X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to już miałam usg tyle ze nie wspomnę, ale dwa dodatkowe jak bylam w szpitalu bo plamiłam. Mój gin mi kaze przychodzić co 3 tygodnie i za każdym razem robi usg - już miałam przynajmniej 6 jak nie więcej. Zapytalam go i powiedział ze to bezpieczne i zebym się nie martwila. Chodze prywatnie, kiedyś się zgadałam z dziewczynami w poczekalni i jedna z takim dyzym już brzuzkiem powiedziała ze usg to miała kilkanaście bo chodzi od początku do niego najpierw było co 3 a potem co 2 tyg. i za każdym razem robi usg.
    Tez był czas ze mnie martwilo ze tak dużo usg miałam ale wierze mu i ciesze się za każdym razem widzac ze z maluszkiem wszystko dobrze.
    Wiem ze na nfz sa 3 usg chyba ale wśród moich koleżanek co chodza prywatnie to na każdej wizycie maja także nie wiem czym to idzie, pewnie lekarzem.

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • gorgeous Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny :) Ale mi w tym tygodniu brzuszek wyskoczył - szok po prostu! :P

Co do wcześniejszego pytania o Duphaston - ja brałam go przed zajściem w ciążę, a w ciąży od 7 tygodnia po 2 tabletki dziennie. Od ostatniej wizyty, czyli 3 sierpnia, lekarz kazał mi brać po jednej. Zostały mi bodajże jeszcze tabletki na następny tydzień i będzie w końcu koniec. :) A kwas foliowy już przestałam brać.

Co do zachcianek - od początku mam parcie na mięso, co się nie zmieniło do tej pory. Wcześniej odrzucało mnie od słodyczy, a teraz czasami mam ochotę, ale dosłownie na kawałek, bo od razu zgagę mam automatycznie. No i lody zawsze kochałam, więc to się nie zmieniło. :P

dxom9vvj2dzo2yyb.png
  • Joanna_88 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam USG 7 razy. Ktoś pobije? Pierwszy raz poszłam dwa dni po zrobieniu testu, z uwagi na wcześniejsze problemy bardzo się denerwowałam czy pęcherzyk jest w macicy. Dużo o tym czytałam, bo też się martwiłam, że może tego USG za dużo, ale nie znalazłam wiarygodnego potwierdzenia, żeby to badanie było szkodliwe

ex2bx1hp35w324su.png
  • gorgeous Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o usg, to kiedy chodziłam prywatnie, to miałam za każdym razem. Teraz gdy jestem na NFZ, to miałam w 13 tygodniu i pewnie będę miała jeszcze tylko 2 razy... Do lekarza mam mniej więcej co miesiąc, ale bez usg. Troszkę żałuję, bo byłabym spokojniejsza, wiedząc, że z maluszkiem wszystko dobrze, ale na NFZ więcej chyba nie przysługuje... Chyba że mnie moja lekarka zaskoczy, bo tu gdzie chodzę, tylko ona w zasadzie robi usg, więc może da mi coś podejrzeć. ;)

dxom9vvj2dzo2yyb.png
  • Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba ja przebije juz 8 razy miałam usg, a 31.08 mam kolejną wizytę. Tylko, ze ja plamilam, 2 razy byłam w szpitalu (czyli nadprogramowe usg) no i jestem po chorobie. Poza tym jak sie chodzi prywatnie to wizyty są raczej częściej. Ja miałam najpierw co 2 tyg, a teraz co 3. I z lekami pewnie tez przebije bo dalej biorę 2x luteinę i 2xdupka :) Jest to czesto, no ale tak ustala lekarz. Koleżanka chodzi na NFZ jest w 10 tyg i tez juz była 3 razy mimo, ze u niej było wszystko ok, a teraz jak lekarz zobaczył, ze wszystko sie dobrze rozwija to ma przychodzić co 3 tyg. Co miejsce to inaczej. Z kolei mam koleżankę z innego regionu i jak dostała zwolnienie w czerwcu po prenatalnych to az do pazdziernika i wtedy ma dopiero kolejna wizytę :D

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam USG 5 razy przy czym raz byłam na pogotowiu z plamieniem (bez USG) i raz z krwawieniem żywą krwią i też nie zrobili mi USG tylko sprawdzili detektorem czy dziecko żyje...
    Teraz zestopowałam ale wyglądało to tak że pierwsze 3 miałam : 6t1d, 7t4d, 8t4d :D a potem 10t4d i 12t6d :)
    ale od 6 tygodnie nie było nawet małego krwawienia więc czekam spokojnie na wyznaczone połówkowe 10 września :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia,a co z szyjka? Zbadal Ci gin? Mnie ostatnio tak,zmierzyl usg dopochwowym, łapek nadal nie pchal,pytal tylko czy zadnych uplawow nie mam. A nie mam.

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti87 wrote:
    Różnie to może być. Bo jeżeli ktoś już był w ciąży i jest dość chudy to Może poczuć koło 16 tyg, a zazwyczaj mówią że koło 20 tyg każdy powinien poczuć....
    A już też doczekać się nie mogę hihihihi
    Mysle ze to kwestia tego ze dziewczyny w drugiej ciazy i kolejnej po prostu juz wiedza jak to czuc i dlatego wylapuja to wczesniej. Ja tam cos czuje czasem ale skad mam wiedzic czy to cos zabolalo czy to Hania puka?:) moze dziewczyny powiedza jak to czuc? Sa tu ekspertki ciazowe,wielorodki:)

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2015, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulipanna wrote:
    Tysia,a co z szyjka? Zbadal Ci gin? Mnie ostatnio tak,zmierzyl usg dopochwowym, łapek nadal nie pchal,pytal tylko czy zadnych uplawow nie mam. A nie mam.
    Ostatnio zrobił mi szybkie bezpłatne usg, żeby mnie uspokoić i sprawdzić czy dziecko żyje, bo martwiłam się tymi bólami brzucha. Na początku września idę już na normalną wizytę i wtedy wszystko posprawdza :) I nie zapomnę spytać o swoją szyjkę hah :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2015, 23:09

Bree lubi tę wiadomość

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Kri Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chodzę prywatnie nie na NFZ i następne usg mam mieć dopiero 20 Tc. Poprostu chyba nie widzi potrzeby częściej badać. Ale jak Was posłuchałam to chętnie bym poszła wcześniej płeć podejrzeć :-) a tak a propos jak macie wizytę razem z usg to ile płacicie?

oar8flw1nowd9vtv.png
    74dipiqv6mmnfuyl.png

• Doti87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja na NFZ nigdy nie pójdę ale to przez to ze nie trafiłam na dobrych lekarzy i się bardzo zrazilam. Wolę dać obojętnie jakie pieniądze ale żeby człowiek był normalny.
    A teraz wizytę mam nawet co 5 tyg bo ciąża przebiega super, ja mam zero objawów więc jest ok.
    A za wizytę zawsze place 300 zł. Siedzę u niego koło 30-40 minut bo zawsze mam usg, bada ciśnienie, wagę i ogolnie każda wizyta podobna :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 09:57

f2w3s65g6ss24352.png

f2wli09k74bg1ma0.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na NFZ też nie ma nikogo dobrego.
    Za wizytę płacę 100 a za usg 150 więc 250 :P Przed wizytą położna bada mi ciśnienie, sprawdza wagę itp, ale to chyba wszędzie tak jest.

Bree lubi tę wiadomość

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To kosmos kase placicie,zawsze mam wizyte z usg razem z trybem 4d,mase zdjec,wazenie,cisnienie,rozmowe,recepte,zwolnienie za 100 zl wszystko. Usg genetyczne tez tyle kosztowalo. Przypiszczam ze to polowkowe bedzie drozsze bo jakis gin z CZ matki polki z lodzi to robi i plyte nagrywaja

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kri wrote:
    Ja też chodzę prywatnie nie na NFZ i następne usg mam mieć dopiero 20 Tc. Poprostu chyba nie widzi potrzeby częściej badać. Ale jak Was posłuchałam to chętnie bym poszła wcześniej płeć podejrzeć :-) a tak a propos jak macie wizytę razem z usg to ile płacicie?

Ja jak byłam raz na prywatnym usg to zapłaciłam 100zł :)

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • tysiaa93 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i kosmos ale to tylko pieniądze :) Raz jest więcej a raz mniej :P

Doti87, Bree lubią tę wiadomość

0potul.gif
    ♥Gabrysia♥
    3i49jw4zebtargzr.png
  • Tusiaa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oo niezle chyba bym zbankrutowała jakbym musiała placić 300zł :P ja chodzę na NFZ jak na razie co miesiąc ale jak cos mnie niepokoi to idę do swojego lekarza prywatnie tylko że on nie robi usg i płacę 30zł(w tym jest recepta) no chyba, że cytologie robi to 50 lub 70zł :P Zrobi przegląd i to wszystko :D

Kubuś <3
    1usae6yd1m2ge70e.png
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie na NFZ u pani doktor przez dwa dni chodzić nie mogłam tak mnie przrbadala a poza tym przeżyłam jej napad szału po tym jak rozmawiała z funduszem że ma błędy za zagraniczna wizytę w formularzu wychodząc powiedziałam sobie ze tam nie wrócę i już nie próbuje dalej dodatkowo powód też jest nieco inny że muszę mieć lekarza który prowadził i miał styczność z pacjetkami z problemami tarczycowymi za wizytę z usg pomiarem pH ciśnieniem waga place 160 zł a za prenatalne u innego lekarza zapłaciłam 300 jestem ciekawa ile wyniesie polowkowe i czy prowadzący wykona ale dowiem się wszystkiego 9 września wiadomo jeśli mają mała konkurencję to biorą dużo i liczy się też to gdzie pracują na co dzień

dqprqtkfus8kbbbd.png
  • Doti87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam że jeżeli mnie stać na dziecko, to również na najlepszego lekarza który zadba w czasie trwania ciąży jak i podczas porodu. A to są tylko pieniądze i wizytę mam teraz co 5 tyg więc jest spoko:-)

To tak jak z lekami, niektórzy wola brać tylko kwas foliowy za 5 zł a niektórzy kupują witaminy specjalne za 50 zł:-)

f2w3s65g6ss24352.png

f2wli09k74bg1ma0.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed ciąża przez rok chodziłam do Lux Medu bo mam abonament z pracy. Niestety kiedy wyczerpałyśmy z lekarką wszystkie możliwości skierowała mnie do poradni ginekologicznej na NFZ. Na wizytę czekałam prawie 2 miesiące. Ale trafiłam do fajnej lekarki która dosyć szybko ustaliła plan leczenia ale co z tego jak na najbliższą wizytę mogłam się umówić dopiero za 3 miesiące!!! Masakra. Ale się umówiłam. Trafiłam do jakiejś innej lekarki, która kazała mi brać duphaston od 15 dc (mimo że 3 razy zwracałam uwagę na długie cykle i późną owulację ok. 30dc). Postanowiłam, że więcej tam nie pójdę. Wróciłam do Lux Medu i okazało się że jestem w ciąży. Pani dr (wiedząc o podwyższonych przeciwciałach) zaleciła wizytę w poradni patologii ciąży na NFZ. Bałam się, że znowu będę musiała tyle czekać i trafię na jakiegoś heretyka ale wizytę ustalono mi za kilka dni. W międzyczasie beta zaczęła mi spadać i kiedy trafiłam do poradni było już po wszystkim. Ale pani dr zajęła się mną rzeczowo, i powiedziała, że od tej pory jestem pod jej opieką. W tym samym cyklu dzięki niej zaszłam w kolejną ciążę. Jest świetnym lekarzem a na wizytę do niej mogę przyjść w każdej chwili kiedy coś mnie niepokoi. Tak więc nie ma reguły. Czasami na NFZ też można fajnie trafić.

Tusiaa lubi tę wiadomość

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • Bruśka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiadomo że są lekarze i Lekarze i ze zawsze coś można znaleźć. Ja po pierwszej wizycie na NFZ byłam zachwycona lecz przy drugiej już tak różowo nie było. Poszłam do lekarza z polecenia endo i tam zostałam. Co prawda tutaj nie ma problemu z umawianiem wizyt na NFZ u jednych jest tego samego dnia a u drugich w przeciągu tyg i to w sezonie urlopowym co mnie zaskoczyło.

dqprqtkfus8kbbbd.png
‹‹ 657 658 659 660 661 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ