X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2017
Odpowiedz

Lutówki 2017

Oceń ten wątek:
  • zbikowa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maferka ja zamontowalam łuk z zabawkami w wózku, młoda się potrafi zagapic i nie włączyć syreny że jest w wózku, dwa razy mi nawet zasnęła, tak więc polecam. A tak to chusta 100% sypialnia w naszym wypadku

Nieukowa, ale pięknie wystrzeliła z wagi! Ja dziś chyba też podjadę do przychodni sprawdzić jak Emilka, bo szczepienie dopiero za dwa tygodnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2017, 09:08

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysmy byli dzis na szczepieniu i sie okazalo ze sie babka pomylila i po 24 dopiero szczepienie. Przynajmniej zwazyla lekarka malego i waga wyjsciowa ze szpitala 2300 a dzis 5800 takze tez mam co nosic:)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Bella1 Znajoma

Wysłany: 10 maja 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy ktore karmia mm ile jedza wasze niemowlaczki? Moj ma 12 tyg i je 120 co 2.5, zwykle jedna przewa 3w,ciagu dnia jak jestesmy na spacerze. Do tej pory spal mi super od 19.30 do 4.30 i potem roznie następne jedzonko 8-9 rano. Od paru dni znowu je dwa razy 1-5rano ale to jest taki wtzask ze ledno zdaze mleko przygotowac, zastanawiam sie czy mu zwiekszac juz porcje mleka. Kurcze na pudelku jest napisane 5x150 moj 4h chyba nie wytrzyma.

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella niepatrz na to ile jest na pudelku bo to tak orientacyjnie jest napisane daj dziecu tyle ile potrzebuje. Moj je 90-120ml co 2-3h a w nocy kolo 5 potem kolo 8 . Kazde dziecko ma inne potrzeby. Lekarka mi powiedziala ze moge mu dawac wiecej ma prawie 3,5 miesiaca ale skoro niechce to mu wciskac wiecej niebede.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Bella1 Znajoma

Wysłany: 10 maja 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No moja lekarka znowoz powiedziala ze absolutnie wiecej nie ze te 120x6 na dobe. I badz tu czlowieku mądry

• Bella1 Znajoma

Wysłany: 10 maja 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa a ile karmien ci wychodzi w ciagu dnia?

• magda_lena86 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly ma 9 karmien na dobę i zjada 100-105 ml na karmienie. Jesteśmy na nutramigenie. W niedzielę wazyl 6060 gram wazony nago bez pampersa w szpitalu. Wczesniej wazyl okolo 6200 gram ale schudl podczas pobytu w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2017, 14:29

gy02c45.png

[*] grudzień 2017
  • karolina1488 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od jakichś dwóch tygodni mam problem z Emilki jedzeniem. Co ją karmię to ona pociągnie trzy razy i płacz, daję smoczka i spokój. Widzę, że jest bardzo głodna, znów podaję pociągnie z 20ml i płacz i tak na okrągło. Przez to teraz często je mi tylko 60ml i chciałaby jeść co godzinę / 1,5h a te 60ml potrafi i godzinę jeść. Język ma czysty, czasem się pręży bo nie może purknąć no ale nie cały czas tak jest a od jakiegoś czasu przy każdym karmieniu takie akcje. Wczoraj trzy kupy zrobiła takie, ze ją całą musiałam przebierać a z jedzeniem i tak był cyrk. Jeszcze do niedawna chociaż w nocy jadła spokojnie i zasypiała przy tym jedzeniu a teraz nawet w nocy wrzask.
    Do tej pory jadła z butelki Lovi, z tej się nauczyła pić w szpitalu jak byłyśmy po 6tygodniu jej życia i żadnej innej nie chciała.Słyszałam jak jadła ostatnio, że ssie ssie ssie ssie kilka razy i dopiero połyka. Teraz drugi raz podałam jej mleko z butelki Avent i tam ledwo zaczyna ssać i połyka non stop, ewidentnie szybciej leci i 150ml zjadła w chyba 3minuty a 60ml potrafiła jeść pół godziny i dłużej z przerwami na hamowanie płaczu i odbeknięcie. Widzę też, że w smoczku Avent są dwie dziurki i idą dwa strumienie, sama też jak próbowałam pociągnąć to z Aventu leci szybciutko a z Lovi musiałam się pomęczyć. Mam nadzieję, że to o to chodziło

Moja córa ma 13tyg i 5dni i waży 5,5kg. Waga urodzeniowa 3630 (spadek w trzeciej dobie 3300)tak więc przybiera bardzo powoli ale to chyba przez te pierwsze 6tyg po których wylądowałyśmy w szpitalu. Emilka zjada Enfamil, innego mleka się nie złapie i je w dzień co 2-2,5h po 90-120 ale z rana jak się obudzi np o 7 i zje 90ml to za pół godziny/godzinę znów jest głodna i je znów 90ml. Do południa ogólnie bardzo często je, chyba nadrabia noc kiedy nie jadła lub jadła tylko raz. W nocy je raz koło 3/4/5 ale są też noce gdzie śpi od 19/20 do 6/7/8 rano bez pobudki. Potrafi też zjeść na raz 180 i 210 nawet, ale to rzadko. Choć teraz z tej nowej butelki zjadła mi 180ml w 3 minuty :D a nie tak jak z tamtej 60ml jadła pół godziny, biedna się męczyła a ja nie wiedziałam, ze to o to może chodzić :(

Mam też problem z dopajaniem wodą samą sie krztusi i płacze i kaszle i prawie wymiotuje, wodę z glukozą (choć wcale jej nie chcę podawać z glukozą) pociągnie max 5ml i jest to samo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2017, 14:51

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
  • Krystyna Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina u nas sprawa z karmieniem wygląda bardzo podobnie. Najwięcej co do tej pory zjadła na raz to 120 ml. Je co dwie trzy godziny tak około 70 ml czasami więcej. A w nocy budzi się dwa razy koło 1 i 5. Używam butelek avent ale 1 bo przy 2 bardzo się krztusi.
    Ale z tego co widzę to przybiera na wadze- kocham każda fałdkę :) końcem maja idziemy na szczepenie to się okaże ile konkretnie.
    Fajnie że pojawił się ten temat bo trochę się uspokoiłam, że nie tylko u mnie karmienie nie jest książkowe.
    A jeszcze zapytam, czy też wasze maluchy robią luźniejsze, żółte kupy?
    I jeszcze jedno pytanie orientujecie się czy avent ma smoczki do kaszek, wiem że z NUKa są takie krzyżyki, a z aventu się nie spotkałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2017, 17:23

• magda_lena86 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój robi żółtą luźna kupkę. Tzn. Widze że jest luźna ale jak odwróci się pampersa to że tak powiem nie wypływa. Konsystencja jest jednorodna nie wodnista. Parę razy zdarzyło się że zrobił kupkę ktora wyglądała jak plastelina i straszenie sie przy niej męczył. Potem dopajalam chociaz odrobiną wody.

gy02c45.png

[*] grudzień 2017
  • Mila123 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly kazda porcje zjada 120ml co ok 2.5-3 godz. Korzystamy jeszcze ze smoczka 0-3 mc ale mam zamiar kupic mu juz od 3mc zobaczymy ale tez butelka lovi i faktycznie ciezko z niej ssac mleko tez sprawdzalam ale moj daje rade nigdy nie narzeka przy jedzeniu. A jak pije z mojej piersi to jest tak ze ssie kilka razy i polyka bo mam malo mleka i musi sie nameczyc zeby cos wyciafnac a szkoda bo on uwielbia cycusia moglby ciagle pic lub chociaz pomamlac sobie.

dqpr20mm1kch4v18.png

gg642n0ani1ltrjk.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella1 wrote:
    Nitka_lutowa a ile karmien ci wychodzi w ciagu dnia?

Szczerze niliczylam dokladnie ile razy je ale jutro to zrobie i napisze ;)

I serio niepatrz na pudelka, gdybym ja patrzyla to moj maluch musialby jest 180ml! W zyciu tyle by niezjadl naraz teraz.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Asiek84 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2017, 03:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmoniś dotarł do nas dziś śpiworek, superowy jest, dziękujemy bardzo :) teraz tylko czekamy na zdjęcie szyny i będziemy testować.
    A szynę mam nadzieję że już w przyszły czwartek zdejmujemy.

ge670tj.png

cc9ca37.png

• Babydream Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała zjada 100-120, czasami 150 co 2-3 godz. 4 godziny rzadko kiedy wytrzyma. Też zmieniłam butelkę na avent i szybciej z niej leci, dotychczas piła z dr brownsa, tej to się musi troszkę naciągnąć,dlatego daję w niej tylko w nocy bo zasypia przy niej pod koniec, raz dałam z aventu w nocy to musiałam usypiać.

Teraz coś mi się poprzestawiała, staram się ją kłaść ok 19 żeby mieć wieczór dla siebie, zazwyczaj wstawała o 4 na mleko i spała jeszcze ok 2 godziny. Od kilku dni budzi się ok 1 i 4, a więc 2 razy, dzień robi o 5. Nie wiem o co chodzi, ale mam nadzieję że powróci do starego systemu :)

Kąpiecie dzieciaczki codziennie?
    Dostałam w tym tygodniu okres pierwszy raz po porodzie. O ludu! krwotok po prostu!

ex2bcwa1570qltn4.png
  • Mila123 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja codziennie kapie ok 19 Marcelek juz sie tak nauczyl ze po kapieli ( ktora uwielbia) jest zabawa i usmiechy przy ubieraniu a potem butelka i spi do polnocy pozniej o 3 jeszcze jje i ok 5 i wtedy zanim dostanie piers to jest 5 minut na usmiechanie sie do wszystkiego odwraca glowke w strone meza i wola eeee pousmiecha sie z minutke dwie no i piers i spi do ok 8 rano

dqpr20mm1kch4v18.png

gg642n0ani1ltrjk.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też kąpiel codziennie, mniej więcej o 20. Elka uwielbia się kąpać, no i ma wtedy czas na pobhycie trochę tylko z tatusiem :) pobudki w nocy najczęściej mam dwie i niestety po tej drugiej mała ani myśli o szybkim pójściu spać - strzela uśmiechy, głuży i zaczepia śpiącego tatę :O
    Do tej pory może 3 razy zdarzyły się noce że spała od 21 do 4 rano - no ale wtedy to ja muszę interweniować bo moje piersi ledwo to wytrzymują :]

Obecnie moim wielkim marzeniem jest 6 godzin nieprzerwanego snu, bez trybu czuwania ;)

age.png
  • Bella1 Znajoma

Wysłany: 11 maja 2017, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi o to ze moja pediatra uwaza ze on ma miec 6 karmien po 120 . No nie ma bata bo w nocy by musial nie jesc. Mały mi odtatnio tak wyje, masakra chyba mu zaczne dawac więcej.

• łania Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kąpiemy co 2 dni, a czasem nawet co 3... uważam, że codzienne mycie nie jest dobre dla skóry malucha, ale rozumiem jak ktoś chce codziennie. Pewnie to się zmieni jak będą upały albo zacznie się brudzić.

Moja raz spała w nocy 8 godzin. Więcej tego nie chce na razie powtarzać. Nie dość, że i tak się budziłam podświadomie, to następnego dnia drugi raz przeżywałam nawał, wkładki przeciekały, piersi rozsadzały. Dobę zajęło mi powrócenie do normalności

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Krystyna Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na początku kąpaliśmy co dwa dni, ale dla młodej kąpiel to największa rozrywka dnia, dlatego kąpiemy codziennie- poza tym jest taki rytuał: kąpiel, butla i spanie.

• karolina1488 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku kąpałam co 2-3dni ale od jakiegoś czasu kąpię codziennie. Przy pierwszej kąpieli nie było płaczu ale potem przy każdej jednej była histeria. Dopiero od jakichś dwóch tygodni nie płacze przy kąpaniu a nawet się śmieje, jestem w szoku :D

To u nas ze spaniem widzę, że na prawdę jest rewelacja. Tak jak pisałam śpi od 19/20 do 3/4/5 - wtedy jest jedno karmienie i potem śpi do 6/7/8. Kilka nocy było takich, że spała od 19/20 do 7/8. Muszę ją kąpać po 18 bo Emi często o 19 już śpi. Dziś np była tak śpiąca, że zasnęła już o 18:40, mam tylko nadzieję, że nie rozpocznie dnia od 6 rano lub wcześniej ;) Ja się wysypiam bardzo dobrze, już też jestem spokojniejsza w czasie snu i się nie budzę bez potrzeby. Czasem jeszcze mi się zdarzy przebudzić koło 5 bo jestem zdziwiona, że mała się nie obudziła na karmienie i sprawdzam czy wszystko ok ale już kilka razy spałam spokojnie tak jak Emilka do tej 7/8 bez pobudki.

Z tymi problemami przy jedzeniu butelki jednak rzeczywiście chodziło o ten smoczek butelki, teraz Emilka je znowu pięknie i dużo. Dziwi mnie teraz to ulewanie bo przy poprzedniej butelce Lovi nawet jak zjadła 150 czy 180ml to nie ulewała z tym, że jadła to długo i powoli. Teraz z tej butelki Avent szybko leci i aż się nadziwić nie mogę, że ledwo jej przyłożę butelkę do ust a tu już słyszę, że jest pusto. Łyka tak, że czasem w trakcie jedzenia się krztusi. Pewnie to, że tak szybko je ma wpływ na te ulewania no ale trudno, jakoś damy radę, ważne, że je z przyjemnością a nie złości się co chwilę. Teraz znowu jest inny problem bo położyłam ją na brzuszku po 2h od karmienia i biedna zwróciła tak, że aż jej noskiem poszło. Już nie wiem kiedy ją na ten brzuszek kłaść bo przed samym następnym karmieniem ona jest tak głodna, że na brzuchu leżeć nie będzie z resztą je co max 2,5h. Teraz na nowej butelce się tak rozhulała, że cały dzień po 150ml jadła a na noc 180ml z tym, że raczej jej ograniczać nie będę bo jest kruszynka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2017, 20:13

<3 Nasze największe Szczęście <3
    3i499vvjnklbrqeo.png
‹‹ 603 604 605 606 607 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ