X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • paulka86 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję maluszków po tej stronie brzuszka.

Dawno nic nie pisałam, ale nie miałam kompletnie czasu. Teraz Franio nakarmiony śpi smacznie więc mam chwilkę. My nadal karmimy się tylko piersią, mały przybiera ok 250 g. tygodniowo. W nocy ma dwie pobudki, przebiorę go nakarmię i zasypia. I tak przesypia do 7-8. Więc super. W dzień ze spaniem gorzej, za to uwielbia spacerki wczoraj spacerowaliśmy 3 godziny i to było jego jedyne dłuższe spanie w ciągu dnia.

Ja mimo, że prawie miesiąc po cięciu nadal odczuwam lekki dyskomfort rany.

Wiem, że nie wszyscy szczepią dzieci, ale czy któraś z Was zastanawiała się nad tym którą opcje wybrać? Ja im więcej czytam tym mniej wiem.

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vriola super poród ;)
    Gratuluje kolejnym rozpakowane, trzymam kciuki za rozwój akcji Aguu...

Recepta na przespana noc: dziecko do waszego wyra, podłączyć cycek i iść spać :)
    Ja wiem- sids, ryzyko zgniecenia (choć to mit IMO) ale z dwójką bym się nie ogarnęła jakbym nie była jako tako wysłana. A 2 pobudki tak czy siak mam na zmianę pieluchy i zmianę cycka ;)

Czarnaa94, Fryzia33, Aguu, bebag, evs lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy macie jakieś szybkie, sprawdzone, najlepiej naturalne sposoby na zaparcia? Mój organizm, zamiast się oczyszczać, mocno się zablokował :(

Gratuluję mowym mamusiom :)
    maferka, to co opisalas to jakis koszmar :(

age.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vriola - super poród! Gratulacje! :)

Evs, u mnie Mała tylko pierś dostaje, najlepszy środek nasenny :D ale synek też dzień czy noc budził się z zegarkiem w ręku co 3 godziny bardzo długo... także to od dziecka zależy, może dziewczynki są spokojniejsze, chociaż na pewno są wyjątki ;)

Aguu, no to dopakowuj rzeczy do torby, bo już jesteś blisko na pewno! :)

Paulka, co do szczepionek, my syna szczepiliśmy sanepidowskimi, bo dobrze znosił, teraz zastanawiam się nad skojarzonymi, bardzo nas namawiają w przychodni (pewnie ze względu na kasę :P) dodatkowo rotawirusy były (córka kuzynki była w szpitalu w zeszłym roku z powodu Rota, bawili się razem z moim synkiem wcześniej, mnie i M też złapało, a syna nie, więc dobrze, że zaszczepiliśmy) i pneumokoki, a teraz przed końcem 2. roku życia meningokoki szczepionką Nimenrix. Z córką pewnie podobnie, tylko pneumokoki będą bezpłatne no i może tę skojarzoną weźmiemy :)

evs lubi tę wiadomość

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Papcia Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    Dziewczyny, czy macie jakieś szybkie, sprawdzone, najlepiej naturalne sposoby na zaparcia? Mój organizm, zamiast się oczyszczać, mocno się zablokował :(

Kawa z mlekiem u mnie działa, ale nie u wszystkich ;) jabłka, suszone śliwki, dużo wody, a jak nie to czopek glicerynowy na pewno pomoże.

pc288d2.png

ojxedf9h1wtfir6q.png
  • Mama Mia Koleżanka

Wysłany: 21 lutego 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również cierpię na zaparcia i dla mnie najlepszym sposobem są czopki glicerynowe, bo próbowałam już wszystkiego. Tylko żeby zadziałały trzeba wytrzymać co najmniej 10 minut od aplikacji.

Gratuluje wszystkim nowym mamusiom my nadal w dwupaku...

Nasze małe cudeńko - Oliwia czekamy na Ciebie nasz mały wieeelki skabie!
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam niektóre opisy porodów to aż mi się słabo robi. Maferka współczuję :(

Dobrze, że czasem są też pozytywy - Vriola wielkie gratulacje :)

My od soboty jesteśmy w domu. Oluś bardzo grzeczny aż boję się co zacznie odwalać bo nie może by ciągle tak pięknie przecież ;-)

Tomek podchodzi do niego bardzo pozytywnie, podaje smoczek, zagląda do niego. Nie ma żadnych oznak zazdrości a tego najbardziej się bałam.

Co od rany po cc to podobno może być odczuwalna nawet do roku czasu. Ja swojej prawie już nie czuję a szwy jeszcze niezdjęte nawet. Zdecydowanie lepiej przechodzę połóg niż poprzednio ale to pewnie takie odczucie po ciężkiej ciąży ;-)

Na zaparcia dzień przed porodem zaaplikowałam sobie czopek glicerynowy i pomógł ale świeży sok marchwiowo jabłkowy też na mnie działał w czasie ciąży.

Szczepimy tylko podstawowymi szczepionkami, żadnych dodatków ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2017, 10:37

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym się czokpow nie bala- a zaraz po porodzie nie pilnowali w szpitalu zeby się udroznic?
    Dla mnie super są śliwki suszone albo KFC ;P

My szczepilismy na wszystko właściwie. Na początek 6w1 rota i pneumokoki. Szczepionka na rota faktycznie czyni cuda. Pochorowalismy się na jelitowe całą rodziną i o ile ze mnie i męża sie laLO przez 5 dni i wysoką gorączka, to synek tylko miał lekka biegunkę bez gorączki.l. Jakby on tak przechodzil jak my mając 7mcy to byśmy na bank w szpitalu z nim wylądowali pod kroplowka. Także ta szczepionka mogła nas uratować...
    Ja iestem zwolennikiem szczepień i uważam że jeśli tylko są pieniądze to nie ma się co zastanawiać. O ile oczywiście dziecko jest zdrowe i donoszone- jeśli ma jakieś przeciwskazania to wiadomo ze trzeba zrezygnować.

Papcia lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady, wczoraj zjadłam suszone śliwki, jabłka, gruszki, dzis na śniadanie owsianka i jakos poszlo ;/ Ale było to traumatyczne przeżycie i muszę zaopatrzyć się w te czopki bo coś czuję, ze problem nie zniknie tak łatwo :/ a calutka ciążę nie miałam problemu, ostatnie tygodnie i takie kwiatki :/

Ja nie mam jeszcze doświadczenia ze szczepionkami ale planuję szczepic tymi refundowanymi (fajnie ze pneumokoki są teraz refundowane) + rozważamy rota bo młoda pewnie będzie chodziła do żłobka wiec dodatkowa ochrona sie przyda :) nie czytam tych wszystkich za i przeciw, dla mnie to oczywiste że dziecko trzeba zaszczepić, nie chce sobie robić metliku w głowie, ani psuć nerwów opowieściami o tym co to sie komu przydarzyło po :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2017, 11:57

Nieukowa lubi tę wiadomość

age.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My będziemy szczepić skojarzonymi a na pneumokoki nie bierzemy tej refundowanej bo to najgorszy syf, ktory jest wycofywaby z innych panstw i pchany na wschod wiec kupujemy inną szczepionkę. Na rota nie szczepimy ponieważ wśród dzieci rodziny i znajomych te zaszczepione lądowały w szpitalu na długie dni a te nieszczepione całkiem dobrze to przeszły ale takie są oczywiście nasze spostrzeżenia. Szczepimy tylko na to co obowiązkowe, mnie te dodatkowe szczepienia przerażają. Dziwne,że w bardziej rozwiniętych krajach nie ma aż tylu szczepień, szczególnie obowiązkowych a na wschód są pchane te szczepionki jak leci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2017, 13:05

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • maferka Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenka juz do mnie jedzie, jestem taka szczesliwa. Antybiotyk szybko na nia zadzialal i juz jest zdrowa. :-D

Czarnaa94, evs, livia30, bebag, Aguu, zbikowa, Papcia, Nieukowa, vitoria, elukkkcha245, karolina1488, Asiek84, Nitka_lutowa lubią tę wiadomość

l22nmg7y9ifd1d1g.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maferka to cudowne wiesci :)

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1488 wrote:
    My będziemy szczepić skojarzonymi a na pneumokoki nie bierzemy tej refundowanej bo to najgorszy syf, ktory jest wycofywaby z innych panstw i pchany na wschod wiec kupujemy inną szczepionkę. Na rota nie szczepimy ponieważ wśród dzieci rodziny i znajomych te zaszczepione lądowały w szpitalu na długie dni a te nieszczepione całkiem dobrze to przeszły ale takie są oczywiście nasze spostrzeżenia. Szczepimy tylko na to co obowiązkowe, mnie te dodatkowe szczepienia przerażają. Dziwne,że w bardziej rozwiniętych krajach nie ma aż tylu szczepień, szczególnie obowiązkowych a na wschód są pchane te szczepionki jak leci
    Co w takim razie kupujecie na pneumo? Myslalam ze nie ma wyboru I jest tylko ta refundowana. Napiszesz cos wiecej?

Mam jeszcze pytanie bo wg kalendarza szczepien pmeumokoki szczepi sie razem z tymi krztuscami I innymi rzeczami, czy to nie za duzo na raz? Czy nie lepiej pneumo doszczepic po jakims czasie? Jak wy robicie?

• elukkkcha245 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maferka wrote:
    Helenka juz do mnie jedzie, jestem taka szczesliwa. Antybiotyk szybko na nia zadzialal i juz jest zdrowa. :-D

Super:-)

ea895dd043.png
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vitoria wrote:
    Co w takim razie kupujecie na pneumo? Myslalam ze nie ma wyboru I jest tylko ta refundowana. Napiszesz cos wiecej?

Mam jeszcze pytanie bo wg kalendarza szczepien pmeumokoki szczepi sie razem z tymi krztuscami I innymi rzeczami, czy to nie za duzo na raz? Czy nie lepiej pneumo doszczepic po jakims czasie? Jak wy robicie?

Synflorix pcv-10 jest refundowana i tej nie bierzemy. Kupujemy prevenar pcv-13. Dziś na wizycie u pediatry nam lekarka mówiła, że wg nowych wytycznych powinno się szczepić przeciw pneumokokom po skończonym 6tyg razem z tymi innymi ale ona zaleca szczepić przeciw pneumokokom dwa tygodnie po tamtych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2017, 19:22

3i499vvjnklbrqeo.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maferka super wieści, to dobrze że będziecie już razem. Piękne imię wybrałaś dla córci, to był mój drugi typ imienia dla mojej małej.

ge670tj.png

cc9ca37.png

• bebag Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po wizycie, szyjka zgladzona, rozwarcie na jeden palec, pozostaje czekać na skurcze porodowe :) jeśli do przyszłego wtorku nie urodze, mam zacząć chodzić na ktg - i to tyle ;) jak na złość, przypaletal mi sie na sam koniec jakiś grzybek, więc jeszcze będę leczyla ile się da :/ ale i tak mam nadzieje, ze jednak w tym tygodniu będzie po wszystkim :)

age.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1488 wrote:
    Synflorix pcv-10 jest refundowana i tej nie bierzemy. Kupujemy prevenar pcv-13. Dziś na wizycie u pediatry nam lekarka mówiła, że wg nowych wytycznych powinno się szczepić przeciw pneumokokom po skończonym 6tyg razem z tymi innymi ale ona zaleca szczepić przeciw pneumokokom dwa tygodnie po tamtych.
    Dziekuje za info. A wiesz jaka realnie jest roznica w skladzie szczepionki na pneumo refundowanej I platnej? Jaki jest jej koszt?

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vitoria wrote:
    Dziekuje za info. A wiesz jaka realnie jest roznica w skladzie szczepionki na pneumo refundowanej I platnej? Jaki jest jej koszt?

Wiem, że prevenar ma o 3 serotypy więcej stąd pcv-13 niż synflorix, który ma 10 pcv-10. Ogólnie jest 90 serotypów, które wywołują zachorowania u ludzi. Tak dokładniej to mój mąż się tym tematem interesował. A cena chyba kolo 260zł ale nie jestem pewna bo juz dawno pytałam o to mojej kuzynki farmaceutki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2017, 22:38

3i499vvjnklbrqeo.png
  • Krystyna Ekspertka

Wysłany: 22 lutego 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My od wczoraj w domku :) uczymy się siebie nawzajem.

Nasz poród był rewelacyjny. Zaczęło się o 23 skurczami co 10 minut, wcześniej położna dała mi czopki rozkurczowe i kazała wziąć ciepłą kąpiel, po 20 minutach skurcze zrobiły się do 7/5 minut. Zebraliśmy się z mężem do szpitala. I tam to już byla szybka akcja. Przyjęcie na porodówkę o 1:30, standardowe badania, w międzyczasie dojechała moja położna i tu już poszło, przy ktg odeszły mi wody, zrobiła mi lewatywę, co przyspieszyło rozwarcie i zanim doszłam do sali porodowej rozwarcie było już na 10 cm. Przyszły skurcze parte i za parę chwil o 3:30 niunia była z nami.
    Niestety do zzo nie doszło, bo jak anestezjolog doszedł do sali to małej już było widać główkę :)
    Na koniec dodam tylko, że własna położna to skarb.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2017, 11:47

Nieukowa, Aguu, bebag, vitoria, Fryzia33, Papcia, karolina1488, paulka86, evs lubią tę wiadomość

‹‹ 559 560 561 562 563 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ