Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Kri mi dr mówiła, że przezpochwowe usg faktycznie nie jest wskazane zbyt często, ale już później przez powłoki nie ma takiego wpływu na maluszka, tym bardziej to bez dopplera. Inaczej też sprawa wygląda jeżeli to Twoja pierwsza ciąża i przebiega bez problemów a inaczej jeżeli masz obciążony wywiad położniczy. Z resztą każdy lekarz wie co robi (przynajmniej tak myślę
).
-
Kri wrote:Jak często chodzicie na usg? Bo widzę, że niektóre z nas są w 14 tyg i zaraz znowu idą... Czy to dopiero badanie 11-14 Tc bo nie pasuje na ok. 20 Tc? Czy w tak zwanym międzyczasie też latacie?
A w sprawie mdłości to nic nie miałam i nie mam, właściwie to żadnych dolegliwości
Hej
Ja miałam pierwsze usg w szpitalu jak leżałam ok 9 tyg bo plamiłam a poźniej poszłam w 13 tyg prywatnie żeby zmierzyć przezierność karkową itd i teraz pojde w 20 lub 23 tyg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2015, 17:42
Kri lubi tę wiadomość
Kubuś

-
Tusiaa wrote:Lexi150 - ja sie chyba od niej uzależniłam
dobrze że kawy nie piję (oczywiście przez okres ciazy) bo moje dziecko chyba by zwariowało i w ogóle by nie spało i tylko mnie kopało heheh 
U nas zawsze cola w lodówce musi być. Mój Mąż też od niej uzależniony. Z resztą jak ma być inaczej jak moja mama bedąc w ciąży ze mną piła pepsi litrami...Hihihih...A czujesz już ruchy?
-
tysiaa93 wrote:Tak, co miesiąc
razem z usg 
Zbyt częste usg to usg co kilka godzin jak dla mnie
Tysiaa jestem ciekawa czy jest taka dziewczyna która robi usg co kilka godzin dziennie hehe
Ja uważam, że jeśli coś jest z ciąża nie tak to lepiej to kontrolować niż sie zamartwiać niepotrzebnie
a jesli ciąża prawidłowa to niekoniecznie robićco miesiąc usg . Noo ale to jest sprawa indywidualna i tez zalezy czy ktoś chodzi prywatnie czy na NFZ
Kubuś

-
No dokładnie, sprawa indywidualnaTusiaa wrote:Tysiaa jestem ciekawa czy jest taka dziewczyna która robi usg co kilka godzin dziennie hehe

Ja uważam, że jeśli coś jest z ciąża nie tak to lepiej to kontrolować niż sie zamartwiać niepotrzebnie
a jesli ciąża prawidłowa to niekoniecznie robićco miesiąc usg . Noo ale to jest sprawa indywidualna i tez zalezy czy ktoś chodzi prywatnie czy na NFZ 
wolę chodzić co miesiąc i być spokojna
wyluzuję dopiero jak poczuje ruchy :p
Bree lubi tę wiadomość
-
Lexi, czuję już ruchy a nie mogłam się doczekać
POczułam ostatniego dnia 16 tyg
Na poczatku myslałam, że może mi siezdaje jak dostałam rano pare kopniaczków a poźniej dostałam na dobranoc też pare i już wiedziałam, że to mój bobas
Fakt są delikatne na poczatku musiałam leżec plackiem na plecach i trzymać ręce na brzuchu a teraz już czuje nawet jak siedze
od czasu do czasu mnie kopnie
a Ty czujesz ruchy?? To Twoja pierwsza ciąża??
Kubuś

-
Pierwsza na takim etapie. Ale nie czuje jeszcze nic. A tak mi się marzy dostać kopniaczka

Mam tylko nadzieję, że może ze względu na to, że jestem raczej drobna nie będę musiała długo czekać...
-
Tysiaa ja już widzę jak wyluzujesz hehe
przypuszczam, że wtedy będziesz sie martwić że od czasu do czasu nic nie czujesz, że nie kopie 
Już niedługo kochana i Ty poczujesz
już bliżej niz dalej. A łożysko masz na której scianie tylnej czy przedniej ??
Kubuś

-
Nie dobijaj mnie hihiTusiaa wrote:Tysiaa ja już widzę jak wyluzujesz hehe
przypuszczam, że wtedy będziesz sie martwić że od czasu do czasu nic nie czujesz, że nie kopie 
Już niedługo kochana i Ty poczujesz
już bliżej niz dalej. A łożysko masz na której scianie tylnej czy przedniej ?? 
mam nadzieję że serio wtedy wyluzuję ale to czas pokaże 
O łożysku mam napisane tylko tyle, ze lokalizacja :dno macicy wysoko. Nie wiem co to znaczy
O wszystko się dopytam na następnej wizycie
-
Lexi150 wrote:Pierwsza na takim etapie. Ale nie czuje jeszcze nic. A tak mi się marzy dostać kopniaczka

Mam tylko nadzieję, że może ze względu na to, że jestem raczej drobna nie będę musiała długo czekać...
W sumie masz jeszzce trochę czasu bo dopiero 14 tyg masz
Ja siebie w sumie nie uważam za drobną bo kiedys byłam grubsza, że az uda mi się ocierały o siebie i sie wkurzałam tylko. Spodnie zawsze poprzecierane w kroku
noo ale poźniej jakos tak schudłam, i koleżanka twierdzi że źle wyglądam i że nie wyobraża sobie mnie z brzuchem bo praktycznie nic nie widać
może coś troszeczkę ale to nie wygląda na ciąże 
W sumie to tez musiałam poczekać na kopniaczki bo moim zdaniem szybko nie nastapiły
Kubuś

-
tysiaa93 wrote:Nie dobijaj mnie hihi
mam nadzieję że serio wtedy wyluzuję ale to czas pokaże 
O łożysku mam napisane tylko tyle, ze lokalizacja :dno macicy wysoko. Nie wiem co to znaczy
O wszystko się dopytam na następnej wizycie 
Ahaa ale zreszta Tobie brzuszek juz widac to pewnie masz na tylnej. Więc nie powinnaś dłuugo czekać. Ja mam na tylnej scianie ale też dowiedziałam sie przez przypadek jak byłam w szpitalu i później wypis dostałam
Pewnie kiedys bym się dowiedziała
tysiaa93 lubi tę wiadomość
Kubuś

-
Kri w sumie to sprawa indywidualna każdej kobietki
Mówią, że niby do 20 tyg powinno się poczuć ale to pewnie tez zalezy na której scianie jest łożysko. Ja np poczułam ruchy/kopniaczki/puknięcia w 17 tyg ale mam koleżanke po 30-stce która poczuła dopiero w 20tyg
Kubuś

-
Ja chodzę prywatnie byłam dwa razy i miałam dwa razy usg dopochwowe 1 września ide trzeci raz i na pewno usg tez bede miec,oprócz tego usg przez brzuch miałam podczas ecografi oraz przy teście pappa wiec miałam ich 4
1 września bede miała piąty raz a w październiku szósty raz bo ide na ecografie i pozniej chce isc na usg 4d.
Ja tez juz sie nie moge doczekać kiedy dzidzia zacznie mnie okładać
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2015, 18:22
-
Kri u każdej to inaczej przychodzi. Jedne już ok. 15-16 a inne dopiero po 20 tc. W pierwszej ciąży ponoć później a w kolejnej szybciej. Ale właśnie duży wpływ jak wspominała Tusiaa ma położenie łożyska: na tylnej ścianie = szybciej odczuwalne ruchy. U mnie niestety na przedniej więc pewnie będzie później...