🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
No ja nie wrócę do pracy bo automatycznie dostanę wypowiedzenie a urlopu na żądanie czy wypoczynkowego zaraz po dłuższym L4 nie można wziąć.
"W praktyce zatem, patrząc z perspektywy pracownika, bardziej kalkuluje się przerwa w zwolnieniu lekarskim na sobotę i niedzielę. Dlaczego? Bo za te dni pracownikowi naliczy się 100% wynagrodzenia za pracę (mimo iż ma wolne i nie pracuje), a nie 80% wymiaru podstawy jak przy wynagrodzeniu chorobowym. "praca.pl
i jeszcze jedno
https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/653182,Czy-okresy-choroby-z-1dniowa-przerwa-nalezy-zliczac-do-jednego-okresu-zasilkowego.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2020, 21:49
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczka tętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
Frelciaa wrote:No ja nie wrócę do pracy bo automatycznie dostanę wypowiedzenie a urlopu na żądanie czy wypoczynkowego zaraz po dłuższym L4 nie można wziąć.
"W praktyce zatem, patrząc z perspektywy pracownika, bardziej kalkuluje się przerwa w zwolnieniu lekarskim na sobotę i niedzielę. Dlaczego? Bo za te dni pracownikowi naliczy się 100% wynagrodzenia za pracę (mimo iż ma wolne i nie pracuje), a nie 80% wymiaru podstawy jak przy wynagrodzeniu chorobowym. "praca.pl
i jeszcze jedno
https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/653182,Czy-okresy-choroby-z-1dniowa-przerwa-nalezy-zliczac-do-jednego-okresu-zasilkowego.html
Skąd wniosek, że nie można urlopu ? Nie kojarzę żadnego przepisu zakazującego , zaś wiem ze np po macierzyńskim wręcz konieczne jest wybranie starego urlopu .
Inna kwestia jest, że wracając po dłuższym l4 to przed podjęciem pracy musisz zrobić badanie lekarskie , wiec ten 1 dzień , jest praktycznie wolny . Chyba , ze pracodawca by cię umówił do lekarza na godzinę przed rozpoczęciem pracy . -
Luzia wrote:Teraz dostałam wypłatę za ten miesiąc, byłam na l4 i dostałam po prostu 80% a nie średnia..Starania od 09.2018
11.2019- pjp, łyżeczkowanie
02.2020- powrót do starań
07.2020- znów się nie udało
10.2020- nowa nadzieja
Neoparin, Acard, Duphaston, Euthyrox 75 -
ata88 wrote:Skąd wniosek, że nie można urlopu ? Nie kojarzę żadnego przepisu zakazującego , zaś wiem ze np po macierzyńskim wręcz konieczne jest wybranie starego urlopu .
Inna kwestia jest, że wracając po dłuższym l4 to przed podjęciem pracy musisz zrobić badanie lekarskie , wiec ten 1 dzień , jest praktycznie wolny . Chyba , ze pracodawca by cię umówił do lekarza na godzinę przed rozpoczęciem pracy .
Jak szukałam interesującego mnie zagadnienia to znalazłam też taką że po dłuższym L4 właśnie trzeba zrobić badania i nie można zaraz po ustaniu L4 brać urlopu.👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
nick nieaktualnyArt. 177 § 1 Kodeksu pracy
Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.
Przepis mówi wprost, że nie można zwolnić z pracy kobiety w ciąży (za wyjątkiem tzw. dyscyplinarek). Nie musisz się tym martwić, zwłaszcza jak masz potwierdzoną już ciążę lub na ostatni dzień wypowiedzenia ciąża zostanie potwierdzona. -
nick nieaktualnyFrelciaa wrote:Jak szukałam interesującego mnie zagadnienia to znalazłam też taką że po dłuższym L4 właśnie trzeba zrobić badania i nie można zaraz po ustaniu L4 brać urlopu.
-
Nana_r wrote:Ale cały miesiąc byłaś na l4? L4 z kodem ciążowym czy zwykle? Na zwykłym jest 80%, no i przez pierwsze 33 dni w roku i tak płaci za zwolnienie pracodawca, więc tyle ile na umowie.
-
Luzia wrote:Teraz mija 3 tydzień, ale tu chodzi o tarcze i obniżenie etatu do 80%.dlatego zamieszanie..
Czytałam jeszcze o sytuacji ciężarnych i tarczy na stronie ministerstwa i rzeczywiście może być tak, że póki l4 wypłaca Ci pracodawca to będziesz miała 80%. Nie jest doprecyzowane co potem ale można wnioskować, że po tym okresie powinnaś mieć 100% płatne przez ZUS -
BlackRose 89 wrote:Czytałam jeszcze o sytuacji ciężarnych i tarczy na stronie ministerstwa i rzeczywiście może być tak, że póki l4 wypłaca Ci pracodawca to będziesz miała 80%. Nie jest doprecyzowane co potem ale można wnioskować, że po tym okresie powinnaś mieć 100% płatne przez ZUS
U mnie dziś zaczyna się 9 tydzień (8+1) i od rana mam myśli czy oby na pewno wszystko jest dobrze, przerażają mnie bezobjawowe obumarcia płodu -
Luzia wrote:No właśnie nigdzie nie ma jasno tego opisanego,a wręcz wszyscy to rozważają bo to tarcza i nic nie wiadomo tak na prawdę. Bezpieczniej będzie po prostu wrócić na jeden dzień do pracy i tyle. Szkoda trącić 20% wypłaty.
U mnie dziś zaczyna się 9 tydzień (8+1) i od rana mam myśli czy oby na pewno wszystko jest dobrze, przerażają mnie bezobjawowe obumarcia płodu08.02 💙 Artur -
Luzia wrote:No właśnie nigdzie nie ma jasno tego opisanego,a wręcz wszyscy to rozważają bo to tarcza i nic nie wiadomo tak na prawdę. Bezpieczniej będzie po prostu wrócić na jeden dzień do pracy i tyle. Szkoda trącić 20% wypłaty.
U mnie dziś zaczyna się 9 tydzień (8+1) i od rana mam myśli czy oby na pewno wszystko jest dobrze, przerażają mnie bezobjawowe obumarcia płodu
Może spróbuj to jeszcze gdzieś skonsultować.
Trzeba być dobrej myśli. Pierwszą ciąże straciłam w 16 tyg i powiem szczerze to co wtedy zobaczyłam i co przeżyłam do dziś śni mi się po nocach. Ale równocześnie wiem, ze nie możemy skupiać się na takich sytuacjach bo nasza psychika ma ogromny wpływ na zdrowie nasze i naszych dzieci. Boję się bardzo ale staram się skupić na tym co dobre i piękne -
Generalnie jest tak że do 33 dnia chorobowego wypłaca pracodawca a od 34 ZUS, natomiast jeśli pracodawca zatrudnia ponad 20 pracowników to on dalej wypłaca zasiłek. Jak to jest w praktyce- nie wiem.👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
Dzień dobry mamusie
Frelciaa kurczę ja niestety nie pomogę bo się nie znam na przepisach zusowskich ale mam nadzieje ze rozwiążesz problem ze skutkiem dla siebie pozytywnym. U mnie pracodawca zatrudnia powyżej 20 osób i normalnie od niego dostawałam L4 i teraz macierzyński także to potwierdzam. Normalnie w terminie wypłaty przelew na konto
BlackRose- to czekamy na Twoja wizytę
U mnie nudny weekend, dosłownie nic się nie działo i już miałam ochotę żeby się skończył. Objawów u mnie w dalszym ciągu zeroWiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2020, 08:50
-
Nie przejmuj się Zuzia. U mnie oprócz senności też nic nie ma a w czwartek mam usg i się bardzo stresuję.
Mama_Zuzia lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
Dziewczyny podzieliłabym się z Wami objawami... ja ledwo żyję do tego chodzę do pracy i opiekuję się synkiem, także naprawdę zazdroszczę każdej, która objawów nie ma. A najgorsze jest to, ze z każdym dniem mam wrażenie, ze objawy przybieraja na mocy. Tak jak lubie lato to teraz mam ochotę żeby juz było po...#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Rucola a nie chcesz iść na L4?
Sweetcake ja biorę Prenatal uno tam jest sporo imbiru. I tak jak rano mam leciutkie mdłości tak po prenatalu przechodzi.👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
Rucola wrote:Dziewczyny podzieliłabym się z Wami objawami... ja ledwo żyję do tego chodzę do pracy i opiekuję się synkiem, także naprawdę zazdroszczę każdej, która objawów nie ma. A najgorsze jest to, ze z każdym dniem mam wrażenie, ze objawy przybieraja na mocy. Tak jak lubie lato to teraz mam ochotę żeby juz było po...
U mnie tez coraz większe mdłości. Wypróbowuje właśnie sea- band, mam ogromna nadzieje, ze chociaż troszkę pomoże.