🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Lolita wrote:Fizjoterapeuci odradzają używanie bujaczków. Wklejam link do artykułu na ten temat:
https://mamafizjoterapeuta.pl/2017/11/23/bujaczek/
A i tak decyzję każdy podejmie sam. My rezygnujemy.
Dzięki za artykuł. Słyszałam o tym wcześniej, muszę zgłębić temat. Przed chwilą przeczytałam też fajny wpis tutaj: https://www.nebule.pl/lezaczki-szkodza-dzieciom/. Faktycznie dużo negatywnych głosów o leżaczkach🤔. Chyba jednak Chicco baby hug będzie lepsza opcja. Planuje któraś z Was zakup?
Co myślicie o koszach Mojżesza?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2020, 19:31
👱♀️hiperprolaktynemia, niedoczynność tarczycy; AMH 6,7; PCO; MTHFR c.1286A>C (A1298C); choroba autoimmuno; ANA+; anemia - ukryty niedobór żelaza; PAI 4G/SG hetero; podwyższone nk w macicy; niska il10.
👨słabe parametry nasienia.
✨01.2019: FAMSI nr 1
= ET + 3 ❄❄❄.
23.02.19: ET morulki - 😥
07.05.19: FET blastki - 😥
21.08.19: FET 2 blastek: 2.2.3 i 3.2.2 - cb 😥
✨09.12.19: FAMSI nr 2
= 2 ❄️❄️.
04.06.20: FET 4.1.1 i 4.2.3: 6 dpt: 56🍀, 8 dpt: 189, 11 dpt: 560, 14 dpt 3300, 19 dpt: 20.000 jest 2mm wojownik, 31dpt mamy ❤ - cudzie trwaj
03.09.20: it's a boy! 👶
02.2021: mamy nasz cud ❤ -
Ja tez nie mam jeszcze wyprawki. Mam tylko wozek i pi młodszym synu łóżeczko i wanienke, przewijak. LezaczkA nie będę kupować u nas wogole się nie sprawdzil. Chłopaki nie chcieli w tym być. Podgrzewacz kupie. Przy karmieniu mm bardzo przydatny gadżet w nocy.
-
My dziś byliśmy zamówić wózek i fotelik. Zdecydowaliśmy się na wózek Roan Bloom w kolorze midnight i fotelik Avionaut Pixel - pan zamontował go w naszym samochodzie i kąt nachylenia był odpowiedni, więc nie zastanawialiśmy się długo, bo sporo znajomych ma i poleca ten fotelik. Od dwóch dni przeglądałam też i sortowałam ciuszki, które dostałam od mojej szwagierki i na razie poukładałam je według rozmiarów w pudełkach. Kiedy już uporamy się z remontem sypialni i wstawiamy komodę na rzeczy dla dziecka, zacznę powoli wszystko prać i układać do szuflad. Wiem już też mniej więcej, co będę musiała dokupić, ale z racji że to moje pierwsze dziecko, zastanawiam się, w co będę je ubierała na co dzień. Widzę, że szwagierka preferowała pajacyki, bo jest ich tu naprawdę dużo. Ja myślałam z kolei, że pajacyki będę zakładała głównie na noc, a w ciągu dnia raczej body + spodenki + skarpetki albo body + półśpiochy. A Wy co sądzicie? Co się u Was sprawdziło?
Co do bujaczka, to my na razie nie planujemy jego zakupu. Ewentualnie dokupimy kiedy już mały się urodzi, ale na pewno nie będziemy go kłaść w bujaczku na długo. Mój chrześniak przez pierwsze miesiące praktycznie cały czas był w ciągu dnia w bujaku, usypiany też był w nim. Nie pochwalam tego, ale odezwałam się tylko raz że to niezdrowe dla dziecka i wszyscy patrzyli na mnie jak na debilkę, więc dałam sobie spokój...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2020, 22:20
-
U mnie z bujakiem podobnie jak u Majorki nie byłabym w stanie wziąć prysznica bez niego. Teraz prawdopodobnie kupię kolyske chicco baby hug i to rozwiąże temat.
Co do ubierania malucha. Dla mnie pajacyki to generalnie piżamkaw ciągu dnia ubierałam dziecko w „normalne” ubranka. To jest indywidualna kwestia kto co woli I komu jak wygodniej
Majorka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry dla wszystkich nie mogących już spać 😁😅
"Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera"
3 ivf, 4 transfer: ❤️wymarzona córeczka 27.01.2021r.
Starania o rodzeństwo od 07.2021 kolejne 4 procedury ivf , kolejne 7 nieudanych transferów
03.05.2022r 💔 10t.c.
2 miesiące odpoczynku i :
04.02.2023 - || naturalny cud
11+0 Nifty pro - niskie ryzyka, chłopiec 🩵
12+6 mały człowiek ma juz 6.1cm 🥰
18+0 225g akrobaty 🥹
23+0 559g połówkowe 🤩
28+6 1330g bobaska,
31+0 1620g 🥰 III prenatalne,miednicowo położony
33+6 2550g fiknął głową w dół 🫣
36+1 3060g małego gigantka🥹
37+0 3300g
39+1 cc- 3780g, 58cm pięknego chłopca 🩵 -
https://naforum.zapodaj.net/cfd239534130.jpg.html
Ja kupiłam Bujaczek mamaroo 4 moms.
Bujaczki nie są złe ale trzeba umieć z nich korzystać a nie trzymać tam dziecko godzinami a tak niestety większość rodziców robi a potem jest pacz bo dziecko się nie rozwija jak należy.
A prawda jest taka, że nie ważne gdzie dziecko położymy, jeśli będzie za dużo czasu tam spędzać, szczególnie w jednej pozycji to będzie ten sam problem.
Dla mnie Bujaczek to chwilowa pomoc gdy muszę np się wykąpać lub zrobić obiad.
Wystarczy rozsądnie korzystaćClover, Rucola, kasia_1988, Majorka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, a jaka mniej więcej ilość ubranek będzie odpowiednia? I kupujecie jakieś inne rozmiary poza 56 i 62?
Ja póki co kupuję na czuja, bo to moje pierwsze dziecko 🤷♀️ No i też najwięcej mam właśnie pajacyków + body z krótkim rękawem bo wydaje mi się, że będzie mi je na początek najłatwiej założyć. Ale mam też zestawy bodziak z długim rękawem + półśpiochy. -
Ja kupuję ubranka w lumpexie więc nie ograniczam się najwyżej oddam dalej.. to moja pierwsza ciąża i wolę mieć więcej niż za mało;) babcia dziś rusza na zakupy dla smyka więc pytała sie co mi potrzeba czy coś bardziej mi się podoba a coś mniej. Miło że patrzy na to co mi sie podoba ale to jej pierwszy wnusio więc niech ma radochę i kupi co uważa za stosowne, ja to jakoś przecierpie😂😂😂5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
❤2.02.2021 -
liliputkowo90 wrote:Ja kupuję ubranka w lumpexie więc nie ograniczam się najwyżej oddam dalej.. to moja pierwsza ciąża i wolę mieć więcej niż za mało;) babcia dziś rusza na zakupy dla smyka więc pytała sie co mi potrzeba czy coś bardziej mi się podoba a coś mniej. Miło że patrzy na to co mi sie podoba ale to jej pierwszy wnusio więc niech ma radochę i kupi co uważa za stosowne, ja to jakoś przecierpie😂😂😂
Mnie sporo udało się upolować na Vinted 🙂liliputkowo90 lubi tę wiadomość
-
Ja kupuje 56/62 i 68 koniecznie bo moje dzieci rodziły się duże i rozmiar 62 miały na pierwszy miesiąc tylko
Mi się najbardziej sprawdza body plus spodenki lub body plus rampers na długi rękaw. Nie ograniczam się jakoś bardzo bo wiem, że starsi potrafili i po 5/6 kompletów na dobę załatwić
Większość rzeczy kupuje na Vinted i w sinsay a wyjściowe kupuje np z Nexta -
Cześć Mamuśki 😁
Dawno mnie nie było, ale starałam się czytać co piszecie. Najbardziej zachwycona jestem fotkami usg 🥰śliczne te nasze szkraby ciekawe czy będą podobne do tych zdjęć 🤔mam zdjęcie z usg syna z około 30 tc i podobieństwo zauważam wiec może ....
Tak czy siak śliczne buziaczki 😌 No i brzuszki także. Ile mamusiek tyle brzuszków, każdy inny i indywidualny ale równie piękny.
Mój gabarytowo mieści się pewnie w pierwszej 3🤭 i dorównuje ciążom bliźniaczym 🤦♀️ ale cóż taki mój urok potem może uda mi się wkleic aktualny.
Połówkowe odhaczone nawet podwójnie. Ostatnie miałam 12.10 w 20+2 córcia ( nadal i niech tak pozostanie😁) 377g niby o tydzień większa, ale od początku tak usg wskazuje. Poza tym wszystko w normie i już nawet imię wybrałam. Będzie Laura ❤️i chyba już nie zmienię ( jak Twoja Tygrysku o ile kojarzę ) , rozważałam jeszcze Klarę, ale Laurka wygrywa 💪
Gin trochę mnie zaniepokoił stwierdzeniem ze łożysko nisko schodzące na ściśnie tylnej... było na tylnej, ale czemu jest teraz nisko ? To nie to samo co przodujące prawda ? Ale blisko 😒 ehh nic mi więcej nie powiedział jedynie ze pewnie się podniesie, zero zaleceń itp... ziarnko niepewności zostało zasiane...
Co do wyprawki- mam chyba wszystkie już ubranka nawet trochę na plus jeszcze tylko rozważam zakup spiworka z cottonmoose mini co wy na to ? Podobno zarówno do gondoli jak i do fotelika posłuży... żadnego grubego kombinezona nie zamierzam kupować tylko ten śpiworek. Co o tym sądzicie ? Mam jeszcze jeden misiowaty kombinezonik i dwa ciepłe ( na misiu ) komplety z H&M
Ostatnio przyszedł mi kokon 6 elementowy zestaw i kilka pieluch tetrowych i muslinowych. Wiec coś tam jest i zamierzam systematycznie pomału kupować jedynie wózek i łóżeczko zostawiam na grudzień lub styczeń bo mam dylemat i cały czas zmieniam zdanie 🤦♀️ Dostawka obowiązkowo tylko nie wiem czy lepiej używana chicco czy tańsza nowa np. Kinderkraft ?
Leżaczek zostawiam na sam koniec chyba, chociaż uważam ze to bardzo przydatny gadzet i ułatwia chociażby ogarnięcie porannej toalety 😉
No i zgubiłam wątek lecę kawkę sobie zrobić i może coś jeszcze mi się przypomni 😁
Oto moja Królewna ❤️ Także się pochwale
Franiczka_, ultraviolet, Clover, oloowa2709, Lolita, BlackRose 89, werni, GrubAsia, _Hope lubią tę wiadomość
-
Hej z bólem głowy. Pogoda...
Teresita, piekna królewna
Dla mnie pajacyki, spioszki to normalne ciuszki niemowlęce, nie dzielilam na tym etapie na do spania i nie. Pajacyki wymiennie ze spiochami, czasem na bodziaka pod spiochy szedł kaftanik. Ale ze starszymi dziećmi mieszkaliśmy w domu, bylo chłodniej.
Leżaczek u mnie byl bardzo aktywny, często stosowalam. U mnie będzie zwykle łóżeczko tak na dzień, na noc kokon i nasze łóżko. Dla mnie kosze Mojżesza, dostawki bylyby zbednym sprzetem. Jak bede gotowac, to wsadze dziecko do wozka/ leżaka. wózek w mieszkaniu tez sie przyda, zeby mloda wystawic na balkon o ile smog nas nie będzie gnębił... No i z wozkiem bede soe poruszac jak bede gotowac, sprzatac np. w kuchniNo tak to sobie wyobrażam
Zakup spiworka do gondoli - poki co NiE. Gruby puchaty koc plus przykrywka do wozka. Na te zimy jak dla mnie zbedny zakup, ale będę obserwować czy sie nie wychladza. Spiworek będzie mial sens do spacerowki. Z tym ze ja kupie jej kombinezon zimowy. Ja to tak widzę...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2020, 08:45
Teresita, Franiczka_ lubią tę wiadomość
Janek 14
Tymek 11, 5
Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 -
Franiczka_ wrote:Dziewczyny, a jaka mniej więcej ilość ubranek będzie odpowiednia? I kupujecie jakieś inne rozmiary poza 56 i 62?
Ja póki co kupuję na czuja, bo to moje pierwsze dziecko 🤷♀️ No i też najwięcej mam właśnie pajacyków + body z krótkim rękawem bo wydaje mi się, że będzie mi je na początek najłatwiej założyć. Ale mam też zestawy bodziak z długim rękawem + półśpiochy.
Ja na początku kupowałam 56-62, ale po porodzie mojej koleżanki już wiem że na początku potrzeba kilku na 50 cm a wczoraj nawet kupiłam w kiku na 46cm 🙈 ale nie wygląda na jakieś mini mini.
-
Hej mamuśki w ten sobotni poranek 😊
Mąż dzisiaj jak sie obudził gilgotał mi brzuch a synek w odwecie oddał mu 3 razy kopniakami jaki to był piękny widok ❤️💙😊
Gratuluję wszystkim udanych wizyt 😊
kasia_1988 lubi tę wiadomość
Starania od2016r.
11.2018r. 💔👼
04.2020r.💔👼
25.07.2022r.💔👼
9.02. 2021r. Upragnione wyczekane szczęście Synek OLIWIER 💙
Bozinko miej nas w opiece 🙏
18.08.2022r beta 4,1 próg 4
22.08.2022r CUD🤍 beta 44,09 próg 10
24.08.2022r beta 137 próg 20
26.08.2022r beta 415 próg 29