MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Qasha wrote:No ja się bardzo cieszę jak widzę jak rośnie i chcę, żeby rósł i rósł
Po prostu ciągle jest to dla mnie nowe i zaskakujące, że wszystkie jesteśmy prawie tak samo w ciąży, a każda ma inny ten brzuszek
Myślę, że mój jest taki kluseczkowaty przez brak ćwiczeń,a do tego też czuję, że ma jeszcze spore zaplecze do rozciągania
Ja tez nie ćwiczę heh.. ale po porodzie gdy dojde do siebie zaczne biegac i cwiczyc by wygladac na fit mamuske.. z reszta nie mam juz 20 lat a prawie 40 na glowie bedzie juz 3 trojka dzieci i dom..
Moj D wczoraj mi powiedzial ze poki brzuszek byl maly to niebdocieralo do niego ze bedziemy miec dzidziolka a teraz jak brzuszek coraz wiekszy widzi jak Oliwierek fika bo brzuch faluje to nie moze sie doczekac kiedy bedzie go tulil..ale wydaje mi sie ze cosbw nim peklo gdy wwyladowalam w szpitalu i uslyszal bicie serduszka Oliego.. poplakal sieMEGI81 lubi tę wiadomość
-
Qasha wrote:No ja się bardzo cieszę jak widzę jak rośnie i chcę, żeby rósł i rósł
Po prostu ciągle jest to dla mnie nowe i zaskakujące, że wszystkie jesteśmy prawie tak samo w ciąży, a każda ma inny ten brzuszek
W szpitalu ze mną leżała dziewczyna w ciąży 2 tygodnie młodszej ode mnie, a miała tak gigantyczny brzuch, że jak mój gin do nas wpadł na chwilę, to powiedział do niej "O, za miesiąc spotkamy się na porodówce" Był w niezłym szoku, jak się okazało, że termin porodu ma na początek czerwca
A ciąża pojedyncza.
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
Qasha wrote:Może akurat trafiłam na lekarza, który się interesuje tematem
Moja gin mi nic na ten temat nie mówiła, ale myślałam, że to jakaś standardowa procedura
Jak nie będzie obsuwy na następnej wizycie to się jej zapytam, co na ten temat sądzi
Zapytaj, jestem mega ciekawa. Mój gin jak zobaczył,że mam Rh+ to powiedział brak konfliktu i nie pytał o nic więcej. I standardowo tak to chyba wygląda. Dlatego mnie Twoja sytuacja bardzo zainteresowała
A poza tym chwalę się,że mój chłop wrócił właśnie z miasta i powiedział,ze robimy dziś walentynki (!!!) bo wypadają w tygodniu i TRZEBA dziś już świętować. Najpierw dostałam wieeeelką pakę moich ulubionych żelków mieszanych, a potem będzie jakaś super kolacja,ale nie wolno mi patrzeć! Ale super! Pierwszy raz chyba taki numer! Mój antyromantyczny, antywalentynkowy chłop. Co ta ciąża z nim robi!?zastrzeŻona, Kamilutek, Arwi, GoNia1979, bbee, julita, Uszczesliwiona, Camilia, Breezee, Karissa, Moniqaaa, sylwucha89, MEGI81, rybka33, Kleopatra, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Kamilutek, super, że to podesłałaś.
Ja jestem zwolennikiem wychowu podłogowego. Pierwszy raz mała trafiła do leżaczka jak miała chyba z 5 miesięcy, albo na końcówce 4. Nie za bardzo lubiła w nim leżeć więc tylko podłoga
A ja mam leżaczek taki stary twardy, nie takie jak są teraz, które się bujają, wibrują i grają. Dostałam od koleżanki, która ma 9 i 7latka także wiekowy
GoNia ale super zdjęcia!!! W ogóle nie wyglądałaś jakbyś w ciąży była.Kamilutek lubi tę wiadomość
-
Rudzik, sama byłam zaciekawiona tym, co napisała Qasha...do tej pory też myślałam, że konflikt to tylko jak Mama ma minus a Tato plus. Wpisałam w google i wyskoczyło:
http://www.forum.biolog.pl/dziedziczenie-czynnika-rh-vt5975.htm
Wygląda na to, że faktycznie 25% szans na minus jest nawet przy plusowych rodzicach. -
dewa wrote:Rudzik, sama byłam zaciekawiona tym, co napisała Qasha...do tej pory też myślałam, że konflikt to tylko jak Mama ma minus a Tato plus. Wpisałam w google i wyskoczyło:
http://www.forum.biolog.pl/dziedziczenie-czynnika-rh-vt5975.htm
Wygląda na to, że faktycznie 25% szans na minus jest nawet przy plusowych rodzicach.
Dewa tylko to dziedziczenie które wkleiłaś, a wystąpienie konfliktu to dwie różne sprawy. Czynnik Rh może być ujemny, gdy oboje rodzice są heterozygotami i mają Rh+. Poniewaz Rh- jest recesywne może być jakby ukryte u obojga rodziców i wtedy dziecko rodziców o czynniku Rh+ może być Rh-. To prawda i to jest własnie ten przykłąd z linka. ALE wtedy i tak nie ma konfliktu. Konflikt (wedle mojej wiedzy i takiej podręcznikowej też) jest tylko wtedy gdy matka ma Rh- a dziecko odziedziczy Rh+ po ojcu i o tym dyskutujemy,czy na pewno TYLKO wtedy.marie_marie22, Anstice, strawberry_juice, rybka33 lubią tę wiadomość
-
A to ja Wam się pochwalę, skoro już strawberry wróciła, że my się poznałyśmy osobiście na praktykach moich kiedyś xD
teraz na to wpadłyśmy niedawno
także ten świat jest mega mały
Gonia urocze zdjęcia
wszystkie macie śliczne te brzuszki
Nawet tu tematy medyczne, mózg mi parujeRudzik, GoNia1979, strawberry_juice, bbee, Uszczesliwiona, Arwi, Madu1611, MEGI81, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Część dziewczyny w końcu Was nadrobilam
Zyrcia dzięki za info o promocji mietusek zamówionyi chyba wystarczy tych Kocykow ale nie mam pomysłu co kupować
Dziś w ramach rozpaczy, ze wszystko co mi się podoba z ubranek w sklepach dla dzieci w moim mieście jest już w szafie Alessandro starsza córka zalapala się na maga cudne ubranka z zary
Z nowej kolekcji czapki powalają
Szara i pudrowy róż polecam jak macie dziewczynki troszkę starsze
Z konfliktem wiem tyle co nic a raczej, że przy drugiej ciazy trzeba podać przeciwciała i na tym moja wiedza się kończy
Hope łóżko kwestia dziecka
Moja córka ma jeszcze łóżko 140cm na 70cmpomimo 7 lat ale ona kruszynka i jeszcze śmiało się mieści dopiero teraz będziemy wymieniać na większe
U mnie problem jest z pokoikiem małej ma dość mały i nieustawny i trzeba kombinować z łóżkiem
-
Cały dzień Was w przerwach czytałam i ciekawe co zapamiętałam
Jeśli chodzi o książki, to z erotyków czytałam tylko Greya, ale jest też np. cała seria książek Saga o Ludziach Lodu i tam też jest sporo wątków erotycznych, oprócz tego jest trochę Fantasy i historii.
Ja bardzo lubię czytać S-F, najbardziej książki Orsona Scotta Carda
Rudzik, super że mąż się postarałmój planuje coś na poniedziałek, ale gdybym się wtedy nie wkurzyła o to, że chciał iść na piwo, to nie wiem czy by pamiętał.
I uciekło mi z głowy o czym pisałyściecoś mnie skurcze łapią i brzuch twardnieje. Popołudnie spędziłam na porównywanie rzeczy z dwóch sklepów z allegro i trochę dupa, bo oni w jednym ani w drugim nie ma wszystkiego co chciałam zamówić, a przy dwóch wysyłkach to się gorzej opłaca, muszę jeszcze pomyśleć a potem zwalić matematykę na męża:P
Ma któraś z Was takie dziwne niby skurcze, jakby w pachwinach?
Jeszcze do liczenia ruchów wrócę, mój dziecko dziś takie aktywne, że te 10 ruchów to robi w 30sek...
Matko, dziecko sąsiadów tak tupie, że zaraz mi przez sufit spadnie. To tylko ja zwracam mojemu dziecku uwagę, że mieszkanie to nie podwórko?
Rudzik lubi tę wiadomość
-
Martchen, chodzę do Szkoły Rodzenia Nas Troje - polecam
Ja chodzę na takie dłuższe szkolenie, jak wspomniałam, bo to jest na NFZ, ale maja tez jakieś płatne ekspresowe, jak cos
chociaż ja zaczynałam na tym samym etapie i jest ok
Zyrcia, trochę mnie przeraziłas tym obleganiem Medeora :p No ale fakt, ze tam sa chyba najlepsze w Łodzi warunki z miejsc w których można rodzic na NFZ. Ja w ogóle mieszkam rzut beretem od Pro Familii wiec krew mnie zalewa, ze nie mogę tam iść na freeNo ale ten zasrany kraj ciągnie z nas wszystkich całe życie... chociaż by sie mogli wykazać, zeby zachęcić mnie do rodzenia kolejnych osób, które beda mogli okradać.
Sylwia, tez malujesz?Masz jakaś stronkę ze swoimi pracami?
Ja niedawno zaczęłam, bo wcześniej bałam sie "pójść w swiat" i teraz sie ostro wkręciłam
A dzis to w ogóle był full serwis, bo babeczkę robiłam make-up i fale do tego
Alanek! Trzymamy tu kciuki za Ciebie!Martchen lubi tę wiadomość
13.06.2015 - Nasz Wielki Dzień
26.08.2016 - Mamy to!Do zobaczenia w maju!
-
nick nieaktualnyag194 wrote:A to ja Wam się pochwalę, skoro już strawberry wróciła, że my się poznałyśmy osobiście na praktykach moich kiedyś xD
teraz na to wpadłyśmy niedawno
także ten świat jest mega mały
Potwierdzam, robiła praktyki na oddziale na którym pracuję.
Co do konfliktu... to z mojej wiedzy medycznej wynika, że może on nastąpić tylko wtedy kiedy matka jest Rh- a dziecko Rh+. Chodzi tu o to, że dziecko Rh+ posiada antygen D (stąd oznaczenie RhD+), którego matka nie posiada. Organizm matki rozpoznaje antygen D jako obcy i atakuje go wytworzonymi na tę okazję przeciwciałami anty-Rh. Dlatego u kobiet Rh- wykonuje się badanie przeciwciał anty-Rh. I ewentualnie podaje immunoglobulinę.
Oczywiście może być również niezgodność w układzie ABO i w innych układach, ale jest to zdecydowanie rzadsze.rybka33 lubi tę wiadomość
-
Rudzik wrote:Ja pierwsze słyszę,ale chętnie się dokształcę. Tylko wydaje mi się dziwne,że w jakiś nielicznych szpitalach już by na to zwracali uwagę a w innych nie... dziwy!
Ja na to trafiłam jak się uczyłam do egzaminu z anatomii, żaden lakarz mi o tym nie mówił -
nick nieaktualnyKarissa Medeor dziala na nfz juz dluzszy czas, nie neguje tego ze jest super ale z tego co wiem potrafia odsylac wlasnie z powodu braku moejsc. Niestety ale po zamknieciu Pro familii wszyscy sie rzucili na ten szpital. Wiem ze w salve jest baaardzo fajnie ale jednak lokalizacja odstrasza wiekszosc no a mnie podejscie do szczepien. Ja jestem zdecydowana na Brzeziny jesli nic sie nie zmieni z Pro familia, obczailam teraz jak tam lezalam wszystkie oddzialy, porodowke, noworodkowy itp. Wszyscy bardzo mili, mozna nawet rodzic w wodzie. Sale nowiutkie wiec sie nie zastanawiam. Troche przeraza mnie brak zzo ale zaluje ze przy pierwszym porodzie wzielam wiec przynajmniej nie bedzie mnie korcilo ;p
Myslicie ze mozna umrzec na zgage ???
Klaudia wysle chlopa zaraz do auta po teczke i lukne co mam na tym skierowaniu. Tez nie znalazlam info ze ktos mial ten zastrzyk na nfz i juz sama sie zastanawiam czy aby na pewno tak jest. Z drugiej strony mysle czy nie wystarczy taki zastrzyk po porodzie skoro nie ma krwawien itp