🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Luzia wrote:A orientujecie się moze jak jest z l4 i ta tarcza i przejściem na 80% etatu?
Jestem na l4, póki od 10 firma wraca na pełny etat. Czy będąc na l4 przeskoczę też na cały etat?
Do l4 liczą średnia z ostatnich 12 miesięcy. Więc te miesiące jak byłaś na 80% tak będą liczoneStarania od 09.2018
11.2019- pjp, łyżeczkowanie
02.2020- powrót do starań
07.2020- znów się nie udało
10.2020- nowa nadzieja
Neoparin, Acard, Duphaston, Euthyrox 75 -
Nana_r wrote:Moja mama pracuje w zusie. Zaprosiłam Cię do przyjaciółek. Odezwij się to może jakoś pomożemy
Super Dobra Kobietko! Napisałam na priv👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczka tętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
Misia1989 wrote:Ja mialam zwolnienie opieke na dziecko do 10 czerwca,11czerwca bylo swieto a od 12czerwca poszlam juz na nowy okres rozliczeniowy l4 z kodem ciążowym.Wiec wydaje mi sie,ze jakbys miala np. l4 od psychiatry do soboty,potem niedziela i od poniedzialku l4 ciazowe to byloby chyba ok.Ale lepiej sie upewnic z pewnych źródeł.
No właśnie na weekend nie chciałam brać i od poniedziałku po prostu już ciążowe.👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
BlackRose 89 wrote:Ja bym to wyjaśniała w kadrach czy wszystko jest dobrze. Ja się personalnej pytałam to mówiła, że średnia wylicza z 12 miesięcy.
-
BlackRose 89 wrote:Ja bym to wyjaśniała w kadrach czy wszystko jest dobrze. Ja się personalnej pytałam to mówiła, że średnia wylicza z 12 miesięcy.
-
Luzia wrote:Standardowo tak. Ale tu chodzi o tą tarcze, a ona niestety pozwala praktycznie na wszystko. U nas obniżali etat nawet osoba na l4. A przecież normalnie nie można tego robić.
No ale powinny być jakieś przepisy określające to dokładnie. Moja personalna mówi, że powinnaś mieć średnia z 12miesiecy. Ja nie miałam żadnej redukcji etatu, od marca przebywam na opiece i będę przechodzić z opieki od razu na l4 -
Też muszę iść do zusu i się spytać jak to u mnie teraz będzie wyglądać jak jestem w drugiej ciąży gdy jestem na macierzyńskim.
-
Luzia, zajrzyj do art. 40 ust. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. W mojej ocenie Black Rose nie ma w tym przypadku racji. Ponadto, jeśli ciągniesz L4 a w międzyczasie wrócisz na 100% etatu, zasiłek nie będzie ustalony dla nowego etatu. Musiałabyś chyba co najmniej na jeden dzień wrócić do pracy. Ale to już do potwierdzenia, bo ja zasiłkami się nie zajmuję.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2020, 20:21
-
Lolita wrote:Luzia, zajrzyj do art. 40 ust. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. W mojej ocenie Black Rose nie ma w tym przypadku racji. Ponadto, jeśli ciągniesz L4 a w międzyczasie wrócisz na 100% etatu, zasiłek nie będzie ustalony dla nowego etatu. Musiałabyś chyba co najmniej na jeden dzień wrócić do pracy. Ale to już do potwierdzenia, bo ja zasiłkami się nie zajmuję.
Możliwe, że właśnie jest tak jak mówisz. Może ja coś źle zrozumiałam.
Czyli potem macierzyński roczny byłby w rezultacie 60% tak? -
Lolita wrote:Luzia, zajrzyj do art. 40 ust. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. W mojej ocenie Black Rose nie ma w tym przypadku racji. Ponadto, jeśli ciągniesz L4 a w międzyczasie wrócisz na 100% etatu, zasiłek nie będzie ustalony dla nowego etatu. Musiałabyś chyba co najmniej na jeden dzień wrócić do pracy. Ale to już do potwierdzenia, bo ja zasiłkami się nie zajmuję.
-
Luzia wrote:Właśnie też znalazlam takie info. Potem znalazłam info, że z 12 mscy, ale widać że to nie to, bo wypłata jednak dalej 80%. Wychodzi na to, że skoro od 10 mamy przejść na pełen etat, to muszę wrócić właśnie na jeden dzień i najwyżej znowu l4.
Pewnie możesz zrobić tak jak ja przerwę przez weekend - i być tak jakby zdolna do pracy przez te dwa dni- mimo że są wolne.👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
A z Zusem to nie jest tak, że L4 kat.B to znaczy ciążowe jest płatne 100% średniej z ostatnich 12 miesięcy do dnia porodu. Potem jest urlop "macierzyński" i jest płatny przez rok 80% lub 6mc w wysokości 100% i potem 6ms 60%.
Z tego wynika, że jak byłaś na zwolnieniach chorobowych przez ostatnie 12 mc to z automatu obniża twoją średnią, tak samo opiekuńcze i inne zasiłki. -
nick nieaktualny