X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • dorota1987 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia, jesteśmy na tym samym etapie ciąży i ja zupełnie nic nie czuję.

KotMisia lubi tę wiadomość

dqprj44jymj31xvy.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziorek jeśli chodzi o energiczne ćwiczenia to polecam Tiffany Rothe https://www.youtube.com/watch?v=A5P1a3u72jg&list=PLX-5ptydbENlu-N4kQ5svrhMgfyI0MGxj pod tym linkiem jest jej kilkanaście ćwiczeń. Są bardzo energiczne i jest dużo ruchu :)

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 22:11

Aalka lubi tę wiadomość

• madziorek Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dlatego najczęściej chodzę na spacery. Tak godzinę staram się poświęcić na spacer :)
    Kic dziękuję za link może znajdę jakąś inspirację :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 11:54

201505111762.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziorek ne ma sprawy, zgadzam się z Bluberry że ciąża to nie czas żeby szaleć, wszystko trzeba robić pod Maluszka <3 :) ale ruch to zdrowie, i wskazane jest ruszanie się "z głową" :)

madziorek lubi tę wiadomość

nqtkdf9hy13p613h.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was robiła USG genetyczne płodu /przezierności karkowej +test PAPP-a, (między 11 a 13,6 tygodniem ciąży)? Będę wdzięczna za odpowiedzi :)

nqtkdf9hy13p613h.png
  • madziorek Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic wrote:
    Madziorek ne ma sprawy, zgadzam się z Bluberry że ciąża to nie czas żeby szaleć, wszystko trzeba robić pod Maluszka <3 :) ale ruch to zdrowie, i wskazane jest ruszanie się "z głową" :)
    Dokładnie tym bardziej ze czasem sapię jak stara lokomotywa :P przy zwykłych czynnosciach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 12:20

201505111762.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczynki :)
    Piękna pogoda jak na listopad !!:)

Kic ja miałam przezierność karkową i inne parametry badane w tym okresie !!
    A dokładnie w 13tc :) Ale bez testu !!

• dorota1987 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was robiła USG genetyczne płodu /przezierności karkowej +test PAPP-a, (między 11 a 13,6 tygodniem ciąży)? Będę wdzięczna za odpowiedzi :)

Ja robiłam:)

dqprj44jymj31xvy.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorota1987 wrote:
    Ja robiłam:)
    Dorota a długo czekałaś na wynik testu PAPP-a? Ja robię w poniedziałek USG +test :) Co prawda nie muszę, lekarz nie kazał, ale stwierdziłam że wolę dla własnego spokoju zrobić, żeby wiedzieć że Dzidziuś zdrowy.

nqtkdf9hy13p613h.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w szpitalu dostałam zalecenie, że mam nie podnosić więcej niż 4kg, nie schylać się, nie spać na brzuchu, mam zapomnieć o dłuższych spacerach i mam robić sobie postoje podczas wchodzenia po schodach :/ A wszystko to przez przyspieszony puls i dodatkowe skurcze serca :( Momentami czuję się jak inwalida. W dodatku moja mama we wszystkim by mnie chciała wyręczać... Tego nie rób, tego nie podnoś, daj ja to zrobię... Niesamowicie irytujące ;)
    Choć może coś w tym jest, bo zauważyłam, że gdy wyskoczę np. na spacer po sklepach w galerii czy pakowałam torby (jutro zaczynam przeprowadzkę!), to potem podbrzusze pobolewało i czułam wyraźne ciągnięcie :(
    Ech nawet nie chce mi się myśleć o przewożeniu tych wszystkich rzeczy... Nie dość, że tego jest dużo, to większość ciężka, a nie chcę wszystkiego zrzucać na barki narzeczonego :( No i czeka nas remoncik, tak chciałam malować ściany, ale chyba nawet i to odpada...
    Z jednej strony chciałabym być aktywną ciężarówką, ale czytając takie historie jak Ineska czy oglądając "Przyjaciółki" zaczynam się zastanawiać czy w ciąży istnieje w ogóle jakiś moment kiedy można odetchnąć i powiedzieć sobie "no teraz to już na pewno Mojemu Maleństwu nic nie grozi"...
    Najpierw straszyli pierwszym trymestrem, teraz naczytałam się, że w 2 trymestrze poronienia również się zdarzają, a jeśli nie one, to przedwczesne porody kiedy to Maluch nie ma szans... A w 3 trymestrze to już w ogóle będę wariować obawiając się porodu ;) Dziękuję Bogu, że moja mama jest położną i przepracowała w zawodzie 38 lat, może mnie jakoś uspokoi :D

WesołaMama, czarna panda lubią tę wiadomość

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • dorota1987 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział, że wynik będzie po tygodniu i jak będzie coś nie tak to sam zadzwoni. Nie dzwonił, dlatego nie odebrałam jeszcze wyników i zrobię to dziś przed wizytą. Ja miałam krew pobieraną w klinice, gdzie mają swoje laboratorium, więc może to też trochę przyspieszać czas oczekiwania na wynik.

dqprj44jymj31xvy.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorota1987 wrote:
    Mi lekarz powiedział, że wynik będzie po tygodniu i jak będzie coś nie tak to sam zadzwoni. Nie dzwonił, dlatego nie odebrałam jeszcze wyników i zrobię to dziś przed wizytą. Ja miałam krew pobieraną w klinice, gdzie mają swoje laboratorium, więc może to też trochę przyspieszać czas oczekiwania na wynik.
    Dziękuje za informacje :)

dorota1987 lubi tę wiadomość

nqtkdf9hy13p613h.png
  • WesołaMama Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!

Dorota ja też mam dziś wizytę u ginekologa - usg genetyczne czyli mój 13,3 tc.
    Już chciałabym być po badaniu...
    Nie pamiętam abym stresowała się tak przy pierwszym dziecku...

Jeśli chodzi o aktywność fizyczną w ciąży to preferuję głównie spacery z córką lub dobieganie do autobusu/ tramwaju ;)
    W pierwszej ciąży byłam kilka razy na areobic w wodzie, woda była oznonowana więc nie było chloru. Ale potem wyniki badań mi się trochę popsuły i lekarka zabroniła mi chodzić na areobic w wodzie :/
    Teraz to nie mam kiedy... praca, dom, dziecko i tak w kółko.

• dorota1987 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka, jeśli Twoja mama jest położną, to przynajmniej odpada Ci strach, nie przed porodem, ale jak Cię przy nim potraktują. Tyle jest historii...
    A co do "Przyjaciółek" to strasznie ryczałam jak Zuza straciła dziecko...a jeszcze do tego Patrycja musiała oddać Filipa. Nawet głupiego serialu nie można sobie w spokoju obejrzeć ;P

Eklerka lubi tę wiadomość

dqprj44jymj31xvy.png
  • dorota1987 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WesołaMama wrote:
    Hej Dziewczyny!

Dorota ja też mam dziś wizytę u ginekologa - usg genetyczne czyli mój 13,3 tc.
    Już chciałabym być po badaniu...
    Nie pamiętam abym stresowała się tak przy pierwszym dziecku...

Jeśli chodzi o aktywność fizyczną w ciąży to preferuję głównie spacery z córką lub dobieganie do autobusu/ tramwaju ;)
    W pierwszej ciąży byłam kilka razy na areobic w wodzie, woda była oznonowana więc nie było chloru. Ale potem wyniki badań mi się trochę popsuły i lekarka zabroniła mi chodzić na areobic w wodzie :/
    Teraz to nie mam kiedy... praca, dom, dziecko i tak w kółko.
    To powodzenia na wizycie. Napisz koniecznie jak było. Dla mnie usg genetyczne to była najpiękniejsza i najbardziej wzruszająca wizyta. Teraz będzie następna PO. Ale może inne wrażenia są przy pierwszej ciąży inne przy kolejnej. Jednak tak czy siak mnie dopada strach przed każdą wizytą.

WesołaMama lubi tę wiadomość

dqprj44jymj31xvy.png
  • Ofelaine Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorota1987 wrote:
    Eklerka, jeśli Twoja mama jest położną, to przynajmniej odpada Ci strach, nie przed porodem, ale jak Cię przy nim potraktują. Tyle jest historii...
    A co do "Przyjaciółek" to strasznie ryczałam jak Zuza straciła dziecko...a jeszcze do tego Patrycja musiała oddać Filipa. Nawet głupiego serialu nie można sobie w spokoju obejrzeć ;P

Też oglądam ten serial i bardzo go lubię. A to co spotkało Zuzę dało mi do myślenia.

A czy wiecie może gdzie znajduję się dziecko w 15 tygodniu, na jakiej wysokości jest ??
    Bo co do tych ruchów to niby nie czuje nic mocnego ale jednak od paru dni z prawej strony brzucha trochę niżej pępka czuję coś. Ale nie wiem czy to jelita czy dzidzia. Bardzo delikatne to jest i nie jest to takie burczenie czy przesuwanie treści jelitowej, które już znam bo miewałam przed ciąża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 12:50

atdc8iikup31msj2.png
  • Malink_a Przyjaciółka

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mogę sie podobnie jak Wy ogarnąć po wczorajszych smutnych wieściach.
    Ale prawda jest taka, że musimy myślec pozytywnie dziewczyny.

Tak mnie nakręciłyście, ze chyba wyciągnę na basen Męża w weekend. Troche relaksu w wodzie. Mamy w mieście świetny kompleks basenów.

16udyx8d2hk0fycf.png
  • WesołaMama Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teściowa jednak zakupiła mi pampersy w Lidlu - rozmiar 2 i dwie paczki... Są po 30 zł za paczkę. Powiedziała że będzie zbierać mi wyprawkę i trzymać u siebie a przed porodem da mi wszystko. Znając ja to ubranek też kilka zakupi (choć mam sporo po córce i po chrześniaku), wypierze w dziecięcym proszku, wyprasuje i mi da gotowe ;)
    Nie wiem czy Wam pisałam płyn do kąpieli Oilan (emolient) 500ml jest na promocji za 20 zł w aptece Niezapominajka.
    A Wy już rozglądacie się za promocjami?

• Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    masz babo placek... chciałam się dowiedzieć co może oznaczać krótka kość udowa to mam :(

"Długości kości udowej to jeden z markerow ZD. Za krotka zwieksza ryzyko wystapienia tej wady u plodu. Tak samo jak brak noska zbyt szybkie tetno czy zle przeplywy w żyłach. Moze wystąpić tylko jeden lub wszystkie na raz."

nawet jak wpisałam do pomiarów dziecka w belly to długość kości jest ledwo na dolnej granicy...

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
‹‹ 371 372 373 374 375 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ