Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyaktyde85 wrote:Ile Dawid ma, 3 dni? Do piątej doby waga może spadać. Karmisz tylko mm? Pytam bo wcześniej pisałaś, że w ogóle apetytu nie masz i bardzo mało jesz, a wtedy jakbyś karmiła piersią to mogłaby być przyczyna, że z powodu złej diety pokarm jest niewartościowy.
Ok, teraz doczytałam, że mm. Nie jestem lekarzem, ale z tego co czytam to różnie bywa z tym spadkiem i na pewno go nie głodzisz. Nie można też dziecku podawać stale więcej i więcej, bo rozepcha mu się żołądek i będzie chciało ciągle więcej. Idź do innego pediatry i nie daj sobie nic wkręcić. -
nick nieaktualnyBluberry wrote:ja mam sposób taki że rano ważę się sama na wadze swojej a później biorę małego i ważymy się razem, nie wiem czy to dobry sposób ale przynajmniej widzę że już z wagi nie spada, w szpitalu w 2 dobie na porannym obchodzie na wadze spadł do 4000g przy wypisie było 4100g a teraz fajna klusia się robi ale boję się go utuczyć, mojej koleżanki syn w 3 miesiącu życia ważył tyle co dziecko 6 miesięczne ;/ a teraz ma roczek i jest taki duży że ciężko mu nawet nóżkami przebierać jak raczkuje..
Gosia a Anioł urodziła wczoraj czy dziś? I Czy znasz wymiarki Jagienki? -
olis88 wrote:aaa mam pytanie do Was.
Zakladajac, ze mieszkacie za granica, z obcokrajowym mezem, a Polske odwiedzacie najwyzej 2 razy w roku. Wybieracie imie dla SYNA. I co myslicie o imieniu ILIA. Pochodzi od polskiego Eliasza, jest MESKA forma uzywana np w Rosji, krajach slowianskich ogolnie, Belgii, Grecji, krajach arabskich.
Moja polska mentalnosc krzyczy, ze imie konczace sie na litere "A" to imie zenskie.
To imie jest marzeniem mojego slubnego, mimo, ze powiedzialam, ze moj syn nie bedzie nosil babskiego imienia, wiec po prawie 9 m-cach prosb, grozb, rozmow, dyskusji, blagania i fochow znalezlismy kompromis. Mial byc Alan. Nie jest to nasze wymarzone imie, ale jedyne, ktore zostalo skwapliwie zaakceptowane przez obojga.
A slubny mi wczoraj wraca z pracy i zaczyna szukac nowego imienia, mowie "pogielo cie chyba, 1,5 tygodnia przed porodem!!". No i sie zaczelo, oczywiscie zadne z wybranych przez niego imion mi nie podeszlo, wiec pytam, gdyby sam mial wybrac imie, to jak by go nazwal, a on, ze Ilia. A traaaaabilam cala ciaze, ze Ilie to ma sobie z glowy wybic i koniec dyskusji.
I czuje sie w czarnej dupie. A dziecko nie ma imienia.
Co myslicie? Pomozcie?
Alan no to jest mocno uniersalneLilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Hej kochane. Widzę, że już większość z nas się rozpakowała. Wszystkim mamusiom i maleństwom dużo zdrówka. Dawno mnie nie było, nawet nie wiem od czego zacząć... Czasami Was podczytuję, ale nie mam nawet chwili,a by coś napisać. Korzystajac więc z okazji, napiszę co się działo u mnie. Mój poród był sporą traumą, 15 godzin męki, bóli z krzyża (chyba najgorsze bóle jakie istnieją, wrogowi nie życzę), rozwarcie na 10 cm, a główka małego nadal wysoko, bo ułożył się jakoś skośnie. Więc decyzja o cesarce. Trzymali mnie 9 i pół godziny od czasu odejścia wód, no i niestety mimo tego, ze dostałam antybiotyk, to mały zaraził się paciorkowcami. Więc na oddziale spędziliśmy 6 dni, Tobiaszek dostał antybiotyk. Drugiego dnia zaczęły się schody. Mały nie umie dobrze się przyssać i ja mam mało pokarmu, odciąganie lektatorem skończyło się nawałem i okładami z kapusty.Generalnie od razu trzeba było go dokarmiać mm, bo się nie najadał. W domu było jeszcze gorzej, po wizycie położnej okazało się, ze gwałtownie spada na wadze, więc mm już na stałe i do tego pierś, choć z przystawieniem nadal jest dramat. Pierwsze dni po powrocie po prostu wyłam. Z bezsilności. Cycki mi odpadały od nawału, a mały nie mógł go ściągnąć, bo prawie nic nie leci (moze to od torbieli). I choć walczyłam o tę laktację, to już chyba się poddałam, mimo wizyt w poradni lakatcyjnej, postępu żadnego nie ma.
Teraz trochę ogarniam się ze wszystkim i oswajam z synkiem. Niestety często miewa bóle brzuszka, pręży się i źle sypia, położna radziła, aby zastaosować probiotyk w kropelkach Diclofor, zobaczymy czy pomogą. Na pewno pomaga kładzenie dziecka na brzuszku. Zarzekałam się, ze nie dam smoka, a już poszedł w ruch. Ech... Miewam takie rzuty hormonow, że czasami wyłabym najchętniej do księzyca.ALe i tak jego jeden uśmiech sprawia, ze wszystko co złe odchodzi w zapomnienie... Kocham go nad życie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 18:48
-
Ilia to takie bardzo egzotyczne imie. Powtorze sie
a to ikie to joe z kultury meza? Bo takie wlasnie ma chyba brzmienie. No nie wiem co bym pomyslala ale balabym sie ze syn moglby byc zniewiescialy lekko. Ale to tylko moje zdanie.
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
olka24 wrote:Ma 11 dni dawid ale ta lekarka jakas chora mowi ze mamy mu dawac kiedy chce i ile chce ale to bez sensu musi miec stale pory a nie tak byle jak bo ile widzi tyle zje
No właśnie też mi coś nie pasowało a to Twój suwaczek mi się zwiesiłKurcze powiem Ci, że nie wiem, może mamy karmiące mm pomogą, ja to się tylko obryłam z kp, i właśnie sobie zdałam sprawę, że nawet bym nie wiedziała ile i jak dawać. Wiem tylko ze SR, że są jakieś tabelki i uczulała położna żeby nie dawać więcej ani częściej, bo może się skończyć nadwagą a nawet otyłością.
-
Dziewczyny z pakietem w luxie- orientujecie sie czy tam robia usg bioderek? Bo polozna mi wczoraj mowila ze jest masakra z terminami i zeby juz zaczac szukac.
Gosia u nas zeszlo od poniedzialku 4.05 mala paczka 33szt i prawie cala duza 78szt. Pampers zmieniany przed kazdym karmieniem. Moze z 3 pampery zmarnowane bo tyle co podlozylam to juz np zsikala.
Olis co do imienia to ciezko doradzic. Wszystko zalezy od kraju w jakim mieszkacie.
Gosia nam nic nie mowili o wizycie u endokrynologa.
U mnie sposob wazenia sie z Julka nie zda egzaminu bo mamy wage pokazujaca tylko miejsxa dziesiate, najlepiei by sie sprawdzila taka co pokazuje setne -
Olis ja nie widzę problemu z tą końcówką, jeżeli to jest imię typowo z kultury męża to z tym bym miała problem, że dlaczego z jego a nie z mojej
dlatego cisnęłabym na jakieś neutralne imię. Natomiast samo imię jest dla mnie egzotyczne, a przez to końcówka nie sprawia, że odbieram je jako żeńskie.
-
A nie możecie podejść do poradni dziecięcej i tam zważyć dzieciaczka?
Karolek przy porodzie ważył 4000g, przy wypisie 3750g, przy przyjęciu do szpitala mając 14 dni ważył 3970g, a tydzień później już 4300g... Nie pasiemy go, je normalne porcje i to co 3-3,5h a przybiera jak na mój gust za szybko...
olka24 wrote:U nas podobnie to wygladalo i mowilam do syna ze go oddam do okna zycia...maz nie wytrzymywal ja myslalam ze zwariuje i trwalo to od 3.30 do 8Oj, dają te nasze dzieci w kość
Gosia, chyba za wcześnie na skok rozwojowyJuż się boję kiedy to nastąpi...
Anioł, czekałaś, ale się doczekałaś ŚlicznotkiGratuluję
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 19:08
-
Karolcia to z tymi terminami to jakas paranoja... ja sie dowiem w poniedzialek co z naszym usg... dzis byla polozna ale wiecie co? Jakos ta wizta nie wniosla za wiele w juz posiadajaca przeze wiedze. Choc jedno mnie bardzo zaciekawilo. Polozna nakazala sxiagac orzed karmieniem 20ml mleka bo pierwsze leci chude a dopiero pozniej juz to tluste. I zeby nie rozciagac Malej brzuszka trzeba sciagac. No niby tak ale jak w nocy mialabym odciagac?Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Magic dzięki za wsparcie kochana, teraz najważniejsze, zeby małego już nic nie bolało. A jak tam u Was? Jak się ma Lilka?
Aktyde nie mam pojęcia dlaczego tyle czasu mnie trzymali, ja miałam już bóle parte i moze myśleli, ze mały w ostatniej chwili jednak zejdzie dobrze do kanału rodnego. Ale to zwlekanie było przyczyną zarażenia małego paciorkowcami.
-
Jest to takie z jego kultury, ale jest tez miedzynarodowe przy czym mowie np w USA czy Uk brzmialoby to Elijah, w Belgii jest Ilia, Ilias, Elias, w Pl - Eliasz, w Rosji Ilja, w Grecji Ilia no i w tych bliskowschodnich (poprawnosc polityczna...) Ilia.
A ja sie okazuje byc patriotka, bo nie chce mi sie w glupiej glowie przegadac, ze jak sie konczy na A nie jest tylko damskie. I jak mowilas Magic wlasnie o taka zniewiescialosc sie boje, poza tym moja polska rodzina czy przyjaciele znajomi zaraz nosem kreca i jakies dziwne komenty.
Aktyde wlasnie sie staram, zeby bylo jak najbardziej miedzynarodowe, z samego poczatku zapowiedzialam, ze nie ma wymyslac zadnych Mohamadow, Ali, Hassanow itdNo i ten Ilia tak teraz sie na tapecie pojawil. I siedze teraz jak jeb.nieta z hormonami i zamiast sie relaksowac ostatnimi dniami to mysle nad imieniem. Jakbym nie miala nad czym
alma - noo nie mialas wesolo, ale popatrz jaki cud teraz masz w nagrodewierze, ze wszystko bedzie dobrze z Maluchem
w ogole to ciagnie mnie w pachwinie i kluje kosc kulszowa czy wzgorek lonowy juz sama nie wiem tak tuz kolo lechtaczki, ale w srodku. Chyba sie moj bezimienny szykuje do wyjscia. Moze sie wbijemy na 18 maja, w moje urodziny -
hej dziewczyny a Wojtuś kończy dziś trzeci tydzień
podziwiam Was za pisanie-mi to czasami uda się troszkę Was pod czytać
pozdrawiamy i trzymamy kciuki za nierozpakowane i buziaki dla maluszków na świecie
Gosiu jeszcze raz dzięki za radęGabiK, maribel, aktyde85, Bluberry, olis88 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72656.png
https://www.maluchy.pl/li-72658.png
https://www.maluchy.pl/ci-72954.png
ANIOŁEK 21.06.13 [*] -
Anioł ogromne gratulacje, Jagienka jest cudowna. Jestem ciekawa czemu jednak cc, tak szczerze to byłam ciekawa opisu porodu w wodzie.
Dżoana i Czarna Panda, trzymam kciuki za Was.
Dzisiaj byłam w kancelarii parafialnej i ustaliłam date chrzcin na 28 czerwca. Teraz jeszcze muszę siostre na chrzestną poprosić i oddać formularz z opłatą 50 zł. Spytałam a opłata za chrzest to od razu czy potem? A Pani odpowiedziała, że to jest te 50zł, że nie mają żadnych cenników. Byłam w szoku, że chcą tylko 50zł.
Byłam też w spowiedzi, bo jako chrzestna dziecka komunijnego w niedzielę chcę pójść do komunii, a w ciąży ostatnio na mszy byłam w listopadzie, kiedy tez zasłabłam. Potem jedynie byłam jeszcze na pogrzebie. Trafiłam na takiego księdza, że miałam łzy w oczach. Bałam się, że wyrzuci mnie z konfesjonału jak powiem, że tyle do kościoła nie chodziłam, a on powiedział, że jestem bez grzechu, a teraz jak dziecko już jest na świecie to też nie zawsze będę mogła pójść na msze. Byłam zdziwiona jego postawą, taki życiowy ksiądz. Nawet się śmiał jak spowiadał kogoś innego.
Dziewczyny nie wiem czemu, ale chwilami czuję się jakbym była chora/przeziębiona. Bolące mięśnie, ból głowy, zimno mi itp. Ale myśle, że to kwestia hormonów oraz zmęczeniem, ale momentami boję się, że jednak złapałam jakieś przeziębienie.GabiK lubi tę wiadomość
-
Dorota mam to samo, nieustannie mi zimno-az mam dreszcze a pod koldra jak sie budze na karmuenie to cala mokra jestem. Bol glowy mi dzisiaj towarzyszy od rana
mysle ze to kwestia zmeczenia