X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀 LUTY 2021 🍀
Odpowiedz

🍀 LUTY 2021 🍀

Oceń ten wątek:
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja nie wrócę do pracy bo automatycznie dostanę wypowiedzenie :) a urlopu na żądanie czy wypoczynkowego zaraz po dłuższym L4 nie można wziąć.

"W praktyce zatem, patrząc z perspektywy pracownika, bardziej kalkuluje się przerwa w zwolnieniu lekarskim na sobotę i niedzielę. Dlaczego? Bo za te dni pracownikowi naliczy się 100% wynagrodzenia za pracę (mimo iż ma wolne i nie pracuje), a nie 80% wymiaru podstawy jak przy wynagrodzeniu chorobowym. "praca.pl

i jeszcze jedno
    https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/653182,Czy-okresy-choroby-z-1dniowa-przerwa-nalezy-zliczac-do-jednego-okresu-zasilkowego.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2020, 21:49

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
    💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
    🔺ryzyko celiakii - dieta bg
    - 5 transfer poronienie w 8tc. :(
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%
    🔹reszta parametrów w normie

🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩‍❤️‍👨
    16.06- 6 transfer blaski 4BB <3
    22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
    24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
    16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
    25.07.20- 2 cm Kluseczka <3 tętno 167/min
    18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
    ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • ata88 Ekspertka

Wysłany: 28 czerwca 2020, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelciaa wrote:
    No ja nie wrócę do pracy bo automatycznie dostanę wypowiedzenie :) a urlopu na żądanie czy wypoczynkowego zaraz po dłuższym L4 nie można wziąć.

"W praktyce zatem, patrząc z perspektywy pracownika, bardziej kalkuluje się przerwa w zwolnieniu lekarskim na sobotę i niedzielę. Dlaczego? Bo za te dni pracownikowi naliczy się 100% wynagrodzenia za pracę (mimo iż ma wolne i nie pracuje), a nie 80% wymiaru podstawy jak przy wynagrodzeniu chorobowym. "praca.pl

i jeszcze jedno
    https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/653182,Czy-okresy-choroby-z-1dniowa-przerwa-nalezy-zliczac-do-jednego-okresu-zasilkowego.html

Skąd wniosek, że nie można urlopu ? Nie kojarzę żadnego przepisu zakazującego , zaś wiem ze np po macierzyńskim wręcz konieczne jest wybranie starego urlopu .
    Inna kwestia jest, że wracając po dłuższym l4 to przed podjęciem pracy musisz zrobić badanie lekarskie , wiec ten 1 dzień , jest praktycznie wolny . Chyba , ze pracodawca by cię umówił do lekarza na godzinę przed rozpoczęciem pracy .

• Nana_r Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2020, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luzia wrote:
    Teraz dostałam wypłatę za ten miesiąc, byłam na l4 i dostałam po prostu 80% a nie średnia..
    Ale cały miesiąc byłaś na l4? L4 z kodem ciążowym czy zwykle? Na zwykłym jest 80%, no i przez pierwsze 33 dni w roku i tak płaci za zwolnienie pracodawca, więc tyle ile na umowie.

Starania od 09.2018
    11.2019- pjp, łyżeczkowanie
    02.2020- powrót do starań
    07.2020- znów się nie udało :(
    10.2020- nowa nadzieja <3
    Neoparin, Acard, Duphaston, Euthyrox 75
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ata88 wrote:
    Skąd wniosek, że nie można urlopu ? Nie kojarzę żadnego przepisu zakazującego , zaś wiem ze np po macierzyńskim wręcz konieczne jest wybranie starego urlopu .
    Inna kwestia jest, że wracając po dłuższym l4 to przed podjęciem pracy musisz zrobić badanie lekarskie , wiec ten 1 dzień , jest praktycznie wolny . Chyba , ze pracodawca by cię umówił do lekarza na godzinę przed rozpoczęciem pracy .

Jak szukałam interesującego mnie zagadnienia to znalazłam też taką że po dłuższym L4 właśnie trzeba zrobić badania i nie można zaraz po ustaniu L4 brać urlopu.

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%

🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩‍❤️‍👨
    ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2020, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Art. 177 § 1 Kodeksu pracy
    Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

Przepis mówi wprost, że nie można zwolnić z pracy kobiety w ciąży (za wyjątkiem tzw. dyscyplinarek). Nie musisz się tym martwić, zwłaszcza jak masz potwierdzoną już ciążę lub na ostatni dzień wypowiedzenia ciąża zostanie potwierdzona.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2020, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frelciaa wrote:
    Jak szukałam interesującego mnie zagadnienia to znalazłam też taką że po dłuższym L4 właśnie trzeba zrobić badania i nie można zaraz po ustaniu L4 brać urlopu.
    To prawda, po dłuższym zwolnieniu musisz mieć nowe badania potwierdzające zdolność do pracy, na które kieruje pracodawca. Póki nie masz wymaganych badań, pracodawca nie dopuści do pracy.

• Luzia Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 05:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana_r wrote:
    Ale cały miesiąc byłaś na l4? L4 z kodem ciążowym czy zwykle? Na zwykłym jest 80%, no i przez pierwsze 33 dni w roku i tak płaci za zwolnienie pracodawca, więc tyle ile na umowie.
    Teraz mija 3 tydzień, ale tu chodzi o tarcze i obniżenie etatu do 80%.dlatego zamieszanie..

• BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luzia wrote:
    Teraz mija 3 tydzień, ale tu chodzi o tarcze i obniżenie etatu do 80%.dlatego zamieszanie..

Czytałam jeszcze o sytuacji ciężarnych i tarczy na stronie ministerstwa i rzeczywiście może być tak, że póki l4 wypłaca Ci pracodawca to będziesz miała 80%. Nie jest doprecyzowane co potem ale można wnioskować, że po tym okresie powinnaś mieć 100% płatne przez ZUS

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Luzia Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackRose 89 wrote:
    Czytałam jeszcze o sytuacji ciężarnych i tarczy na stronie ministerstwa i rzeczywiście może być tak, że póki l4 wypłaca Ci pracodawca to będziesz miała 80%. Nie jest doprecyzowane co potem ale można wnioskować, że po tym okresie powinnaś mieć 100% płatne przez ZUS
    No właśnie nigdzie nie ma jasno tego opisanego,a wręcz wszyscy to rozważają bo to tarcza i nic nie wiadomo tak na prawdę. Bezpieczniej będzie po prostu wrócić na jeden dzień do pracy i tyle. Szkoda trącić 20% wypłaty.

U mnie dziś zaczyna się 9 tydzień (8+1) i od rana mam myśli czy oby na pewno wszystko jest dobrze, przerażają mnie bezobjawowe obumarcia płodu :(

• Ewkaewka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luzia wrote:
    No właśnie nigdzie nie ma jasno tego opisanego,a wręcz wszyscy to rozważają bo to tarcza i nic nie wiadomo tak na prawdę. Bezpieczniej będzie po prostu wrócić na jeden dzień do pracy i tyle. Szkoda trącić 20% wypłaty.

U mnie dziś zaczyna się 9 tydzień (8+1) i od rana mam myśli czy oby na pewno wszystko jest dobrze, przerażają mnie bezobjawowe obumarcia płodu :(
    Też jestem praktycznie na takim samym etapie ciąży i zero jej objawów. Miałam tak praktycznie od początku, więc staram się nie nakręcać. Mam dziś wizytę na NFZ, ale pewnie USG nie zrobi.

08.02 💙 Artur
  • BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luzia wrote:

Może spróbuj to jeszcze gdzieś skonsultować.

Trzeba być dobrej myśli. Pierwszą ciąże straciłam w 16 tyg i powiem szczerze to co wtedy zobaczyłam i co przeżyłam do dziś śni mi się po nocach. Ale równocześnie wiem, ze nie możemy skupiać się na takich sytuacjach bo nasza psychika ma ogromny wpływ na zdrowie nasze i naszych dzieci. Boję się bardzo ale staram się skupić na tym co dobre i piękne

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Luzia Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też staram się myśleć pozytywnie, ale są dni kiedy przychodzi mi to ciężej :) szkoda, że nie można mieć usg codziennie 😁

• BlackRose 89 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udało mi się umówić na pierwszą wizytę. Za tydzień :) Mam nadzieję już usłyszeć serduszko

Rucola, Majorka, ann1109 lubią tę wiadomość

hchy90bv5a4juf6w.png
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie jest tak że do 33 dnia chorobowego wypłaca pracodawca a od 34 ZUS, natomiast jeśli pracodawca zatrudnia ponad 20 pracowników to on dalej wypłaca zasiłek. Jak to jest w praktyce- nie wiem.

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%

ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • Mama_Zuzia Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry mamusie :)

Frelciaa kurczę ja niestety nie pomogę bo się nie znam na przepisach zusowskich :( ale mam nadzieje ze rozwiążesz problem ze skutkiem dla siebie pozytywnym. U mnie pracodawca zatrudnia powyżej 20 osób i normalnie od niego dostawałam L4 i teraz macierzyński także to potwierdzam. Normalnie w terminie wypłaty przelew na konto

BlackRose- to czekamy na Twoja wizytę :)

U mnie nudny weekend, dosłownie nic się nie działo i już miałam ochotę żeby się skończył. Objawów u mnie w dalszym ciągu zero

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2020, 08:50

ojxeroeqgm6z29wi.png
    Rok starań i..świąteczny cud!
    Syn - 2013 ❤️ Pierwsza miłość
    ————————
  • Frelciaa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przejmuj się Zuzia. U mnie oprócz senności też nic nie ma :) a w czwartek mam usg i się bardzo stresuję.

Mama_Zuzia lubi tę wiadomość

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%

ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podzieliłabym się z Wami objawami... ja ledwo żyję :( do tego chodzę do pracy i opiekuję się synkiem, także naprawdę zazdroszczę każdej, która objawów nie ma. A najgorsze jest to, ze z każdym dniem mam wrażenie, ze objawy przybieraja na mocy. Tak jak lubie lato to teraz mam ochotę żeby juz było po...

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kupiłam dzisiaj sea-band przeciwko mdlosciom. Jak to nie pomoże to zwariuje. Używała któraś z Was?

• Frelciaa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola a nie chcesz iść na L4?

Sweetcake ja biorę Prenatal uno tam jest sporo imbiru. I tak jak rano mam leciutkie mdłości tak po prenatalu przechodzi.

👩🏻‍🦰 29l.
    🔺endometrioza IIIst.,
    🔹kir BX
    👨🏽33l.
    🔺HBA 58%

ZdiDp1.png
    Litania do św Józefa 🙏🏻
  • Sweetcake Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Dziewczyny podzieliłabym się z Wami objawami... ja ledwo żyję :( do tego chodzę do pracy i opiekuję się synkiem, także naprawdę zazdroszczę każdej, która objawów nie ma. A najgorsze jest to, ze z każdym dniem mam wrażenie, ze objawy przybieraja na mocy. Tak jak lubie lato to teraz mam ochotę żeby juz było po...
    Jak ja Cię rozumiem. Ja ledwo żyje. Pociesza mnie tylko fakt, ze za tydzień 6 tyg wskacji. Ja pracuje w szkole, u nas lekcje trwają 1,5 godziny i ledwo daje rade wytrzymać, później mały szogun w domu. Maz wraca o 19 z pracy i wtedy mam trochę odpoczynku.
    U mnie tez coraz większe mdłości. Wypróbowuje właśnie sea- band, mam ogromna nadzieje, ze chociaż troszkę pomoże.

‹‹ 81 82 83 84 85 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ