Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do badań do hiv, kile i inne robiłam na początku ciąży teraz nie miałam zleconego powtórzenia. W poprzedniej ciąży również robiłam w pierwszym trymestrze. Aleksandraola myślę, że zależy od lekarza choć z tego co wiem to większość wychodzi z założenia, że jesteś pod opieką ginekologa i on powinien wystawić. Ale warto zapytać. U mnie była położna brzuch twardy, głowa w kanale. Na ktg skurcze do 50 % siedzę na tykajacej bombie. Choć dla mnie te skurcze mało wyczuwalne. No nic zobaczymy.
-
Aleksandraola możesz spróbować chodz wątpię. . Tak jak mówi paulka, jesteś pod opieką gina i to on powinien dac Ci takie skierowanie. .jak by rodzinny tak dawał to większość tych co chodzą prywatnie braloby skierowania na.badania od rodzinnego. .no ale różni są lekarze a spróbować zawsze można:)
Paulka a który to tydzień?
02.02.2017 - Błażejek 3080 g i 54 cm do kochania
-
Dziewczynki kończe robić pranie ciuszków. wiekszosc już wyprana i poprasowana. Teraz mam dylemat. Właśnie piorę białe ręczniki których sama w sumie nie używałam (za szybko się brudzą) Chce je przeznaczyć dla małego. No i piore je teraz w 90stopniach bo troche są przeleżałe z praniem wstępnym z sodą i octem. I teraz mam dylemat: Wyprać je jeszcze raz w płynie dla niemowląt czy ustawić na koniec tylko dodatkowe płukanie?
-
paulka86 wrote:Sandrula 37, dokładnie 36 i 5. Jestem o dzień do tyłu w stosunku do Ciebie. Dziś mąż ma wolne i słyszał o czym mówiła położna i teraz co jakiś czas pyta czy wszystko dobrze i czy to już. Zwariuje z nim choć cieszy mnie jego zaangażowanie.
No to powodzenia życzę
No u mnie w 31 tygodniu wylądowałam na podtrzymaniu w szpitalu bo mały się pchał a tu jutro 38 tydzień i na razie prócz lekkiego pobolewania jak na okres nic się nie dzieje:p znając życie trzeba bedzie go zmuszać żeby wyszedł dwa tygodnie temu szyjka miała 0,5 cm, była rozluzniona z ujsciem na jeden palec, teraz w środę mam wizytę więc zobaczymy jak się sprawy mają
02.02.2017 - Błażejek 3080 g i 54 cm do kochania
-
moniqe1985 wrote:Dziewczynki kończe robić pranie ciuszków. wiekszosc już wyprana i poprasowana. Teraz mam dylemat. Właśnie piorę białe ręczniki których sama w sumie nie używałam (za szybko się brudzą) Chce je przeznaczyć dla małego. No i piore je teraz w 90stopniach bo troche są przeleżałe z praniem wstępnym z sodą i octem. I teraz mam dylemat: Wyprać je jeszcze raz w płynie dla niemowląt czy ustawić na koniec tylko dodatkowe płukanie?
Ja bym wyprala bo to jednak plyn nie dla niemowlat i po co masz sie potem stresowac jak dostanie uczulenia wysupki itp... pusc jedno po drugim i niebedziesz sie stresowac... -
Odczyn Wassermann albo WR to inaczej test na kule i co najmniej raz w ciązy na pewno mialyscie robione. Czasami szpitale piszą ze chcą świeże badania z końcówki ciąży ale nie moGa czepic się takich wykonanych w 1 trym. HIV- powinien być robiony ale nie jest wymagany o ile wiem...
Na pewno trzeba miec:
-aktualny GBS
-najświeższych mocz i morfologie
-odczyn WR i antygen HBS
-oryginalny wynik grupy krwi i przeciwcial przeciwkrwinkowych (tzw. Coombs)
-nieobowiązkowe ale mile widziane: HIV, HCV, toksoplazmoza, rozyczka, cytologia.
Reszta dokumentow:
-dowód osobisty
-karta ciąży
-wypisy ze szpitala jeśli w ciązy bylyscie hospitalizowane
-wyniki usg 1 i 2 trymestru
-ostatni wynik usg i ktg jeśli było robione
-dane waszego pracodawcy do zaświadczenia i pracodawcy męża do L4
-namiary na położna środowiskową i przychodnie w której będziecie mieć pediatre (o ile znacie)Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 14:54
-
Mój lekarz kazał zrobić HIV drugi raz teraz. Ponoć jest to wymagane. Nic więcej nie powtarzałam w trakcie ciąży.
A, i na stronie szpitala w którym chcę rodzić jest napisane tłustą czcionką że grupa krwi ma być na nowe nazwisko koniecznie. Nie na panieńskie. Ja mam na panieńskie i chyba nie będę robić drugi raz. Bez przesady...Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 15:06
[*] 7.01.2014
[*] 21.09.2015 -
Ja badania na HIV i HCV miałam robione gdzieś w lipcu, są to badania zalecane u mnie w szpitalu więc nie wiem czy to jest równoznaczne z wymagane. Badanie na kiłę i HBS wymagają ważne przez 3m-ce więc pewnie będę musiała powtarzać bo miałam robione w sierpniuNasze największe Szczęście
-
Goździk89 wrote:Mój lekarz kazał zrobić HIV drugi raz teraz. Ponoć jest to wymagane. Nic więcej nie powtarzałam w trakcie ciąży.
A, i na stronie szpitala w którym chcę rodzić jest napisane tłustą czcionką że grupa krwi ma być na nowe nazwisko koniecznie. Nie na panieńskie. Ja mam na panieńskie i chyba nie będę robić drugi raz. Bez przesady...
Przecież masz PESEL na badaniu, a w dowodzie, jeśli masz już nowy, jest też panieńskie nazwisko, mogą sprawdzićNieukowa, Czarnaa94 lubią tę wiadomość
-
Paulka86 spokojnie, z takimi skurczami to sobie można chodzić i chodzić W poprzedniej ciąży pisały mi się skurcze od 34 tc, urodzilam w 38. Teraz jak leżałam w szpitalu to pisały się do 70. Po prostu macica ćwiczy
Nieukowa lubi tę wiadomość
-
A ja wam powiem że jak poprzednim razem trafiłam na porodówkę to wzięli ode mnie tylko kartę ciąży i stamtąd wszystko spisali. Sama im dałam grupę krwi i GBS żeby potem nie było i nic więcej ode mnie nie chcieli.
-
Czarna niby wiem, że można chodzić. W poprzedniej ciąży chodziłam dwa tygodnie z rozwarciem na dwa centymetry, skurczami i twardym brzuchem. A wszyscy wokół mowili, że zaraz urodze. Teraz chociaż z tydzień bym chciała wytrzymać. Położna się śmiała do męża, że jak chce to może mi pomóc urodzić. Choć ja w taką pomoc nie wierzę.
-
hej znowu nie pisalam kilka dni bo nie mialam neta ale dzis zaskoczenie i ordynator wypuscil do domu z jednej strony sie ciesze a z drugiej myslalam ze juz lada dzien bedzie po wszystkim teraz co pare dni wizyty w szpitalu i czekamy kiedy sie zacznie
Nitka_lutowa, Papcia lubią tę wiadomość
dzidziol -
Wiekszosc badan o ktorych piszecie mialam w 1trym. w tamtej ciazy tak samo, przy porodzie nie bylo problemu ze za stare. Szpital wymaga tylko morfologii, sodu, potasu I jeszcze dwoch badan z krwi ktore musze miec zrobione na max 5 dni przed porodem jesli bedzie planowany.
Bylam dzis ostatni raz u swojej ginki. Powiedziala ze maly juz zszedl nizej, szyjka zamknieta. Wrozy mi szybszy porod ale nie wierze, za pierwszym razem mowila to samo. Za 10 dni zaczynam ktg.
Powiedziala mi jeszcze ze jesli cokolwiek sie zacznie przed terminem cc to mam nie czekac na rozwoj zdarzen bo po pierwszej cesarce czekanie jest ryzykowne, trzeba jak najszybciej znalezc sie w szpitalu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 19:01
Nieukowa, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość
-
A ja mialam pierwsze cc I chce rodzic sn I bede czekac az skurcze sie rozhulaja. Wiekszosc badan typu.hiv itp wyniki sa wpisane w karte ciazy wiec chyba ona starczy...bo ja ba nfz papierka z labo nie dostawalam sa te papierki w mojrj.karcie w przychodni.MATKA 2:0
Ola 17.02.2011
Martynka 02.02.2017 -
Mi dr mowila ze nie mozna po pierwszym cc czekac az skurcze sie rozhulaja, poniewaz ja mam cc I czekac nie bede napewno to nie zapytalam czym grozi siedzenie ze skurczami w domu, ale moze sie Agatka dowiedz za wczasu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 20:19
-
Kto chodzi? Jakie są Wasze wrażenia i doświadczenia? Jesteście zadowolone, czy raczej rozczarowane? Jak u Was wygląda kurs? Ja byłam do tej pory tylko na jednym spotkaniu (opisałam je dla zainteresowanych w ramach wspólnej wymiany doświadczeń na blogu: http://mama-to-ja.bloog.pl/id,358492615,title,Pierwsza-wizyta-w-szkole-rodzenia,index.html). Wkleiłam tam dla Was również program kursu oraz przykładowe listy wyprawkowe do szpitala- może komuś się przyda. A jutro wybieram się na kolejne spotkanie szkoły rodzenia.
-
Vitoria to niby jak mam urodzic sn.bez.skurczow.Moana mozna polecam naturalnie po cesarce. No chyba ze masz zaplanowane cc to ok czekac nie wolno ale na zimno.Nie dala bym sie pokroic.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2017, 21:07
MATKA 2:0
Ola 17.02.2011
Martynka 02.02.2017