X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć witamy się i my :-)
    Madziorek trzymam kciuki za wwizytę no i karolcia za glukozę.
    My dziś zaczynamy 29 tc i lekko mnie to zaczęło przerażać. Dziś też wizytujemy a 25 lutego usg 3 trymestru.
    A teraz postaram się nadrobić co naskrobałyście przez weekend :-)

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • Nana86 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dobrze ze ten ból w klatce ustąpił bo to było coś okropnego ja poprostu sie dusiłam, dzisiaj tez mnie chwilami pobolewa ale to juz zupełnie co inneg, martwię sie jednak mocno czy tym antybiotykiem nie zaszkodzę:(
    Co do wyprawki to ja tez słyszałam dobre opinie o babysanft i tez zamierzam kupić, zastanawiam sie tez nad zakupem termometry z biedronki (będzie od 19) czytałam opinie i podobno mierzy całkiem dokładnie, szczególnie jak przyłożymy do ucha, minusem jest ze szybko wyczerpują sie baterie, ale kosztuje polowe i jesli sie sprawdza to może warto

• nojaniewiem Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, witam się i ja w 8 miesiącu, 31 tc :)
    szukałam teraz o tej dziewczynie z kwietniówek co urodziła i była wtedy 30+1 tc, tak więc poczułam po szyi chłodny powiew porodu :D

beti97, dorota1987, gosiunia lubią tę wiadomość

km5skrhmrd9hz2o8.png
    atdcj44jp7zawxrm.png
    31.01.2014 - Aniołek 9tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,,.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 19:13

gosia86, Nana86, madziorek, gosiunia lubią tę wiadomość

• Puella Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana86 wrote:
    Dziewczyny a mozna płukać gardło soda oczyszczona lub szałwia?

Spokojnie możesz płukać szałwią, dobrze dosypać do niej trochę soli.

U mnie najbardziej sprawdza się Tamtum Verde.

Nana86 lubi tę wiadomość

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Właśnie przerażana mnie to że jestem kompletnie nie przygotowana
    Mogłabym chociaż zrobić pranie ubranek ale nie mam jeszcze ich gdzie trzymać więc bez sensu jest prac i upychać z powrotem do reklamówki
    Może dzisiaj dokupię jakieś drobiazgi apteczne
    Beti a do pielęgnacji pępuszka ocetinsept czy lepiej spirytus 70%?i czy taki spirytus w aptece dostanę? Bo pewnie tribactic jest za słaby?

Znajoma ostatnio podpowiedziala żeby przed porodem rozrobić sobie tantum rose i wlać do buteleczki z atomizerem bo taką wygodnie popryskać pipuche no i ma sie gotowe już rozrobione bo w szpitalu to nie wiadomo gdzie to rozrobic i w czym

Gosia...ja też używałam Tantum Rose do przemywania po porodzie. Moja ginka poradziła mi żeby wziąć saszetki i małą butelkę z dziubkiem/atomizerem. Proponowała rozrabiać na bieżąco w łazience przed podmyciem się (ciepła woda z kranu). Ja tak robiłam. Rana zagoiła mi się bardzo szybciutko. Po tygodniu już normalnie funkcjonowałam, bez bólu, dyskomfortu. Teraz też tak zamierzam zrobić.

gosia86 lubi tę wiadomość

3i49df9htr170int.png
  • Puella Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maribel wrote:
    A na allegro są dostępne waciki nasączone spirytusem 70%. Kupowała któraś z Was?
    O Octanisept rożne opinie krążą. Ponoć pępuszek długo się goi, papra i śmierdzi. I na forach polecają właśnie spirytus 70%. Ja chyba będę opiewała przy spirytusie.

Ile ludzi tyle opinii :p Mi w szpitalu zaproponowali Octanisept - u nas super się sprawdził. Pępuszek się szybko zagoił. Od porodu zagościła na stałe w domowej apteczce. Teraz przy każdej rance, obtarciu, zdarciu skóry używamy.

gosia86 lubi tę wiadomość

3i49df9htr170int.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

• Puella Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu.....ja też często się podmywałam, praktycznie przy każdym siku. Także trochę tych saszetek idzie przez trzy dni.

3i49df9htr170int.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

• Nana86 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka tez urodziła trzy miesiące temu córeczkę i to był 30 tydzień, mała naprawdę bardzo walczyła o życie, miała zapalenie płuc, przetaczaną krew, była taka drobniutka, rodzice mogli przebywać z nią tylko w dzien na noc zostawała samiutka w tym inkubatorze, moja koleżanka mówi ze serce jej pękało jak rano przychodziła a mała zanosiła sie z płaczu i nikt nawet do niej nie podchodził:( ale teraz jest juz wszystko dobrze sa juz w domu, mała nabiera i rozwija sie dobrze, dopiero teraz wchodzi w ciuszki 56:)

• Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj chlop byl przerazony jak mu pokazalam ubranka na 56, ze dziecko takie male bedzie a co dopiero takie wczesniaki..

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • Nejcik Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też witamy się ciepło w dniu 100-dniówki! ;-) Życzymy dużo powodzenia wizytującym! ;-) Miłego dzionka i zdrówka dla chorusków!

Bluberry, kic83, beti97, madziorek, Nana86, gosia86, nadulek, PIGULSKA lubią tę wiadomość

Antoś! <3
    mhsv4z17gj8u0s1w.png
  • nojaniewiem Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluberry wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Nana współczuję przeżyć :( dobrze że już powoli odczuwasz ulgę <tulę> <3

U nas belly też niby informuje 8 miesiąc ale ja liczę dopiero od przyszłego tygodnia.

Powodzenia dziś na wszelkich wizytach, trzymamy kciuki za dobre wieści... my USG III trymestru będziemy mieć dopiero 17 marca :( więc sobie jeszcze poczekam tak to jest na NFZ ;/

A co do porodu kwietniówki no niestety tak bywa, sama się boję takiej sytuacji, kiedyś słyszałam że lepiej urodzić w 7 miesiącu niż w 8 bo ten miesiąc jest najgorszy na poród :(

Gosia super pomysł ja jestem za, i jeśli dziewczyny również będą chciały aby dopisać imiona do listy będzie fajnie bo ja nie wszystkie imionka pamiętam.

też słyszałam z tym porodem, że lepiej w 7 niż 8. ale nie wiem dlaczego?

km5skrhmrd9hz2o8.png
    atdcj44jp7zawxrm.png
    31.01.2014 - Aniołek 9tc
  • Karolcia88 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam już wyniki mofrologii i o dziwo hemoglobina w normie, 13,3, poza tym podwyższone leukocyty i za mały ciężar moczu.
    A paznokcie są koszmarne :( nic zrobić nie mogę bo zaraz rozdwojony do połowy długości...
    po południu pewnie będą wyniki glukozy.

Juleczka 04.05.2015 <3
    relg9vvjqldrmcme.png
    mama Aniołka 30.05.2014
    Raduś Aniołek 08.07.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

nojaniewiem lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

• Puella Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam o tych przedwczesnych porodach, to aż ciary mi chodzą po plecach. Bardzo się tego obawiam. Dzisiaj w nocy intensywnie nad tym myślałam, bo miałam przedziwny ból (przeszywający/kłujący chyba jajnika...coś a la kolka), żadna pozycja nie przynosiła ulgi, no-spa też nie, myślałam, że zwariuję.

W takich sytuacjach wracam do tabelki:

Szanse na przeżycie:

23 tydzień ciąży 53 %
    24 tydzień ciąży 67 %
    25 tydzień ciąży 82 %
    26 tydzień ciąży 85 %
    27 tydzień ciąży 95 %
    28 tydzień ciąży 96 %
    29 tydzień ciąży 96 %
    30 tydzień ciąży 97 %
    31 tydzień ciąży 97 %
    32 tydzień ciąży 98 %

I to mnie pociesza....już taki etap mamy, że nawet przy najgorszej opcji powinno być dobrze.

Ja też słyszałam, że właśnie ze względu na te płucka lepiej (paradoksalnie) w 7 urodzić, bo dziecko rozwinie je sobie "na spokojnie" w inkubatorze. A w 8 zostanie ten proces zakłócony. To tez oczywiście gdzieś tam usłyszane/przeczytane. Też nie wiem jak to jest naprawdę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2015, 11:17

GabiK, gosiunia lubią tę wiadomość

3i49df9htr170int.png
  • Nana86 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue ja tez tak słyszałam ze chodzi o płuca

• Ofelaine Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane. Ja tylko na chwile chcialam sie przywitac. Czuje sie fatalnie, rozklada mnie przeziebienie. Od kilku dni pije syrop prenalen i biore tabletki na gardlo ale cos slabo pomaga. A dzis caly dzien w rozjazdach. Zaraz z mezem do lekarza bo chory, potem siostre na lotnisko do wroc no i gin na koncu. Dzieki za kciuki,odezwe sie wieczorem i was wtedy doczytam.

atdc8iikup31msj2.png
‹‹ 912 913 914 915 916 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ