Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Albo może truskawki świece i godzina gry wstępnej
W owulacje to przegląd kamasutry: pieski, najeźdźcy co drugi dzień, a teraz delikatnie...ehh natura
BTW Potem się dziwić, że faceci już nie mogą się w tym wszystkim połapaćPaulette lubi tę wiadomość
-
Ale ci lekarze przesadzają ;P Najchętniej by kobietę w wyrze przykuli i karmili chlebem i wodą Najbardziej niebezpieczne są wbrew pozorom: surówki w barach i wędliny i pasztety na wagę z marketów...
Tu jest fajne opracowanie:
http://ebmama.blogspot.com/2015/01/listerioza-w-ciazy-czy-wyrzekac-sie.html
Cytuję:
"Moja lista produktów niewskazanych jest subiektywna i brakuje w niej wielu pokarmów, które odradzane są przez kolorowe pisma i niektórych ginekologów. Jest jednak opracowana biorąc pod uwagę najczęstsze epidemie listeriozy w ostatnich latach.
Nie jedzmy:
-surowych jaj, mięs i ryb
-wędlin, ryb wędzonych, pasztetów i serów w nieoryginalnych opakowaniach, na wagę, "z lady". Nie wiemy ile mogły one leżeć po rozpakowaniu i rozporcjowaniu
-mleka niepasteryzowanego
-serów wytwarzanych w sposób tradycyjny w gospodarstwach i nie poddawanych intensywnej obróbce termicznej (np. bryndza, oscypki, ricotta itd)
-wędlin domowych i ryb wędzonych chałupniczo. (Wędzenie dymem na zimno nie zabije bakterii)
-nieświeżych produktów, które długo leżały otwarte w naszej lodówce lub spiżarni
-surówek i sałątek oraz produktów surowych w barach i na stołówkach
-owoców i warzyw JEŻELI SĄ NIEMYTE
Unikajmy:
-babrania się w surowym mięsie,
-oporządzania inwentarza w gospodarstwie
-mycia lodówki
-obróbki serów i ryb przed i po wędzeniu
A jeżeli musimy wykonać któreś z tych czynności, myjmy dokładnie i często ręce.
Nie bójmy się:
-wysokoprzetworzonych wędlin, serów i pasztetów; produktów tego typu o długich datach ważności
-konserwowych produktów
-mleka UHT i pasteryzowanego
-produktów pakowanych i dystrybuowanych przez duże koncerny
-dobrze wysmażonych mięs, także podrobów
-produkowanych przez duże koncerny serów typu Feta "Ediii, gosia86 lubią tę wiadomość
-
Goździk89 wrote:Ediii tak patrze na Twoj podpis. Co było przyczyną twoich strat? Tę trzecią ciąże prowadziłaś na lekach?
Hej. Przyczyny brak, wady zarodków, selekcja naturalna, mozna gdybac. Mialam jakies badania, ale nie wyszla przyczyna, w histpat wiadomo, tez nie. A jak to jest u Ciebie?
Tak, trzecia ciaza od poczatku acard, duphaston i standard kwas foliowy, magnez.
Beta 271, więc przyrost jest ok. -
Paulette a jakie są te jednostki bety? Tak mnie zastanawiało, że niektóre mają po parę tysięcy tak wcześnie....
Nieukowa jak widać opinie są różne jedni, że wątróbki nie bo wit A, a tutaj że podroby i pasztety są Ok o fecie też słyszałam, że nie można a tu o proszę a czemu nie myć lodówki? -
Ja już po wizycie
Jest pecherzyk ciążowy i pecherzyk zoltkowy. Zarodka jeszcze nie wiadac, ale Pan doktor powiedział, że na pewno tam już jest
17 mam wizytę na NFZ to może będzie już serduszko
jestemhela, Agula82, gosia86, Brunetka, infinity888, Paulette lubią tę wiadomość
3500 g 54 cm -
Ediii wrote:Hej. Przyczyny brak, wady zarodków, selekcja naturalna, mozna gdybac. Mialam jakies badania, ale nie wyszla przyczyna, w histpat wiadomo, tez nie. A jak to jest u Ciebie?
Tak, trzecia ciaza od poczatku acard, duphaston i standard kwas foliowy, magnez.
Beta 271, więc przyrost jest ok.
U mnie wyszły problemy autoimmunologiczne więc teraz też biorę duphaston, acard i euthyrox na niedoczynność tarczycy. Mam nadzieję że to wystarczy.Ediii lubi tę wiadomość
[*] 7.01.2014
[*] 21.09.2015 -
Hej gdzies chyba zaginal mój wczorajszy post po wizycie.
Jest pęcherzyk w macicy ale na razie nic więcej nie widać. Ciąża młodsza około tydzień i dwa dni co by potwierdzało późniejszą owulację.
Kolejna wizyta za dwa tygodnie 17/06Paulette, Agula82, cinnamon cookie, Brunetka, Ediii, Nieukowa, Czarnaa94 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej
Mon przede wszystkim ściskam mocno,obyś szybko dołączyła do jakiegoś wątku.
Witam nowe dziewczyny, napiszcie coś o sobie.
No.ja właśnie też miałam nieregularne cykle i aż jestem w szoku, że dwa testy wyszły pozytywnie (clearblue Digital), nam nadzieję, że to ciąza, a nie jakieś raczycho