Maj 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Anoosiak rozmawiałam ostatnio z lekarzem który mi to super wytłumaczył
Badania prenatalne
Najpierw robione jest usg pomiędzy 11-13 tc
Jest ono obowiązkowe. Jeśli któryś z parametrów wyjdzie nie właściwy Np kość nosowa będzie ponad normę wtedy przechodzi się na kolejny poziom badań czyli test z krwi. Dane uzyskane z badania usg i dane z badań krwi wprowadza się do programu który oblicza prawdopodobieństwo wad u dziecka
Kolejny etap jesli coś jest nie tak to aminopunkcja czyli biopsja przez brzuch i macicę do owodni w celu pobrania płynu owodniowego
To tak w skrócie droga przez badania prenatalnePIGULSKA lubi tę wiadomość
-
Ankara wrote:Ewelcia a teraz masz po tych tabletkach jakies mdlości? Jesz wszystko? Jak sie czujesz? Zapachy przeszkadzaja?
Ankara lubi tę wiadomość
-
gosia86 wrote:Anoosiak rozmawiałam ostatnio z lekarzem który mi to super wytłumaczył
Badania prenatalne
Najpierw robione jest usg pomiędzy 11-13 tc
Jest ono obowiązkowe. Jeśli któryś z parametrów wyjdzie nie właściwy Np kość nosowa będzie ponad normę wtedy przechodzi się na kolejny poziom badań czyli test z krwi. Dane uzyskane z badania usg i dane z badań krwi wprowadza się do programu który oblicza prawdopodobieństwo wad u dziecka
Kolejny etap jesli coś jest nie tak to aminopunkcja czyli biopsja przez brzuch i macicę do owodni w celu pobrania płynu owodniowego
To tak w skrócie droga przez badania prenatalne
Gosiu dzięki :* Ale wtedy pierwszy etap, czyli USG - to u mojego gina mogę zrobić normalnie ? -
Nie wiem jaki sprzęt ma Twój gin
Moja z nfz polecił mi jeden osrodek we Wrocławiu koszt takiego usg u nich to 170 zl dobrze jest robic usg genetyczne i polowkowe w tym samym miejscu
Tak mi mowila gin
Jeszcze się dowiem jak wygląda to w luxmed ale podobno mamy takie usg w pakiecie. Dowiem sie za tydzień
Ale i tak chyba zrobię je gdzies prywatnie -
nick nieaktualnyHej dziewczynki
Mam pytanie c do badań czy lekarz rodzinny wypisze skierowanie na te wszystkie badania co gin zlecił ? Bo wiadomo jak skierowanie od prywatnego lekarza to trzeba płacić a ja już wystarczająco kasy zostawiłam przez te lata starań u lekarzy Więc tak myślę czy jak pójde do rodzinnego czy przepisze mi skierowanie
I jeszcze jedno pytanie co do farbowania wlosów ? Można czy nie można na początku ciąży farbować włosy bo już na siebie patrzec nie mogę hi hi -
Aga, nie wiem czy lekarz Ci na wszystkie może wypisać.
Pewnie zależy od tego na jakiego lekarza trafisz
Moja siostra farbowała całą ciąże a mi np lekarka powiedziała żebym się wstrzymała -
Aga niestety lekarz rodzinny nie może wystawić skierowania na te badania, tzn. może tylko na morfologię, glukozę i cukier, reszta badań ta sporo droższa może być wystawiona tylko przez specjalistę w tym przypadku przez ginekologa. Jeżeli nie chcesz płacić proponuję zapisać się do ginekologa na nfz
-
nick nieaktualnyMój lekarz rodzinny wie o moich staraniach wiec może przymknie oko i wystawi mi na wszystko co gin zlecił !! A jak nie to będę szukała jakiegoś gina na kasę żeby zlecił badania
Ach w tej naszej Pl to nic za darmo nie ma !!
Moim zdaniem kobieta w ciąży powinna mieć wszystkie badania darmowemadziorek lubi tę wiadomość
-
Aga, nie sądzę zeby Ci wypisał na wszystkie. Ja mam spoko rodzinnego, który nie robi problemów w wypisaniu zwolnień czy skierowań, ale jak poszłam w 1 ciąży z pytaniem o skierowanie to dał mi tylko na morfologię i mocz, więcej nie chciał .
-
jeszcze małe sprostowanie każdy lekarz może wystawić skierowania na te badania, ale odpłatnie, jeżeli by lekarz rodzinny dał Ci takie skierowanie na nfz, to wtedy ten rodzinny sam z własnej kieszeni musiałby za te badania zapłacić.
-
Aga, jeżeli chodzisz na nfz to przecież badania masz za darmo.
jeśli chodzi o badania to tak jak pisała Jagódka, lekarz pewnie może Ci wystawić na te podstawowe, do reszty badań muszą być wskazania i wtedy to już wysyła do specjalisty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 11:58
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny