Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań do hiv, kile i inne robiłam na początku ciąży teraz nie miałam zleconego powtórzenia. W poprzedniej ciąży również robiłam w pierwszym trymestrze. Aleksandraola myślę, że zależy od lekarza choć z tego co wiem to większość wychodzi z założenia, że jesteś pod opieką ginekologa i on powinien wystawić. Ale warto zapytać. U mnie była położna brzuch twardy, głowa w kanale. Na ktg skurcze do 50 % siedzę na tykajacej bombie. Choć dla mnie te skurcze mało wyczuwalne. No nic zobaczymy.

• sandrula Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandraola możesz spróbować chodz wątpię. . Tak jak mówi paulka, jesteś pod opieką gina i to on powinien dac Ci takie skierowanie. .jak by rodzinny tak dawał to większość tych co chodzą prywatnie braloby skierowania na.badania od rodzinnego. .no ale różni są lekarze a spróbować zawsze można:)

Paulka a który to tydzień? :)

il5hxzdv1dlz2zbx.png

02.02.2017 - Błażejek <3 3080 g i 54 cm do kochania <3
  • moniqe1985 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki kończe robić pranie ciuszków. wiekszosc już wyprana i poprasowana. Teraz mam dylemat. Właśnie piorę białe ręczniki których sama w sumie nie używałam (za szybko się brudzą) Chce je przeznaczyć dla małego. No i piore je teraz w 90stopniach bo troche są przeleżałe z praniem wstępnym z sodą i octem. I teraz mam dylemat: Wyprać je jeszcze raz w płynie dla niemowląt czy ustawić na koniec tylko dodatkowe płukanie?

w4sqvfxmck01v371.png
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandrula 37, dokładnie 36 i 5. Jestem o dzień do tyłu w stosunku do Ciebie. Dziś mąż ma wolne i słyszał o czym mówiła położna i teraz co jakiś czas pyta czy wszystko dobrze i czy to już. Zwariuje z nim choć cieszy mnie jego zaangażowanie.

• sandrula Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulka86 wrote:
    Sandrula 37, dokładnie 36 i 5. Jestem o dzień do tyłu w stosunku do Ciebie. Dziś mąż ma wolne i słyszał o czym mówiła położna i teraz co jakiś czas pyta czy wszystko dobrze i czy to już. Zwariuje z nim choć cieszy mnie jego zaangażowanie.

No to powodzenia życzę:D
    No u mnie w 31 tygodniu wylądowałam na podtrzymaniu w szpitalu bo mały się pchał a tu jutro 38 tydzień i na razie prócz lekkiego pobolewania jak na okres nic się nie dzieje:p znając życie trzeba bedzie go zmuszać żeby wyszedł:D dwa tygodnie temu szyjka miała 0,5 cm, była rozluzniona z ujsciem na jeden palec, teraz w środę mam wizytę więc zobaczymy jak się sprawy mają:D

il5hxzdv1dlz2zbx.png

02.02.2017 - Błażejek <3 3080 g i 54 cm do kochania <3
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniqe1985 wrote:
    Dziewczynki kończe robić pranie ciuszków. wiekszosc już wyprana i poprasowana. Teraz mam dylemat. Właśnie piorę białe ręczniki których sama w sumie nie używałam (za szybko się brudzą) Chce je przeznaczyć dla małego. No i piore je teraz w 90stopniach bo troche są przeleżałe z praniem wstępnym z sodą i octem. I teraz mam dylemat: Wyprać je jeszcze raz w płynie dla niemowląt czy ustawić na koniec tylko dodatkowe płukanie?

Ja bym wyprala bo to jednak plyn nie dla niemowlat i po co masz sie potem stresowac jak dostanie uczulenia wysupki itp... pusc jedno po drugim i niebedziesz sie stresowac...;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odczyn Wassermann albo WR to inaczej test na kule i co najmniej raz w ciązy na pewno mialyscie robione. Czasami szpitale piszą ze chcą świeże badania z końcówki ciąży ale nie moGa czepic się takich wykonanych w 1 trym. HIV- powinien być robiony ale nie jest wymagany o ile wiem...

Na pewno trzeba miec:
    -aktualny GBS
    -najświeższych mocz i morfologie
    -odczyn WR i antygen HBS
    -oryginalny wynik grupy krwi i przeciwcial przeciwkrwinkowych (tzw. Coombs)
    -nieobowiązkowe ale mile widziane: HIV, HCV, toksoplazmoza, rozyczka, cytologia.

Reszta dokumentow:
    -dowód osobisty
    -karta ciąży
    -wypisy ze szpitala jeśli w ciązy bylyscie hospitalizowane
    -wyniki usg 1 i 2 trymestru
    -ostatni wynik usg i ktg jeśli było robione
    -dane waszego pracodawcy do zaświadczenia i pracodawcy męża do L4
    -namiary na położna środowiskową i przychodnie w której będziecie mieć pediatre (o ile znacie)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 14:54

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2017, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz kazał zrobić HIV drugi raz teraz. Ponoć jest to wymagane. Nic więcej nie powtarzałam w trakcie ciąży.

A, i na stronie szpitala w którym chcę rodzić jest napisane tłustą czcionką że grupa krwi ma być na nowe nazwisko koniecznie. Nie na panieńskie. Ja mam na panieńskie i chyba nie będę robić drugi raz. Bez przesady...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 15:06

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badania na HIV i HCV miałam robione gdzieś w lipcu, są to badania zalecane u mnie w szpitalu więc nie wiem czy to jest równoznaczne z wymagane. Badanie na kiłę i HBS wymagają ważne przez 3m-ce więc pewnie będę musiała powtarzać bo miałam robione w sierpniu

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2017, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goździk89 wrote:
    Mój lekarz kazał zrobić HIV drugi raz teraz. Ponoć jest to wymagane. Nic więcej nie powtarzałam w trakcie ciąży.

A, i na stronie szpitala w którym chcę rodzić jest napisane tłustą czcionką że grupa krwi ma być na nowe nazwisko koniecznie. Nie na panieńskie. Ja mam na panieńskie i chyba nie będę robić drugi raz. Bez przesady...

Przecież masz PESEL na badaniu, a w dowodzie, jeśli masz już nowy, jest też panieńskie nazwisko, mogą sprawdzić :P

Nieukowa, Czarnaa94 lubią tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulka86 spokojnie, z takimi skurczami to sobie można chodzić i chodzić ;) W poprzedniej ciąży pisały mi się skurcze od 34 tc, urodzilam w 38. Teraz jak leżałam w szpitalu to pisały się do 70. Po prostu macica ćwiczy :)

Nieukowa lubi tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wam powiem że jak poprzednim razem trafiłam na porodówkę to wzięli ode mnie tylko kartę ciąży i stamtąd wszystko spisali. Sama im dałam grupę krwi i GBS żeby potem nie było i nic więcej ode mnie nie chcieli.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna niby wiem, że można chodzić. W poprzedniej ciąży chodziłam dwa tygodnie z rozwarciem na dwa centymetry, skurczami i twardym brzuchem. A wszyscy wokół mowili, że zaraz urodze. Teraz chociaż z tydzień bym chciała wytrzymać. Położna się śmiała do męża, że jak chce to może mi pomóc urodzić. Choć ja w taką pomoc nie wierzę.

• dzidziol Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej znowu nie pisalam kilka dni bo nie mialam neta ale dzis zaskoczenie i ordynator wypuscil do domu :) z jednej strony sie ciesze a z drugiej myslalam ze juz lada dzien bedzie po wszystkim :| teraz co pare dni wizyty w szpitalu i czekamy kiedy sie zacznie :)

Nitka_lutowa, Papcia lubią tę wiadomość

dzidziol
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiekszosc badan o ktorych piszecie mialam w 1trym. w tamtej ciazy tak samo, przy porodzie nie bylo problemu ze za stare. Szpital wymaga tylko morfologii, sodu, potasu I jeszcze dwoch badan z krwi ktore musze miec zrobione na max 5 dni przed porodem jesli bedzie planowany.

Bylam dzis ostatni raz u swojej ginki. Powiedziala ze maly juz zszedl nizej, szyjka zamknieta. Wrozy mi szybszy porod ale nie wierze, za pierwszym razem mowila to samo. Za 10 dni zaczynam ktg.

Powiedziala mi jeszcze ze jesli cokolwiek sie zacznie przed terminem cc to mam nie czekac na rozwoj zdarzen bo po pierwszej cesarce czekanie jest ryzykowne, trzeba jak najszybciej znalezc sie w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 19:01

Nieukowa, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość

• Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mialam pierwsze cc I chce rodzic sn I bede czekac az skurcze sie rozhulaja. Wiekszosc badan typu.hiv itp wyniki sa wpisane w karte ciazy wiec chyba ona starczy...bo ja ba nfz papierka z labo nie dostawalam sa te papierki w mojrj.karcie w przychodni.

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dr mowila ze nie mozna po pierwszym cc czekac az skurcze sie rozhulaja, poniewaz ja mam cc I czekac nie bede napewno to nie zapytalam czym grozi siedzenie ze skurczami w domu, ale moze sie Agatka dowiedz za wczasu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 20:19

• Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto chodzi? Jakie są Wasze wrażenia i doświadczenia? Jesteście zadowolone, czy raczej rozczarowane? Jak u Was wygląda kurs? Ja byłam do tej pory tylko na jednym spotkaniu (opisałam je dla zainteresowanych w ramach wspólnej wymiany doświadczeń na blogu: http://mama-to-ja.bloog.pl/id,358492615,title,Pierwsza-wizyta-w-szkole-rodzenia,index.html). Wkleiłam tam dla Was również program kursu oraz przykładowe listy wyprawkowe do szpitala- może komuś się przyda. A jutro wybieram się na kolejne spotkanie szkoły rodzenia.

rrb7y10.png
  • Agatka_46 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vitoria to niby jak mam urodzic sn.bez.skurczow.Moana mozna polecam naturalnie po cesarce. No chyba ze masz zaplanowane cc to ok czekac nie wolno ale na zimno.Nie dala bym sie pokroic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 21:07

MATKA 2:0 <3
    Ola 17.02.2011
    Martynka 02.02.2017
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2017, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mówię że masz nie rodzić sn tylko że LEKARZ MI POWIEDZIAŁ że skurcze muszą być pod nadzorem lekarskim jeśli miało się wcześniej cc. Tyle. Twój wybór jak zrobisz.

‹‹ 457 458 459 460 461 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ