Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMoże i ja się na coś przydam, w sensie moja wiedza. Marlencia i Puella: HEVIRANU NIE WOLNO STOSOWAĆ W CIĄŻY!!!
Z opryszką walczę raz na jakiś czas, ale kiedy już się pojawia, to wierzcie mi, usta wyglądają jak ponton. Kiedyś lekarz "zalecił" mi, żeby to chirurg przeciął...
W każdym razie, pomaga mi tylko heviran i to 800 - te słabsze nie skutkują.
Mój lekarz za każdym razem przed wzięciem tabletek przestrzegał mnie, żebym zrobiła w domu test ciążowy, ponieważ heviran uszkadza płód i działa wczesnoporonnie.
Puella wrote:Na opryszczkę lekarz zawsze przepisuje mi Heviran, ale nie wiem czy mozna go w ciąży. Jak będzie zasychała trzeba smarować maścią z witaminą A.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2014, 17:24
-
nick nieaktualnyHej!
napisze tak dzisiaj mam totalny dzien lenia,nie mam na nic sił zrobiłam tylko obiad a tak drzemałam w łózku i do tego mam humory wrwr raz sie smieje a za chwile rycze.
CO do muzyki dla dzieci oj to temat rzeka ja wole nie pisac bo to mój konik pisałam prace dyplomową z muzykotrapii dla dzieci w połaczeniu z zajeciami plastycznymi!!!
ALe juz na tym etapie można dpuszczać muzyke niestety nie kazda która jest niby dla dzieci - jest dobra. Powienien byc rytm wolniejszy niz bicie serca to po pierwsze dlatego muzyka baroku ( chociaż też nie wszystka) jest najlepsza i niektóre utwory z muzyki współczesnej a takze specjalnie pisane dla dzieciaczków ( tu najlepiej szukac z róznych Uniwerystetów tam super powstają utwory np Kraków i Wroclaw.
Ciesze sie z wszystkich serduszek i mam wielką nadzieje,ze dalej u wszystkich bedzie dobrzegosia86, PIGULSKA, katalina lubią tę wiadomość
-
http://zapodaj.net/9cc3e31b664db.jpg.html>20141003_165119.jpg a oto moja dzisiejsza zachcianka Truskaweczki do tego udało mi się dokupić miód malinowy z pasieki i mogę sobie dolewać go do herbatki. Heviranu z tego co wiem nie wolno w ciąży, bynajmniej tego doustenego.
gosia86, inessa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
lauda wrote:Może i ja się na coś przydam, w sensie moja wiedza. Marlencia i Puella: HEVIRANU NIE WOLNO STOSOWAĆ W CIĄŻY!!!
Z opryszką walczę raz na jakiś czas, ale kiedy już się pojawia, to wierzcie mi, usta wyglądają jak ponton. Kiedyś lekarz "zalecił" mi, żeby to chirurg przeciął...
W każdym razie, pomaga mi tylko heviran i to 800 - te słabsze nie skutkują.
Mój lekarz za każdym razem przed wzięciem tabletek przestrzegał mnie, żebym zrobiła w domu test ciążowy, ponieważ heviran uszkadza płód i działa wczesnoporonnie.
Dziewczyny przypadkiem trafiłam na forum i chciałam powiedzieć, że jak byłam w ciąży i leżałam w szpitalu to wyszła mi opryszczka i dawali mi heviran. Urodziłam zdrowe dziecko Byłam wtedy w 25 tyg. ciąży. Może to zależy od zaawansowania ciąży. Nie wiem.
Kibicuję wam i życzę spokojnych donoszonych ciąż
-
nick nieaktualnybalonik wrote:Dziewczyny przypadkiem trafiłam na forum i chciałam powiedzieć, że jak byłam w ciąży i leżałam w szpitalu to wyszła mi opryszczka i dawali mi heviran. Urodziłam zdrowe dziecko Byłam wtedy w 25 tyg. ciąży. Może to zależy od zaawansowania ciąży. Nie wiem.
Kibicuję wam i życzę spokojnych donoszonych ciąż
To jest z ulotki heviranu: "Ponadto należy poinformować lekarza o wszystkich ostatnio przyjmowanych lekach, nawet tych dostępnych bez recepty. Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią. Stosowanie preparatu w okresie ciąży ograniczone jest od przypadków, gdy w opinii lekarza oczekiwana korzyść dla matki przewyższa potencjalne zagrożenie dla płodu."
Na opryszkę w trakcie ciąży proponuję domowy sposób: dezynfekcja tequilą albo propolisem na spirytusie i opatrunek z plasterka czosnku. Może to i nie apetyczne, ale pomaga.
-
Hej dziewczyny,
Strasznie się cieszę, że same dobre wieści z wczorajszych wizyt
Ewelcia ale super Twoje Dzieciaki
Inessa doczekasz się serduszka, wszystkie całym sercem Ci kibicujemy
ja też się pochwalę, bo wczoraj miałam wizytę i nasze Maleństwo rośnie niestety nie mam żadnych zdjęć, żeby sie pochwalić, mój gin ma fatalny sprzęt, ale widzieliśmy z Mężem Maleństwo, rączki, nóżki są strasznie się cieszymy i już co raz bardziej zaczynamy sobie uświadamiać, że jestem w ciąży i co raz większe szanse, że tym razem do kónca. Brzuszek już mi trochę wywaliło i czuje się fatalnie, kompletnie nie mam na nic siły + mega mdłości, ale mimo kiepskiego stanu fizycznego cieszę się bardzo, bo coś się w organiźmie dzieje i rośniemy
ja za 2 tygodnie idę na badania prenatalne.inessa, czarna panda, beti97 lubią tę wiadomość
-
lauda wrote:To jest z ulotki heviranu: "Ponadto należy poinformować lekarza o wszystkich ostatnio przyjmowanych lekach, nawet tych dostępnych bez recepty. Jeśli jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także gdy karmisz piersią. Stosowanie preparatu w okresie ciąży ograniczone jest od przypadków, gdy w opinii lekarza oczekiwana korzyść dla matki przewyższa potencjalne zagrożenie dla płodu."
Na opryszkę w trakcie ciąży proponuję domowy sposób: dezynfekcja tequilą albo propolisem na spirytusie i opatrunek z plasterka czosnku. Może to i nie apetyczne, ale pomaga.
Nie zaprzeczam Ja dostawałam w szpitalu więc ulotki nie czytałam. W takim razie miałam szczęście
-
nick nieaktualnyI po wizycie
Mam 7.9 mm i moje serduszko bije jak dzwon
https://imageshack.com/i/id9Zh5I7j
https://imageshack.com/i/eyhH9PN4j
A Pan dr powiedział ze 20 maja już przytule się do mamusiWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2014, 18:31
lauda, inessa, gosia86, czarna panda, Matik2012, beti97, katalina, Ewelcia lubią tę wiadomość
-
to ja się wtrącę do dyskusji o Heviranie, więc generalnie jest to kategoria C leku co znaczy, że lek można podawać jeżeli korzyści ze stosowania u matki przeważają nad potencjalnym zagrożeniem dla płodu. I trymestrze dziecko jest zdecydowanie bardziej wrażliwsze na podawane leki.
co jest gorsze dla dziecka wirus opryszczki czy heviran? NIkt na to pytanie nie zna odpowiedzi, bo takich badań się nie robi. Dlatego jedni lekarze mówią tak, inni inaczej
w przypadku leku w postaci maści lub krem, a o tym mówimy to dość słabo on przenika do organizmu, ja bym go zastosowała, starając się jak najmniej posmarować błony śluzowe ( większa wchłanialność leku). -
nick nieaktualny