WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Co.do.szkoly rodzenia w pierwszej ciazy nie.korzystalam a teraz sie zapisalam... zaczynam po 21 tc... na nfz :)

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • evs Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się zapisałam do szkoły rodzenia, również w ramach Nfz. Zajęcia zaczynam już za 2 tyg :) Myślę, że to też dobre wprowadzenie dla naszych partnerów:)

A moja dzidzia od wczoraj bardzo aktywna i nawet tacie udało się po raz 1 poczuć ruchy :D
    We wtorek badanie połówkowe, więc się okaże kto tam w brzuszku buszuje :D

• aleksandraola Znajoma

Wysłany: 15 września 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbikowa wrote:
    Byłam wczoraj u gina. dowiedziałam się tylko, że dziecko żyje. miał prawie godzinną obsuwę i weszłam ok 20:30, rozumiem że mógł być zmeczony, ale czuje sie potraktowana średnio. zmierzył szyjkę i to wszystko. płci nadal nie znam, nie wiem co z łożyskiem (jest na przedniej ścianie) "wszystkiego się pani dowie na połówkowych" powiem wam, że gdyby nie to, że dzięki temu lekarzowi jestem w ciąży, więcej bym tam nie poszła. no ale ponoć każdemu może zdarzyć się gorszy dzień... (tylko czemu za moje pieniądze?)

Zostałam ostatnio potraktowana identycznie, strasznie to irytujące. Zastanawiam się nad zmianą lekarza prowadzącego bo każda jedna wizyta kończy się moją irytacją i niedoinformowaniem, no chyba ,że jestem u Pani doktor prywatnie wtedy jest przemiło ... eh

Aleksandra
  • aleksandraola Znajoma

Wysłany: 15 września 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zaczynam szkołę na nfz za jakieś dwa tygodnie, czekamy tylko na całą grupę. Najgorsze, że mój partner jest w tej chwili za granicą i na zajęcia będę chodziła sama, mam nadzieję, że nie będzie mi przez to głupio albo nie będę się czuła wyobcowana ? :D

A ja wczoraj poczułam pierwsze ruchy !!! I wiecie co, chyba jestem wyrodna bo aż tak bardzo mi się to nie podoba, jakieś dziwne uczucie to dla mnie. (A TO DOPIERO POCZĄTEK )

Aleksandra
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede do szkoly rodzebia chodzic z przyjaciolka/ szwagierka ona jest w 29tc. Bez mezow bo.obaj sa.kierowcami wiec zazwyczaj w tym czasie sa w pracy. Takze spomo wiele kobiet chodzi same ;)

aleksandraola lubi tę wiadomość

Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • Paulina89 Koleżanka

Wysłany: 15 września 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też idę z NFZ do szpitala, w którym będę rodzić. Zapisy dopiero od 24tc, więc zacznę pewnie od listopada, ale im później tym lepiej :P.
    Wczoraj byłam na warsztatach http://www.bezpiecznymaluch.pl/o-warsztatach.html, które bardzo polecam. Dużo przydatnych informacji i o dziwo mało marketingu. Szczerze obawiałam się, że skoro warsztaty są za darmo dodatkowo prezenty i konkurs to będą namawiać na produkty konkretnych i drogich firm, ale miło mnie zaskoczyli :)

Ania_84, AleAleksandra, Suomi lubią tę wiadomość

eikt9n73z7d1c0iu.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 15 września 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saszu wrote:
    Będzie chłopak! Tak na 80%, ale ja tam na zdjęciu widzę wyraźnie to co mają chłopcy :p Jest zdrowy i duży, gin najpierw wypytywała mnie czy dużo jem, a jak zobaczyła dziecko to mówi "pani taka chudziutka, a dziecko wcale takie małe nie jest". I jak wcześniej termin według usg miałam na 21 lutego tak teraz mam na 15 :D ciekawe czy dalej będzie tak rósł:D

Przeraża mnie ilość tabletek jakie muszę brać - na czczo na tarczyce, dwa razy dziennie mama dha, trzy razy dziennie magnez i wieczorem żelazo, bo mi hemoglobina spadła. Co daje 7 tabletek dziennie :o

A jeśli chodzi o szkołę rodzenia to raczej nie będziemy chodzić, bo 600zł wolę wydać na coś dla dziecka, a o pielęgnacji mogę się dowiedzieć z Internetu. Poza tym dowiedziałam się, że od 21tc każdej kobiecie przysługuje opieka położnej na nfz. Spotkania są raz w tyg i ona powie właściwie to samo co na szkole rodzenia, a za darmo :)

Gratuluję synka! :) my w szkole rodzenia daliśmy 360zł w sumie chyba za 6 spotkań po 2,5h, więc wydaje mi się, że to nie jest jakoś specjalnie dużo, na sali było 6 par. Oczywiście to każdego indywidualna decyzja, ale ja też skorzystałam 1 z wizyty położnej przed porodem i w sumie ta wizyta niewiele mi dała w porównaniu do spotkań w sr, bo trwała może pół godziny i więcej było papierologii niż konkretów. W sr Na jednych zajęciach był też przegląd krakowskich szpitali, plusy i minusy każdego z nich, gdzie dają znieczulenie, gdzie jest odpłatnie itd., było dużo o przebiegu porodu, łagodzeniu bólu, technikach masażu odcinka lędźwiowego, co dla mnie było zbawienne podczas akcji porodowej... więc jeśli planuje się poród sn to naprawdę warto jednak się zdecydować na dobrą szkołę rodzenia :)

aleksandraola lubi tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2016, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papcia czy możesz coś wiecej powiedziec na temat przeglądu Krakowskich szitali,które są w czołówce? Biore pod uwage szpital na Żeromskiego albo Rydygiera.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 12:07

• AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dwa dni temu wzięłam tą jedną tabletkę Nifuroksazydu i od tamtej pory nie umiem się "załatwić". No masakra :/

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • evs Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AguŚka89 wrote:
    Dziewczyny dwa dni temu wzięłam tą jedną tabletkę Nifuroksazydu i od tamtej pory nie umiem się "załatwić". No masakra :/

a pijesz dużo wody? Minimum 1,5l najlepiej z cytryną. Ja jeszcze jem sporo jabłek :)

• Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saszu gratulacje synka :) ja juz sie nie.moge.doczekac polowkowego I poznac plec :). Aguśka potwierdzam duO wody, jablka I blonnik.

Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • AguŚka89 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny na szczęście sprawa "załatwiona" :D ale wiecznie coś jak nie sranie to zatwardzenie takie przeboje

w4sq3e3ki6xapks2.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 15 września 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwciaaa wrote:
    Papcia czy możesz coś wiecej powiedziec na temat przeglądu Krakowskich szitali,które są w czołówce? Biore pod uwage szpital na Żeromskiego albo Rydygiera.

Od pół roku nie mieszkam w Krk, ale jak rodziłam synka to na topie był właśnie Szpital Żeromskiego i jego najbardziej polecali w sr. Mieszkałam w centrum i parę tygodni przed porodem wybraliśmy się jednego dnia obejrzeć właśnie Żeromskiego i Ujastek, bo oba w Hucie, wcześniej zadzwoniłam, nie ma problemu, można przyjechać... Jechaliśmy w jedną stronę ponad godzinę, bo akurat jakieś remonty były i chyba źle trafiłam, bo na sale nas nie wpuścili, obejrzałam korytarz, nachodziłam się po schodach, posłuchałam krzyków pod salą i wyszłam z przeświadczeniem, że na pewno nie chcę tam rodzić... Ale słyszałam też dużo dobrych opinii przede wszystkim o personelu :)

Ujastek to ponoć taka "linia produkcyjna". Byłam, obejrzałam, ładnie, czysto, wszyscy mili, ale jakoś mnie to miejsce nie przekonało, chociaż tam pracował mój gin, chyba z racji tego, że prawie rutynowo podają oksytocynę.

Rydygiera nie brałam po uwagę, w sumie nie wiem dlaczego, Siemieradzkiego też nie.

Byłam jeszcze w Narutowiczu, tam odstraszyły mnie niemiłe położne, chociaż warunki chyba najlepsze i takie bajery jak np. wanna porodowa czy taki ekstra podwieszany fotel porodowy.

Ostatecznie wybrałam Szpital Uniwersytecki, miałam tam zajęcia na studiach i dobrze mi się kojarzył :) bałam się tylko, że mnie odeślą gdzieś indziej, bo na Kopernika jest III stopień referencyjności dla odziału położniczego i neonatologii i w pierwszej kolejności przyjmują "cięższe przypadki", a jak nie ma miejsca to wysyłają karetką do innych szpitali, tak odesłali 2 moje koleżanki właśnie...

Pierwsze skurcze miałam o północy, pojechałam o 4 rano i jakoś się udało wejść na porodówkę ;) poród wspominam dobrze, miałam super położną, wszystko odbywało się zgodnie z planem porodu. Jedynie na oddziale noworodkowym było dość ciasno i mega ciepło, ale wszystko do przeżycia... Ogólnie polecam :) nawet się zastanawiam czy nie pojadę do Teściowej do Krakowa urodzić drugiego tam, bo w Bielsku marny wybór szpitali :P

Jak coś to pisz na priv. :)

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Babydream Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam problem, obudziłam się rano z okropnym bólem zęba, teraz boli mnie już cała prawa strona i głowa strasznie... Nie brałam żadnej tabletki, boję się iść do denstysty i tak czekam z nadzieją że jutro obudzę się bez bólu :P

ex2bcwa1570qltn4.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)

Chciałam dołączyć do Was jako Lutówka 2017 :D
    Mam na imię Karolina i mam 28lat.
    24 maja (4 dni przed spodziewaną miesiączką) w dniu urodzin mojego męża zrobiłam test i betę i okazało się, że jestem w ciąży <3 udało się w pierwszym cyklu starań :)
    Termin porodu mam wyliczony na 3 luty. Jutro zaczynam 21 tydzień. Spodziewamy się córeczki <3 Imię już wybrane - Emilka <3
    4 października mam badanie połówkowe, którego się już doczekać nie mogę. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze tak jak do tek pory :)

Pozdrawiam Was wszystkie i z racji mnóstwa wolnego czasu biorę się za nadrabianie wątku, może podołam :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 17:04

AleAleksandra, Fiolk@, bebag, Papcia lubią tę wiadomość

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina89 wrote:
    Też idę z NFZ do szpitala, w którym będę rodzić. Zapisy dopiero od 24tc, więc zacznę pewnie od listopada, ale im później tym lepiej :P.
    Wczoraj byłam na warsztatach http://www.bezpiecznymaluch.pl/o-warsztatach.html, które bardzo polecam. Dużo przydatnych informacji i o dziwo mało marketingu. Szczerze obawiałam się, że skoro warsztaty są za darmo dodatkowo prezenty i konkurs to będą namawiać na produkty konkretnych i drogich firm, ale miło mnie zaskoczyli :)

My z mężem też wybieramy się na te warsztaty w przyszłym tygodniu. :) Zapisałam się wczoraj i w sumie też miałam podobne obawy do Twoich, ale miło wiedzieć, że czeka nas fajne spotkanie bez wciskania serii produktów marki takiej to a takiej. ;)

karolina1488, witaj! :) Gratuluję córeczki! :D Ja mam połówkowe w tym samym terminie co Ty i też zaszliśmy w ciążę w pierwszym cyklu starań, o czym mój mąż teraz wszystkich z dumą informuje, chwaląc się jaki z niego snajper. ;)

125e5056ef.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam na Bezpiecznym Maluchu 2 lata temu i to byly chyba jesne z lepszych warsztatow. Wiadomo, to po prostu reklama proszkow so prania, pieluch i mleka modyfikowanego, ale mozna dostac fajne probki i czasami czegos sie tez dowiedziec (super byl wyklad o fotelikach).

AleAleksandra lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AleAleksandra wrote:
    karolina1488, witaj! :) Gratuluję córeczki! :D Ja mam połówkowe w tym samym terminie co Ty i też zaszliśmy w ciążę w pierwszym cyklu starań, o czym mój mąż teraz wszystkich z dumą informuje, chwaląc się jaki z niego snajper. ;)

Dziękuję :) No to będziemy razem zdawać relacje z połówkowego :) oj mój mąż też dumny z tego powodu bardzo :D byłby jeszcze bardziej dumny gdybyśmy mieli bliźniaki bo bardzo tego chciał (mnie ta jego ochota przerażała). Miałam bardzo wysoki przyrost bety, plus masa bliźniaków w obu naszych rodzinach, co gin skomentowała od razu "ooo, to sprawdzamy czy mamy bliźniaki" ale na szczęście okazało się, że dzidziuś sztuk jeden :D

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina witamy i gratuluję córeczki imię bardzo ładne moja córeczka ma tak na imię. Ostrzegam znam jeszcze jedna i obie uparte :)

• AleAleksandra Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1488 wrote:
    Dziękuję :) No to będziemy razem zdawać relacje z połówkowego :) oj mój mąż też dumny z tego powodu bardzo :D byłby jeszcze bardziej dumny gdybyśmy mieli bliźniaki bo bardzo tego chciał (mnie ta jego ochota przerażała). Miałam bardzo wysoki przyrost bety, plus masa bliźniaków w obu naszych rodzinach, co gin skomentowała od razu "ooo, to sprawdzamy czy mamy bliźniaki" ale na szczęście okazało się, że dzidziuś sztuk jeden :D

To nie wiem co oni mają w głowach wspólnego z tymi "złotymi strzałami" oraz bliźniakami, bo mój też coś tam postękiwał o bliżniętach, że może jeszcze dwójkę na raz trafił, mimo że u nas w rodzinie nie ma zbyt wielu bliźniąt, więc od początku prawie pewne było, że to ciąża pojedyncza. :P ;) Teraz mój liczy na synka. Zobaczymy na połówkowym kto tam we mnie zamieszkał. :D

125e5056ef.png
‹‹ 323 324 325 326 327 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ