X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • marta_kwk Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do smarowania ( masażu) sutków przed porodem używałam Malantan, po porodzie już tylko sól fizjologiczna i smarowanie mlekiem (swoim)bardzo szybko mi się wygoiły i nie miałam większego problemu. Teraz jestem jakoś tak nastawiona że nie trzeba mi aż tyle rzeczy jak przy Wojtku, co tak na prawdę będzie potrzebne będzie zależało od dzidziusia. Do szpitala przede wszystkim artykuły higieniczne dla siebie- fajne podkłady poporodowe były z Tena bo miały pasek klejący, i wkładki laktacyjne i ja na pewno biorę smoczek dla Malucha.

Lalala, werni lubią tę wiadomość

k0kdi09k1llqhe99.png
    relg4z17a4wdju0z.png
  • Ingaaa Ekspertka

Wysłany: 26 października 2020, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inka I Kasia I jak ta druga cesarka? Trochę od wczoraj zaczęłam się bac🙈 A już taki hojrak bylam😂 pierwsza cesarke wspominam okropnie.tzn stan jak mi znieczulenie puscilo, no dramat🙈 teraz tyle lepiej, że już wiem jak to jest🙈 mam nadzieję, że moje dziecko,które zostanie w domu z tata mnie zmobilizuje do tego żeby spiąć tyłek I szybciej wstac🙈

hchys65go9cctdtm.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Jeśli chodzi o apteczne zakupy to mam w planie zrobić na dniach i to będą nasze ostatnie praktycznie. Zostaną mi tylko koszule i pampersy :)
    Polecam zajrzeć na stronę Pan Tabletka bo ma szczegółowe porównanie wielu produktów choćby aspiratory do nosa czy kosmetyki ochronne..
    Podkładów poporodowych i ceratek będę brała więcej bo podkłady poporodowe to nawet przed porodem używałam, żeby w razie odejścia wód nie zalać łóżka w nocy :)
    Ceratek do przewijania też kupuje więcej bo mi one się najlepiej sprawdzały np w gościach gdy trzeba było dzieci przewinąć :). Myślę, że kupię na początekz 10 poporodowych i 15 dzieciowych- pewnie i tak później dokupię.

hchy90bv5a4juf6w.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala nie kupuj za dużo, bo ogromna cześć wcale Ci się nie przyda. Jeśli chodzi o podkłady poporodowe, polecam Molimed (u mnie rozmiar Midi) + te majciochy z siatki + duże podkłady na łóżko Seni. Ja mam ok 12-14 sztuk podkładów i 3 pary majtek, bo można je bardzo szybko przeprać w razie czego.
    Na sutki i laktację nie stosowałam nic.
    Aspirator - według mnie tylko taki do odkurzacza (katarek jest super). Początkowo mieliśmy taki do ust i był beznadziejny.
    Warto tez mieć termometr elektryczny.
    Jeżeli będziesz karmić piersią przydać sie też mogą wkładki laktacyjne (dla mnie ok były Johnson's).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2020, 08:36

werni lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aspirator katarek do odkurzacza najlepszy. Teraz są takie, że może być i do odkurzacza i ustny takie 2w 1
    Podklady seni jak pisze Madi, ewentualnie canpol
    Gacie poporodowe Horizon fioletowe bo są bardzo elastyczne i nic nie uwiera

hchy90bv5a4juf6w.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na sutki nigdy nic nie stosowałam, żadnych nakładek ani maści.
    Mam nadzieję na poród sn i kupuje Tantum Rosa ale nie w saszetkach tylko gotowa buteleczka że sprayem

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Ewkaewka Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to Tantum Rosa będziecie używały po porodzie czy jak?

08.02 💙 Artur
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż się zważyłam po wczorajszych Waszych wpisach. 7,5 kg na plus, poszło wszędzie . Brzuch mam raczej mały . Męczą mnie tylko okropne wzdęcia wieczorami . W sumie to czuje się bardzo dobrze a najlepiej jak sobie poćwiczę to później takiego powera mam. Czesto boli mnie jednak odcinek lędźwiowy kręgosłupa i wtedy tez pobolewa trochę brzuch na dole. Jakoś jednak
    Się przyzwyczaiłam i da się żyć.
    Co do kosmetyków itp to jeszcze nic nie kupowałam. Mysle, ze po Świętach się za to zabiorę. Dla maluszka kupuje kosmetyki z Babydream, ma bardzo dobry skład. Warto wejść na stronę SROKAO i ona tam porównuje składy kosmetyków.
    Aspirator do noska mam z Canpol i jestem bardzo zadowolona. Ja po porodzie używałam octenisept w sprayu.
    Od kilku dni poszukuje fajnych bluzek do karmienia no i muszę stwierdzić, ze W De to jakaś porażka . Nie ma nic fajnego, przynajmniej mi się nie podobają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2020, 09:31

Mimi87 lubi tę wiadomość

• BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewkaewka wrote:
    A to Tantum Rosa będziecie używały po porodzie czy jak?

Do psikania krocza

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Franiczka_ Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    Do psikania krocza

A gdzie kupujesz w sprayu? Bo nie umiem znaleźć, wszędzie są tylko saszetki lub w buteleczkach 🤔

3i492n0aa33ktkto.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do dolegliwości ciążowych to u mnie do 8 tc to była masakra. Nudnosci 24h na dobę nie mogłam nic jeść ani pić. Wszystko mi smierdzialo i nic mi nie smakowało. A jak nie zjadłam to było jeszcze gorzej. Z niecierpliwością czekałam na koniec pierwszego trymestru. Bolały mnie krzyże i biodro. W drugim trymestrze jest lepiej ale jeszcze raz w tygodniu mnie zwymiotuje czy mam nudnosci przez kilka dni. Także chyba tak już pozostanie do porodu ;) ostatnio biodro mniej mnie boli ale kuje mnie vos w dole brzucha ;) także pod względem dolegliwości to najgorsza ciaza ze wszystkich w których byłam :)

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ingaaa wrote:
    Inka I Kasia I jak ta druga cesarka? Trochę od wczoraj zaczęłam się bac🙈 A już taki hojrak bylam😂 pierwsza cesarke wspominam okropnie.tzn stan jak mi znieczulenie puscilo, no dramat🙈 teraz tyle lepiej, że już wiem jak to jest🙈 mam nadzieję, że moje dziecko,które zostanie w domu z tata mnie zmobilizuje do tego żeby spiąć tyłek I szybciej wstac🙈

Nie chce straszyć l, ale prawdopodobnie druga cesarka może być dluzsza z 15 min niż pierwsza. Ja mimo, że pol roku po pierwszej chodzilam do fizjoterapeuty na rozmasowanie blizy i zrostów to i tak mialam wycinane zrosty po pierwszym cc. Dodatkowo biore heparyne i mialam mały krwotok ( nie nie on nie zagraxal mojemy życiu) poprostu trochę krwi upłynęło więcej i ostatecznie nie nialam przytaczanej, ale dużo słabiej się czułam zaraz po cc. Ja ogólnie bardzo źle znoszę znieczulenia. Mimo, że stosuje się do zaleceń żeby nie jesc iles tam godzin przed cc i nie podnosić głowy po to i tak strasznie wymiotuje po cc. Przy pierwszej i 2 jakieś 3 czy 4 godziny wymiotowalam i na leżąco to tragedia, ale ja z tych które chcą jak najszybciej się ogarnąć po 8 do 10 godzin po cc juz chodzilam... i czulam się na tyle dobrze ze spokojnie się zajmowałam maluszkiem. Oczywiście przeciwbólowe łykałam z zegarkiem w ręku przez parę dni aby nie doprowadzić do wielkiego bólu. Trochę ciężko się wchodzi po schodach ale wszystko do przeżycia. Ja chciałam obrazu być samodzielna, aby się zajmować maluszkiem dlatego szybko się zbieram do kupy. Jestem bardzo pozytywnie nastawiona . Chociaz wiem, ze te parę godzin po cc będzie ciezkie. Juz wiem czego się spodziewać.
    Ja tez sie boje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2020, 10:13

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo, że to będzie moje 3 dzieciatko to ja od Was dziewczyny tez sie ogrpmnie dużo rzeczy uczę. Ponieważ rodziłam corke prawie 6 lat temu . Później synek półtora roku później i wiele rzeczy powielałam, ale teraz słycham, sprawdzam i jestem otwarta na nowości

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • liliputkowo90 Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś używała olejku do masowania krocza? Bo wrzuciłam do koszyka ale zastanawiam się czy to wogóle coś da. Stąd pytanie do dziewczym które to używały.

5 lat starań. 4IUI, 4IVF.
    ❤2.02.2021
  • Vagabond Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z Zakupów drogeryjnych u mnie na pewno Maltan na sutki (plus pozniej mleko z piersi, stosowalam tez bepanthen), na pozniej wkladki laktacyjne. Na poczatku jednorazowe a potem wielorazowe jesli bede miala powtorke z rozrywki z iloscia mleka.

Dla dziecka do nosa polecam sol fizjologiczna zamiast aspiratorów. Jak sie zakropi do noska to dziecko wykichuje całego gila. Na choroby zdecydowanie katarek ale z umiarem bo podobno wysusza sluzowke. Na pewno witamina d w kropelkach plus pewnie kupie jakiś probiotyk od początku. Do pupy stosowałam alantan taki w bialo- zielonym opakowaniu jeśli sie cos działo (bepanthen przy większych zaczerwienieniach). Do kąpieli to wedle uznania. Moje dziecko strasznie sie łuszczyło wiec mial jakieś natłuszczające płyny do kąpieli. Dodatkowo oliwka dziecięca do smarowania głowy przed kąpielą (później wyczesanie główki i problem ciemieniuchy nie istnieje). Pewnie przyda sie zestawe ze szczoteczka i nozyczkamk dk paznokci (ale to juz do domu).

Do szpitala oprócz kremow to wiadomo pieluchy i podklady :) chyba niewiele wiecej trzeba na początku. Chusteczki nawilżane! Chyba wyprobuje waterwipes a w domu zwykla woda i waciki.

h4zpgywlkbjhd0hc.png
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzięki za wszystkie miłe słowa wyżej :*

Co do objawów ciążowych, to ja również zaliczam się do tej szczęśliwej bezobjawowej grupy. Żadnych wymiotów, bardzo łagodne mdłości w 1 trym, teraz czasem pobolewa mnie odcinek lędźwiowy i mam to dziwne uczucie ciężkości w pochwie, o którym już pisałam.
    Byłam z tym ostatnio u fizjoterapeuty uroginekologicznego, i szczerze - jestem zawiedziona. Nie dowiedziałam się nic więcej, o czym nie wyczytałam wcześniej z internetów. Wyszłam z rozpiską, którą dostaje pewnie każda kobieta, z zaleceniem ćwiczenia oddechu. Bóle raczej nie są związane z rozejściem spojenia łonowego, być może ze zwiększonym ciśnieniem w jamie brzusznej, a tak w ogóle to są fizjologiczne objawy ciąży i nic się nie da z tym zrobić. Dziwne tylko, że jednak jestem z tymi bólami w zdecydowanej mniejszości, przynajmniej na naszej grupie, więc nie powiedziałabym, że są one standardem w ciąży...

btw, dziś apka pokazała mi 100 dni do porodu !!! 😱

Mimi87, hannaha lubią tę wiadomość

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Inka7 Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ingaaa wrote:

U mnie bylo gorzej ale nie znaczy ze tak musi być. Nikt nie spodziewał sie ze po pierwszej będę miala az tyle zrostów i przedluzylo się do niespelna 1,5 h. Moja ginekolog orzekla, ze z tego cc zrobila sie skomplikowana operacja ginekologiczna. Mialam nawet mocne zniechecenie do kolejnej ciąży (a właściwie to zakaz). Stąd tak pozna u mnie ta obecna ciąża. Po 10 latach poszlam do tej samej lekarki zeby uzyskać wiedzę, ze na pewno nie i nie robic sobie wyrzutów. I co? I lekarka juz nie byla az tak zasadnicza, a po 4 miesiacach bylam u niej, zeby potwierdzic te obecna ciążę. Zastrzegla ze będzie ok, jesli nic nie będzie sie dzialo samo, w tym odklejanie, akcka porodowa przex terminem cc, no ogolnie czas okołoporodowy jest newralgiczny u mnie :/

Ale podkreślam ze to u mnie. Natomiast wbrew sytuacji lepiej to znioslam psychicznie, szybko zaczelam chodzic, wiedziałam, co mnie czeka po prostu.

Janek 14
    Tymek 11, 5
    Laura - > nasze słońce od 18.01.2021 <3
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultraviolet co tam u ciebie?

• Ingaaa Ekspertka

Wysłany: 26 października 2020, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzicie inka, Kasia ja cc miałam 2 lata temu. Zero problemów szybko poszło, cial mnie mój lekarz prowadzący.tak mnie ładnie zszyl że praktycznie blizne mam niewidoczna. Ja to miękka faja I nie mogłam się podnieść.w ogóle krecilo mi się w głowie.bardzo mnie rwala rana A te obkurczanie macicy przez tydzien to była masakra skurcze I bóle okropne. 2 dni dłużej siedziałam w szpitalu na własne życzenie 😂 mi tam nic nie mówił że mam jakieś zrosty. Lekarz mi mówił że wszystko jest git. Eh w takim razie mam nadzieję że teraz stan po cesarce będę miała podobny do poprzedniego;/

hchys65go9cctdtm.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2020, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiczka_ wrote:
    A gdzie kupujesz w sprayu? Bo nie umiem znaleźć, wszędzie są tylko saszetki lub w buteleczkach 🤔

Amazon

hchy90bv5a4juf6w.png
‹‹ 363 364 365 366 367 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ