Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Anoosiak rozmawiałam ostatnio z lekarzem który mi to super wytłumaczył
Badania prenatalne
Najpierw robione jest usg pomiędzy 11-13 tc
Jest ono obowiązkowe. Jeśli któryś z parametrów wyjdzie nie właściwy Np kość nosowa będzie ponad normę wtedy przechodzi się na kolejny poziom badań czyli test z krwi. Dane uzyskane z badania usg i dane z badań krwi wprowadza się do programu który oblicza prawdopodobieństwo wad u dziecka
Kolejny etap jesli coś jest nie tak to aminopunkcja czyli biopsja przez brzuch i macicę do owodni w celu pobrania płynu owodniowego
To tak w skrócie droga przez badania prenatalnePIGULSKA lubi tę wiadomość
-
Ankara wrote:Ewelcia a teraz masz po tych tabletkach jakies mdlości? Jesz wszystko? Jak sie czujesz? Zapachy przeszkadzaja?
odruch wymiotny niestety jest dalej przy dziwnych zapachach np lodówki. Samopoczucie całkiem całkiem, poza okropną sennością jest ok.
Ankara lubi tę wiadomość
-
gosia86 wrote:Anoosiak rozmawiałam ostatnio z lekarzem który mi to super wytłumaczył
Badania prenatalne
Najpierw robione jest usg pomiędzy 11-13 tc
Jest ono obowiązkowe. Jeśli któryś z parametrów wyjdzie nie właściwy Np kość nosowa będzie ponad normę wtedy przechodzi się na kolejny poziom badań czyli test z krwi. Dane uzyskane z badania usg i dane z badań krwi wprowadza się do programu który oblicza prawdopodobieństwo wad u dziecka
Kolejny etap jesli coś jest nie tak to aminopunkcja czyli biopsja przez brzuch i macicę do owodni w celu pobrania płynu owodniowego
To tak w skrócie droga przez badania prenatalne
Gosiu dzięki :* Ale wtedy pierwszy etap, czyli USG - to u mojego gina mogę zrobić normalnie ? -
Nie wiem jaki sprzęt ma Twój gin
Moja z nfz polecił mi jeden osrodek we Wrocławiu koszt takiego usg u nich to 170 zl dobrze jest robic usg genetyczne i polowkowe w tym samym miejscu
Tak mi mowila gin
Jeszcze się dowiem jak wygląda to w luxmed ale podobno mamy takie usg w pakiecie. Dowiem sie za tydzień
Ale i tak chyba zrobię je gdzies prywatnie -
nick nieaktualnyHej dziewczynki
Mam pytanie c do badań czy lekarz rodzinny wypisze skierowanie na te wszystkie badania co gin zlecił ? Bo wiadomo jak skierowanie od prywatnego lekarza to trzeba płacić a ja już wystarczająco kasy zostawiłam przez te lata starań u lekarzyWięc tak myślę czy jak pójde do rodzinnego czy przepisze mi skierowanie
I jeszcze jedno pytanie co do farbowania wlosów ? Można czy nie można na początku ciąży farbować włosy bo już na siebie patrzec nie mogę hi hi -
Aga, nie wiem czy lekarz Ci na wszystkie może wypisać.
Pewnie zależy od tego na jakiego lekarza trafisz
Moja siostra farbowała całą ciąże a mi np lekarka powiedziała żebym się wstrzymała -
Aga niestety lekarz rodzinny nie może wystawić skierowania na te badania, tzn. może tylko na morfologię, glukozę i cukier, reszta badań ta sporo droższa może być wystawiona tylko przez specjalistę w tym przypadku przez ginekologa. Jeżeli nie chcesz płacić proponuję zapisać się do ginekologa na nfz
-
nick nieaktualnyMój lekarz rodzinny wie o moich staraniach wiec może przymknie oko i wystawi mi na wszystko co gin zlecił !! A jak nie to będę szukała jakiegoś gina na kasę żeby zlecił badania
Ach w tej naszej Pl to nic za darmo nie ma !!
Moim zdaniem kobieta w ciąży powinna mieć wszystkie badania darmowemadziorek lubi tę wiadomość
-
Aga, nie sądzę zeby Ci wypisał na wszystkie. Ja mam spoko rodzinnego, który nie robi problemów w wypisaniu zwolnień czy skierowań, ale jak poszłam w 1 ciąży z pytaniem o skierowanie to dał mi tylko na morfologię i mocz, więcej nie chciał .
-
jeszcze małe sprostowanie każdy lekarz może wystawić skierowania na te badania, ale odpłatnie, jeżeli by lekarz rodzinny dał Ci takie skierowanie na nfz, to wtedy ten rodzinny sam z własnej kieszeni musiałby za te badania zapłacić.
-
Aga, jeżeli chodzisz na nfz to przecież badania masz za darmo.
jeśli chodzi o badania to tak jak pisała Jagódka, lekarz pewnie może Ci wystawić na te podstawowe, do reszty badań muszą być wskazania i wtedy to już wysyła do specjalisty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 11:58
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny