X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • MalgosiaKmK Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katjaa wrote:
    Małgosia 5tydzien + 0 dzień to już liczy się jako 6 tydzień :)
    Dziękuję Katijaa. Podczytuje, co tam u mojej fasolki i jakos mi nie pasowało "pewnie zobaczyłaś II kreski na teście" hehe No to może pod koniec 6 tygodnia zobaczę maluszka na usg. Martiwe sie po mojej ciazy pozamacicznej, mysle, ale hcg przyrosło o 158% wg bellybestfriend i jest w normie, wiec mam ogromną nadzieję :)

Katjaa lubi tę wiadomość

04.11.2015 cp (8tc) Aniołek
    14.02.2017 synek 💙
    age.png

age.png

29.10.2023 Julcia🩷
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny :)

W piątek zobaczyłam moje pierwsze w życiu dwie kreski na które czekałam jakieś 4 lata... pozdrawiam was serdecznie i ciesze się na naszą wspólną drogę przez ten piękny czas

gosia86, Helmi, jestemhela, Ania_84, Agula82, Fiolk@, Katjaa, Nieukowa, ema30, Ediii lubią tę wiadomość

• Nats Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Fajnie, ze nas jest coraz więcej :)
    Ja trochę zaczęłam plamic i byłam dzisiaj w szpitalu. Na szczęście wszystko jest Ok. Biorę duphaston, mam odpoczywać i jak narazie szlaban na <3. Ale mój maluszek ma już 5,8mm i jest czynność serca :) także na szczęście wszystko jest w porządku.

gosia86, Agula82 lubią tę wiadomość

3500 g 54 cm <3
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chivas wrote:
    Ja Biorę jedynie kwas foliowy 5mg który kazał mi ginekolog wypisać. I nic poza tym. Boję się nadmiaru witamin we wczesnej ciąży. Zbyt duża ilość wit z grupy A i szczególnie B może prowadzić do upośledzeń. Lepiej za mało jak za dużo. Moja siostra diagnozuje autystów i ponoć wszędzie teraz o tym trąbią. Mój lekarz tez mówił żeby nic poza tym kwasem nie brać i w zasadzie stosuję się do zaleceń :)

Ja mam dokładnie takie same zalecenia, nic poza kwasem foliowym. Zwłaszcza, że dostępność świeżych warzyw i owoców jest coraz większa, więc można dostarczyć sobie sporo witamin w diecie, nie potrzeba się faszerować chemią. Suplementację zaleci dopiero w III trymestrze, a że będzie to też sezon jesienno-zimowy to będzie to dodatkowo uzasadnione.

Nieukowa lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • chivas Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiolk@ ja w pierwszej ciąży zobaczyłam serduszko dokładnie w 6 tyg więc powodzenia na wizycie i zazdroszczę że u Ciebie to już :)

Fiolk@ lubi tę wiadomość

8unevfxmtkfkuxcs.png
  • chivas Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Ja mam dokładnie takie same zalecenia, nic poza kwasem foliowym. Zwłaszcza, że dostępność świeżych warzyw i owoców jest coraz większa, więc można dostarczyć sobie sporo witamin w diecie, nie potrzeba się faszerować chemią. Suplementację zaleci dopiero w III trymestrze, a że będzie to też sezon jesienno-zimowy to będzie to dodatkowo uzasadnione.

No i mądrze! Często niestety kobiety w ciążowym szale nakupują sobie suplementów do tego kwasu foliowego, a z witaminami z grupy B nie ma żartów (przekonałam się jakiś czas temu podczas pełnej diagnostyce SM) i niestety dublują ten kwas znacznie przewyższając jego dawkę a to moze wyrządzić więcej krzywdy jak pożytku, bo dziecko zawsze sobie z naszego organizmu "weźmie" co mu potrzebne i jeśli już coś komuś bedzie brakowało to prędzej nam a nie dziecku.

8unevfxmtkfkuxcs.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Gosia a bralas dziecko do gabinetu? W wozku? Jakos tak sie krepuje a pewnie mi sie zdarzy podobna sytuacja, ze nie bedize z kim malego zostawic...

U mnie masakra w nocy bo syn wieczorem wyrzygal cala kolacje i potem byl w nocy glodny a ja moflam mi nic dawac oprocz wody i swojego mleka...

Czy ktoras z was karmi w ciazy piersia? Ja sie zastanawiam jak to dalej bedzie, czy mi pokarm nie zaniknie, albo skurczy od karmienia nie dostane...
    Nieukowa nie mialam innego wyjścia, musialam ją wziac ze sobą do gabinetu bo mąż nie dojechał a babcia została w domu. Też nie potrafiłam sobie tego wyobrazić i nie wiedziałam co na to lekarz. Ale było ok. Mała siedziała w wózku i dopóki mnie widziała to nawet nie stękała, dopiero jak się położyłam na kozetce na usg i mnie nie widziała to zaczęła stękać. Takie roczne dziecko to jeszcze nie wie co się dzieje, gorzej by było ze starszym co juz bardziej kumate.

Ja juz odstawiłam kp ale pokarm jeszcze calkiem nie zanikł

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agula82 wrote:
    Gosia a Ty dalej nie masz spania?czy masz szansę przyłożyć głowę do poduchy jeszcze później?
    Kiepsko ze spaniem. Jak młoda budzi sie na karmienie rano to potem trudno mi zasnąć a w dzień nie zawsze da sie odespać

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez biorę tylko kwas foliowy i od wczoraj dupka

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • bloodflower Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    teoretyczny termin porodu na 11-02-2017.

Moja krotka historia.
    Mam 40 lat, dosc dlugo staralam sie o dziecko. Poprzednia ciaza zostala zakonczona w 7t4d z powodu pustego pecherzyka. Od tego czasu nie staralismy sie jakos zbyt mocno. Tym bardziej, ze sie przeprowadzilam i moj Pancio dojechal do mnie po dwoch miesiacach.
    W tym cyklu wyglada, ze sie udalo. Test robilam 3 dni po spodziewanej @.
    W poprzedniej ciazy poszlam na usg, jak tylko zobaczylam 2 kreski.
    Bete tez robilam, nawet szybko przyrastala. Skonczylo sie, jak sie skonczylo.
    Tym razem postanowilam, ze nie bede sie nad soba trzasc i pojde dopiero 7-8 tc. Bety raczej nie bede robic, bo mnie to tylko denerwuje zbytnio. Do pracy nadal chodze.
    Mam nadzieje, ze tym razem sie uda, chociaz nie nastawiam sie zbyt mocno.
    Pozdrawiam Was cieplo.

Nieukowa, zbikowa, Agula82, gosia86 lubią tę wiadomość

• Helmi Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 04:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cinnamon cooki dzieki imprezka sie udala :)
    Melduje, ze dopiero wrocilam do domu i padam na twarz :D

Brunetka lubi tę wiadomość

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Wiem, że Luteina wpływa na wynik progesteronu, ale chciałam zbadać jaki jest (biorę 100mg 2x1 dowcipnie). No i wczoraj był 33,09 ng/ml. W ciąży badałam tylko raz w tym roku, w tej która zakończyła się zabiegiem, był 39ng jakieś 11dpo, bez żadnych tabletek, może akurat był wyższy poziom skoro wydziela się pulsacyjnie lub teraz niższy, grunt, że jest zadowalający.

A dzień oczywiście przywitałam plamieniem, ale jestem trochę spokojniejsza po wczorajszych wynikach, jutro spróbuję dodzwonić się do innego gina, jak mu nakreślę sytuację to może wciśnie mnie we wtorek czy coś żeby skonsultować sprawę tych plamień i czy zamieniać Luteinę na doustną + Duphaston (no bo ile musiałabym jej jeść skoro doustnie trzeba większe dawki), a w czwartek jeśli mój lekarz będzie przyjmował jak powinien (na NFZ) to ide na chama w kolejkę :D

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • jestemhela Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja nie rozumiem... cała masa kobiet pisze, że całą ciążę brały femibion i polecają a z tego co czytam okazuje się, że witaminy są be?

• Nats Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela - Ja biorę falvit mama. Pokazałam ginowi i powiedział, że jest Ok i jak już biorę te witaminy to kwasu foliowego już nie muszę brać :)

jestemhela lubi tę wiadomość

3500 g 54 cm <3
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sądzę, że to zależy od lekarza - ile lekarzy tyle opinii ;)

Ja w ciąży z córką brałam tylko kwas foliowy od połowy 5tc i od 9tc Femibion (wtedy jeszcze Feminatal się nazywał), brałam do końca ciąży.

Teraz też zamierzam brać Femibion i dodatkowo Magleq B6 Max, ma dobrze przyswajalną formę magnezu ;)

Możecie mnie wpisać na 11.02 ;)

Często i gęsto lekarze karzą brać różne dodatkowe rzeczy, typu zwiększona dawka kwasu foliowego + jakieś inne witaminy kobietom po paru poronieniach nawet jak nic w badaniach nie wyszło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 07:33

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktoras z Was pytala jakie badania przysluguka na nfz. Pod tym linkiem jest lista:
    http://www.prawapacjenta.eu/?pId=836
    Lekarz nie mo obowiazku zrobic nic spoza tej listy jesli nie uzna za potrzebne.

Dzieki Gosia. Do prywatnego gina nie mialabym oporow brac malego, ale moj na nfz jakos mnie odstrecza.. Zapytam nianie czy wzielaby go po poludniu na 2-3h.. Jak nie to tezz nim pojade na wizyte...

Ja tez slyszalam, ze wszelkie suplementy nalesy brac dopoero po skonczeniu 1 trymestru a tak to tylko kw foliowy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 08:16

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zbikowa wrote:
    Część dziewczyny :)

W piątek zobaczyłam moje pierwsze w życiu dwie kreski na które czekałam jakieś 4 lata... pozdrawiam was serdecznie i ciesze się na naszą wspólną drogę przez ten piękny czas
    gratuluje :) pamiętam Cie jeszcze za początku Owu :)

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    gratuluje :) pamiętam Cie jeszcze za początku Owu :)

Ja Ciebie też :) wymieniłyśmy kilka wiadomości kiedyś dotyczące naszych problemow, super że nam się udało

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 10:18

gosia86 lubi tę wiadomość

• Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja preferuje prowadzenie ciąży prywatnie. Pamiętam swoje dwie wizyty w pierwszej ciąży na fundusz. W 9 tygodniu ciąży pani doktor nie zrobiła usg żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. Było puste jajo płodowe. Jeszcze wtedy nie wiedziałam że na fundusz usg na każdej wizycie się nie należy. Czekałam 3 tygodnie żeby zobaczyć dziecko a pani doktor nawet nie chciała mi dać skierowania na badania. Pamiętam że to był grudzień i nigdzie nie mogłam się dostać bo wszędzie były już limity wyczerpane i nie było miejsc mimo tego że byłam w ciąży. Prywatne prowadzenie ciąży kosztuje to jest oczywiste, ale mam wrażenie że lekarze bardziej się starają bo chcą zatrzymać u siebie pacjentkę, na każdej wizycie mam usg i nikt na mnie krzywo nie patrzy gdy chcę o coś zapytać jak to bywa w przychodniach.

Co do witamin, biorę femibion i nie sądzę żeby miało mi to zaszkodzić. :)

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • margo001 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa tygodnie mnie nie było a tu proszę jakie tłumy :D. Witam się więc jeszcze raz, mój termin porodu to 01.02, usg robione w środę a na nim maluszek 7mm i bijące serduszko :). No i zabieram się za lekturę, mam trochę stron do nadrobienia...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 10:38

jestemhela, zbikowa lubią tę wiadomość

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
‹‹ 57 58 59 60 61 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ