Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Peggy podejrzewam ze na tej wizycie co bede miec w 12 tc lekarz bedzie badał dane biometryczne bo to taki standard, ja po prostu nie zdecydowałam sie na typowe badania genetyczne czyli usg genetyczne i test pappa, to jest dodatkowo płatne, kosztuje u mnie 400zl i wykonują je tylko lekarze z certyfikatem. Wiec jeżeli sama nie zgłosisz chęci wykonania takich badań lub lekarz ci ich nie zaleci to ich miec nie będziesz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 13:15
-
Właśnie miałam telefon z mojej przychodni od położnej, czy mogła bym przyjść jutro na wizytę, bo właśnie dostali moje badania krwi i mam o ponad połowę niższy cukier niż dolna norma przewiduje. Tak więc idę jutro od 14 będę czekać aż mnie przyjmą. Pewnie kartę ciąży też mi odrazu założą. Nie ma mojej prowadzącej lekarz bo jest na urlopie więc inna mnie przyjmie. No i się zestresowałam. Ale przynajmniej mnie szybciej lekarz zobaczy niż 14 sierpnia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 13:34
-
lelewela wrote:Pianistka a ja się zastanawiałam co tak cię długo nie ma, a ty spałaś w najlepsze

Moze sen ci się zmieni przy dziecku
Witaj Lexi150
Aż dziwne co, codziennie wstawałam o 6-7 a tu nagle dzisiaj tak sobie pospałam
Ale od razu mi lepiej 
Mąż mówi że zmieni mi się... że będe spała lekko i czujnie.. bo teraz można mnie wynieść z łóżkiem i sprzedać i się nie obudzę
A.W., lelewela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa również stałam się posiadaczką spodni z gumką. Koniec chodzenia z rozpiętym rozporkiem. Kupiłam dwie pary. Do pracy muszę się przerzucić całkowicie na sukienki - bo nie bardzo mam wizję jakie spodnie mogłabym sobie kupić.
Ciekawe jakie kurtki i płaszcze będą się zimą na nas dopinały
-
Hej dziewczyny, dobrego dnia

Powiedzcie mi, jak sie nie robi prenatalnych to kiedy jest to cale wlasnie mierzenie kosci itd? bo slyszalam ze tak sie robi ale nie wiem czy to razem z tym prenatalnym? mam wizyte w polowie sierpnia to bedzie moj 13-14tydzien czy cos wtedy bede miala dluzszego czy tylko zwykle usg?
podobno chyba w 20tyg jest jakies wieksze badanie, polowkowe czy jakies - to moze wtedy?
Ma to ktos ogarniete?
-
No właśnie nie mam pojęciaMonkey wrote:Cynamonowa a o czym świadczy ten niski cukier?
Chyba lepiej tak niż by miał być za wysoki?
przy badaniach jakiś miesiąc temu wyszedł mi obniżony poziom glukozy, ale nie aż tak drastycznie. Wtedy byłam u internistki z wynikami i na moje stwierdzenie, że lepiej niski niż wysoki stwierdziła, że niekoniecznie, bo niski może prowadzić do omdleń, a te do niedotlenienia...
Ja ogólnie przed ciążą w ostatnich przynajmniej 2 latach miałam cukier ciut poniżej normy, tj. Ok 63-66 kiedy norma jest od 70. Teraz ten poprzedni był 56, a ten z dziś nie wiem dokładnie, ale chyba poniżej 35
Jutro się dowiem więcej i dziś się zapytam na USG lekarki co ona o tym sądzi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 13:55
-
Zbyt niski cukier moze prowadzić do hipoglikemii, a nawy śpiączki cukrzycowej. Niskiego cukru nie można bagatelizować bo jest tak samo niebezpieczny jak wysoki cukier.
https://portal.abczdrowie.pl/pytania/jak-odzywiac-sie-majac-hipoglikemie-w-ciazyWiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 14:01
-
Dlatego jutro wizyta u lekarza, dodatkowo w przyszłym tygodniu idę do mojej lekarz rodzinnej. Ja od dawna lekarzom mówiłam, że zawsze mam niski cukier, ale nikt nic z tym nie zrobił, bo to tylko trochę poniżej normy było, a ja przecież młoda, zdrowa itd. Może przynajmniej teraz mnie przebadają.
Co do pozytywów to po pierwsze szybsza wizyta, a po drugie to porania ma plusa dużego, że od razu zadzwonili i umówili mnie na jutro. Bo jak ktoś nie pamięta to ja na NFZ chodzę. -
dokładnie... ja często mam hipoglikemię i wcale to takie kolorowe nie jest bo zdarzyło mi się stracić przytomność na środku ulicy lub w pracy... raz miałam wstrząs przy stężeniu ok 28... ale teraz bardzo się pilnuję, ciągle coś przegryzam, zawsze mam przy sobie coś słodkiego... U mnie to rodzinne bo oboje rodziców mają to samo więc wiem jak wyczuć kiedy cukier zaczyna spadać...
-
Cynamonowa wrote:No właśnie nie mam pojęcia
przy badaniach jakiś miesiąc temu wyszedł mi obniżony poziom glukozy, ale nie aż tak drastycznie. Wtedy byłam u internistki z wynikami i na moje stwierdzenie, że lepiej niski niż wysoki stwierdziła, że niekoniecznie, bo niski może prowadzić do omdleń, a te do niedotlenienia...
Ja ogólnie przed ciążą w ostatnich przynajmniej 2 latach miałam cukier ciut poniżej normy, tj. Ok 63-66 kiedy norma jest od 70. Teraz ten poprzedni był 56, a ten z dziś nie wiem dokładnie, ale chyba poniżej 35
Ale tak samo było z moim TSH, zawsze w górnej granicy normy. I mimo że wszędzie czytałam, że w moim wieku powinno być mniej to żaden lekarz sié tym nie przejął. -
Trafić na dobrego lekarza to cud.
Ja to się zdenerwowałam, bo pierwszego telefonu z poradni nie słyszałam i patrzę nieodebrane połączanie od gina, myślę, kurcze co jest??? W piątek krew pobierałam to co tam takie wyszło, że dzwonią. No i cytologie jakiś czas temu miałam i jeszcze ostatnio wyników nie było, to myślałam, ze może coś z tym. Cieszę się, ze dziś USG, to podejrzę czy wszystko dobrze z Bąbelkiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2015, 14:10
-
nick nieaktualnyPrzepraszam że to napisze ale właśnie mój dziadek zmarł przez niski cukier, oczywiście to było 20lat temu więc nie ma co porównywać terazniejszej wiedzy na ten temat. Ogólnie był cukrzykiem, w szpitalu podali mu tyle insuliny że spadł mu cukier za nisko, uratowalaby go łyżeczka cukru wsadzona do ust. Niestety żaden lekarz o tym nie pomyślał nie wiedzieli co się dzieje:(Cynamonowa wrote:No właśnie nie mam pojęcia
A to ze tak Co się obniżył to normalne mój organizm nie wytwarza wystarczającej insuliny w ciąży dla mnie i dziecka więc mam cukrzycę. Twój organizm nadprodukuje dla was ta insulinę stąd tak niski cukier. Zjedz coś słodkiego ale nie prześlesz się. Chodzi raczej o dodatkową łyżeczkę cukru do herbaty:) jutro pewnie dostaniesz jakieś leki podwyższające trochę glukoze