X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewkaewka wrote:
    Nam w szkole rodzenia mówili, że szpital nie wystawia takich zwolnień tylko rodzinny albo ginekolog. Ale nie wiem jak to w praktyce wygląda. Ciężko też po porodzie latać jeszcze za zwolnieniem.
    zależy od szpitala. o nie dziewczyny nie ma co latac tylko dzwonić i niech wystawiają co nas to obchodzi skoro leczyć mogą na telefon to i zwolnienia wystawiać. służba zdrowia pff...

madiiiii, One, werni lubią tę wiadomość

👩32 🧔30
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    Rośnij nasz Synku ! 💙
    age.png
    age.png
    preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz teleporady wiele ułatwiają, moj maz dostal wiosna gdy poronilam kilka dni od rodzinnego na opiekę wiec myślę, że i po porodzie nie będzie problemu to załatwić. Akurat w takich sprawach te telepprady nie są takie zle

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak Gusia pisze-wystarczy zadzwonić na teleporade i zwolnienie wystawiają od ręki, to jest akurat ułatwione. Nie wszystkie szpitale wystawiają zwolnienie.

Ja dziś miałam tragiczną noc, nic nie spałam. Może dzień będzie lepszy.
    Miłego dnia mamusie

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale czy partner powinien poprosić swojego lekarza rodzinnego o opiekę, ja swojego dla męża? Gdy krwawiłam na początku ciąży, po wyjściu ze szpitala miałam nakaz leżenia i mąż chciał wziąć parę dni opieki od swojego rodzinnego, żeby być przy mnie, a ten mu nie dał argumentując, że to nie jest powód, żeby takie zwolnienie wystawił :/ co innego, gdyby musiał się opiekować osobą w podeszłym wieku lub chorą na raka...

atdccwa173tcycke.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala masakra! Co to w ogóle za argumentacja?! A cierpienie krwawiącej po porodzie kobiety to już się nie liczy? Nie dziwię się, że potem jest tyle depresji poporodowych skoro kobiety są pozostawione same sobie i to z winy "służby zdrowia"!

werni lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalala przykre to jest ale niestety na początku krwawienia są częste i rzeczywiście mało który lekarz by wystawił zwolnienie. Ja krwawiłam w poprzedniej ciąży do 20tyg i teraz tez ale dużo krócej i dla nikogo to nie był powod, żebym miała opiekę. Po prostu miałam nie dźwigać i odpoczywać jak najwięcej.

Nawet po porodzie sn lekarze nie wystawiają opieki chyba, że były jakie poważniejsze komplikacje. Co innego po cc

hchy90bv5a4juf6w.png
  • madiiiii Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose tylko że u niektórych kobiet połóg przebiega bardzo ciężko, zwłaszcza na początku. Mam porównanie po dwóch ciążach. Za pierwszym razem miałam silną anemię, byłam biała jak ściana i przez 2 tygodnie ledwo stałam na nogach, bo robiło mi się czarno przed oczami. Mąż musiał mnie podtrzymywać, żebym mogła dojść do łazienki. To było bardzo silne krwawienie. Potem trwało jeszcze długo, ale było już znacznie mniejsze. Nie rozumiem, jak można odmówić opieki kobiecie, która ze względu na swój stan nie jest nawet w stanie zająć się dzieckiem. Nie mówię tu o całym połogu, ale chociaż kilku dniach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2021, 09:19

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madii masz rację, ja straciłam bardzo dużo krwi podczas drugiego porodu a już miałam anemie wcześniej. Po samym porodzie jeszcze w szpitalu dwa razy zemdlałam.
    I ja to jak najbardziej rozumiem. W takich przypadkach gdy kobieta nie jest wstanie funkcjonować to jak najbardziej.
    Ale sam fakt krwawienia nie jest jakby powodem. Ale gdy sytuacja tego wymaga każdy normalny lekarz taką opiekę wystawi.

madiiiii lubi tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Angelika0507 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werni wrote:
    Rucola dużo mam dostaje mleka tak po 3-4 dniach po cc to się nie poddawaj.
    Ja pewnie też będę miała cc i zabieram ze sobą laktator by rozbudzić laktacje. Piłam wcześniej prolaktan, teraz też kupię. W domu to piwo bez alko ciemna warkę ze słodem.

A jakie przekąski zabieracie do szpitala? Myślę nad batonikami zbożowymi, banany. Hm
    Werni a czy bananów nie zalecają podczas biegunek? Mnie w ciąży lekko zatykają i nie wiem czy będą dobrą opcją na po porodzie, żeby nie było większego problemu z załatwianiem się 😉 oczywiście każdy organizm działa inaczej, tylko podpowiadam 😊

qb3ck6nle1gu1853.png

12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
    Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
    Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
    1 procedura In-vitro
    3x IUI- nieudane ❌
    Starania od 04.2019 💕
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po wizycie . Mała wazy jakieś 2500-2600 g. Takze wszystko ok :)

Sweetcake, Gagatka, werni, oloowa2709, Tristana, GrubAsia lubią tę wiadomość

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Lalala Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się czujecie w nowym tygodniu? Macie zaplanowane wizyty na ten tydzień? Ja mam w środę i nie mogę się doczekać, bo znowu miałam miesięczną przerwę... Wczoraj wypraliśmy fotelika k dla dziecka, dzisiaj dokończę prasowanie i zaczynam się pakować do szpitala 🤗 a jak to zrobię to w końcu włożę wszystkie ubranka do komody. Taki jest plan na ten tydzień 💪

BlackRose 89 lubi tę wiadomość

atdccwa173tcycke.png
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wizyta za tydzień. Mam nadzieję, że nic się nie wykluje do tego czasu :P

Mąż dziś lub jutro odbiera komodę ale nie wiem jakie mają wymiary szuflady od wewnątrz a chciałam kupić organizery. Więc pewnie dopiero w piątek lub sobotę po nie pojedzie i będzie pranie, prasowanie pełną parą. No i do końca tygodnia tygodnia chce spakować torbę, żeby już mieć chociaż z tym spokojną głowę

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wizyta w poniedziałek a torba juz spakowana. W sumie, to dla mnie mógłby być już luty,chce juz rodzic. Choc nie, może rodzic nie,ale mieć juz dzidzie na rękach 😂

tygrysek7773, Angelika0507, BlackRose 89, Tristana lubią tę wiadomość

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Ewkaewka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wyprany i wyprasowany najmniejszy rozmiar, kombinezony itp. Torba spakowana 😊 zastanawiam się ile rozmiarów do przodu szykujecie

08.02 💙 Artur
  • jestem_M Przyjaciółka

Wysłany: 11 stycznia 2021, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Nie udzielam się za bardzo ale czytam wszystko na bieżąco. Bardzo współczuję Wam tych okropnych dolegliwości np. Cholestazy 😞 mnie męczy już nawet zwykle swędzenie przesuszonej skóry. Ogólnie czuje się jak beczka, brzuch mam wielki, non stop mnie cis boli, noce są bardzo kiepskie. Chciałabym już poprostu urodzić 🤦‍♀️
    Wizytę na patologii ciąży mam w środę (córka ma torbiel u ujścia pochwy, będzie potrzebny jej po urodzeniu zabieg usunięcia lub operacja, jeśli okaże sie, ze torbiel zarasta też pochwe 😐), ciekawa jestem czy wszystko u niej dobrze, czy rośnie sobie zdrowo.
    Torbę do szpitala mam spakowana na wszelki wypadek, ale prawdopodobnie jeszcze ja trochę przepakuje. Komoda z ciuszkami też ogarnięta. Wózek, łóżeczko czekają na przyniesienie że strychu, bo metraż mi nie pozwala żeby zagracić się już teraz.

1 ciąża - rok starań - 💔👼
    2 ciąża - Mieszko 👨‍👩‍👦
    3 ciąża - czekamy na Polę 🤰❤️
    m3sxs65gs9b8zo8s.png
  • Patt94 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę w czwartek 😉 Postanowiłam sobie ułatwić życie i kupić w końcu suszarkę do ubrań 😄 Więc jak tylko przyjdzie to kilka dni prania i suszenia. Dzisiaj spakowałam torbę do szpitala, w tym tygodniu zamawiamy łóżeczko więc w sumie dużo się będzie działo 😊 Dodatkowo dzisiaj mam pierwszy dzień wolny od pracy, oficjalnie przeszłam na l4 😄

werni, Angelika0507, BlackRose 89, oloowa2709, GrubAsia lubią tę wiadomość

010iflw102q8b1rd.png
  • werni Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelika0507 wrote:
    Werni a czy bananów nie zalecają podczas biegunek? Mnie w ciąży lekko zatykają i nie wiem czy będą dobrą opcją na po porodzie, żeby nie było większego problemu z załatwianiem się 😉 oczywiście każdy organizm działa inaczej, tylko podpowiadam 😊

W sumie nie wiem czy będę je brała bo średnio je lubię :) :) przy 1 ciąży miałam mały apetyt po porodzie. Pewnie jeszcze z kilka razy będę się zastanawiać co wziąć do szpitala.

Wkoncu się dodzwoniłam do szpitala i jestem na jutro umówiona do gina. Pewnie będziemy omawiać co do cesarki.

f2wlsg1849ksqu5m.png

mhsv20mmdqfv97ge.png
    Na ovu od 07.07.2014

Prl-maj 950
    Tsh- maj 3.04
    Androstedion-wysoki-zostal obnizony za pomoca tabl. Anty.

Nasz cud Wojtuś 😍
  • tygrysek7773 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat94 ale długo pracowałaś. ja juz bym nie dala rady jeszcze z tym spojeniem. tez macie taką podjarę ze juz szykujemy torby itd. ? :D u mnie gotowe wszystko, tylko wózek do odświeżenia. torba spakowana . ciuszków szykuje tylko na 56 i 62 . kilka mam wypranych 68

ja jutro wizyta u ortopedy niech zdecyduje co z porodem , Środa diabetolog i czwartek ginekolog. mam dosyć tych wizyt...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2021, 13:41

👩32 🧔30
    26.09 początek starań o 3 dziecko 👩‍❤️‍💋‍👨
    2.11 mamy 🤰dwie kreseczki !!
    Rośnij nasz Synku ! 💙
    age.png
    age.png
    preg.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytę mam dopiero 22 stycznia, bo ostatnia była w piatek. Mam wizyty co 2 tygodnie.
    Oczywiście naoglądałam się teraz dokumentu o wcześniakach i jestem przerażona, że dzieci z 33tc nadal są w inkubatorach 😭 mnie wystarcza sam widok takiego sprzetu i już ryczę...

Zuuziaaaa lubi tę wiadomość

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2021, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt ja kupiłam 2 tygodnie temu suszarkę do ubran i kocham ten sprzęt 😂 obys była zadowolona jak ja. Ja z ubranek tez przyszykowałam 56 i 62, 68 mam zaledwie kilka sztuk :)

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
‹‹ 544 545 546 547 548 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ