X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorota1987 wrote:
    Jak ja bym chciała nagotować zapasy, ale nawet na 2 dni nie umiem, bo męża zachęca to do MEGA porcji i na drugi dzień zostają ściepy i trzeba coś nowego wymyślać na obiad:)

Haha mój ma to samo, dlatego mu nakładam jego przydział i nie ma podjadania i obżerania się :P

dorota1987 lubi tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • katalina Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuuurde :( u mnie się zaczyna robić boleśnie... już drugi po 20 minutach.. Najpierw coś jakby kolka, potem bolesny okresowy.. teraz mi idzie w nogi. A mała się denerwuje. Pieprzony ZUS :(

• Magic Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie stresuj sie kochana bo nie warto. Mi lekarz mówił, że jak w ciągu 1 godziny masz 4 skurcze, nasilają się i skraca sie czas między nimi to lepiej podjechać na IP i podpiąć pod KTG.

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny to jutro chyba zrobię takie kotlety :)

Katalina pieprzony zus, może weź sobie nospe na te skurcze?

Pytałam męża o pępkowe powiedział że narazie o tym nie myśli

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 16:04

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katalina wrote:
    Rika zdjęcia cudne! :) Piękna rodzinka :)

Ja chyba przez ten zasrany zus za moment urodzę... od dwóch godzin wiszę na infolinii.. decyzji nie ma, nikt nie wie gdzie jest i dlaczego nikt do mnie nawet monitu nie wysłał... Mam teraz prawo złożyć wniosek do sądu o odszkodowanie, za nieprawne przeciąganie sprawy decyzji.. Żeby było śmieszniej, na infolinii pan poinformował mnie, że zdarza się, że tak robią, bo tym samym jeśli do środy nie opłacę pełnych składek a nie tylko zdrowotnych a oni powiedzą że decyzja odmowna, to szlag trafia moje wszystkie składki chorobowe i nie mam żadnego prawa do l4 i do macierzyńskiego.. zatem muszę jeszcze wybulić na składki kupę kasy.. :( potem się mogę odwoływać i robić korekty.. jakaś paranoja, nawet moja księgowa nie spotkała się z taką sprawą, chociaż prowadziła już różne ciążowe i do tej pory chociaż monity w ciągu 30dni wysyłali a dopiero potem odmowy.. u mnie nic, nawet w systemach się nie pokazuje kto się zajmuje i na jakim to etapie.. od dwóch tyg ponoć wisi w aprobacie tylko i tyle... Mam piekielnie twardy brzuch, córcia się zestresowała, a ja się z kanapy nawet podnieść nie mogę :(

Ja pierdole, jak mnie ten ZUS wk... Ale co oni zgubili Twoje składki czy co?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde a mi właśnie mój Niemąż napisał, że do nich do biura wpadło CBA...co a dzień!

Magic lubi tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina weź nospe, prysznic też pomaga, a jeśli nie to wiadomo co to oznacza.

ZUSu nawet nie skomentuję ;/

• katalina Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic, wiem.. ale w razie co jakby się do 20 coś działo to podajdę dziś do niego na wizytę szybką.. On mi powie co robić, na razie myślę że mocno ćwiczymy.. na razie 20 minut kolejne spokój..
    Gosia, mój gin nie zaleca nospy.. na początku we wrześniu jeszcze przy bólach brałam to nie przynosiło rezultatów, więc teraz małej nie będę dokładać. Co ma być to będzie...

Aktyde, ja mam DG i opłacałam wszystko w czas zawsze, w systemie wszystko widnieje.. Mieli 30dni na rozpatrzenie mojego L4, które złożyłam 6.03 (było od 01.03) i 9.03 zapłaciłam ostatnie składki.. powinni mi wydać decyzję do 6.04 max 9.04 chociaż i ta data jest nieprawna.. na dzień dzisiejszy nigdzie w systemie nie widać nawet że ktoś coś rozpatruje, a jeżeli minie mi termin 15.04 a ja nie uiszczę asekuracyjnie składek w całości to mogą mnie w ogóle pozbawić praw do wszelkich zasiłków, bo decyzja nie zapadła.. jak po tej dacie obudza się, że decyzja odmowna, to przerywa mi się z automatu bieg opłacanych składek chorobowych (na l4 muszę opłacać jedynie zdrowotne), a co za tym idzie tracę prawa.. Jeżeli jednak zapadnie inna decyzja, to mogę o te pieniądze domagać się zwrotu.. ale oni na wszystko mają czas i niechętnie wydają decyzję czy trzymają się terminu.. jutro jadę do siedziby, jeśli do tego czasu nie urodzę albo nie urodzę u nich z tych nerwów...

• kika79 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od 15;00 brzuch twardy i co ajkiś czas mnie ciśnie w dół od góry byłam już nawet 2 razy na 2 :( lezeć nie mog e jak siedze to gniecie tylko chodze i mi się napina

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 16:22

Dominik jest już z nami od 24.04.2015
    https://www.maluchy.pl/li-70993.png
  • MiM Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina uspokój się - mnie też ZUS psuję krwi.

I związku z tym pieprzonym Zusem - czy któraś z Was miała kontrolę w domu a na zwolnieniu miała przykaz "Chory powinien leżeć"

Poczytałam sobie orzecznictwo (z oficjalnej strony ZUS): "W sytuacji, gdy z ustaleń kontroli wynika, że w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracownik wykonywał czynności niezbędne dla zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, gdyż nie było innych domowników mogących wykonać te czynności (np. zakup podstawowych artykułów żywnościowych, realizacja recepty na leki) nie można uznać że pracownik wykorzystywał zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego celem, nawet w przypadku adnotacji na zwolnieniu lekarskim „Chory powinien leżeć”"

I po rozmowie telefonicznej z Pania w Zusie - odebranie dziecka z przedszkola jak mąż jest w pracy TO NIE JEST czynność niezbędna dla zaspokojenia potrzeb życiowych!!!! To ja się jej pytam co w tym przypadku mam zrobić - a ona mi na to "że ona nie wie". PARANOJA

03.02.2014
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katalina wrote:
    Magic, wiem.. ale w razie co jakby się do 20 coś działo to podajdę dziś do niego na wizytę szybką.. On mi powie co robić, na razie myślę że mocno ćwiczymy.. na razie 20 minut kolejne spokój..
    Gosia, mój gin nie zaleca nospy.. na początku we wrześniu jeszcze przy bólach brałam to nie przynosiło rezultatów, więc teraz małej nie będę dokładać. Co ma być to będzie...

Aktyde, ja mam DG i opłacałam wszystko w czas zawsze, w systemie wszystko widnieje.. Mieli 30dni na rozpatrzenie mojego L4, które złożyłam 6.03 (było od 01.03) i 9.03 zapłaciłam ostatnie składki.. powinni mi wydać decyzję do 6.04 max 9.04 chociaż i ta data jest nieprawna.. na dzień dzisiejszy nigdzie w systemie nie widać nawet że ktoś coś rozpatruje, a jeżeli minie mi termin 15.04 a ja nie uiszczę asekuracyjnie składek w całości to mogą mnie w ogóle pozbawić praw do wszelkich zasiłków, bo decyzja nie zapadła.. jak po tej dacie obudza się, że decyzja odmowna, to przerywa mi się z automatu bieg opłacanych składek chorobowych (na l4 muszę opłacać jedynie zdrowotne), a co za tym idzie tracę prawa.. Jeżeli jednak zapadnie inna decyzja, to mogę o te pieniądze domagać się zwrotu.. ale oni na wszystko mają czas i niechętnie wydają decyzję czy trzymają się terminu.. jutro jadę do siedziby, jeśli do tego czasu nie urodzę albo nie urodzę u nich z tych nerwów...

Już rozumiem w czym rzecz, tylko nie rozumiem co oni rozpatrują, jesteś w ciąży, jesteś na l4, czego nie rozumieją...wrrrr nienawidzę tej instytucji. Już czekam na swoje problemy, pewnie mimo, że pracuje do niemal 9go miesiąca też będą robić pod górkę.

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • MiM Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Kurde a mi właśnie mój Niemąż napisał, że do nich do biura wpadło CBA...co a dzień!

Pamiętam kilka lat do tyłu jak u mnie w pracy wpadło CBA! Na początku myślałam że to jakieś "koksy" przyjechały zrobić rozróbę - no jak to pozory mylą :)

gosiunia lubi tę wiadomość

03.02.2014
  • czarna panda Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robicie zapasy jedzenia hehe na to nie wpadłabym:P
    Rika cudne zdjęcia:)Bardzo ładną sukienkę masz na sobie:)
    Pępkowe to taki głupi zwyczaj, nachleją się i nawet nie wspomną o dziecku w czasie rozmów. Ja to jestem strasznie uprzedzona do imprez u mojego teścia.
    Fajny filmik-na poprawe humoru, chociaż łezka się zakreciła;)
    https://www.youtube.com/watch?v=VsYvDNQqeM0#t=350

PIGULSKA, gosia86, Bluberry lubią tę wiadomość

dxom6iye3mh7f98x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cisza i spokój.
    Też idę robić kotlety bajeczne pierwszy raz :)

Magic, czarna panda, gosia86 lubią tę wiadomość

• Magic Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katalina spokojnie :* oddychaj :* będzie dobrze.
    aktyde85 polubiłam za cudowny dzień... też mamy dziś super dzień :)
    MiM żartujesz chyba sobie? Tak ci powiedziała? Jezu aż mnie coś ruszyło... co za kur*y tak siędzą! Bezdzeietne stare panny?? ja to nie mogę takich sytuacji przyjąć na zimno, mąż mi powtarza nie denerwuj sie ale jak? Jak to takie skurwysyństwo sie szerzy! Złodzieje!

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • katalina Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MiM, a miałaś taką sytuację, że wpadli Ci z kontrolą? Może powinnaś powiedzieć, że byłaś właśnie w sklepie lub walnąć inną ściemę.. Chociaż swoją drogą, to co, dziecko miało siedzieć tak długo w przedszkolu? To jeszcze by Ci sie pomoc społeczna dowaliła o zaniedbanie dziecka.. Ja pitole, naprawdę nienormalni.. :(

• czarna panda Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mim Ty piszesz o zwolnieniu w trakcie ciąży? To co nie wolno iść po dziecko do przedszkola? Jest oznaczenie na l4 czy chodzone czy leżące no to jak ktos ma chodzone to chyba nie powinno byc problemu?

dxom6iye3mh7f98x.png
  • Magic Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu mi tez zalecali w ciązy nospe i magnez i co?? DUPA! Nie pomagało :( a ja i tak juz tych leków biore więc nie chce obciążać Małej :(
    co do skurczów....ja to sie modle i proszę Lilusie aby paznokietkiem przebiła pęcherz płodowy i mi wody odeszły bo wtedy nie będę mieć wątpliwości ;)
    A nie chwaliłam się Wam! Siostra mojego męża jest w ciąży :) 6 tydzień :D termin na grudzień 2015 :D

ja miałam wpisane na l4 "b" i chyba 1 czyli, że nie musze leżeć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 16:32

katalina, czarna panda, gosia86, GabiK lubią tę wiadomość

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • MiM Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest tak: Ja mam teraz leżące L4 a te ZUS lubi kontrolować - Gdybym miała "chodzące" - to w dupie ide i tyle.

A przy "leżącym" niestety jest więcej niejasności - i niestety każdy urzędnik interpretuję sobie jak chce "czynności niezbędne dla zaspokojenia potrzeb życiowych".

Pani powiedział mi że takie wyjaśnienia są u nich nieprzyjmowane i zasiłek jest cofnięty.
    Więc wymyśliłam że idąc po córkę będę zawsze wstępować do piekarni i apteki żeby mieć w razie czego "podkładkę" w postaci paragonu, ewentualnie gdyby była kontrola zawsze mogę napisać że np spałam albo w godzinach nieobecności męża przebywam u Mamy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 16:41

03.02.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe która z Was będzie następna bo Ja na pewno nie :)ciekawe czy dziewczyneczka czy chłopczyk się urodzi :D ehhh Ja się mojego doczekać nie mogę ale wszystko gra więc na pewno wcześniej mnie nie weźmie i muszę czekać te 3tyg...a Wy uważajcie wszystkie na siebie szczególnie te "donoszone" :)

nojaniewiem, GabiK, czarna panda lubią tę wiadomość

‹‹ 1342 1343 1344 1345 1346 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ