X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcę poczekać do wyniku amniopunkcji a nie wiem czy wyrobią się do 6 grudnia w ostateczności pozostaje mi zabrać młodą na usg połówkowe a mogę robić po 17 grudnia

Magic, KotMisia lubią tę wiadomość

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Puella Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O brzuszki ciążowe w końcu widać! :p Zobaczycie, w 40 tygodniu, to będziemy tylko marzyć, żeby się już ich pozbyć :p Najgorzej wpspomianm zakładanie butów. Jak poszłam na ktg do szpitala (tydzień przed porodem), musiałam zdjąć buty, polozyć się na łóżku......później nie mogłam sama zapiąć sobie paska przy sandałkach. Babka z politowaniem popatrzyła i pomogła :p

Dziewczyny szyjkę na każdej wizycie podczas badania "palcowego" ocenia lekarz. Jeżeli nic Wam nie wspominał, to nie martwcie się na zapas. Mi lekarka w pierwszej ciąży w dwudziestym którymś tygdniu ciąży wyczuła, że jest skrócona i od razu dostałam skierowanie do szpitala. Sama NIC nie czułam, i nie byłam w stanie tego zauważyć, wyczuć. Teraz ta moja szyjka jest pod baczną obserwacją. Niedługą założą mi pessar, żeby nie było tak jak w pierwszej ciąży.

Nadulek....też myslę jak przygotować dwulatka na pojawienie się rodzeństwa. Teraz szukam książeczek na ten temat, żeby jakoś przybliżyć i oswoić. Trochę się obawiam, jak to będzie, jak Ignaś zareaguje...no nic życie pokaże.

Magic, nadulek lubią tę wiadomość

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • Magic Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alma wyjełaś mi to z głowy! :) dziękuję :)

nadulek to na połówkowe zabierzcie ją :)

Puella no to faktycznie :) to jest duży problem, bo dzieci różnie reagują. Moja znajoma ma problem, bo jej syn nie bardzo chce rodzeństwo, a rodzi w lutym :) ale myślę, że się oswoi :)

alma, nadulek lubią tę wiadomość

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • Wonderwall Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2015, 08:59

• Ofelaine Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic kolejna rzecz, ktora nas zbliza. Hi hi ja biegalam ok 4-5 km a budowe ciala to po mamie odziedziczylam. I tak jak mowisz im bardziej wasko tzn. Misiek ma mniej miejsca tym bardziej go czujesz. :)
    Ja juz nie moge sie doczekac az zobacze moje malenstwo,jesli bedzie dobrze,to wiem ze splynie ze mnie cale zlo tego swiata. Wtedy nie liczy sie juz nic, moglabym patrzec w monitor godzinami. I to prawda alma nosimy pod sercem najwiekszy cud tego swiata. :)

Magic, alma, nadulek lubią tę wiadomość

atdc8iikup31msj2.png
  • Magic Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja aż nadto wiem, że jest dobrze ;) w ciągu trzech tygodni widzielismy się trzy razy ;) no bieganie to njalepsze co można dla siebie zrobić :)

nadulek lubi tę wiadomość

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • PIGULSKA Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia rzeczywiście widać różnicę i to mega :)
    Dziewczyny każda z nas jest inna ma inną budowę ciała więc i brzuszki będziemy miały inne :) ja się cieszę jeszcze tym że potrafię sama buty zawiązać czy nogi ogolic bo później może być ciężko :P ja też mam 175 i wąskie biodra miesnie brzucha raczej słabo wyrobione i brzucholek mam średni ;)

gosia86 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-70850.png
    8p3ovfxm10p58typ.png
  • alma Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do sportu- dziewczyny mam prośbę- szwankuje mi trochę kręgosłup, jeśli któraś z Was by miała do polecenia sprawdzone filmiki z ćwiczeniami dla kobiet w ciąży, zwłaszcza jogi,, to byłabym wdzięczna. Wiem, że całkiem sporo jest tych ćwiczeń w necie, ale nie wszystkie są bezpieczne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 12:19

relg3e5e54dwhg22.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella dobrze cię rozumiem moja ma 8,5 roku więc trochę już o świecie wie.
    A co do biegania dziewczynki to dzień po pozytywnym wyniku testu ciążowego przebiegłam półmaraton i bardzo mi tego brakuje. Biegałam regularnie 3-4 razy w tygodniu od 10 do 20 km a teraz każą wypoczywać :-( no cóż coś kosztem czegoś

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Puella Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinkie wrote:
    Puella czyli skrocona szyjka to nie znaczy to ze da sie ją palcem wyczuc w pochwie?

Wydaje mi się, że samej będzie Ci ciężko wyczuć. Ja sobie sprawdzłam i NIC nadzwyczajnego nie wyczułam. Lekarka dopiero powiedział, ze coś jest nie tak, skierowała na usg dowcipne i do spzitala z wynikami usg. Od razu po wyjściu od niej z gabinetu poszłam na usg i wtedy już zadnych wątpliwości nie było. Poźniej na każdej wizycie (co tydzin) miałam robione usg dowcipne, żeby oceniać jak ta szyjka się zachowuje.

Jak poszłam do szpitala z tymi wynikami usg, to babka która mnie badała, powiedziała:"O czuję już główkę!". Mało zawału nie dostałam! Pożniej jak już mnie przyjęli na patologię chciałam sama sobie sprawdzić i zobaczyć czy ta głowka jest, czy nie..... i też NIC nie czułam. Co sprawne i doświadczone palce, to nie samodzielne badanie.

Lekarz na pewno może to poczuć, bo teraz mój gin mówił że szyjka jest długa i zamknieta, więc żebym się nie nakręcała.

Szyjka to niestety ważna sprawa, więc jeżeli cokolwiek niepokoi, to najlepiej podczas wizyty poprosić lekarza o informację jaka ona jest. U mnie to już rutyna, że jak siadam na fotelu, to pierwsze pytanie jakie zadaję lekarzowi to: jak szyjka?

Jestem pewna, że gdyby lekarz coś poczuł, NA PEWNO dałby Wam znać, że coś jest nie tak. Póki nie ma takich komunikatów, to tylko się cieszyć
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 12:29

Magic lubi tę wiadomość

3i49df9htr170int.png
  • paulinabrzeska Debiutantka

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się w nowym tygodniu :)
    Nie było mnie cały weekend i aż się przeraziłam ile naskrobałyście.
    Bardzo się cieszę na wszystkie dobre wieści, 3mam kciuki za wszystkie wizyty i wyganiam z Waszych głów głupie, czarne myśli - najważniejsze to myśleć pozytywnie :) Bądźcie dzielne, bo ja wierze, że nasze dzieciaczki to wszystko odczuwają, a po co mają być nerwowe i niespokojne.
    Gosia jaki Ty masz piękny brzuch! Różnimy się tylko tygodniem, a mój to nawet nie połowa Twojego :(
    Zazdroszczę Wam wszystkich ruchów, bo ja też już CHCĘ!!! :)
    Życzę Wam dużo energii na poniedziałek i cały nadchodzący tydzień! Ja siedzę na L4 od półtorej miesiąca i już marzę o powrocie do pracy, podobno od stycznia będę mogła wrócić!
    Całusy,
    P.

0d1ys65gbve9m72z.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się wydaje, że nam samym nue tak łatwo ocenić szyjke. Gdyby tak było to lekarze pokazali by jak to zrobić i co wieczór sobie sprawdzać ;)
    Mi lekarka nic nie mówiła o szyjce więc wnioskuje że wszystko z nią ok ;)

Magic lubi tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • czarna panda Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!:)
    Gosiu śliczny brzuszek . U mnie była wczoraj koleżanka i stwierdziła że po mnie nic nie widać ze jestem w ciąży. W sumie tak jest ,bo mam malutki i ruchów w dalszym ciągu nie czuje.
    Co do ,,czarnych myśli w ciąży'' to ja teraz cieszę się swoim stanem naprawdę. Najbliżsi znajomi juz wiedza a rodzina tez bo dowiedzieli się drogą ,,pantoflowa'' od mam naszych mimo że miało to byc tajemnicą:P Cieszcie się tym stanem bo to takie fajne mieć w sobie małą istotkę która jest częścia Was;)
    Eklerka pisałaś dzisiaj o bólach przy gwałtownym poruszaniu się w nocy np z boku na bok. Ja też tak mam -boli mnie wtedy nie wiem co -macica?:P Ale jest to dosyć przeszywający ból.
    Wczoraj w trakcie,, serduszkowania'' kiedy ja przejełam inicjatywe strasznie zaczeło mi bić serce , zakreciło mi sie w głowie i chciało mi się wymiotować! Kurde dziwne to było a nie miałam orgazmu.
    Co do szyjki...kurcze nie miałam badania ginekologicznego już z 2 mies ..troszke sie denerwuje. Ja nie potrafe sobie zbadac palcem a nawet tego nie chce bo bede sobie wkrecac...a wizyta dopiero 16 grudnia. Dobra ale rozwiewam złe myśli!
    Miłego dnia !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 12:33

dxom6iye3mh7f98x.png
  • czarna panda Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I powodzenia na wizytach! Ofelaine ciekawe co w brzuszku Twoim siedzi:) Chłopczyk czy dziewczynka:) Może dzisiaj się dowiesz:)

dxom6iye3mh7f98x.png
  • Magic Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi robiła usg no bo miałam perypetie z tymi plamieniami i krew była, więc zmierzyła mi szyjkę i ma ponad 4 cm :) nie ma co się nakręcać :)

nadulek no brakuje brakuje :) ale odbijemy sobie po porodzie :)

ja uciekam na małą drzemkę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 12:39

czarna panda, nadulek, KotMisia lubią tę wiadomość

Lilianka 1.05.2015
    Oliwierek 17.08 2016
    Kornel 23.06.2018
  • Ofelaine Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna panda tez mnie ciekawosc zzera a dzisiaj tatus idzie pierwszy raz na usg. Wiec wizytaw bedzie pelna wrazen :)

W nocy jak chce sie obrocic lub gwaltownie sie schyle czy wstaje to tez czuje mocny bol klujacy taki z lewej lub prawej strony ale to nie jajniki,tez nie wiem co to tak boli ,macica... ?

czarna panda lubi tę wiadomość

atdc8iikup31msj2.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magic wrote:
    Mi robiła usg no bo miałam perypetie z tymi plamieniami i krew była, więc zmierzyła mi szyjkę i ma ponad 4 cm :) nie ma co się nakręcać :)

nadulek no brakuje brakuje :) ale odbijemy sobie po porodzie :)

ja uciekam na małą drzemkę :)

Magic ....masz rację, lepiej się nie nakręcać! Moja szyjka miała 9 mm, więc już ryzyko porodu przedwczesnego było.

3i49df9htr170int.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofelaine wrote:
    Czarna panda tez mnie ciekawosc zzera a dzisiaj tatus idzie pierwszy raz na usg. Wiec wizytaw bedzie pelna wrazen :)

W nocy jak chce sie obrocic lub gwaltownie sie schyle czy wstaje to tez czuje mocny bol klujacy taki z lewej lub prawej strony ale to nie jajniki,tez nie wiem co to tak boli ,macica... ?

Mam tak samo. Ostatnio siedziałam i gwałtownie się obróciłam w bok, bo synek zawołał i aż syknęłam z bólu, tak ukuło. Podczas wstawania z łóżka też mi się przytrafia.

3i49df9htr170int.png
  • czarna panda Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Ci tej wizyty Ofeline;) Napisz potem jak wrażenia tatusia skoro pierwszy raz zobaczy swoje baby;) Może jakieś focie wstawisz;)

KotMisia lubi tę wiadomość

dxom6iye3mh7f98x.png
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem czy oglądałyście film "Gwiazd naszych wina", ale jest przepiękny, pół filmu przeryczałam :(

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
‹‹ 440 441 442 443 444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ