X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2015 :)
Odpowiedz

Maj 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • Puella Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Już czwartek? Prawie marzec....jejku...no kiedy ten czas ucieka...?

Gosia...położna miała rację...większość leków jakie przyjmujemy może wpłynąć na niższe napięcie mięśniowe. Jednak większość dzieci rodzi się z fizjologicznym niższym napięciem mięśniowym, więc nie jest to takie straszne. Zwykle pediatra widzi trudności z regulacją nap. mięś. i odsyła nas do nuerologa, a ten podpowiada co robić żeby było dobrze. Podczas pierwszej ciąży bardzo schizowałam, że ze względu na ilość i "moc" leków jakie przyjmowałam moje dziecko urodzi się bardzo zaburzone. Syn standardowo miał słabsze napięcie, ale szybciutko to skorygowaliśmy. Dlatego w tej ciąży jestem już dużo spokojniejsza i wszystkie leki przyjmuję z mniejszymi obawami.

Kot Misia...to ja miałam tak w pierwszej ciąży. Wtedy ta moja przepisała mi na tego "wielkoluda" lioton 1000 i włączyła te leki uelastycznające naczynia krwionośne. Niestety tutaj dieta nie jest w stanie zapobiec.

GabiK...kliny stosuje się zwykle gdy dziecko ulewa, albo gdy są inne medyczne wskazania. Ja profilaktycznie nie stosuję. Moim zdaniem nie ma konieczności kupowania od razu. Jak zobaczymy, że dziecko często ulewa, to możemy podłożyć pod materacyk ręczniki/książki i dopiero pomyśleć o klinie. Mój syn bardzo ulewał, więc jeżeli sytuacja powtórzy się z Miśką, to klin kupię.

Jeżeli chodzi o poduszki do łóżeczka to Broń Boże! Ja bym nigdy nie położyła noworodka na poduszce. Nie chodzi o profilaktykę zdrowego kręgosłupa, ale o możliwość udeszenia się przez zatkanie dróg oddechowych. Taki maluszek nie jest jeszcze sam w stanie zmienić pozycji ciała. Pierwsze obroty dziecka są przypadkowe, niekontrolowane. Jeżeli nocą maluszek przekręci się na boczek od razu poleci na brzuszek i będzie taka żabka leżała póki my jej nie obrócimy spowrotem na plecy. Leżąc na brzuszku na miękkiej poduszcze może się udusić. Dlatego tak ważne jest żeby materac był dość twardy, minimalizujemy wtedy możliwość udeszenia się, od twardego też póżniej dziecku będzie łatwiej się odpychać i już w pełni świadomi przekręcać. Z tymi obrotami dziecka to nigdy nie wiadomo kiedy to nastąpi. U mnie pierwszy obrót był traumatyczny. Ignaś (ok 3 m-ce) leżał na kanapie między mną a mężem, w pewnym momencie usłyszeliśmy BAM - Mały leżał na podłodze. Mimo że byliśmy razem nie udało nam się złapać. Po tym incydencie zawsze zabezpieczałam miejsce gdzie Młody leżał.

WesołaMama, GabiK, Wonderwall, slash lubią tę wiadomość

It's a Girl! - Michalinka :-)

3i49df9htr170int.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella mówiła też że gorsze jest zwiększone napięcie mięśniowe
    Że mamy się cieszą bo ich dziecko tak szybko dźwiga główkę a to wcale nie jest dobrze
    No i potwierdziła też to co pisałaś o plotkach i panelach na podłodze że śliskie utrudnia dziecku raczkowanie i podnoszenie się
    Wiec mam w perspektywie kupno puzzli na podłogę ale sugerowala żeby szukać w sklepach rehabilitacyjnych i nie kupować w smyku bo podobno są dużo mniejsze i śmierdzą

Katalina może te bóle to po prostu stres przed wizytą nie denerwuj się:*
    Ofeline ja się kłuje w poniedziałek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2015, 08:03

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny witamy się z rana.
    Wczorajsza dyskusja na temat zgagi mało mnie w nocy nie zabiła - takiej zgagi w życiu nie miałam i myślałam że przekręcesiena drugi świat. Nawet z mlekiem się przeprosiłam, które uważam jedynie za półprodukt a w domu nawet jednej tableteczki rennie nie było :-( powoli nawet zastanawiałam się która z aptek najbliżej ma dyżur - to już desperacja chyba o 2 w nocy. ale dziś już lepiej.

Powodzenia i kciuki trzymamy za wszystkie dziś wizytujące

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm miałam kupić już chustę ,ale jak piszecie że lepiej później to się wstrzymam jeszcze tym bardziej że mam sporo wydatków i staram się zacząć od najważniejszych a tu mi się wszystko ważne wydaje. No i na dodatek pech by chciał że chyba mi zaparcia wracają :/ zjem dzisiaj tonę jabłek moźe ruszy gładko.

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti może to dziwne ale w zeszłym tygodniu jadlam dużo czekolady z orzechami i zaparcia nie było a teraz ograniczyłam czekoladę i problem powrócił
    Ja tez nabrałam wątpliwości co do chusty i chyba też odpuszczę zakup

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • marlencia Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny ja znów mam problem. Mianowiecie siedze w domu lub leżę praktycznie nic nie robię, a dopadł mnie ból nóg. To jest taki ból jakbym miała niesamowite zakwasy, jak zmęczone nogi. Najbardziej w udach boli. W nocy to tak aż rwało mnie z bólu. Chodzenie też sprawia ból. Czy któraś ma coś pobobnego?

8599rjjgs46ucla6.png
    Moja Fasolka [*] 19.02.2014 7 tc (5tc)
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella ja od tylu tygodni na nospie :( Ale musze brać bo 2 dni nie bralam i skurcze przez 3 godziny miałam :(
    No i boję się, że Malutka będzie miala problemy z miesnuami :( Czy ja dam radę zauważyć, że coś jest nie tak?
    No ale muszę brać jeszcze tę nospe do 37 tyg. A potem dużo spacerów i rodzimy :)

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i pochwale się że ten Procto Gliwenol to jakieś cuda robi. 2 czopki a zmiana duza. Zmnuejszyly się o 50% do tego jeden udało mi się wcisnąć ;)
    A ten lek można stosować od 4 miesiąca ciąży i podczas karmienia..

Znów przepraszam za opisy ale moze komuś się przyda ta wiedzą :) czego oczywiście nikomu nie życzę! :*

maribel, WesołaMama lubią tę wiadomość

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • KotMisia Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlencia ja tak mam z lydkami. Tak bolą czasem jak po całym dniu w górach. Mi pomaga masaż i konska masc chlodzaca.

bl9cmg7y8brm1kw5.png
  • maribel Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy się z rana.

Za nami również ciężka noc. Strasznie bolał mnie kręgosłup. A synek tak kopał, że ciągle budziłam się na siku. Uroki ciąży:) Ale kocham te dolegliwości, bo wiem, że zostanie mi to zrekompensowane za dwa miesiące moim małym cudem.

Marlencia, ja tak miałam i zaczęłam pić magnez i troszkę ustało.

gosiunia lubi tę wiadomość

atdc9vvjg5na5b6o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :*

Marlencia ja się w takich momentach ratuję piłką, kładę się na łóżko na piłkę kładę nogi (wygląda to jak bym siedziała na niej leżąc na plecach) jak stopy bezwładnie wiszą wydaje mi się lepszy przepływ w nogach i ból ustaje po 30 min

• gosia86 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hura umówiłam się na usg na dzisiaj :) <3 niestety dopiero na 20:20 ale już nie mogę się doczekać:)
    Oby tylko dr nie powiedział że to za wcześnie przyszłym

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2015, 09:25

nadulek, WesołaMama, katalina, KotMisia, Karolcia88, gosiunia, dorota1987, maribel lubią tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • nadulek Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia to pochwal sie jak bedziesz po

gosia86 lubi tę wiadomość

20.09.2013[*] 24.12.2013 [*] 09.02.2017[*]
    11.05.2018 Hubert 23 tc [*]
    Nieprawidłowy kariotyp
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
    hchyrjjgepvdd2o1.png
    Nadia <3 Mia <3
  • WesołaMama Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Dziewczyny!

Mi noc minęła spokojna i wyspana. Pobudka na siku ale zasnęłam od razu. Wczoraj sprzątałam w mieszkaniu (ale nie wysilałam się) i mnie bolało znowu przy pachwinach. To mój jedyny problem ale takie uroki 3 trymestru. A mi marzy się wyjazd w drugiej połowie marca do Szklarskiej Poręby na spacery! Hmmm.... ciekawe czy to będzie wykonalne.

Wczoraj wieczorkiem siedziałam przed TV i dziergałam tym razem czapeczkę dla małej do kompletu do sukienki i bucików ;) Czapka w maju z włóczki - hmmm może być już za ciepło ale z drugiej strony bywają i chłodniejsze dni więc może uda się nam przelansować w czapie na spacerku po osiedlu ;)

W Krakowie pogoda paskudna. Od wczoraj prawie cały czas pada deszcz. Wpływa to na mnie usypiająco....

Miłego dnia!

KotMisia lubi tę wiadomość

• Puella Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotMisia wrote:
    Puella ja od tylu tygodni na nospie :( Ale musze brać bo 2 dni nie bralam i skurcze przez 3 godziny miałam :(
    No i boję się, że Malutka będzie miala problemy z miesnuami :( Czy ja dam radę zauważyć, że coś jest nie tak?
    No ale muszę brać jeszcze tę nospe do 37 tyg. A potem dużo spacerów i rodzimy :)

KotMisia....spokojnie, ja brałam Nospe Forte 4x1 tabl, Fenoterol i masę innych i tak jak mówiłam problemów nie było.

Jeżeli będzie coś nie tak z napięciem mięśniowym to już po porodzie podczas oceny skalą Apgar Mała dostałaby punkt mniej. Naprawdę nie sposób przeoczyć takich problemów. Nie ma co się na zapas martwić.

Wszytskie leki brałam do 37 tygodnia, później je odstawiłam i NIC. Myślałam, że zaraz urodzę, bo szyjka zgładzona, rozwarcie jest, a tu psikus. Leki brane przez całą ciażę bardzo skutecznie wyciszyły mi skurcze. Mimo, że byłam wtedy bardzo aktywna ruchowo, męża wykorzystywałam ile tylko się da , nić nie ruszyło. W końcu musieli mi wywołać. Teraz tez czuję, że nie mam co się nastawiać, że odstawię leki i rodzę :p A najgorsze to czekanie.

KotMisia lubi tę wiadomość

3i49df9htr170int.png
  • WesołaMama Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zaparcia pomaga mi.....kawa. Piję raz dziennie słabą z ekspresu i z mlekiem po śniadaniu i praktycznie zawsze po kawce idę zrobić stolec ;)
    Do tego jadam nabiał i jabłuszko też ;)

• WesołaMama Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella - tak najgorsze to czekanie! Moja koleżanka urodziła w styczniu 18 dni po terminie!!! Była w wielkim stresie bo bała się już o synka!

• Puella Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co mi się podoba w cesarkach, to że mamy wyznaczony termin. Idziemy cyk cyk i zrobione, a naturalnym to nigdy nie wiadomo kiedy. Ja już na końcówce mało co nie oszalałam.

3i49df9htr170int.png
  • PIGULSKA Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

I my się dzis wyspalismy :) U mnie też pogoda sprzyja spaniu od wczoraj pada :/

Katalina Gosia i Czarnapanda powodzenia na wizytach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2015, 10:00

gosia86, KotMisia lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-70850.png
    8p3ovfxm10p58typ.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella, wlasnie mialam dolaczyc do pytania Kotmisi,bo tez wcinam nospe z powodu skurczy i szyjki,ale juz mnie uspokoilas :-)

2r8ri09ksg9rle49.png
‹‹ 980 981 982 983 984 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ