Lutówki 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Agatka bardzo późno będziesz mieć ten GBS pobierany. Ja miałam już w 34+0 (na stronie mojego szpitala jest informacja, ze wymagają wynik z okresu 34-36 tydzien). A co do grupy krwi to myślę, że jeśli masz oryginał sprzed lat to powinien być respektowany
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 18:54
Nasze największe Szczęście
-
karolina1488 wrote:Mila moja córcia rusza się tak samo często i na pewno dużo mocniej bo jest większa czasem tak się rozpycha, że wbija mi nóżki pod żebra a chyba rączki w pachwiny po obu stronach i brzuch jest wtedy twardy jak kamień ale na szczęście zaraz zmienia pozycje
Karolina mam dosłownie tak samo, z tą różnicą że moja jest mniejsza. Gmeranie rączkami jest najfajniejszym doświadczeniem
Gina to Ci zazdroszczę, mój jest z tych milczących- nie mylić z niedoświadczeniem.
karolina1488 lubi tę wiadomość
-
Krystyna wrote:Karolina mam dosłownie tak samo, z tą różnicą że moja jest mniejsza. Gmeranie rączkami jest najfajniejszym doświadczeniem
Gina to Ci zazdroszczę, mój jest z tych milczących- nie mylić z niedoświadczeniem.
Gmeranie w pachwinach jest dziwne ale fajne ale już wpychanie pod żebra bywa bolesne
Gina na prawdę mam super, zmieniłam na niego od czwartego miesiąca ciąży i była to bardzo dobra decyzja. Poprzednia gin była miła i w ogóle ale wizyta z usg trwała maks 4-5 minut a ja jako kobieta będąca pierwszy raz w ciazy liczę na to, że jednak lekarz coś więcej mi powie, wytłumaczy itd
Nasze największe Szczęście
-
Dziewczyny ja bede miala wizyte teraz 35+2 i bede miec ten gbs ale tak patrze ze niemam jeszcze hbs i hcv na wszystko dostaje skierowanie na nfz wiec niepatrzylam czego brakuje a teraz czytam i wydaje mi sie ze juz powinnam je miec. W ktorym tyg mialyscie te 2 badania??
-
Ja rowniez jestem bardzo zadowolona ze swojej gin wybralam ja jak zrobilam test ciazowy chodzilo mi o to aby pracowala w szpitalu w ktorym chce rodzic no i na dodatek prawdopodobnie ona zrobi mi rowniez cc a co do ruchow to moj maly ma teraz spokojniejsze dni czuje go bardzo czesto ale teraz te ruchy to wlasciwie tylko rozciaganie i to bolesne jak wyciaga nogi to masuje szybko to miejsce zeby zwinal juz ta nozke bo to naprawde boli ale stukanie i smyranie raczkami przyjemne jest ka tez mam wizyte we wtorek moj maly w 31 tyg wazyl 1800 a teraz jestem bardzo ciekawa a dziewczyny czy to prawda ze jak matka choruje to dziecko mniej przybiera na masie? Troszke sie obawiam bo ja juz prawie 2 tyg choruje i nie moge sie wyleczyc
-
Agatka spokojnie - jak oryginał lub odpis to jest ważny
Młody rusza się dość często, w nocy i w dzień. Tak co 2-3 godziny daje znak. Ruchy są mniej energiczne, bardziej rozpychanie, przeciąganie się ale bardzo wyraźne.
Badanie Hbs, HCV itp miałam zlecone w 32 tc a robiłam w tym tygodniu czyli w 35 tc. Natomiast posiew na GBS będę miała pobrany jutro na wizycie.Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
-
Jak się jest w pierwszej ciąży to wie się tyle co człowiek przeczyta albo usłyszy. A jak lekarz ma podejście byle tylko zmianę skończyć, to później biorą się takie wątpliwości... Skoro doktorka na kolejnej wizycie chce mi już wypisać skierowanie do szpitala (18styczeń) to myślałam że jeszcze jakieś usg będzie robić. No cóż, pójdę na prywatną wizytę to się dowiem cokolwiek więcej.
Co do ruchów małej to zdecydowanie mniej. Od czasu do czasu się pręży i wygina dość boleśnie, a później pół dnia cicho sza.
Co do bólu w spojeniu też dość intensywnie czuję zwłaszcza po nocy jak przyjdzie wstać z łóżka albo w ciągu dnia jak zbyt szybko wstanę. -
Agatka_46 wrote:Lepiej nie...mam nadzieje ze jeszcze ze 2 tyg.jeszcze za wczesnie chociaz.mala jest spora. Dopiero dzisiaj spakowalam torbe ale jesCze brakuje kilku pierdulek ktore dokupoe na tygodniu. Mam pytanie o te badania... czy oryg grupy krwi moge.moec sprzed 6 lat bo miaalan I.lek.no nie.robil. A dopiero 2 lutego zleci mi gbs I przeciwciala... obym zdazyla.
Tak naprawdę ciężko stwierdzić, czy brzuch już opadł, czy jeszcze nie mnie się wydawało już kilka tygodni temu, że mam niżej brzuch, a w sumie jak się teraz przyjrzę to nie widzę różnicy jak 2-3 tygodnie temu w wysokości... W tej ciąży już się tym opadaniem nie będę przejmować, bo w pierwszej miałam do samego końca wysoko, tak mi się przynajmniej wydawało, a urodziłam 2 dni przed terminem.
Co do badania grupy krwi to na pewno musi być oryginał i pytałam położną czy może być takie, na którym mam panieńskie nazwisko, a ona na to, że tak, o ile jest PESEL i podpisy i pieczątki dwóch diagnostów, kazała mi to sprawdzić, bo ponoć to jest najważniejsze.
Wcześniej któraś z Was pytała o ślub a chrzest dziecka. My ochrzciliśmy synka mając tylko ślub cywilny i nie było problemu, ksiądz nic nam nie powiedział. -
Agatka_46 wrote:Lepiej nie...mam nadzieje ze jeszcze ze 2 tyg.jeszcze za wczesnie chociaz.mala jest spora. Dopiero dzisiaj spakowalam torbe ale jesCze brakuje kilku pierdulek ktore dokupoe na tygodniu. Mam pytanie o te badania... czy oryg grupy krwi moge.moec sprzed 6 lat bo miaalan I.lek.no nie.robil. A dopiero 2 lutego zleci mi gbs I przeciwciala... obym zdazyla.
Agatka wynik może być sprzed kilku lat. Lepiej nie więcej niż 10 lat ale tak to spoko.
Gbs lepiej pobrać po 35tc bo jest ważny tylko 30 dni. Jeśli nie zdążysz mieć zrobionego to potraktuja cie tak, jakby był + czyli od razu wenflon+antybiotyk dożylnie. Podobnie jeśli traficie z nieaktualnymi badaniami bo się przedawnia. Żadna zbrodnia, zdarza się. Ja miałam w poprzedniej ciąży wynik który tracił ważność w dniu porodu i by mi się ledwo upieklo ale wody mi odeszły wiec tak czy siak podali mi ampicyline
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 22:20
-
Nitka_lutowa wrote:Mmonis dobrze wiedziec czyli dobrze jak da mi do zrobienia na kolejnej wizycie...
Na pewno na tej wizycie dostaniesz skierowanie, a jak nie to się upomnij. Wiem, że te badania robi się ok 36 tc także spokojnie.
Papcia na wyniku grupy krwi nie musi być 2 pieczątek diagnostów. Muszą być 2 pieczątki, ale jedna technika i jedna diagnosty wystarczy. Wiem, bo pracuję w serologii transfuzjologicznej grup krwi.
Nieukowa, Papcia, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość
-
JA prowadzę ciąże w Niemczech i tu też ponoć przysługują tylko 3 USG na ciąże ale od samego początku mam robione co wizyte i trwa zawsze min 20 min. Tak samo zastrzyk z immunoglobuliny miałam za darmo. Jedyne badanie za które musiałam płacić to GBS
Czuję nardzo słabo ruchy, Lenka od początku jest bardzo leniwa. Nie doświadczyłam jeszcze bolących kopniaków
-
A kojarzycie temat że oprócz GBSa trzeba mieć również ważne badanie na HIV i odczyn Wassermanna? Bo mogą w szpitalu po urodzeniu nie zaszczepić dziecka w 1 dobie? Bratowa mi o tym właśnie przypominała ostatnio, a moja nawiedzona ginka na NFZ mi nie dała skierowania na te badania twierdząc że zakłada że mój mąż to jedyny partner seksualny i gdzie ja bym się w ciąży chciała HIVem zarazić. Normalnie brak słów do kobiety... Nie będę bardziej rozwijać tego tematu no szkoda moich nerwów. Pytanie tylko do Was, które już rodziły wiecie coś więcej w tym temacie?
-
Ja miałam badania na.hiv robione w pierwszych miesiącach ciąży. .razem z żoltaczka itd.
Słyszałam nawet że na hiv trzeba powtórzyć na koniec ciąży ale gin nie dał skierowania więc to chyba nie jest przymusowe. .nie wiem, nie znam się to moja pierwsza ciąża i jestem zielona:p
02.02.2017 - Błażejek 3080 g i 54 cm do kochania