X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella wrote:
    Dżoana...ardzo dziękuję za menu. Na pewno skorzystam. Jutro umówiłam się jeszcze do poradni laktacyjnej, więc już o wszytsko wypytam co jest związane z kp.

Dziewczyny, po jakim czasie wyszłyście na spacerek? Dok w szptalu mówiła, że po 3tyg, ale jak dla mnie gruba przesada. Z synem już po kilku dniach spacerowałam. Może przez te 3 lata coś się pozmieniało :p

Żłobek/przedszkole trudna decyzja....a raczej trudno znaleźć dobry. Ja swojego szukałam długo, ale jestem zachwycona. Jeżeli wybierzemy prywatny, to nie trzeba zapisywać się dużo wcześniej. U nas idzie się od razu, bez zapisów.
    nam pozwolila po 2tyg wyjsc ale ze byly upaly po 28stopni to wyszlam po 4dobach na 15min i tak o 15min wiecej codziennie i maly wyubierany i przykryty kocykami

• Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia jak zapisywałaś córkę do luxmedu to jak to załatwiałaś? Dzwoniłaś na infolinie?
    I od razu na usg bioder się zapisałaś czy najpierw do jakiegoś innego lekarza żeby dał skierowanie na usg?

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    U mnie system 8 godzinny ale dwie zmiany 6-14 14-22
    Koleżanka dala córkę do żłobka to polaci 400 zl czesne a drugie tyle refunduje gmina plus za wyżywienie za kaDy dzień to wychodzi okolo 200 zl

Olka za taką kasę to Ci sie nawet nie opłaca wracać
    to ceny super jak dam malego do zlobka to mi na paliwo zostanie na dojazd do pracy;/ o masakra z tym krajem naszym aaaaaale to za rok sie bedzie myslec;p

• gosia86 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia88 wrote:
    Gosia jak zapisywałaś córkę do luxmedu to jak to załatwiałaś? Dzwoniłaś na infolinie?
    I od razu na usg bioder się zapisałaś czy najpierw do jakiegoś innego lekarza żeby dał skierowanie na usg?
    Rejestrowałam się jak na prywatną wizytę a pakiet będę miała dopiero od 1.06 i żeby mieć pakiet rodzinny musiałam złożyć wniosek u pracodawcy
    Zarejestrowałam się najpierw do ortopedy
    A żeby nie płacić za te wizyty to po 1.06 muszę zadzwonić na infolinie luxmedu i połączyć konto prywatne z kontem tym abonamentowym

Olka burmistrz na razie zostaje ten sam ale co będzie w przyszłym roku to tez nie wiadomo i czy zasada zostaną takie same

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia dzięki! a nie wiesz jakie są terminy na usg?

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olka24 wrote:
    Gosiu wierze bo ja tez nie chce wracac wszystko bym zrobiła zeby tam nie wracac nie dosc zewredne kolezanki to jednak fizycznie tez sie urobie za najnizsza krajowa:(
    tym bardziej ze pracuje na stacji benzynowej praca 12/12 dzniówki i nocki więc ogólnie cięzko to pogodzic z dzieckiem a umowe mam do 2018najlepiej by mi pasowalo drugie dziecko ale od razu to tez lipa bo po cc nie wiem ile trzeba odczekac z druga ciaza ale chyba dluzej niz rok i jak pojde na wychowawcze i zajde to znowu pisac wypowiedzenie wychowawczego cudowac wracac na 1dzien do pracy i dac l4 znowu zajsc przed zakonczeniem macierzynskiego to masakra bo maly roku nawet nie bedzie mial a wracac do pracy za 1300zl i dac dziecko do zlobka prosic sie obcych zeby mi go odebrali i pilnowali jak caly dzien w pracy tez lipa sama nie wiem jak to wszystko ugryzc;/

No to jest masakra właśnie, w tym naszym pięknym kraju... :/ moje koleżanki ze starej pracy, gdzie zarabiałyśmy ok 1600 zł i praca po 12 godzin, zostają w domu po macierzyńskim, bo jak mają połowę wypłaty wydać na żłobek, nie widzieć dziecka i się jeszcze umęczyć w beznadziejnej pracy, to to nie ma sensu. Ja teraz na szczęście miałam taką pracę, że da się ją pogodzić z dzieckiem, mam tylko nadzieję, że będę mogła do niej wrócić. I po porodzie będę chciała od razu polować na miejsce w żłobku, żeby mała jak będzie miała gdzieś półtora roku już zaczęła chodzić.
    Jeżeli nie cisną Was finanse, dacie radę się utrzymać z jednej wypłaty to lepiej wychowawczy wziąć. A jeżeli cisną Was finanse, to może warto pomyśleć o jakimś zajęciu w domku dodatkowym?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    No to jest masakra właśnie, w tym naszym pięknym kraju... :/ moje koleżanki ze starej pracy, gdzie zarabiałyśmy ok 1600 zł i praca po 12 godzin, zostają w domu po macierzyńskim, bo jak mają połowę wypłaty wydać na żłobek, nie widzieć dziecka i się jeszcze umęczyć w beznadziejnej pracy, to to nie ma sensu. Ja teraz na szczęście miałam taką pracę, że da się ją pogodzić z dzieckiem, mam tylko nadzieję, że będę mogła do niej wrócić. I po porodzie będę chciała od razu polować na miejsce w żłobku, żeby mała jak będzie miała gdzieś półtora roku już zaczęła chodzić.
    Jeżeli nie cisną Was finanse, dacie radę się utrzymać z jednej wypłaty to lepiej wychowawczy wziąć. A jeżeli cisną Was finanse, to może warto pomyśleć o jakimś zajęciu w domku dodatkowym?
    wiesz co nie powiem kredyty jakieś tam mamy wiadomo ale mamy ułatwienie bo nie wynajmujemy tylko u rodziców mieszkamy więc więcej kasy że tak powiem zostaje w kieszeni a ja wczesniej jako kelnerka i barmanka więcej zarabiałam na weekendy jak na ej stacji zalezalo mi tylko na umowie zeby miec to l4 i macierzynskie to sie zatrudnilam tam ale ogolnie to jest lipa bo do pracy mam ok 20km w jedna strone wiec tez na paliwo kasa idzie...i te odziny tragiczne bo maz kierowca po kilka dni go nie ma nie raz w domu to kto mi malego nawet gdyby ze zlobka odbierze i tak pewnie zostane w domu tylko wlasnie nie wiem czy szef musi sie zgodzic na wychowawcze czy moze odmowic jak mam umowe na czas okreslony??fajnie ze mozesz pogodzic prace z dzieckiem bo to spore ułatwienie ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    Nejcik, u mnie cisza... jutro mam wizytę, to może sie czegoś dowiem...

Edycja: po wizycie w toalecie, co prawda nie miałam na sobie jeszcze soczewek, ale chyba czop zaczyna odchodzić, taki ciągnący śluz, lekko pomarańczowy...
    nie wiem nie rodziłam naturalnie ale chyba jak czop odchodzi to zaczyna sie coś dziac więc trzymam kciuki żeby dziś się rozkręciło i po północy na dzień mamusi Twoja córcia zrobiła ci najwspanialszy prezent :)
    Mój mały zjadl i lezy w lozeczku i sie wierci i wyrczy sam do siebie juz od 40minut nie musze sie nic a nic nim zajmować ciekawe jak długo u noworodków trwa taki stan pewnie do pierwszego skoku?

• KotMisia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i kolejny minus pracy do 67. Gdyby były stare zasady to moja mama we wrześniu szlaby na emeryturę. A tak dupa. Radz sobie młoda mamo :(
    No ale zobaczymy. Nowy prezydent obiecial cofnięcie reformy emerytalnej.
    A swoją droga jak każdy ma peacowac do 67 to gdzie młody czlowiek znajdzie pracę jak wszędzie babcie i dziadki :/

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski nie chce Was martwić ale dzieci to grzecznie śpią tylko na początku ;) potem to ciężko coś na ciepło wypić ;) a kanapki w biegu ;)

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia wrote:
    Laski nie chce Was martwić ale dzieci to grzecznie śpią tylko na początku ;) potem to ciężko coś na ciepło wypić ;) a kanapki w biegu ;)
    własnie sie zastanawiam do kiedy taka sielanka u nas będzie :D
    co do wieku emerytalnego to porazka tak bys miala mme w domu i bys mogla isc do pracy a tak to dupa siedz w domu na wychowawczym i klepaj biede w naszym kraju bo zalozyc rodzine chciałas z takiego zalozenia nasi politycy wychodza ciekawe czy Duda dotrzyma obietnic

• Minka:) Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny:) ja niestety nie urodziłam i niestety sie nie zanosi eh... czuje sie idealnie i nic mi nie jest... skurczy kompletnie nic...zero!!! jak leze od piatku to juz 4 dziewczyny urodziy co ze mna lezały a ja teraz juz leze sama takze coraz bardziej sie załamuje eh... dzis byłam na badaniu i jutro beda mi zakładac balonik i w srode oksy ale ja bym wolała bez balonika tylko jutro juz kroplówke no ale zobacze bo nie wiem czy sie zgodza...
    a właśnie dziewczyny miała któras ten cewnik folleya? pomogło to cos którejś?

• Minka:) Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde to czekaam na Ciebie! oddział pusty prawie... oprócz mnie lezy 5 dziewczyn tylko. izba przyjec pusta a na porodówce pojedyńcze porody dzis tylko:)
    co do czopa to mi odszedł w piatek a do dzis nic zupełnie...kompletna cisza

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane jak czyscicie noski dzieciaczkom??

• Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    psikam wodą morską w areozolu i wyciągam odkurzaczem za pomocą katarku- gruszka nie zdawała egzaminu.

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia88 wrote:
    Gosia dzięki! a nie wiesz jakie są terminy na usg?
    Nie wiem bo na razie umówiłam się tylko do ortopedy

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pediatra nie da skierowania na usg?

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia88 wrote:
    psikam wodą morską w areozolu i wyciągam odkurzaczem za pomocą katarku- gruszka nie zdawała egzaminu.
    wlasnie tez mam wode ale ta gruszka albo zle mu czysci albo dostaje kataru od tej wody nie wiem juz sama bo z dnia na dzien wiecej charczy na nosie;/

• Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy dzieciaczki karmione mm i piersią należy dopajać? jeżeli tak to ile tej wody mam jej dać?
    A rumianek jak zaparzacie to w jakiej ilości wody?:)

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka mi gruszka tylko raz wyciągnęła kawałek gluta a umęczyłyśmy się przy tym obie, a katarkiem w 3 sek nosek był czysty. O dziwo Julka specjalnie nie protestuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 16:20

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
‹‹ 1729 1730 1731 1732 1733 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ