X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • GoNia1979 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha wrote:
    No ja się bardzo cieszę jak widzę jak rośnie i chcę, żeby rósł i rósł <3
    Po prostu ciągle jest to dla mnie nowe i zaskakujące, że wszystkie jesteśmy prawie tak samo w ciąży, a każda ma inny ten brzuszek :D
    Myślę, że mój jest taki kluseczkowaty przez brak ćwiczeń,a do tego też czuję, że ma jeszcze spore zaplecze do rozciągania :D

Ja tez nie ćwiczę heh.. ale po porodzie gdy dojde do siebie zaczne biegac i cwiczyc by wygladac na fit mamuske.. z reszta nie mam juz 20 lat a prawie 40 na glowie bedzie juz 3 trojka dzieci i dom..
    Moj D wczoraj mi powiedzial ze poki brzuszek byl maly to niebdocieralo do niego ze bedziemy miec dzidziolka a teraz jak brzuszek coraz wiekszy widzi jak Oliwierek fika bo brzuch faluje to nie moze sie doczekac kiedy bedzie go tulil..ale wydaje mi sie ze cosbw nim peklo gdy wwyladowalam w szpitalu i uslyszal bicie serduszka Oliego.. poplakal sie

MEGI81 lubi tę wiadomość

<3 <3 Oliwierek Dawid <3 <3
    201705051770.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha wrote:
    No ja się bardzo cieszę jak widzę jak rośnie i chcę, żeby rósł i rósł <3
    Po prostu ciągle jest to dla mnie nowe i zaskakujące, że wszystkie jesteśmy prawie tak samo w ciąży, a każda ma inny ten brzuszek :D

W szpitalu ze mną leżała dziewczyna w ciąży 2 tygodnie młodszej ode mnie, a miała tak gigantyczny brzuch, że jak mój gin do nas wpadł na chwilę, to powiedział do niej "O, za miesiąc spotkamy się na porodówce" Był w niezłym szoku, jak się okazało, że termin porodu ma na początek czerwca :)
    A ciąża pojedyncza.

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Rudzik Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qasha wrote:
    Może akurat trafiłam na lekarza, który się interesuje tematem :D Moja gin mi nic na ten temat nie mówiła, ale myślałam, że to jakaś standardowa procedura :) Jak nie będzie obsuwy na następnej wizycie to się jej zapytam, co na ten temat sądzi :)

Zapytaj, jestem mega ciekawa. Mój gin jak zobaczył,że mam Rh+ to powiedział brak konfliktu i nie pytał o nic więcej. I standardowo tak to chyba wygląda. Dlatego mnie Twoja sytuacja bardzo zainteresowała :)

A poza tym chwalę się,że mój chłop wrócił właśnie z miasta i powiedział,ze robimy dziś walentynki (!!!) bo wypadają w tygodniu i TRZEBA dziś już świętować. Najpierw dostałam wieeeelką pakę moich ulubionych żelków mieszanych, a potem będzie jakaś super kolacja,ale nie wolno mi patrzeć! Ale super! Pierwszy raz chyba taki numer! Mój antyromantyczny, antywalentynkowy chłop. Co ta ciąża z nim robi!? :D

zastrzeŻona, Kamilutek, Arwi, GoNia1979, bbee, julita, Uszczesliwiona, Camilia, Breezee, Karissa, Moniqaaa, sylwucha89, MEGI81, rybka33, Kleopatra, Maniuś lubią tę wiadomość

7.10.2016 Groszuś 0,83 cm <3 4.11.2016- Dzidziuś 4,56 cm <3 2.12.2016 Dziewczynka!!! <3 30.12.2016 - 286g 27.01.2017- 570g 24.02.2017 -1150g 20.03.2017 -1600g 14.04.2017 - 2150g
    lardnkr.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek no czasem i tak jest xD a czasem w druga stronę :) hehe to lekarz na pewno był zdziwiony xD

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj ponownie Strawberry Juice! :):):)

GoNia, fajne zdjęcia :)

strawberry_juice lubi tę wiadomość

oar8yx8d9fawxkqt.png
  • GoNia1979 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marie_marie22 wrote:

GoNia, fajne zdjęcia :)

Hahaha fajna pamiątka mozna sie cofnac i powspominac...

marie_marie22 lubi tę wiadomość

201705051770.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek, super, że to podesłałaś.

Ja jestem zwolennikiem wychowu podłogowego. Pierwszy raz mała trafiła do leżaczka jak miała chyba z 5 miesięcy, albo na końcówce 4. Nie za bardzo lubiła w nim leżeć więc tylko podłoga :)

A ja mam leżaczek taki stary twardy, nie takie jak są teraz, które się bujają, wibrują i grają. Dostałam od koleżanki, która ma 9 i 7latka także wiekowy ;)

GoNia ale super zdjęcia!!! W ogóle nie wyglądałaś jakbyś w ciąży była.

Kamilutek lubi tę wiadomość

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik, sama byłam zaciekawiona tym, co napisała Qasha...do tej pory też myślałam, że konflikt to tylko jak Mama ma minus a Tato plus. Wpisałam w google i wyskoczyło:

http://www.forum.biolog.pl/dziedziczenie-czynnika-rh-vt5975.htm

Wygląda na to, że faktycznie 25% szans na minus jest nawet przy plusowych rodzicach.

qb3canlimmmj6sap.png
  • Rudzik Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dewa wrote:
    Rudzik, sama byłam zaciekawiona tym, co napisała Qasha...do tej pory też myślałam, że konflikt to tylko jak Mama ma minus a Tato plus. Wpisałam w google i wyskoczyło:

http://www.forum.biolog.pl/dziedziczenie-czynnika-rh-vt5975.htm

Wygląda na to, że faktycznie 25% szans na minus jest nawet przy plusowych rodzicach.

Dewa tylko to dziedziczenie które wkleiłaś, a wystąpienie konfliktu to dwie różne sprawy. Czynnik Rh może być ujemny, gdy oboje rodzice są heterozygotami i mają Rh+. Poniewaz Rh- jest recesywne może być jakby ukryte u obojga rodziców i wtedy dziecko rodziców o czynniku Rh+ może być Rh-. To prawda i to jest własnie ten przykłąd z linka. ALE wtedy i tak nie ma konfliktu. Konflikt (wedle mojej wiedzy i takiej podręcznikowej też) jest tylko wtedy gdy matka ma Rh- a dziecko odziedziczy Rh+ po ojcu i o tym dyskutujemy,czy na pewno TYLKO wtedy.

marie_marie22, Anstice, strawberry_juice, rybka33 lubią tę wiadomość

7.10.2016 Groszuś 0,83 cm <3 4.11.2016- Dzidziuś 4,56 cm <3 2.12.2016 Dziewczynka!!! <3 30.12.2016 - 286g 27.01.2017- 570g 24.02.2017 -1150g 20.03.2017 -1600g 14.04.2017 - 2150g
    lardnkr.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmmm, to tu się kończy moja wiedza. Chętnie poczekam na więcej info :)

qb3canlimmmj6sap.png
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to ja Wam się pochwalę, skoro już strawberry wróciła, że my się poznałyśmy osobiście na praktykach moich kiedyś xD
    teraz na to wpadłyśmy niedawno :D
    także ten świat jest mega mały :D

Gonia urocze zdjęcia
    wszystkie macie śliczne te brzuszki

Nawet tu tematy medyczne, mózg mi paruje :D

Rudzik, GoNia1979, strawberry_juice, bbee, Uszczesliwiona, Arwi, Madu1611, MEGI81, Maniuś lubią tę wiadomość

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • Espera Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strawberry witaj z powrotem:-)

strawberry_juice lubi tę wiadomość

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny w końcu Was nadrobilam ;)

Zyrcia dzięki za info o promocji mietusek zamówiony :) i chyba wystarczy tych Kocykow ale nie mam pomysłu co kupować
    Dziś w ramach rozpaczy, ze wszystko co mi się podoba z ubranek w sklepach dla dzieci w moim mieście jest już w szafie Alessandro starsza córka zalapala się na maga cudne ubranka z zary
    Z nowej kolekcji czapki powalają
    Szara i pudrowy róż polecam jak macie dziewczynki troszkę starsze :)

Z konfliktem wiem tyle co nic a raczej, że przy drugiej ciazy trzeba podać przeciwciała i na tym moja wiedza się kończy :)

Hope łóżko kwestia dziecka
    Moja córka ma jeszcze łóżko 140cm na 70cm ;) pomimo 7 lat ale ona kruszynka i jeszcze śmiało się mieści dopiero teraz będziemy wymieniać na większe
    U mnie problem jest z pokoikiem małej ma dość mały i nieustawny i trzeba kombinować z łóżkiem

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • GoNia1979 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny..
    No tak pierwsza ciaza to wieksza polowe wg widoczna nie byla dopiero brzuch sie dosc zaokraglil w siodmym miesiacu hehe..teraz to mam taki jak wtedy do porodu..

201705051770.png
  • bbee Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cały dzień Was w przerwach czytałam i ciekawe co zapamiętałam :P

Jeśli chodzi o książki, to z erotyków czytałam tylko Greya, ale jest też np. cała seria książek Saga o Ludziach Lodu i tam też jest sporo wątków erotycznych, oprócz tego jest trochę Fantasy i historii.
    Ja bardzo lubię czytać S-F, najbardziej książki Orsona Scotta Carda :)

Rudzik, super że mąż się postarał :) mój planuje coś na poniedziałek, ale gdybym się wtedy nie wkurzyła o to, że chciał iść na piwo, to nie wiem czy by pamiętał.

I uciekło mi z głowy o czym pisałyście :( coś mnie skurcze łapią i brzuch twardnieje. Popołudnie spędziłam na porównywanie rzeczy z dwóch sklepów z allegro i trochę dupa, bo oni w jednym ani w drugim nie ma wszystkiego co chciałam zamówić, a przy dwóch wysyłkach to się gorzej opłaca, muszę jeszcze pomyśleć a potem zwalić matematykę na męża:P

Ma któraś z Was takie dziwne niby skurcze, jakby w pachwinach?

Jeszcze do liczenia ruchów wrócę, mój dziecko dziś takie aktywne, że te 10 ruchów to robi w 30sek...

Matko, dziecko sąsiadów tak tupie, że zaraz mi przez sufit spadnie. To tylko ja zwracam mojemu dziecku uwagę, że mieszkanie to nie podwórko?

Rudzik lubi tę wiadomość

28 lat,
    <3 Aurelia <3
    dev128prs__.png
    a9bb65c7c8.png

Beta hcg 16dpo -780
  • Karissa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martchen, chodzę do Szkoły Rodzenia Nas Troje - polecam :) Ja chodzę na takie dłuższe szkolenie, jak wspomniałam, bo to jest na NFZ, ale maja tez jakieś płatne ekspresowe, jak cos ;) chociaż ja zaczynałam na tym samym etapie i jest ok :)

Zyrcia, trochę mnie przeraziłas tym obleganiem Medeora :p No ale fakt, ze tam sa chyba najlepsze w Łodzi warunki z miejsc w których można rodzic na NFZ. Ja w ogóle mieszkam rzut beretem od Pro Familii wiec krew mnie zalewa, ze nie mogę tam iść na free :/ No ale ten zasrany kraj ciągnie z nas wszystkich całe życie... chociaż by sie mogli wykazać, zeby zachęcić mnie do rodzenia kolejnych osób, które beda mogli okradać.

Sylwia, tez malujesz?:) Masz jakaś stronkę ze swoimi pracami?:) Ja niedawno zaczęłam, bo wcześniej bałam sie "pójść w swiat" i teraz sie ostro wkręciłam :) A dzis to w ogóle był full serwis, bo babeczkę robiłam make-up i fale do tego :):):)

Alanek! Trzymamy tu kciuki za Ciebie! <3

Martchen lubi tę wiadomość

13.06.2015 - Nasz Wielki Dzień <3
    26.08.2016 - Mamy to! :) Do zobaczenia w maju! <3
    nzjd9n73gdw2fstu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ag194 wrote:
    A to ja Wam się pochwalę, skoro już strawberry wróciła, że my się poznałyśmy osobiście na praktykach moich kiedyś xD
    teraz na to wpadłyśmy niedawno :D
    także ten świat jest mega mały :D

Potwierdzam, robiła praktyki na oddziale na którym pracuję.

Co do konfliktu... to z mojej wiedzy medycznej wynika, że może on nastąpić tylko wtedy kiedy matka jest Rh- a dziecko Rh+. Chodzi tu o to, że dziecko Rh+ posiada antygen D (stąd oznaczenie RhD+), którego matka nie posiada. Organizm matki rozpoznaje antygen D jako obcy i atakuje go wytworzonymi na tę okazję przeciwciałami anty-Rh. Dlatego u kobiet Rh- wykonuje się badanie przeciwciał anty-Rh. I ewentualnie podaje immunoglobulinę.

Oczywiście może być również niezgodność w układzie ABO i w innych układach, ale jest to zdecydowanie rzadsze.

rybka33 lubi tę wiadomość

• Uszczesliwiona Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik wrote:
    Ja pierwsze słyszę,ale chętnie się dokształcę. Tylko wydaje mi się dziwne,że w jakiś nielicznych szpitalach już by na to zwracali uwagę a w innych nie... dziwy!

Ja na to trafiłam jak się uczyłam do egzaminu z anatomii, żaden lakarz mi o tym nie mówił :(

Podobno należy być cierpliwym <3
    CÓRECZKA <3

88c5yx8dba03o63f.png
  • Karotka Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ju u nas wciąż brak porozumienia co do imienia. Ja i córka typujemy Klare, a mąż Julia, Jowita...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2017, 20:35

7u223e3kv1dyvizz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karissa Medeor dziala na nfz juz dluzszy czas, nie neguje tego ze jest super ale z tego co wiem potrafia odsylac wlasnie z powodu braku moejsc. Niestety ale po zamknieciu Pro familii wszyscy sie rzucili na ten szpital. Wiem ze w salve jest baaardzo fajnie ale jednak lokalizacja odstrasza wiekszosc no a mnie podejscie do szczepien. Ja jestem zdecydowana na Brzeziny jesli nic sie nie zmieni z Pro familia, obczailam teraz jak tam lezalam wszystkie oddzialy, porodowke, noworodkowy itp. Wszyscy bardzo mili, mozna nawet rodzic w wodzie. Sale nowiutkie wiec sie nie zastanawiam. Troche przeraza mnie brak zzo ale zaluje ze przy pierwszym porodzie wzielam wiec przynajmniej nie bedzie mnie korcilo ;p

Myslicie ze mozna umrzec na zgage ???

Klaudia wysle chlopa zaraz do auta po teczke i lukne co mam na tym skierowaniu. Tez nie znalazlam info ze ktos mial ten zastrzyk na nfz i juz sama sie zastanawiam czy aby na pewno tak jest. Z drugiej strony mysle czy nie wystarczy taki zastrzyk po porodzie skoro nie ma krwawien itp

‹‹ 1198 1199 1200 1201 1202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ