala bo się przewrócił i złamał nogę... i się zakrztusił herbatą...
masakra
Matko... to by się chyba do nagród Darwina nadawało
-
Cynamonowa mam pytanie czy Ty usg genetyczne robisz na nfz?? masz jakieś namiary? ja dzwoniłam chyba do 7 placówek i WSZYSTKIE terminy(odpowiednie dla mnie zajęte)... kurde jakaś porażka, nie wiem czy dobrze, że wiem że mogłabym zrobić te badania na nfz, a nie zrobię bo nie ma terminów i muszę się obejść smakiem ;/
Dobrze, że Cie wezwali, będziesz spokojniejsza:)

-
Kasia02 wrote:Cynamonowa mam pytanie czy Ty usg genetyczne robisz na nfz?? masz jakieś namiary? ja dzwoniłam chyba do 7 placówek i WSZYSTKIE terminy(odpowiednie dla mnie zajęte)... kurde jakaś porażka, nie wiem czy dobrze, że wiem że mogłabym zrobić te badania na nfz, a nie zrobię bo nie ma terminów i muszę się obejść smakiem ;/
Dobrze, że Cie wezwali, będziesz spokojniejsza:)
Na USG genetyczne idę prywatnie bo razem z pappa robię, a że nie mam wskazań w rodzinie i wiek nie ten to mi refundacji nie przysługuje. Więc niestety w tym temacie nie pomogę. Wiem jedynie,że chyba w klinice Invicta na Złotej mają umowę z NFZ, ale nie wiem jak z terminami. -
Dziewczyny mam pytanie trochę w innym temacie: podobno od stycznia wchodzi ustawa, o tym becikowym przez rok, jeżeli dochody nie przekraczają 1900 na 1 członka rodziny. Czy dziecko też się do tego wlica? Czyli przy 3 os rodzinie dochody nie mogą przekroczyć 1900 na 2 czy 3 osoby?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 15:10
-
w tej ustawie nic o dochodach nie wspominali, natomiast trzeba byc zarejestrowanym w urzedzie pracy lub pracowac na umowie cywilno-prawnej lub byc studentkaA.W. wrote:Dziewczyny mam pytanie trochę w innym temacie: podobno od stycznia wchodzi ustawa, o tym becikowym przez rok, jeżeli dochody nie przekraczają 1900 na 1 członka rodziny. Czy dziecko też się do tego wlica? Czyli przy 3 os rodzinie dochody nie mogą przekroczyć 1900 na 2 czy 3 osoby?
-
Nieee.. Dobrze Pati napisała tobie. Teraz masz jednorazowo 1000 zł niezależnie od dochodów.
A od nowego roku dostaniesz ten 1000 zł jak dochody są mniejsze niż 1900 zł netto na jedną osobę. Plus dodatkowo możesz starać się o 1000 zł miesięcznie przez rok ale to jest tylko dla bezrobotnych, studentów i tych co nie mają umowy o Prace. -
Dokładnie, te 1922 zł na osobę to przy jednorazowm. Do tego przez 12 miesięcy, to z tego co się orientuję to kobieta nie może mieć prawa do zasiłku, czyli nie może mieć składek odprowadzanych na ten cel. To ma pomóc mamą na umowach "śmieciowych", zarejestrowanym bezrobotnym i studiującym.