Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
A powiem Wam, że to mnie pocieszyłyście, że do gina nie trzeba potem co 2 tygodnie. U mnie ciąża przebiega prawidłowo (i oby tak zostało), więc mam nadzieję, że utrzymam tendencję wizyt co 4 tygodnie. Zwłaszcza, że ile kasy to by było... Wolę nie liczyć już tego nawet...
Wchodzimy w 7 miesiąc (niektóre już rozpoczęły), więc powoli się zastanawiam nad zakupem i ustawieniem łóżka -
Wiem ze na początku mamy bliźniaków chodzą co 2 tygodnie. I tak jak nie ma wskazań to i nie ma takiej potrzeby.
Co do łóżeczka to tez uważam ze za wcześnie. Po pierwsze kurz. No i niby człowiek nie za bardzo wierzy w przesady to uważam że bez sensu wywoływać wilka z lasu. Myślę że w styczniu wystarczy mieć poprawa pościel, poprasowaną. A w razie awarii jakiejkolwiek to Ci nasi faceci dadzą radę. A jak nie będzie im szło to poproszę o pomoc kogoś. -
nick nieaktualnyBruśka wrote:A co do łóżeczka to jeszcze nie. Szkoda mi się obijac o te meble i żeby się kurzylo. Na poczatek i tak kolyske mamy więc nie wiem czy nawet lozeczko będzie złożone. Na fb grupie dziewczyny już mają wszystko gotowe mi się wydaje że za wcześnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 08:56
-
Mam pytanie do dziewczyn z RH-
jako że ja mam rh-, mój ma rh+ lekarz poinformował mnie na ostatniej wizycie o możliwości prowadzenia profilaktyki w trakcie ciąży imunoglobuliną anty D. Szczepionkę podaję się wówczas w 28tc, na necie przeczytałam, że 28-32tc. Szczepionkę trzeba kupić samemu na receptę koszt orientacyjny z neta to 350-500zł. I tu pojawia się moje pytanie ponieważ mój gin nie wiele mi więcej na ten temat powiedział, czy Wasi Wam coś o tym mówili?
Z tego co przeczytałam w internecie, w przypadku gdy w 1szej ciąży dziecko miałoby rh+, pozwala to uniknąć problemów w 2giej ciąży. Wiecie coś na ten temat, do tej pory myślałam, że zastrzyk daje się tylko po porodzie.vayn lubi tę wiadomość
17/2/2016 B
11/3/2018 I -
To wynika z tego że przy porodzie zawsze gdzieś tam krew się wymiesza a przrciwviala się u Ciebie wytworza i to właśnie jest chyba pomocne przy 2 ciąży. Bo jak teraz robiłaś grupę krwii to oznaczali czy masz przeciwciała. Ekspertem nie jestem ale może rodzonneho spytaj albo na szkole
-
Joanna_88 wrote:Laseczki, a wiecie po którym tygodniu ciąży trzeba chodzić na wizyty do giną co 2 tygodnie?
Ja osttanią wizyte miałamm 30 października i teraz powinnam iść za 2 tyg ale ta pinda w przychodni zapisała mnie za miesiac a dopiero to zauwazyłam w domu i już nie chciało mi się tam jechać, dzwonic tłumaczyćtakże pojdę 30 listopada i od tamtej pory co 2 tyg bede chodzic
Zresztą na karcie ciazy pisze że od 32-36tc co 2 tyg wizyty na NFZ
To chyba mój gin coś się pomylił że kazał przyjść za 32 tyg
Aa co do łóżeczka ja jeszzce nie mam kupionegoale zamierzam gdzieś pod koniec lisopada kupic. Myślę że w styczniu je wstawię do pokoju ale to sie okazę
Aa ciuszki będę prasowac i prać gdzies w grudniu bo jak ja tego nie zrobie to mąż nie będzie miał kiedy bo go nie ma od pon - pt także wszystko by spadło na mamę a nie chce do tego doprowadzić
d84 - ja też byłam pewna że tylko podaje się przy porodzie Tobie i chyba dziecku ale nie jestem pewna. Na szczęście nie mam tego problemu ale może faktycznie spytaj rodzinnego tak jak mówi BruśkaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 10:19
Kubuś
-
Tusia, masz rację, ja też nie chcę żeby to się skończyło tak, że moja mama będzie robotą zawalona i tak mega dużo mi całe życie pomaga. Myślę, że pranie i prasowanie jakoś sobie rozłożę w czasie. Najpierw pościele i kocyki, a poźniej dopiero ubranka. A ile kupiłyście kompletów pościeli i kocyków? Ja mam 3 kocyki i 3 pościele. Mam nadzieję, że to wystarczająco
-
Zrobiłam dziś w końcu krzywą. Modliłam się żeby nie zwymiotować ale na szczęście jakoś poszło. A już byłam taka głodna, że od razu po wyjściu poszliśmy z Mężem na tosta.
A teraz się położyłam i Młody szaleje...
Ja mam 3 komplety pościeli, jeden kocyk z podusią minky, jeszcze jeden zestaw zamówiony do wózka i kupię jeszcze jakiś jeden więc w sumie też 3 będą.
Co do łóżeczka to czeka na odebranie od kuzynki. Mieliśmy pojechać po nie w tym miesiącu ale nie wiem czy się ogarniemy. Może w grudniu dopiero. A pościel też już poprałam i poprasowałam wczoraj i włożyłam do torby foliowej żeby się nie kurzyło.
Edit: Natalcia głównie chyba teraz te kocyki z minky królują, a tych masz do wyboru do koloru wszędzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 11:54
-
Hej dziewczyny!
Ja jeszcze lozeczka w ogole nie mam! ale przymierzamy się czasami do tego żeby jakies wybrać, ale pewnie zrobimy to początkiem grudnia.
Co do pościeli to ja mam jeden komplet, bo nie zamierzam jej szybko uzywac -tylko żeby tak przez dzień podlozyc albo nakryc, na noc na pewno nie. Mam tez jeden śpiworek i kupie dwa rozki i będę sprawdzać co małemu pasuje, jak cos to się szybko dokupi poszewki/drugi śpiworek - wole nie kupować za dużo, bo może się okazac ze nie będę uzywac. Kocyki mam trzy ale takie mniejsze wiec chyba kupie jeszcze jeden jakiś większy.
Od wczoraj normalnie mój dzidziuś praktycznie caly czas się rusza. No może nie caly czas, ale bardzo często, az nie wiem czy się nie martwic. W nocy nie mogłam spac bo się ciagle ruszal, teraz tez zamiast odsypiać to harcujeAle chyba nie mam się czym martwic bo nie sa to jakies gwałtowne, nagle ruchy, tylko wlasnie takie plynne, spokojne. Mam nadzieje. W aplikacji mi pisze ze w sumie teraz jest okres największej aktywności i ze się mocno odczuwa i często wiec może nie ma się czym martwic
ps. a czy Wy polecacie te rozne rzeczy z minky? bo widziałam i kocyki i poduszeczki i rozne takie rzeczy - fajne to?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 11:47
-
ja kocyk do wózka odkupiłam od koleżanki minky, ta strona futerkowa, jest mega milutka. Jednak są różne gramatury tych futerek. Ona ma to lepsze, nie wiem czy to "gorsze" jest rzeczywiście dużo gorsze, ale na pewno tańsze. Powiedziałabym, że sama bym dla siebie taki kocyk chciała
-
szara myszka wrote:Hej dziewczyny!
Ja jeszcze lozeczka w ogole nie mam! ale przymierzamy się czasami do tego żeby jakies wybrać, ale pewnie zrobimy to początkiem grudnia.
Co do pościeli to ja mam jeden komplet, bo nie zamierzam jej szybko uzywac -tylko żeby tak przez dzień podlozyc albo nakryc, na noc na pewno nie. Mam tez jeden śpiworek i kupie dwa rozki i będę sprawdzać co małemu pasuje, jak cos to się szybko dokupi poszewki/drugi śpiworek - wole nie kupować za dużo, bo może się okazac ze nie będę uzywac. Kocyki mam trzy ale takie mniejsze wiec chyba kupie jeszcze jeden jakiś większy.
Od wczoraj normalnie mój dzidziuś praktycznie caly czas się rusza. No może nie caly czas, ale bardzo często, az nie wiem czy się nie martwic. W nocy nie mogłam spac bo się ciagle ruszal, teraz tez zamiast odsypiać to harcujeAle chyba nie mam się czym martwic bo nie sa to jakies gwałtowne, nagle ruchy, tylko wlasnie takie plynne, spokojne. Mam nadzieje. W aplikacji mi pisze ze w sumie teraz jest okres największej aktywności i ze się mocno odczuwa i często wiec może nie ma się czym martwic
ps. a czy Wy polecacie te rozne rzeczy z minky? bo widziałam i kocyki i poduszeczki i rozne takie rzeczy - fajne to?
A co do tych minky to polecam. Ten materiał jest taki milusi i do tego ślicznie wygląda. Ale ważne żeby z jednej strony była bawełna-podszewka.szara myszka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyD84 u nas jest podobnie. Ja mam rh-, małż rh+. Imunnoglobine dostanę dopiero po porodzie. Teraz co 6-8tyg mam sprawdzane przeciwciała we krwi - póki co zawsze nie wykryto. Gdyby się pojawiły to wtedy ciąża szczególnego nadzoru i zastrzyk przed porodem. Dopóki nie odkleja się łożysko lub coś innego żeby ta krew miała jakoś się wymieszać to w 1 ciąży nie ma podstaw żeby dostawać zastrzyk. Dopiero w 2 ciąża jeśli dziecko odziedziczy rh po tacie, wtedy ciąża wysokiego ryzyka.
Ja od przyszłego tygodnia biorę się ostro za pranie i prasowanie. Muszę mieć ogarnięte wszystko przed sylwestrem bo już wtedy małż mnie zawozi do moich rodziców i ja tam będę czekała na godzinę 0tulipanna lubi tę wiadomość
-
aaa ja się nie zapuszczam w takie drogie kocyki
jak dla mnie to każdy kocyk spełni swoją rolę
jak jest gruby to powinien byc ciepły .. zresztą jak dziecko lezy ubrane i np spi w wózku to każdy kocyk spełni swoje zadanie
Oj a mój mały tak samo juz tak, się wierci że szokw nocy tak samo
w sumie czasem jak w nocy nie czuje ruchów to sie zastanawiam czy aby wszytsko w porzadku ale wystarczy że reke przyłoże i on sie uaktywnia
Vayn godzina zero heheśmiesznie to brzmi. Ja się tak zastanawiam czy na pewnno będe wiedziała, że to już i trzeba bęedzie jechac do szpitala. ZReszta nie wszystkim wody odchodzą.. póki co jeszcze trochę czasu jest ale zaraz świeta i po świetach będzie oczekiwanie
nie wiadomo czu urodzimy w terminie czy przed czy może po... Cos czuję że od połowy stycznia będę siedziałą jak na szpilkach i będę sie zastanawiać czy na pewno wszystkko mam zapakowane do torby
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 12:09
tulipanna, szara myszka lubią tę wiadomość
Kubuś
-
Mój brzuch UFO?
a to się Tymus obrazi!
no właśnie - oficjalnie wczoraj z okazji braku prądu i rozmow przy swieczkach zadecydowalismy, że nasz ksieciunio będzie się nazywał Tymon
Tak czytam ile Wy macie i czy jest tu ktoś kto jeszcze się powstrzymał z zakupami?bo zaczynam dola łapać, że nic nie mam. Fakt lozeczko mam, nawet stoi rozłożone, ale żadnych pościeli, kocykow, spiworkow itd nie mam, znaczy mam - w obserwowanych na allegro
głównie ze względów finansowych zakupy zaczynam dopiero w grudniu, teraz cała kasa szła na remont.. Przeprowadzka z kawalerki 26m2 do domku jednorodzinnego, więc wielu rzeczy nam brakowało no i brakuje do tej pory
nie wspominając o generalnym remoncie, burzeniu scian itd..
A teraz się martwie, że mało czasu zostalo, a ja jestem w D...
-
Mila920 wrote:Mój brzuch UFO?
a to się Tymus obrazi!
no właśnie - oficjalnie wczoraj z okazji braku prądu i rozmow przy swieczkach zadecydowalismy, że nasz ksieciunio będzie się nazywał Tymon
Tak czytam ile Wy macie i czy jest tu ktoś kto jeszcze się powstrzymał z zakupami?bo zaczynam dola łapać, że nic nie mam. Fakt lozeczko mam, nawet stoi rozłożone, ale żadnych pościeli, kocykow, spiworkow itd nie mam, znaczy mam - w obserwowanych na allegro
głównie ze względów finansowych zakupy zaczynam dopiero w grudniu, teraz cała kasa szła na remont.. Przeprowadzka z kawalerki 26m2 do domku jednorodzinnego, więc wielu rzeczy nam brakowało no i brakuje do tej pory
nie wspominając o generalnym remoncie, burzeniu scian itd..
A teraz się martwie, że mało czasu zostalo, a ja jestem w D...też nie mam jeszcze kocyków, rożków, łóżeczka, wózka i innych takich większych rzeczy, bo po prostu nie mam gdzie tego trzymać, poza tym wydałam w tym miesiącu już dość i muszę czekać na następny