X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goździk89 wrote:
    Ja preferuje prowadzenie ciąży prywatnie. Pamiętam swoje dwie wizyty w pierwszej ciąży na fundusz. W 9 tygodniu ciąży pani doktor nie zrobiła usg żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. Było puste jajo płodowe. Jeszcze wtedy nie wiedziałam że na fundusz usg na każdej wizycie się nie należy. Czekałam 3 tygodnie żeby zobaczyć dziecko a pani doktor nawet nie chciała mi dać skierowania na badania. Pamiętam że to był grudzień i nigdzie nie mogłam się dostać bo wszędzie były już limity wyczerpane i nie było miejsc mimo tego że byłam w ciąży. Prywatne prowadzenie ciąży kosztuje to jest oczywiste, ale mam wrażenie że lekarze bardziej się starają bo chcą zatrzymać u siebie pacjentkę, na każdej wizycie mam usg i nikt na mnie krzywo nie patrzy gdy chcę o coś zapytać jak to bywa w przychodniach.

Co do witamin, biorę femibion i nie sądzę żeby miało mi to zaszkodzić. :)
    Bzdura z tymi usg ze tylko 3 razy! Pani doktor musiała być jakaś służbistką że tak się kurczowo tego trzymała. Ja prowadziłam ciążę na nfz i na każdej wizycie miałam usg.teraz byłam juz dwa razy na nfz u tego samego lekarza i na kazdej bylo usg i w piatek idę na kolejne. To tylko dobra wola lekarza

Nieukowa lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • magda94 Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goździk89 wrote:
    Ja preferuje prowadzenie ciąży prywatnie. Pamiętam swoje dwie wizyty w pierwszej ciąży na fundusz. W 9 tygodniu ciąży pani doktor nie zrobiła usg żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. Było puste jajo płodowe. Jeszcze wtedy nie wiedziałam że na fundusz usg na każdej wizycie się nie należy. Czekałam 3 tygodnie żeby zobaczyć dziecko a pani doktor nawet nie chciała mi dać skierowania na badania. Pamiętam że to był grudzień i nigdzie nie mogłam się dostać bo wszędzie były już limity wyczerpane i nie było miejsc mimo tego że byłam w ciąży. Prywatne prowadzenie ciąży kosztuje to jest oczywiste, ale mam wrażenie że lekarze bardziej się starają bo chcą zatrzymać u siebie pacjentkę, na każdej wizycie mam usg i nikt na mnie krzywo nie patrzy gdy chcę o coś zapytać jak to bywa w przychodniach.

Co do witamin, biorę femibion i nie sądzę żeby miało mi to zaszkodzić. :)
    Wszystko zależy od lekarza. U mnie lekarz prywatnie nie zauważył trzech torbieli na jajniku, chociaż zwróciłam uwagę na ciagle kłucia z jednej strony podbrzusza. Za to na NFZ chodzę do zaufanej kobiety, która nigdy nie przyspiesza wizyt, wszystko skrupulatnie bada i tłumaczy. Zdecydowałam wiec ze wybieram te opcje prowadzenia ciąży :)

34bw43r8x3c08pa7.png

mhsvx1hpg0g6h8qo.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Sądzę, że to zależy od lekarza - ile lekarzy tyle opinii ;)

Ja w ciąży z córką brałam tylko kwas foliowy od połowy 5tc i od 9tc Femibion (wtedy jeszcze Feminatal się nazywał), brałam do końca ciąży.

Teraz też zamierzam brać Femibion i dodatkowo Magleq B6 Max, ma dobrze przyswajalną formę magnezu ;)

Możecie mnie wpisać na 11.02 ;)

Często i gęsto lekarze karzą brać różne dodatkowe rzeczy, typu zwiększona dawka kwasu foliowego + jakieś inne witaminy kobietom po paru poronieniach nawet jak nic w badaniach nie wyszło.

Może powinnaś podjechać na ip z tymi plamieniami?
    To nie musi być nic poważnego ale ja bym.pojechała.
    Na pocieszenie powiem Ci że w ciąży z córką miałam plamienia przez trzy tygodnie a córa jak malowana <3

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Helmi Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem Wam dziewczyny, że ja na piątkowej wizycie byłam u mojego kochanego pana doktora na nfz bo jest swietny i poswieca mnostwo czasu i uwagii nie zamieniłabym go na nikogo innego i bardzo chciałam, żeby prowadził moją ciążę, ale niestety odradził mi swój gabinet bo maja saby sprzęt usg a mowi, że widzi po mnie że chce mieć bardzo dobrze i profesjonalnie prowadzoną ciąże i że nie byłabym zadowolona z jego usg. obecnie w swoim gabinecie na nfz prowadzi tylko kilka ciąż kobiet które że tak powiem mają to gdzieś i niespecjalnie przejmuja sie wszelkimi badaniami.mówi że ten ich sprzęt miesci się w tych normach jakie ma spełniac ale nie poleca go na późniejsze badania u dzidziusia przeziernosci karku itp. niestety prywatnie nie mam szans sie do niego dostac nawet w czerwcu ma tak oblegany gabinet :(

jutro bedę dzwonić do innego dobrego gina z naszego miasta i będę u niego prywatnie prowadzić ciążę, kilka koleżanek do niego chodziło i są bardzo zadowolone.

7v8r3e3k6t0s43kt.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi trochę dziwne podejście Twojego lekarza że odsyła pacjentkę. Wg mnie powinien zaproponować te trzy ważne usg poza gabinetem na nfz żebyś zrobila

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Goździk89 Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie są spore problemy. Do dobrych lekarzy z nfz ciężko się dostać, a boję się ryzykować chodząc do pierwszego lepszego lekarza. Dlatego chodze do kliniki w której lekarze specjalizują się w poronieniach i leczeniu niepłodności. Może przy bezproblemowej ciąży można sobie pozwolić na fundusz. ;/

wff2px9ic3z4rjen.png
    [*] 7.01.2014
    [*] 21.09.2015
  • agniecha1988 Debiutantka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! :) Mogę dołączyć? Robię to bardzo nieśmiało,gdyż pierwszą ciąże poroniłam w marcu. Teraz znowu jestem w ciąży i mam nadzieje, że tym razem wszystko będzie dobrze. Bo będzie , prawda?

zbikowa, gosia86, Agula82, cinnamon cookie lubią tę wiadomość

zud3vfxmle2x38qz.png

[*] 12.03.2016 (9t3d)
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha1988 wrote:
    Hej Dziewczyny! :) Mogę dołączyć? Robię to bardzo nieśmiało,gdyż pierwszą ciąże poroniłam w marcu. Teraz znowu jestem w ciąży i mam nadzieje, że tym razem wszystko będzie dobrze. Bo będzie , prawda?
    No pewnie, będzie :)

• MalgosiaKmK Ekspertka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha1988 wrote:
    Będzie, będzie wszystko pięknie, zobaczysz :)

04.11.2015 cp (8tc) Aniołek
    14.02.2017 synek 💙
    age.png

age.png

29.10.2023 Julcia🩷

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :):* Coś czuję, że znajdę tu wsparcie:)

zud3vfxmle2x38qz.png

[*] 12.03.2016 (9t3d)
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Nieukowa nie mialam innego wyjścia, musialam ją wziac ze sobą do gabinetu bo mąż nie dojechał a babcia została w domu. Też nie potrafiłam sobie tego wyobrazić i nie wiedziałam co na to lekarz. Ale było ok. Mała siedziała w wózku i dopóki mnie widziała to nawet nie stękała, dopiero jak się położyłam na kozetce na usg i mnie nie widziała to zaczęła stękać. Takie roczne dziecko to jeszcze nie wie co się dzieje, gorzej by było ze starszym co juz bardziej kumate.

Ja też byłam z moją córą u ginekologa, bo akurat mąż nie zdążył po nią dojechać. Siedziała sobie w wózku, lekarz dał jej jakąś gazetkę to sobie oglądała. Też byłam trochę zła, że muszę z nią wejść i już od progu przepraszałam lekarza za kłopot, ale on tylko się uśmiechnął i powiedział, że nie ma najmniejszego problemu, bo jego cieszą wszystkie dzieci, i te w brzuchach, i te większe też. Nawet zagadywał do młodej, żeby dzielnie wytrzymała wizytę.

gosia86 lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy Wasi malzowie idą z Wami na któraś wizytę zobaczyć Fasola? Bo mój się uparł że jak będzie serduszko to on idzie ze mną i koniec...

• zbikowa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katjaa wrote:
    A czy Wasi malzowie idą z Wami na któraś wizytę zobaczyć Fasola? Bo mój się uparł że jak będzie serduszko to on idzie ze mną i koniec...
    Jeszcze o tym nie rozmawialismy, na razie jesteśmy na etapie "jak to się mogło stać"(żart). Ale ja bym chciała żeby że mną poszedl, on pewnie też. Fajnie jak się od początku angażują ci nasi małżonkowie ;)

• Helmi Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez swojego zabieram jak bede tak w 9-10tyg zeby cos wiecej poogladal :D

Gosia mi gin powiedzial ze on uwaza ze jak prowadzic ciaze to u jednego lekarza a nie ze u niego a wazniejszr usg u innego.mowil ze bez sensu tak ze jeden lekarz powinien prowadzic i w sumie wydaje mi sie ze ma racje i skoro ma slabe usg to ciesze sie ze byl szczery i powiedzial na poczatku i chociaz noe byloby rozczarowania :)
    Oczywiscie mowil ze moze mi prowadzic ta ciaze ale nie bede usatysfakcjonowana

7v8r3e3k6t0s43kt.png

Wysłany: 12 czerwca 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katjaa wrote:

Jeżeli Twój TŻ tego pragnie, to idźcie razem :) Ma do tego prawo;) W trakcie pierwszej ciąży mąż był ze mną u lekarza, ale jak sam przyznał, bicie serca go jakoś nie wzruszyło. Mnie za to bardzo! Teraz raczej nie pójdziemy razem. I w sumie dobrze, bo nie wiem czy będzie już coś słychać.

zud3vfxmle2x38qz.png

[*] 12.03.2016 (9t3d)

Wysłany: 12 czerwca 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak dodać sobie te suwaczki ciążowe? Ja też chceeeee! :D

zud3vfxmle2x38qz.png

[*] 12.03.2016 (9t3d)
  • margo001 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katjaa wrote:

Mój był ze mną i tak mu się spodobało, że postanowił jeździć na każdą wizytę ;).

Katjaa lubi tę wiadomość

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • margo001 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha najprościej kliknij na suwaczek którejś z dziewczyn to przekieruje cię na stronę z suwaczkami a tam już są dokładne instrukcje.

agniecha1988 lubi tę wiadomość

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • Brunetka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katjaa wrote:

Mój na USG w tym tygodniu (7td) się nie wybiera - tak jak agniecha1988- chyba go to jeszcze nie wzrusza :) Zabiorę go pewnie na to USG gdzie poznamy płeć :)

Niestety mój nie chce też być przy porodzie :( Mdleje na widok krwi i tego charakterystycznego zapachu szpitalnego :( Ja bardzo bym chciała, żeby był, no ale też chyba nie będę go zmuszać, jeszcze mu się zrobi jakiś uraz do mnie...Choć pewnie i tak skończy się cesarką.
    Do bardziej doświadczonych koleżanek- rodziłyście razem?

w4sqdqk37ek35kuj.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helmi a ja jednak polecam isc na usg 12 tyg i polowkowe do innego lekarza, specjoisty typowo od usg z certyfikatem fmf. Oni sa mistrzami w mierzeniu i identyfikowaniu wad plodu, a zwykli ginekolodzy czssto nie maja taoiego super srzetu i takiego opatrzenia. Ja chce btc na 200% pewna ze dobrze NB i NT bedzie zmierzone, ze na polowkowym bede miala wiedze, czy przeplywy sa w porzadku, czy nerki, watroba i mozg sa prawidlowe itd. A zwykle usg, badanie szyjki i badania podstawowe ze spokojem ogarnienlekadz i bez super sprzetu...

Ps. Zawsze mozna chodzic i na nfz i prywatnie. Ja tak ostatnio robilam i mialam badania lab za free od tego na nfz a foty usg 3d do albumu od prywatnego :)

Ja do gina czesto chodzilam z mezem, ale dopiero jak bylo usg przez brzuch. Jakos mi bylo glupio isc z nim na transwaginalne :P

Brunetka rodzilam z mezem chociaz wyszlo smiesznie, bo zaczelo sie wieczorem jak meza odeslali do domu zeby sie wyspal... Ledwo wrocil na parte takze wsparciem za duzym nie byl ;) ale tak, widzial jak sie syn urodzil i cial pepowine :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 18:40

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ